31.5.2024 | Svátek má Kamila


Diskuse k článku

OCEL: Skutečně zelený materiál

Obdobně jako v minulém století, dostává se do popředí ideologie a z ní plynoucí nazírání na to, co je správné společensky, politicky i ekonomicky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 30.12.2023 19:47

Zelení KOMUNISTI se těm rudým blíží, takže ta podobnost s komunistickou totalitní ideologií i praxí není náhodná. :-P

L. Král 30.12.2023 16:43

Kdyby levice rozuměla ekonomice a společnosti, nikdy by nebyla levicí.

Fridrich von Hayek

Ekonomičtí analytici se podivují, že zelená ideologie vede k posuzování železa, hliníku a cementu jako špinavé technologie. Důsledkem je tak při zvýšené poptávce a také vyšších cenách nezájem investorů, proto banky na nové technologie na zpracování těchto kovů nedají peníze a tak považují tyto investice za rizikové. Místo aby se navýšila výroba, výroba klesá. A následně roste dále cena. Na tom vydělává především Čína, v EU se výroba omezuje.

Tím jsou nabourány tržní mechanismy.

A ceny jsou tak vysoké, že Zelené technologie, například solární elektrárny, se stávají dražší a tedy stále více nerentabilní...

Opakuje se situace za bolševika. ÚV KSČ sice přijal usnesení o ekonomických opatřeních, ale protože ekonomika nečetla Rudé Právo, udělala si nakonec něco úplně jiného...

Měli jsme ty nejlepší záměry, ale dopadlo to jako vždy.

L. Beneš 30.12.2023 10:00

Ono to, co bylo postaveno před 50 - 60 lety, třeba i v Americe, je dnes zastaralé i tam. Navštívil jsem několik metalurgických závodů v USA a vykuleně jsem hleděl na některé tam provozované stroje, jež jsem dosud znal jen z technického muzea. Ony totiž stále ještě vydělávaly peníze a poučky o fyzickém a morálním zastarávání strojů platí jen někdy. I za oceánem.

M. Kocián 30.12.2023 8:55

Samozřejmě, a proto se šrot vykupuje a je to tak dobře. Jen jsem upozornil, že tak úplně jednoduché to není - zvlášť když vám jde o speciální záležitosti, jako hlubokotažnou nebo rychlořeznou ocel. Klesání kvality je bohužel jednou ze známek dneška.

M. Kocián 30.12.2023 8:51

R^

L. Novák 30.12.2023 2:21

To jste mi připomněl známou průpovídku z dob komunistické totality:

Kapitalismus je vykořisťování člověka člověkem, u socialismu je tomu přesně naopak... :-P [>-]

R. Čtvrtníček 29.12.2023 23:57

Kdyz jsem australskym kovomodelarum v devadesatych letech nabyzel Poldy Steel, tak se jen usmali. Ve srovnani s japonskou a korejskou kvalitou,nemohla konkurovat. V 91 prvnim jsem prosel asi dvacet podniku zabyvajicich se kovovyrobou a neveril jsem svym ocim, v jake stavu podniky byly.Faktem je,ze delnici, kteri v tech firmach pracovali, patrili k nejlepsim na svete.Jenze, ti delnici uz nejsou.

J. Ganaur 29.12.2023 22:08

Tak jako ciment....;-D;-D;-D

M. Pivoda 29.12.2023 21:43

Máš smůlu Lejnováku.

Nehodlám přestat, ledaže bys vyhrál soudní řízení v demokratickém státě ČR. To se zatím nestalo.

L. Novák 29.12.2023 21:36

-> O. M. 29.12.2023 napsal: "... když od těch absolutních čísel odhlédneme, myslíte, že recyklace lahví skleněných je levnější?"

Recyklace skleněných lahví má dvě základní fáze.

1) Hromadný sběr použitého skla má smysl především proto, aby nekončilo zbytečně na skládkách s komunálním odpadem (a nelze je spálit).

2) Rozemletí střepů na prášek poskytuje materiál, který lze využít v řadě oborů jako plnivo, nebo přidat např. do povrchů silnic, betonu apod.

3) Když už je sklo ve formě semletého prášku nebo jemné drtě, lze je použít ve výrobě skla. Pokud vím, pro skláře je jeho využití jako příměs do sklářského kmene výhodné. Snad i levnější, než čištění přírodních surovin.

PODSTATNÉ JE (i z hlediska vynaložených nákladů), že neskončí na skládkách jako materiál, který se dále nerozkládá přirozenou cestou a je chemicky odolný.

