20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

OBCHOD: Zbytečná kontrola

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 23.3.2011 0:32

Hmmm,

bylo by ovšem zajímavé číst Váš článek, pokud by třeba Vaše dítě snědlo cosi byť minimálně zamořeného z Japonska. ... a že toho asi nebylo málo z toho sprchování reaktoru. Kampak to asi odteklo ? ... že by do moře mezi rybičky ?

Další fajn článek by asi byl, až by Vám takovou elektrárnu stavěli za domem. Ti lidi, co v okruhu elektrárny přežili, měli jedno plus: záchranné práce tam byly s ohledem na hrozbu elektrárny přerušeny. Jinak ale s Vámi souhlasím: je to zcela zbytečná panika ... .

V. Kolman 22.3.2011 9:57

BYLO BY ZAJÍMAVÉ VĚDĚT.....

.....jaká byla radiace z okolí a z potravin někdy v 50tých letech, když Američané, Rusové a Francouzi dělali vesele své pokusy s jadernými bombami. A že výbuch jaderné bomby je něco úplně jiného, nežli relativně "neškodná" havarie japonské atomové elektrárny.

       Takže - nebrat na lehkou váhu, ale ani nepanikařit. V tomto směru informacím paní Drábové bezezbytku věřím. Na rozdíl od "zaručeně pravdivých" informací našeho "polibdíra", když "to bouchlo" v Černobylu.

P. Skřivan 23.3.2011 0:35

Re: BYLO BY ZAJÍMAVÉ VĚDĚT.....

Tak to asi o tom mnoho nevíte, protože jinak byste tušil, kolik váží atomová bomba a kolik náplň reaktoru. Víra je dobrá věc, vlastní rozum a kritický pohled na věc poněkud lepší ... .

O. Vašek 22.3.2011 8:47

Že nenajdou nic?

Současné analytické metody vždycky něco najdou. Problém je prokázat, že to pochází ausgerechnet z Fukušimy. Těžší ovšem bude prokázat, že nepochází. Princip předběžné opatrnosti je velmi ohebný.

B. Uhlich 22.3.2011 20:28

Re: Že nenajdou nic?

Ne ne, to se mýlíte...právě pro potřeby kontroly zbrojení byly vyvinuty metody analýz štěpných produktů tak dokonalé, že v případě jakéhokoliv zjištění nějakých látek se ví odkud to jde a dokonce i kdo to vyrobil.... Takže v současné době se opravdu ví, odkud "vítr fouká"....to ovšem neznamená, že tím dochází k nějakým důkazům ohrožení obyvatelstva. To mě na celé věci vadí nejvíc - ta naprosto šílená hysterie...jak si ti redaktoři úplně libují, když mohou tím hrobovým hlasem promlouvat k lidem a říkat jim...radioaktivní mrak je v americe....radioaktivní mrak je už na Islandu.....  ale že se jedná o hodnoty na hranici detekce se už nikomu nesděluje....

V. Sojka 22.3.2011 22:02

Re: Že nenajdou nic?

Ale ne, oni to říkají. Myslím, že už jste trochu zaujatý. Jiná věc je podprahové působení těch zpráv. Toho "hrobového hlasu"...

B. Uhlich 22.3.2011 23:24

Re: Že nenajdou nic?

No, zaujatý...to nevím...možná....snad se mnou budete souhlasit v jedné věci, žádnému tématu se nevěnuje taková zvláštní pozornost jako jaderné technice.... až do teď byl relativní klid, ale byly doby, kdy považovali za nutné odvysílat i to, že si vrátný v Temelíně při obchůzce zlomil nohu a k tomu dodali, že prý to neohrozilo jadernou bezpečnost v České republice.... Taky si pamatuji, kdy vysílali, že v Temelíně dělají nějaké zkoušky a hned další zpráva byla, že v Černobylu měřili těsnost sarkofágu.....aby i ten největší blb pochopil. O žádné jiné lidské činnosti se neinformuje takovým stylem jako o jederné energii. Proto jsem z toho mrzutý. Už jsem to tady včera psal, je tady naprostá absence seriozních informací. Například s těmi naměřenými expozicemi a pod. Tady existují nějaké limity platné jak pro civilní obyvatelstvo tak pro profíky, kteří s tím dělají...pro každý druh záření existují různé hodnoty, které jsou bezpečné, které jsou rizikové a které jsou vyloženě nebezpečné. Dále se to liší podle spektra zářičů. které dané záření emitují....shrnuto: je to celý soubor hodnout, který musí každý znát, aby mohl jasně říci - tak tady je opravdu nebezpečno a tady je to prostě v normě. To co dělají media je opravdu skandální - když řeknou že spad je už na Islandu....myslíte, že ještě vůbec někoho zajímá jaký a kolik a jak to měřili, jaké spektrum izotopů a pod??? ne..všichni si zítra opět poběží do lékárny pro jódové tabletky....

Přitom drtivá většina staveb do kterých prosakuje radon, což je našem území naprosto běžné, exponuje běžně své obyvatele takovými expozicemi, že by se lidi velmi divili. Mimochodem právě výrony Radonu lze obecně považovat za jednoho z největších spouštěčů zhoubného bujení v naší zemi....ale tady se panika jaksi nevyvolává, že? 

Víte, já se sám sobě divím, že ještě vůbec na tohle téma přispívám....  snad si stále vzpomínám na Wericha a jeho radu ohledně boje proti blbosti. Vyhrát se nedá - ale nemá se přestat bojovat.... :-)

P. Skřivan 23.3.2011 0:50

Re: Že nenajdou nic?

Na druhou stranu uznejte, není mnoho zařízení, které mají unikátní vlastnost, že když jim vypnou proud, tak že letí do luftu. Navíc za situace, kdy se všem tvrdilo, že se přece nikdy a nic nemůže dostat ven, však je tam ochranná obálka. S radonem to je ale jako s kouřením: každý si ho může nechat změřit a něco se s tím snažit dělat. Tím, že nedělá, ohrožuje jen sebe a své blízké. Ne ale, že výsledky jeho snažení se dají naměřit až na druhé straně zeměkoule.

B. Uhlich 23.3.2011 7:55

Re: Že nenajdou nic?

Ale to je omyl pane....naprostá a drtivá většina technických tařízení, které pracují s jakýmikoliv tlaky ať už v průmyslu chemickém, teplárenském a pod. většinou "nerozchodí", když se přestane regulovat....tedy když to odpojíte od elektriky...takže jaderný reaktor není žádná vyjímka.....akorát s vámi souhlasím s tím, že u toho jaderného reaktoru by to mělo být kapánek zajištěnější... :-)

K. Kužel 22.3.2011 6:31

Zajímavý článek,

ale myslím, že uklidňovat jaderné panikáře poukazem na to, že se běžně potraviny ozařují, není úplně nejlepší nápad.

R. Langer 22.3.2011 11:12

Re: Zajímavý článek,

:-D