9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

OCEL: Skutečně zelený materiál

Obdobně jako v minulém století, dostává se do popředí ideologie a z ní plynoucí nazírání na to, co je správné společensky, politicky i ekonomicky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Seliger 29.12.2023 16:53

Privatizace. To byl vrchol. Kam se podělo CZ zlato a stříbro ? Na západě se museli chechtat, jací ti tehdá u moci byli pitomci. A taky Ty u moci vyznamenávali. Diplomů a darů mají štosy. Prý neviditelná ručka šmátralka vše zvládne. Na co vize. Aby jim do toho nikdo nekecal zrušili prognosťák a jiné, viz Národohospodářský ústav od Hlávky, počítal stranický preference. Do pěti se budete mít, jako neutrální sousedi Rakušáci - žádný pakty, žádný spolky. Na to se cinkalo na trafu. Po letech se dozvídáme, že ti u moci zapříčinili stav globalizovaného kšeftu, kdy CZ neumí vyrobit ani vitamin C, ani syrup na dětský kašel a řada osvědčených léků zmizela z trhu. Naproti tomu v Německu a jinde mají jasno, které obory lidské tvořivosti jsou pro zemi důležité a činí opatření k zachování vyváženého obecného prospěchu. A nikoliv aby je sežral cizí kapitál, co po vyždīmání struktury zmizí jinam za další žranicí. Západ velmi vyspěl, avšak do státních a jiných dluhů a rizikových finančních derivátů, na nichž funguje celý systém. Peníze jsou v bankách vyráběny z dluhů a nėkteré "velké prachy" nejsou obecně lidem k prospěchu. Ba naopak.

M. Pivoda 29.12.2023 17:11

Ekonomická transformační vize po listopadu 1989 byla sice perfektní, jenže se jaksi nedostávali vhodní občané ČR na realizaci/implementaci tak obdivuhodného díla.

P. Diviš 29.12.2023 17:50

Do podrobností se pouštět nebudu, ale pokud se máte hůř, než za bolševíka, tak je problém patrně ve vás.

Většina lidí se má lépe, včetně mne, a to tak, že podstatně.

Ano, Západ blbne způsobem i nezpůsobem všelikým, ale za Východ bych ho nevyměnil a ani vy zřejmě nepíšete z Ruska, Číny nebo KLDR.

M. Kocián 30.12.2023 8:51

R^