2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

OZE: Potřebný zázrak neexistuje

Mnoho vlád v západním světě se zavázalo k „nulovým čistým“ emisím uhlíku v blízké budoucnosti. USA i Velká Británie tvrdí, že toho dosáhnou do roku 2050.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 29.2.2024 9:28

O kolik rostou světové emise s přispěním Číny ví pan Rada jistě taky.

J. Hruška 29.2.2024 9:27

Ale Kubáči, více jak dvě třetiny nákladů na "Národní divadlo" daroval ten nenáviděný Franz-Josef Habsburský. A dnes se povinně skládáme na "obnovitelné zdroje" skoro korunou za 1 kWh, každou, nejen z těch vrtulí. a solární baroni dostávají 12 Kč za vyrobenou kWh. To je ""NÁRODNÍ DIVADLO"".! Ahoj.

V. Církva 29.2.2024 9:25

Dočasné zlevnění elektřiny.

Vážený protože dle příspěvků nepůsobíte jako úplný debil, jen máte v něčem zastřené myšlení evropským CO2 fanatismem, určitě si odvodíte pravděpodobné scénáře pro Evropu 1)Všechna výroba se odstěhuje mimo Evropu (CO2 se ještě dlouho nesníží), životní úroveň se rapidně sníží, začnou občanské války a pak bude energie tak tak (nakonec před 400 lety se uhlí ani elektřina nepoužívaly) nebo 2) Elektřina bude hodně drahá ale celníma barierama se Evropa pokusí zachránit průmysl a život nebo 3)Evropané smetou ekofanatiky na smetiště dějin a pokusí se o něco na způsob Číny. Výstavbu jaderných elektráren a lépe plánovaný přechod na bezemisní energetiku.

Bohužel zatáím to i kvůli vám vypadá na 1) možná tak ještě kombinaci 1.2.3.

S. Jelen 29.2.2024 9:25

Přesné.

P. Rada 29.2.2024 9:25

Složit se na monumentální nadčasový jaderný náhrobek nepovažuji za nemožné - jen to v Česku vnímám za krajně nepravděpodobné.

Problém je zdánlivě hlavně ve velikosti oné sumy (pětice bývalých nákladů na JETE) - ale pokud by se rozumně zvážila životnost takového díla a význam překračující životnost pyramid pro budoucí generace - pak by taková aktivita na kterou náš stát dodnes nestačí smysl mít mohla.

Pokud se odpadní dílo podařilo, pak by výstavba dalšího JE zdroje mohla být jen třešničkou na dortu. Daleko movitější Švýcaři už do toho za 510 miliard šli ale o třešničkách už raději neuvažují:

https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/uloziste-jaderneho-odpadu-za-510-mld-kc-ma-vyrust-pouhe-2-km-od-nemeckych-hranic

https://www.businessinfo.cz/clanky/byla-to-energie-budoucnosti-svycari-odpojuji-jaderny-reaktor-novy-stavet-nebudou/

P. Holub 29.2.2024 9:22

Novinky cézet jsou jsou plné poplašných zpráv, pane Rado. To jste ještě nepochopil?

P. Kubáč 29.2.2024 9:19

Soláry. které mají účinnost kolem 1o% a z těchto 10% dodají (díky střídnání dne, noci a ročních období) jen 1/10 - nám vyrobí elektřinu, kterou budeme ohřívat důlní vodu.

Při přeměně tohoto tepla zpátky na elektřinu budou ( v ideálním případě ) 60% ztráty. Vzhledem k nízké teplotě důlní vody však spíše 80-90%

A to se vyplatí !!!

T. Hraj 29.2.2024 9:11

Ano, i cena plynu významně klesla spolu s jeho (očekávanou) spotřebou. Čím to asi bude, pane Rado? Nemůže s tím nějak souviset deindustrializace Evropy? Zejména tedy Německa?

Pro "zelené" blázny je to ale dobrá zpráva, protože je to "řešením" problému. Jak je to u vás?

