2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

OSOBNOST: Mimořádnost Petra Kellnera

Tragická smrt Petra Kellnera zasáhla nejen mne, zasáhla celý Institut Václava Klause, ale zasáhla každého, komu šlo a jde o naši zemi a její ekonomiku. Pro nás, kteří jsme ho znali, je to obrovská ztráta lidská (a osobní).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hovorka 1.4.2021 11:43

R^R^

A. Renjascu 1.4.2021 11:56

Jakej vekslák, Petr Kellner před plyšákem pracoval jako referent v podniku zahraničního obchodu Strojimport Praha a poté jako asistent produkce a produkční ve Filmovém studiu Barrandov. Máte to nějak popletené v čem byl Kellner typickým produktem transformace? V tom, že se vydal cestou pojišťovnictví či finančních služeb, jako stovky jiných společností na západě, tím, že tyto služby rozšiřoval i do zahraničí, tím, že se věnoval úspěšné charitativní činnosti? Nebo máte představu, že každý bohatý člověk musí být z principu lump? V čem je rozdíl mezi ním a třeba Šafránek Buffettem, který je respektovaným investorem a finančníkem.

A. Renjascu 1.4.2021 12:09

...Warrenem Buffettem... automatické dokončování občas vytvoří zajímavou kombinaci:-)

J. Kratochvíl 1.4.2021 12:14

Svou poznámkou jsem chtěl vyjádřit názor, že Klausova transformace dala zelenou hlavně spekulantům, obchodníkům všeho druhu a kteří se stali hrdiny a vzory ve společnosti, před odborníky, projektanty, konstruktéry v různých profesích jako právě byli naši velikáni jako byl Křížík , Kolben, Baťové a vedle své profese navíc byli výborní podnikatelé a dovedli svou práci prodat. Takové podnikatelé naše ekonomika potřebovala, ale Klaus dal přednost raději V. Koženým a jemu podobným. Nerad bych k nim přirovnával P. Kellnera, protože o mrtvých se má mluvit jen dobře., jistě jako Kožený nebyl.

A. Renjascu 1.4.2021 12:56

Tak článek byl primárně o Petru Kellnerovi a nikoliv o transformaci. Spekulanti ani obchodníci se rozhodně nestáli žádnými hrdiny ve společnosti. Tyto skupiny lidí jsou součástí podnikatelské elity i na západě a dobré obchodníky společnost určitě potřebuje. Žádná transformace nemůže vyprodukovat Baťu, Kolbena či Křižíka, takovéto odborníky může produkovat jedině kvalitní školství spojené s osobním zaujetím a vytrvalosti jednotlivce. Navíc úpadek školství nenastal za Klause, který má rozhodně nároky na jedince vyšší než nižší, ale za Buzkové a pokračuje dle vzoru EU až dodnes. Klaus vládl šest let v koaliční vládě (2.7.1992 - 2.1.1998) z třiceti a i když transformace byla příležitostí pro různorodé skupiny, tak sama o sobě určitě nebyla příčinou špatné morálky či zkorumpovaného soudního systému, který se tuto vlastnost ponechal i nadále nehledě na to, kdo byl u moci. Za Klause nedošlo ke korupci typu Pandury, Gripeny, IPB či největší z nich fotovoltanice... Navíc korupce provází tuto celých třicet let a není proti ní imunní a neví si s ní rady žádná vláda. Rozhodně transformace, kterou provedl byla dost složitá a těžká a házet mu na hlavu jen její negativa je dost velkým zjednodušením situace. Dnešní politici nesahají Klausovi ani po kolena.

J. Kratochvíl 1.4.2021 16:15

Ten článek je o panu Kellnerovi a o české transformaci, která dala všem Koženým a jemu podobným lidem příležitost vyniknout. A tato Klausova transformace dala základ všem korupcím a šlendriánům se kterými se potýká dnešní společnost. Mám dojem, že korupční aféry s Gripeny nebo Pandury je jenom špička ledovce co se v české ekonomice děje a jak funguje resp. nefunguje. Ano, transformace jak ji provedl Klaus byla složitá a těžká, ale byla tady její alternativa, kterou Klaus smetl se stolu, po vyhraných volbách.

P. Han 1.4.2021 17:12

Jaká že to byla alternativa, probůh? Snad nemyslíte zaměstnanecké akcie?

