20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

OZE: Potřebný zázrak neexistuje

Mnoho vlád v západním světě se zavázalo k „nulovým čistým“ emisím uhlíku v blízké budoucnosti. USA i Velká Británie tvrdí, že toho dosáhnou do roku 2050.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Jendřejas 3.3.2024 20:30

Velký pochod institucemi byl i v Evropě a nyní jsou výsledky Green deal a podobné nesmysly včetně hloupých absolventů nesmyslných vysokoškolských oborů kteří tvoří nezaměstnatelné pro výrobní podniky tak se upichnou v politických neziskovkách, jako asistenti v EU Bruselskych institucích a politických krajně liberálních stranách jako jsou piráti, TOP09, a na Slovensku např Progresivní Slovensko.

L. Novák 2.3.2024 9:48

Kolapsem uhlí ve volebním roce 2025 hrozí dokonalá bouře v energetice i ekonomice Česka Milan Smutný (1.3.2024)

https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-kolapsem-uhli-ve-volebnim-roce-2025-hrozi-dokonala-boure-v-energetice-i-ekonomice-ceska-49442

J. Lukavsky 2.3.2024 7:57

Také by šlo, že jako majitel akcie mi bude JE dodávat místo peněz elektřinu zdarma (tedy příslušné množství) nebo alespoň jen za výrobní cenu. To beru a určitě si to koupím. J.L. end

J. Lukavsky 2.3.2024 7:40

"takové množství baterií prostě není k dispozici." ale vždyť je to tak prosté: Elektřinu budeme skladovat v pytlích doma na půdě.... ale pytle musí být zelené! J.L. end

M. Pokorný 1.3.2024 20:09

"Takový člověk se možná v létě nebude muset k elektrické síti připojit celé měsíce."

V zimě nastávají období, kdy je několik dní slabý vítr a slunce svítí v zimě málo skoro pořád. I kdyby to bylo jen třeba celkem 1 měsíc v roce, musíte na tuto dobu držet zálohu v plynových nebo uhelných elektrárnách. V porovnání s celoročním provozem ušetříte palivo, ale většinu nákladů musíte platit - odpisy, zaměstnance. Je to popsané na https://svobodni.cz/nezarazene/zdrazeni-elektriny-je-nevyhnutelny-dusledek-green-dealu/

M. Pokorný 1.3.2024 19:54

Státy EU způsobují asi 10 nebo 8 % celosvětových emisí CO2. Přinese nám to prakticky zánik průmyslu a razantní zchudnutí. Bez průmyslu nebudeme schopni vyrábět zbraně, nezbytné pro obranu v případě nějakého útoku na EU. I paní Leynová chce být znovu zvolená a dělá drobné ústupky zemědělcům a netlačí Green deal tak dopředu - "Méně zelené politiky, víc ekonomiky a obrany. "

L. Kuča 1.3.2024 16:44

Ono to asi začne čím dál tím víc připomínat pochod smrti. Pokud to nebudeme řešit rázně a racionálně. Tedy přesně naopak, než se stalo v posledních letech zvykem.

L. Král 1.3.2024 8:28

https://cs.gatestoneinstitute.org/18499/financovalo-rusko-zapadni-environmentalismus

M. Kocián 1.3.2024 8:18

Náklady na fotovoltaiku klesají... bohužel mám zkušenost, že časem neklesají jenom náklady, ale také kvalita. Svým způsobem to spolu souvisí. Nejsem věštec, abych dokázal předpovědět, kde se tyto dvě křivky protnou, ale výsledek by mohl být i ten, že sice klesne cena, ale životnost se vinou nižší kvality sníží natolik, že cena za delší období vlivem nutnosti dalších investic naopak vzroste. A průmyslová výroba (a tím i znečištění) solárních článků, která není ani čistá ani energeticky šetrná, prudce poroste.

M. Kocián 1.3.2024 8:12

To jste si spletl dobu - Velký pochod byl v Číně za ministerského předsedy Maa. Teď se na něj vydává Evropa.

M. Kocián 1.3.2024 8:11

R^

L. Novák 1.3.2024 7:15

Autor napsal: "...

Existuje jedna technologie, která může zajistit levné a spolehlivé dodávky elektřiny s nízkými emisemi: jaderná energie. Zájem o jadernou energii roste, protože si stále více lidí uvědomuje, že je bezpečná a spolehlivá. Pokud by se podařilo přesvědčit regulační orgány a veřejnost, že moderní elektrárny jsou ze své podstaty bezpečné a že nízká úroveň jaderného záření není nebezpečná, mohla by jaderná energie poskytovat veškerou levnou elektřinu s nízkými emisemi, kterou svět potřebuje, po stovky nebo tisíce let.