Proto má smysl skleněný odpad dále zpracovat.

Pokud se týče samotného využití skleněných láhví a nádob, dovedu si představit, že v řadě případů je výhodnější využití plastů (např. PET) a ty pak třeba spálit s využitím energie, než používat zálohované láhve nebo jednorázové obaly s vysokou energetickou náročností při výrobě pro jednorázové použití. Ale tam, kde probíhá tepelná úprava (sterilizace) obsahu při konzervaci, plastové obaly nejspíš použít nelze.

L. Novák 29.12.2023 21:18

Rusko (komunistické) a vazba na jeho "levné" suroviny nás přišla pěkně draho. Nebo to snad vidíte jinak? ;-) [>-]

L. Novák 29.12.2023 21:14

Diskutovat netřeba. Ignorovat skutečnost, že v pokračování RVHP pod kuratelou SSSR nemělo pro Českou budoucnost žádný smysl, snad připomínat nemusím. A jestli Vítkovice po převratu 1989 nedokázaly se svou výrobou obstát na světovém trhu, je třeba hledat příčiny v jejich managementu. ;-)

L. Novák 29.12.2023 21:10

-> O. M. 29.12.2023 napsal: "Nevím, kde jste k těm číslům přišel, ..."

"... Zálohový systém bude několikamiliardovou investicí. Analýza Centra ekonomických a tržních analýz třeba předpokládá, že jeho spuštění bude stát zhruba 5,2 miliardy korun. Na další 1,3 miliardy korun ročně přijde jeho provoz. ..."

Zdražení nápojů i domácí sklad PET lahví. Jak na Čechy dopadne nový zálohový systém (14. 6. 2023)

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zdrazeni-napoju-i-domaci-sklad-pet-lahvi-jak-na-cechy-dopadn/r~76fd0db4051b11eea9eeac1f6b220ee8/

STOP EU ZELENÝM MAGORŮM!!![>-]

L. Novák 29.12.2023 21:01

Dementní StBák a grafoman ;-O Pyjvoda sice nerozumí ničemu, natož ekonomii, ale do všeho, pitomec, kecá... :-P

J. Jurax 29.12.2023 19:58

Jojo, ale výrobu oceli je nutno potlačit, protože je energeticky náročná a energetická náročnost produkuje zločinný kysličník. Neboť hutě občasnými zdroji energeticky neukojíte.

Ocel přece můžeme ekologicky dovážet z Číny!

J. Pospíšil 29.12.2023 19:13

Mám za to, že s recyklaci skla je to obdobné, jako s recyklaci oceli, zase vznikne sklo. Ovšem recyklaci PET vznikne co? To není tak úplně jisté. Jisté je, že plnohodnotný materiál pro potravinářské využití opakovane nevznikne.

M. Novák 29.12.2023 19:12

Dnes má ekologie čím dál tím víc i třetí význam.

Jako záminka používaná melounovými ekologisty ke zničení kapitalizmu. To se dá poznat podle zvyšujících snižovaček, jako biopaliva nebo OZE. Čím víc má Německo OZE tím víc CO2 produkuje, a to i před započtením CO2 vyprodukovaného navíc při jejich výrobě a stavbě...

O. M. 29.12.2023 18:23

Máte pravdu, jenže

a) tu recyklovanou ocel lze velmi dobře předtřídit podle původního účelu (mostní konstrukce, karosérie z žigulíka, kancelářská židle), tudíž i z hlediska obsahu legur

b) výtěžnost z recyklátu je ze všech materiálů nejlepší

c) i výrobek s recyklátem si zachovává vlastnosti na úrovni výrobku z nové suroviny i po několikanásobné recyklaci, což se např. o papíru říci rozhodně nedá.

O. M. 29.12.2023 18:12

Nevím, kde jste k těm číslům přišel, ale budiž. A i když od těch absolutních čísel odhlédneme, myslíte, že recyklace lahví skleněných je levnější?

V. Němec 29.12.2023 18:10

Pane Nejchytřejší, koks se používá ve vysokých pecích nejen jako palivo, ale i technologicky, aby se z železné rudy redukovalo železo, ale vysokopecního plynu nebývá dost na ohřev v pecích válcoven, proto jej bylo třeba míchat i se zemním plynem, případně se spaloval ve speciálních rozprašovacích hořácích i topný olej, vzniklý prakticky jako odpad při rafinaci ropy při výrobě nafty a benzínu, to abyste mohl jezdit svým embéčkem.