V. Církva 29.2.2024 9:09

Čína má bohužel (protože je to politicky nebezpečná totalita) skvěle našlápnuto ekonomicky, není to ale dobrá budoucnost.

Že Evropa ztrácí není špatně jen pro ni, ale pro celý svět, protože zatím nikde není svobodnější a spravedlivější společenství.

Realita, že už Evropu nikdo neposlouchá, to ale je.

P. Skřivan 29.2.2024 9:07

Nezapomínejte na poslední výkřik té nejmodernější technologie která vše zachrání. Ano mluvím tady o nové mantře zelenorudých tedy o gravitační baterii která má potenciál ... bla...bla...bla

Někdo by měl zelenorudým vysvětlit že gravitační baterie opravdu není supermoderní způsob jak uchovávat energii. Někdo by jim měl vysvětlit že tu skákají radostí protože znovuobjevili "kukačky". Tedy vynález z roku 850(věžové hodiny poháněné závažím).

PS: Pokud by se dala energie skladovat v dutých hlavách zelenorudých bylo by vystaráno.

P. Rada 29.2.2024 9:04

Panikář si opět s nejspíše desinformačním záměrem vybral autora s extrémními náhledy které jsou aktuálně mimo realitu a budoucnost nedatují. Porovnejme např. následující výrok se skutečností:

..."Ceny elektřiny prudce vzrostou, čímž se zdraží víceméně všechno, a bude docházet k častým výpadkům proudu."...

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-elektrina-na-burze-uz-stoji-stejne-jako-pred-krizi-cesi-ale-stale-plati-tisice-navic-40462117

T. Hraj 29.2.2024 9:04

A ty "devastující dopady" jsou které přesně?

V. Církva 29.2.2024 9:04

No o syntetických palivech mimo H2 v článku moc není. Pokud vím zatím jsou extrémně drahá a je tam spousta výzev.

Tak jako tak. Třeba se jednou podaří vyřešit i akumulace energie za rozumnou cenu. Teda podobně se takto fantazíruje i s jadernou fůzí - možná, jednou..

Zatím nic takového nemáme. Proto by měly být sny CO panikářů posunuty více k realismu.

To dnes asi znamená jádro, úspory, postupná změna života společnosti a pokračovat ve výzkumech.

V. Církva 29.2.2024 8:57

No podtrhl bych ten bod "Kde se vezmou lidi na ten přerod společnosti a bez znalostí. Děti budou stávkovat za klima ale neporadí co se má udělat a za kolik. "

Jo, jo, tyto děti si nedovedou spočítat, že Evropa má na svědomí ca 10% emisí. Místo demonstrací v Číně a skutečné práci na technologiích snižujících CO2 ale i znečištění přírody, tlačí na EU aby ještě dřív a rychleji snížila emise. To v jejich představě znamená další a drsnější regulace. V důsledcích pak dovoz z Číny a zvýšení emisí v Číně.

Pak ale těžko může dojít k snížení emisí jinak, než válkou a jejich vyhubením.

J. Kavalír 29.2.2024 8:54

A ten CO2 budete vyrábět spalováním uhlí v kyslíkové atmosféře nebo separovat 0,04% ze vzduchu, aby to bylo uhlíkově neutrální?

L. Šimon 29.2.2024 8:51

Přispět ani omylem, ale rád si koupím od státu akcie na stavbu této elektrárny. Po dobu výstavby sr smířím s nižším úrokem, po uvedení do provozu předpoklad,že cena těch akcií stoupne........

V. Církva 29.2.2024 8:47

Teplo

P. Kubáč 29.2.2024 8:41

Co se bude do těch dolů ukládat ?

P. Kubáč 29.2.2024 8:40

Když se naší předci složiíli na Národní divadlo - myslíte, že bychom se mohli složit na "Národní Atomovou Elektrárnu" ? Nebyli by přispěvatelé na takovou elektrárnu zavření za pravicový extremismus, nebo něco podobného ?