A. Renjascu 1.4.2021 22:58

Problém vás sluníček je v tom, že si vždy vzpomenete na Koženého Harvard, ale zapomenete na Kocábovo Trend, vzpomenete si na Klausovo amnestii, ale zapomenete na Havlovo, vzpomenete si na Kellnera a jeho Home Credit, ale zapomenete na Bakalu a jeho OKD + 30 tisíc ukradených bytů, vzpomenete si na zvolení Klause komunisty (i když osobně si myslím, že pro něj zvedli ruce spíše socani), ale zapomenete na Havlovo zvolení komunisty a na zavření Sládka, vzpmenete si Klausovo milost ředitelce Metropolitní Benešové, ale zapomenete na Havlovo milost Chadimové, vzpomenete si na Babišovo Dnes, Lidovky..., ale zapomenou na Bakalovo Hospodářské noviny, Respekt..., vzpomenou si a zmanipulují Klausovo výrok o čistých a špinavých penězích, ale zapomenou na Havlovo 200 mil. od estebáka Junka, a tak bych mohl pokračovat ještě dlouho. A tenhle dvojí metr, tohle ohromné pokrytectví vás sluníček mě neskutečně vadí. V čem dala základ? Zřejmě v tom, že Schwanzenberg přišel jako Havlovo kancléř podvodem k miliardovým majetkům v restituci na kterou dle českého práva neměl nárok a nebo v tom, že se podílel na tunelování Becherovky a nebo v tom, že čerpal neoprávněně dotace a Kalousek mu to jakožto ministr prominul? A alternativa? Já osobně jsem na kuponové privatizaci vydělal cca 100 tisíc a moji rodiče každy ještě o cca 20 tisíc více a to byly v devadesátkách dost velké peníze. Může Klaus za to, že nekteří byli líní si cokoliv zjistit a hodili to Harvardu či Trendu. A malá privatizace, kde se preferovali čeští zájemci? Měl snad Klaus sedět na každé aukci a nebo předsedat každému soudu? Obohatil se na tom nějak osobně Klaus? Vždyť nemá žádné velké majetky. Dokonce ani ten divnej Zeman je nemá až z toho byl vyřízenej i Mrázek, že je k hmotným pobídkám zcela netečný. Klausovo krátká éra bezpochyby přinesla i negativní věci, ale spojovat je automaticky s ním je dost dětinské a naivní už jen proto, že nebyl žádný absolutistický monarcha a dokonce aní nedokázal bez cizí pomoci sestavit vládu.

J. Kratochvíl 2.4.2021 9:58

Klausova krátká éra přinesla nedozirné následky, protože jak se dnes ukázalo kuponová privatizace bylo velké šlápnutí do bláta. Nepřinesla do továren svědomité dobré hospodáře a majitele, ale přesně naopak rozdrobila vlastnictví a toho zneužilo pár zlodějů, kteří tyto podniky zničili. Z prosperující a světem respektující ekonomiky se stala montovna všemi opovrhovaná.

A. Renjascu 2.4.2021 11:51

Montovnu z nás udělaly až socialistické vlády a Philips byla první vlaštovka, Klaus se tomuto scénáři poměrně úspěšně bránil. A jinak mi prozradte, jak se při prodeji majetku vyrábí svědomitý dobrý hospodář. Kuponovka zprivatizovala samozřejmě pouze část majetku a každý občan, který si koupil kuponovou knížku se mohl zodpovědně podílet na tom, aby tyto firmy šlapali jak mají, mohl začít skupovat další akcie a zvyšovat svůj podíl a toto šlo dělat poměrně dlouho, ale většina dala přednost prodeji komukoliv, kdo jim zaplatil. Stěžujete si na morální marasmus, ale ten byl žel v každém z nás, dokonce i v Havlovi a s tím toho Klaus moc udělat nemohl. A jak jsem psal v výše i v předchozím příspěvku, tak na této zlodejině se podílelo i mnoho těch, kteří vystupovali a stále vystupují jako nějací morální arbitři, kteří s tím nemají nic společného.

L. Zídek 1.4.2021 15:21

Závistivý, nespokojený ubožáčku, vy jste toho v životě moc nedokázal.