Kdybychom však měli stoprocentní jadernou zálohu pro solární a větrné elektrárny, větrné a solární elektrárny bychom vůbec nepotřebovali.

Větrné a solární elektrárny jsou ve skutečnosti zcela zbytečné."

Taková je pravda. Výjimkou jsou oblasti bez elektrifikace, kde má ekonomický smysl využívat OZE v ostrovním (na rozvodné síti s JE nezávislém) provozu, protože připojení na centrální systém dodávek el. energie by byl extrémně drahý. Takových míst je ale v ČR velmi málo, naopak v rozlehlých USA nebo Číně tomůže být významná část území státu. To však není žádný racionální důvod k hlásání ;-O nesmyslů o totálním přechodu na OZE, jak vidíme u zmagořených technicky negramotných politiků EU např. v Německu a v ČR...

L. Novák 1.3.2024 7:05

Slovo DOTOVANÉ namená, že její náhodný "prodej" do rozvodné sítě přináší dodatečnou nestabilitu do systému, kterou je nutno vyrovnávat záložními zdroji, schopnými nestabilitu dodávek okamžitě vykrývat. :-P A to rozhodně není zadarmo, platíme to všichni ve zvyšených cenách za el. energii...

Na Slovensku to o moc lepší než v Česku nebude, byť podíl výroby v JE je vyšší než u nás. [>-]

L. Novák 1.3.2024 6:57

Pružina je známá obec na Slovensku, kde žijí zvláštní lidé, jimž se říká "Pružiňáci". ;-) Kdysi za komunistické totality jsem pracoval na stavbách a montážích vedení VVN u soc. podniku Energovod Praha. "Pružiňáci" tam byl známý pojem. Na tehdejší dobu vydělávali tito dělníci hodně peněz, ale významnou část propili po večerech v místních hospodách, kde popustili uzdu své agresivitě. Bylo těžké s nimi vycházet po dobrém... :-P [>-]

L. Novák 1.3.2024 6:43

Článek obsahuje pro fyzikálně a ekonomicky gramotného čtenáře vyčerpávající přehled nesmyslností hlásaných ;-O ZELENÝMI IDIOTY jako J. Kostelanský. Proto žádných dalších argumentů netřeba. :-)

L. Novák 1.3.2024 6:39

Technicky a ekonomicky NEGRAMOTNÝ ZELENÝ ;-O VYTRUBOVAČ J. Kostelanský bude vytrubovat nesmysly až do strhání těla... !!Rv

P. Rada 29.2.2024 22:26

S uskrovňováním víceméně souhlas. Při dostatku racionality by mohlo být v některých oblastech relativně snadné. Např. více jak polovina bytového fondu ČR je doposud teplo-technicky na předsametové úrovni. Teprve výstava podle nových norem dosahuje až několikanásobných úspor a růstu komfortu zároven.

Považte, že ono uskrovnění aby přineslo efekt by ale mělo takto nabýt několikanásobného snížené spotřeby ve více oblastech najednou. Zjevně tomu v ČR zatím brání zejména konzervativní pohodlnost vedocí konkrétně k tomu že ČR vykazuje dvojnásobnou energetickou náročnost tvorby HDP oproti průměru EU.

Podobně pokud by se např. s omezením uhlíkové stopy začalo u nás už před několika desetiletími - nemuselo by se dnes spekulovat o "zázračné" krajnosti nulových imisí po roce 2050.

P. Rada 29.2.2024 22:10

Naopak spíše Vy "melete blbosti" o rovnováze Gaii.

Klimatická situace s malými ale celoročními polárními čepičkami, která dala vzniknut civilizacím totiž byla jak METASTABILNÍ tak zároven životu optimálně příznivá. S tím je žel zřejmě konec ale snad ještě záleží na tom do jaké míry.

V celé geo-historii stamilionů let se vyskytovala relativně velmi řídce a když, tak kratší dobu než donedávných ojedinělých 10tis let stability glob teploty 15+-0.5C.

Fosily které dnes uvolnujeme s podzemních ložisek, kde byly uloženy právě až stamiliony let mimo uhlíkový cyklus, už pravděpodobně nikdy nevzniknou ani je nikdo nedokáže zpět uložit. V tom tkví záludnost problematiky životních podmínek. Právě proto, že takovéto pro život stěžejní aspekty pomíjíte lze oprávněněji nadnést příměr "melete blbosti".