L. Hančar 29.2.2024 8:34

Sláva zaostalým technologiím. Aspoň nebojují proti přírodě ( Bohu, osudu, vesmíru, řádu ). Ta životu na Zemi opět nabídne ráj, ve kterém je CO2 svatým grálem

S. Komárek 29.2.2024 8:33

V úvahách o zdrojích energie zcela chybí geotermální teplo. Vytěžené hlubinné doly mohou rovněž sloužit jako úložiště nadvýroby solárů. Technologie na přeměnu tepelné energie v elektrickou existují. Tyto zdroje a zařízení jsou schopné rychlého startu v případě potřeby. Takto nelze samozřejmě řešit celosvětový problém, ale v některých lokalitách ano.

L. Hančar 29.2.2024 8:28

A přitom řešení je tak jednoduché: v práci dejte výpověď a celé léto akumulujte rajčata do konzerv. Zimu přežijete na rajčatech a dotacích na obnovitelné zdroje rajčat.

R. Vacek 29.2.2024 8:11

Já jsem chytrý stejně jako zelení politici. A protože mám rád rajčata a chci si jich zajistit dostatek i v zimě, nasadil jsem si je na celém pozemku.

Zatím to stále nestačí. V létě jich většina schnije, protože je nepotřebuji, ale v zimě jsem stále bez rajčat. Musím je asi vysadit i u souseda.

J. Rejzek 29.2.2024 7:51

Otepluje se a já jsem rád. Není to poprvé co se naše zeměkoulička takto chová. Zelení magoři přesně ví jak to s námi bude za 20-50-100 let. Mávají nad hlavou výpočty, grafy, studiemi, ale nedokáží říci, proč k tomu oteplování a ochlazování došlo již mnohokráte v minulosti.

Já vá položím kontrolní otázku soudruzi: Kdo-vlastně co, způsobilo oteplování v minulé zcela nedávné době.

Z roztávající "věčně zmrzlé půdy" se již staletí "těží" mamutovina. Tuny mamutích klů se každoročně najdou v roztálé měrzlotě. Ohromné, dnes zamrzlé oblasti severní polokoule, byl kdysi zelený ráj, plný rostlin a živočichů.A já doufám, že tomu tak bude i v budoucnosti a sto let není žádná míra. Bude to potvrzením, že existuje nějaký řád, na který činnost lidských mravenečků nemá vliv.

F. Navrátil 29.2.2024 7:17

K tomu, aby se vyrábělo více "čisté" energie, je třeba vyrábět více "špinavé" energie.

R. Langer 29.2.2024 7:16

Kolikrát vám mám vysvětlovat, že poloviny jsou vždycky stejné! Ale stejně vidím, že větší polovina z vás to nechápe! ;-)

Z. Žabička 29.2.2024 7:09

Blábol Net Zero se rozmohl mezi osobami, které nikdy nechtěli projít základy fyziky a matematiky. Je to pro ně sprosté slovo. Dokonce jeden z těch politiků prohlásil: "Padesát procent - to je skoro polovina". Vládnout se dá jen davu, který je dostatečně postrašený. Pak lze snadno dobývat zisk ze solárních elektráren dotovaných státem a pomáhat čínským firmám, které vyrábějí panely a těží kovy ze "svých" dolů po celém světě. Prokletý plyn se prostě vypustí jinde. Přitom rostliny přestanou růst, pokud bude ve vzduchu méně CO2 než 130 mg/l. Jen představa, že všechny domácnosti budou muset vyhodit plynové spotřebiče a nahradit je elektrickými je směšná. Kde se vezmou lidi na ten přerod společnosti a bez znalostí. Děti budou stávkovat za klima ale neporadí co se má udělat a za kolik.

J. Nevrkla 29.2.2024 6:44

Svět už rychle přestává patřit pomateným západním pokrokářům, kterým vymyli mozky globalističtí fašisté.

R. Langer 29.2.2024 5:34

Ne, vám svět opravdu nepatří. Naštěstí. A doufám, že to tak i zůstane. ;-€

R. Langer 29.2.2024 5:32

Ano, na vás jsou ty mentální dopady vidět velice dobře. :-P