2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

OBCHOD: Vzpoura zákazníků

Nakupovat už dnes není žádná radost. Na tom se shodne větší část Čechů, přinejmenším to ukazují poslední čísla o maloobchodu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 8.4.2022 10:36

Mohu odmítnou kupovat věci, jež nutně nepotřebuji, ale základní potraviny musí kupovat každý, kdo si je sám nevypěstuje.

Nemusím kupovat Rum, ale pečivo, máslo apod. ano.

R. Dubravský 8.4.2022 9:32

Když ono jim pořád nedochází, že se z lidí dá vytahat jen tolik peněz, kolik mají.

J. Nevrkla 8.4.2022 9:16

Inflace má objektivní důvody, jednou se v cenách zákonitě musely začít projevovat emise hodnotou nekrytých peněz, které měly oddálit bankroty. Řekl bych, že lidé nakupují dost, dokud peníze neztratí hodnoty ještě více. Taky jsme si s přáteli říkali, že si ještě zajedeme na závody F1, i když podrazili, protože je to možná naposled. Koupěschopnost se sníží, nebude tolik co a pro koho vyrábět, nadvýroba, nezaměstnanost, krize. Pravděpodobně větší, než kdokoliv z nás zažil. A to budou chtít, abychom se skládali na nové tanky. Potěš pánbůh.

J. Stehlik 8.4.2022 9:50

Bohužel . Teď nadvýroba nehrozí . Je to spíše naopak kdy dodavatelé si diktují ceny . Není hliník , nikl , čipy atd. Teď nebude černé uhlí (rusko) , železnou rudu budem vozit z austrálie 8-o . No je to prča . Očekávám rust cen energeticky náročných zboží ve stavebnictví (ocel , cihly , cement) . Teprve teď lidé budou valit bulvy .

J. Nevrkla 8.4.2022 10:04

Ano, koupě pro lidi za takových cen nebude mít smysl, budou potřebovat peníze na důležitější věci. První na řadě bude automobilový průmysl, náš hlavní exportér. Letos už máme po mnoha letech pasivní obchodní bilanci. Nevím, jakou protihodnotu budeme nabízet za plyn, ropu, hnojiva, potraviny...

V. Heidlerová 8.4.2022 10:09

Rozumně vychovaný člověk dobře ví, že život není hladká a neustále se zlepšující dálnice, ale že má výkyvy, někdy k dobrému, jindy k špatnému ba až k pohromám. Kdo něco ví o historii, tak mi dá za pravdu. Nemám ráda proroky z lidu, kteří straší a předvídají, lépe by bylo říci lidem, aby se na zlé časy připravili a rozumně se zabezpečili. Nemusíme mít všechno a hned. Naši předkové žili také i ve zlých časech a poradili si. Vy jen fňukáte a strašíte, přece už za vlády ANO-bude líp muselo být jasné, že lezeme do velkých nesnází. Teď byste chtěli po nové vládě zázraky, které nasliboval a nesplnit Babiš a jeho zloději?

V. Novak 8.4.2022 10:27

Připomínáte mi jednoho troubu, který se nedávno tázal (a myslel to vážně) "proč teda komunisti nepostavili ten Základní komunikační systém Prahy, když ho měli tak krásně naplánovaný?".

Inu, rok 1989, zní odpověď.

Delší odpověď zní, že po tomto roce to lid svěřil někomu jinému...

V. Petr 8.4.2022 12:06

Nejdůležitější věc pro špatné časy je samopal!

J. Janotová 8.4.2022 15:21

A vlastní studna

L. Žaloudek 8.4.2022 19:06

Ještě lepší by asi byl vlastní ropný vrt! Asi chápete, že tím chci říct, že samozásobitelství inflaci vyřeší jen tehdy, když se zruší peníze. Já bych ale radši neměnil.

V. Novak 8.4.2022 10:21

Rusko zarazilo vývoz dřevěných polotovarů a štěpky, ergo letí nahoru ceny dřevotřísky. Až tak, že český výrobce se děsí, že ceny vyletí tak nahoru, že lidi přestanou kupovat, protože to ztratí smysl.

A ve Finsku mají hlavu v pejru, čím zatopí v elektrárnách, které přestavěli na (ruské) dřevěné pelety a štěpku, jak EU kázala jim. Dtto v Estonsku, kterému EU zakázala pálit oba domácí energetické zdroje - hořlavou břidlici a rašelinu.