J. Kostelanský 29.2.2024 21:55

Diskuse se může uzavřít: psi (na Neviditelném psu) štěkají, ale karavána OZE jede dál. Zejména v Číně.

J. Kostelanský 29.2.2024 21:53

Mezi takovými vypatlanci není těžké věštit budoucnost... :-)

R. Tichý 29.2.2024 21:51

Nehodlam studovat informace o ovcich syrech.

Nefunguje to bez dotaci na strane vyroby a poskozovani na strane spotrebitelu.

J. Kostelanský 29.2.2024 21:50

Marně čekám, kdy už konečně napíšete něco k věci. Ale zdá se, že argumentačně jste zcela impotentní.

R. Tichý 29.2.2024 21:48

Meles blbosti. Nebyt bile humanitarni pomoci, ktera udrzela pri zivote premnozence, zadne 3mld hladovych krku nezivime.

Az skoncime, protoze zchudneme, vymrou. A Gaia bude zase v rovnovaze.

J. Kostelanský 29.2.2024 21:46

K té vaší "statistické chybě". Je to krok v průběhu krátkeho časového období - ani ne roku. Ale těch necelých 10 % nárustu výkon (nemýlit si s 10 procentními body) je hodně velký posun. Zkuste si představit atleta, který by během jednoho roku zlepšil své časy v běhu o 10 %...

Dávám link na stránku, kde jsou 3 zajímavé grafy o vývoji fotovoltaiky z pohledu výkonu, ale i cen. Ve druhém a třetím grafu za posledních 25 let, v prvním grafu dokonce za posledních 45 let.

https://www.elektrina.cz/vyvoj-ucinnosti-fotovoltaickych-clanku-na-pomezi-dvou-stoleti

J. Kostelanský 29.2.2024 21:34

Můžete si to jít zkontrolovat osobně. Zde je web stránka farmy i s adresou. Informaci o solárech na ní ale nenajdete. Pro zákazníky je to nepodstatná věc:

https://www.salaspruzina.sk/#reloaded=true

J. Kostelanský 29.2.2024 21:30

Není dotována. Energii kupuje dráže než prodává své přebytky... Upozorňuji, nepokryje 100 % své spotřeby elektřiny, ale přesto se to ekonomicky vyplatí.

J. Matěna 29.2.2024 21:22

Dukovany se začaly stavět v roce 1978 , z toho jeden blok se rozběhl 1985 a tři další 1987. Doba výstavby tedy cca 9 let. Temelín začal projekčně 1981, stavebně 1987 a všechny 4 bloky měly být dokončeny do roku 1997. Tedy od projektu do spuštění 16 let, stavba z toho 10 let. Pak nastalo co nastalo.

Za 20 let tedy 8 jaderných bloků, v průměru jeden nový blok každých 2,5 roku. A nejsou v tom slovenské Mochovce.

To vše za bídných podmínek dodavatelsko odběratelských vztahů za minulého režimu. No a žijeme z toho doteď, je potřeba si to přiznat. Škoda těch dvou nepostavených bloků Temelína.

J. Majzlík 29.2.2024 21:08

Ten problém vykrývání hluchých časů dodávek energie náhodnými zdroji je však natolik předvídatelný, že se k jeho rozšíření do oblastí, které jsou si svým stupněm industrializace podobné ČR mělo přistupovat z patřičným respektem a nikoliv s chatrným předpokladem, že problém úložišť jako problém kardinální bude řešen za pochodu.

My dnes nemůžeme vzhledem ke zrychlování běhu pozemských událostí předjímat natalitu a mentalitu člověka konce století. To nebezpečí přesunu velkých skupin obyvatel kupodivu i z docela hostinných míst z jihu na sever hrozí i nyní.

K radikálnímu a současně spravedlivému moderování a řešení naléhavých globálních problémů prozatím lidstvo 21. století nedospělo. Pro začátek by stačilo, kdybychom se všichni, a zejména ti bohatší počali ve svých nárocích uskrovňovat.

J. Matěna 29.2.2024 20:53

Mám. To věštění budoucnosti Vás postihlo po nějakém úrazu nebo jste se tak už narodil?

P. Diviš 29.2.2024 20:51

Pokud nejede v ostrovním režimu, tak to má dotované. jen vy nevíte (?) jak.