J. Kratochvíl 1.4.2021 15:57

Pane, máte pravdu v tom, že jsem nespokojený s dvojnásobným Klausem, ale že bych záviděl panu Kellnerovi bohatství nebo dokonce jeho osud, tak to ani náhodou, zvláště nyní. Hluboce se mýlíte, raději si užívám vyznačených sjezdovek v Alpách nebo našich v Krkonoších. Věřte, že bych s panem Kellnerem neměnil, protože těch minimálně dvacet let života o které jsem ho přežil, bych nevyměnil ani za jeho bohatství. To mi můžete uvěřit.

R. Langer 1.4.2021 18:02

Nevěřím ti ani slovo, soudruhu. Těch dvacet let bys dal okamžitě... ;-D

V. Hodorka 2.4.2021 10:25

J. Hajský 1.4.2021 11:33

Kdyby teď zemřel Viktor Kožený, v devadesátých letech Klausem velmi vychvalovaný, oslaví jeho památku Klaus také takovým vzletným nekrologem?

J. Hovorka 1.4.2021 11:42

Je zajimave ze Klaus rad oslavuje zlodeje a podvoniky Jednu dobu vykrikoval ze jeho soudruh Bem je nejlepsi primatorem co Praha mela a chvili na to policie zjistila z od poslechu ze on a jeho komplic kolibricek kradou ve velkem...Jak se z toho dostali je zahadou Klaus zamestnal sveho soudruha Bema ve svem Toboganu IVK Ted se tam urcite bude propoustet 27.000.000 je v cudu ;-D;-D;-D

A. Renjascu 1.4.2021 12:13

Máte částečně pravdu, ale od odchodu Béma se v Praze nic pořádného neudělalo a nemám pocit, že současné vedení by to změnilo.

R. Langer 1.4.2021 14:10

Abyste na toho Béma ještě nevzpomínal...;-D

P. Han 1.4.2021 17:14

S vlhkým zrakem vzpomíná na Krndu. A pak bude na Hřiba. ;-D

J. Hovorka 1.4.2021 11:43

R^R^

M. Valenta 1.4.2021 10:41

V pravém okamžiku, na tom správném místě, s těmi správnými známostmi + velký obchodní talent a ukázková pragmatičnost. S klasickou cestou k pohádkovému bohatství, jako to dokázali Baťa nebo třeba Gates se ta Kellnerova cesta srovnávat nedá. Přesto u mne více pozitiv než negativ.

P. Han 1.4.2021 11:14

Bill Gates prodal IBM cizí operační systém (původně QDOS), neb měl v pravém okamžiku na tom správném místě správné známosti + velký obchodní talent a ukázkovou pragmatičnost. Najděte pět rozdílů.

M. Valenta 1.4.2021 11:52

"V průběhu studia vytvořil spolu s Allenem a spolužákem Monte Davidoffem původní interpret programovacího jazyka Altair BASIC pro počítač Altair 8800 (první komerčně úspěšný osobní počítač)" a pak to ještě dost dlouho pokračuje pane Háne.

P. Han 1.4.2021 13:38

To není nic proti mému konstatování, pane Vááálento.

M. Valenta 1.4.2021 14:05

Osobně si myslím, že být u počátku výroby PC jedním z hlavních je "trochu" něco jiného než založit Home Credit a sorry pane Hane.

A. Renjascu 1.4.2021 14:18

A kolik z těch sta nejbohatších lidí světa stálo u počátku něčeho nového?

P. Han 1.4.2021 14:40

Nebyl u počátky výroby PC, pouze velmi přeneseně. Ale o tom stejně moje původní připomínka nebyla.

I. Mertl 1.4.2021 10:10

Bodejť by VK nevzpomínal se slzou v oku na Kellnera - vždyť od něj za léta dostal snad čtvrt miliardy na svůj "byznys". Jinak byl Kellner šikovný šejdíř, spekulant a vexlák, slušný lichvář, ale žádný Baťa či Ford. Nevyráběl, nebudoval. Žádné vytváření hodnot, jen hromadění majetku. Ale ani neokradl stovky svých klientů jako Kožený, kterého si VK rovněž vážil. Také byl civilizovanější než Babiš a proto zůstal v soukromí a v byznysu a nekazil beztak po bolševikovi mizernou českou politiku. A svými penězi i bohatě přispíval na charitu. Jistě, čest jeho památce, stejně jako Kolínu coronavirových obětí.

M. Sedláček 1.4.2021 10:54

Vás ta závist teda musí žrát. A to je dobře.

J. Červený 1.4.2021 16:53

R^R^R^