P. Diviš 29.12.2023 17:55

"Za peníze a prací našich lidí postaveny" bohužel byly dost často technicky zaostalé a hlavně, komouši zcela zničili domácí kapitál. A bez něj to fakt nejde, proto ti "zahraniční loupežníci".

P. Diviš 29.12.2023 17:53

"Levná ruská energie", to bylo to kvalitní koksovatelné uhlí?

P. Diviš 29.12.2023 17:50

Do podrobností se pouštět nebudu, ale pokud se máte hůř, než za bolševíka, tak je problém patrně ve vás.

Většina lidí se má lépe, včetně mne, a to tak, že podstatně.

Ano, Západ blbne způsobem i nezpůsobem všelikým, ale za Východ bych ho nevyměnil a ani vy zřejmě nepíšete z Ruska, Číny nebo KLDR.

V. Němec 29.12.2023 17:46

Pane Dubravský, málem bych zapomněl. Všechny ty kyčle a kolena na výměnu mohly být z české oceli!

Můj strýc Vavrečka, valcířský technolog, Vítkovičák, byl někdy v šedesátých nebo sedmdesátých v Kladně pomáhat rozjíždět válcovací trať.

A co tak třeba převoz odlitku zalomené hřídele za tepla ke kování z Vítkovic do Plzně!

Ale to už jsou dnes téměř protistátní vzpomínky.

Dnes máme totální nasazení pro jiné ve vlastní (?) zemi.

M. Pivoda 29.12.2023 17:27

Klimatologii vůbec nerozumím, musím tedy (jako většina občanů ČR) spoléhat na experty.

Jenže dosud (ač již v pokročilém věku) stále nevím, jak mám rozpoznat toho nefalšovaného "vědeckého" experta této země. V minulosti například za překažení technologické konkurenční výhody v oboru AI, byl významný expert, Jeho Magnificence Jiří Zlatuška, opakovaně "vědecky" zvolen rektorem Masarykovy univerzity v Brně.

Z důvodů nedostatku tuzemských "vědeckých" expertů, čtu občas vize/proroctví slepé bulharské Baby Vangy, jejíž minulé předpovědi byly prý zatíženy jen 15% nerealizovaných předpovědí. Ha. Baba Vanga o klimatu Země sice také cosi povídala, ale musím si počkat, jestli ta její klimatická předpověď nepadne právě to oněch do 15% chybovosti.

Jaké procento chyb lze očekávat u českých ekonomů?

M. Pivoda 29.12.2023 17:11

Ekonomická transformační vize po listopadu 1989 byla sice perfektní, jenže se jaksi nedostávali vhodní občané ČR na realizaci/implementaci tak obdivuhodného díla.

O. Seliger 29.12.2023 16:53

Privatizace. To byl vrchol. Kam se podělo CZ zlato a stříbro ? Na západě se museli chechtat, jací ti tehdá u moci byli pitomci. A taky Ty u moci vyznamenávali. Diplomů a darů mají štosy. Prý neviditelná ručka šmátralka vše zvládne. Na co vize. Aby jim do toho nikdo nekecal zrušili prognosťák a jiné, viz Národohospodářský ústav od Hlávky, počítal stranický preference. Do pěti se budete mít, jako neutrální sousedi Rakušáci - žádný pakty, žádný spolky. Na to se cinkalo na trafu. Po letech se dozvídáme, že ti u moci zapříčinili stav globalizovaného kšeftu, kdy CZ neumí vyrobit ani vitamin C, ani syrup na dětský kašel a řada osvědčených léků zmizela z trhu. Naproti tomu v Německu a jinde mají jasno, které obory lidské tvořivosti jsou pro zemi důležité a činí opatření k zachování vyváženého obecného prospěchu. A nikoliv aby je sežral cizí kapitál, co po vyždīmání struktury zmizí jinam za další žranicí. Západ velmi vyspěl, avšak do státních a jiných dluhů a rizikových finančních derivátů, na nichž funguje celý systém. Peníze jsou v bankách vyráběny z dluhů a nėkteré "velké prachy" nejsou obecně lidem k prospěchu. Ba naopak.

R. Dubravský 29.12.2023 15:57

Vzpomeňte také Poldovku a její speciální oceli.

S. Ševeček 29.12.2023 15:40

už zhaslo.

V. Kuhaj 29.12.2023 14:51

Ti lidé vesměs vystudovali obory, které průmyslem více či méně skrytě pohrdají. Souhlas s vámi.