P. Brecík 8.4.2022 9:04

Modla světa - HDP. Její stanovení bylo změněno tak, že do HDP se počítají i služby ( učil jsem se to jinak) Takže Youtubeři, masážní/tetovací/ solárka, ... hotely/restaurace - prostě milion služeb vytváří v ČR 60% HDP V EU až 80%. Nic nevyrábíme, jen dovážíme z Číny. :-/ Když většině obyvatelstva dojdou peníze na tyto zbytečnosti, kam půjde HDP ? Správně - do Brusele.

P. Brecík 8.4.2022 9:04

Modla světa - HDP. Její stanovení bylo změněno tak, že do HDP se počítají i služby ( učil jsem se to jinak) Takže Youtubeři, masážní/tetovací/ solárka, ... hotely/restaurace - prostě milion služeb vytváří v ČR 60% HDP V EU až 80%. Nic nevyrábíme, jen dovážíme z Číny. :-/ Když většině obyvatelstva dojdou peníze na tyto zbytečnosti, kam půjde HDP ? Správně - do Brusele.

V. Novak 8.4.2022 10:29

Objev a mantra ekonomů 90. let - služby místo oceli a betonu!

Budeme-li se všichni navzájem obsluhovat, budeme všichni bohatí!

J. Stehlik 8.4.2022 8:52

Mě se líbí , jak vždy se vytáhne statistika jak máme rezervy a nechceme je utrácet . Jenže je to jak s tím kuřetem (když má někdo dvě a jiný žádný tak mají pruměrně jedno) . A stejné je to i s penězi . Roky se příjmové nužky rozevírají a poslední snížení daní z příjmu zase nejvíce podpořilo nejbohatší . Naopak snížení DPH není na pořadu dne (tam by profitovali nejchudší) .

Tudíž ty 3 biliony na učtech má většinově horních deset procent . Vycházím tak z rozdělení majetku , kdy se uvádělo , že dvě třetiny majetku vlastní 10% nejbohatších a zbývající třetinu 90% lidí . Proto když se zdražuje , tak okamžitě klesá spotřeba , i když na učtech je reálně dost uspor . Jenže pochybuji , že se vrátí do ekonomiky . Ty odejdou do nemovitostí , akcíí , zlata.

L. Beneš 8.4.2022 8:27

Že ceny vyrostly víc, než se to dá nárůstem ceny ropy vysvětlit? Opakuji: ceny se nezvyšují proto, že musí, ale proto, že růst mohou. Jinými slovy, není-li opatření, které by ceny drželo na uzdě, ceny porostou ad infinitum, protože obchodníci podle zásad trhu zkoušejí, o kolik ještě mohou zákazníky trhnout. Česky okrást. Dokladem toho jsou výkřiky zastánců neomezeného trhu poté, co zazněla slova o eventuálním zastropování cen pohonných hmot, že prý dojde k deformaci trhu a někteří pumpaři budou znevýhodněni, neboť jejich pupy budou řidiči míjet míříce k těm levnějším. K jakým levnějším, když všichni jednotně zdražili, jako by dohodli všichni do jednoho cenový kartel pro dosažení cen nejvyšších? Není-li žádný prodejce levný, musí všichni kupovat u drahého.

J. Stehlik 8.4.2022 8:57

K tomu jsou ve světě samozřejmě antitrastové zákony . Ty zajištují konkurenci . Jenže v pozici kdy polovinu ceny tvoří daně a se zvyšující cenou i jejich výnos , tak naše vrchnost nemá zájem na uplatnování konkurenčních zákonu . Jsme ve stamiliardových schodcích a už jste viděl papaláše aby zaváděli majetkové daně , korporátní či progresívní zdanění ? To by přeci zdanilo je ;-D Stačí se podívat kolik tyto daně tvoří ve státním rozpočtu (rozpočet v kostce) . Tam jsou pěkné grafy.

F. Navrátil 8.4.2022 8:19

K raketovému zdražování nevedou důsledky ekonomické, ale politické. je zbytečné nadávat na obchodníky, ale je třeba vyházet politiky.

F. Kusák 8.4.2022 7:23

Pokud se začne měna propadat, pak lidé budou hledat jiné alternativy jak směnit své zboží, a nejen materiální povahy. Známe to ze socíku, kdy cena, vyjádřená v korunách československých byla jen dílčím parametrem. Pokud jste k ní nepřidal jinou žádanou hodnotu v podobě protislužby, jiného zboží atd. neměl jste nic. Pokud se to nyní děje, neznamená to, že nefunguje trh, obecně kapitalismus, jen funguje deformovaně.

P. Dvořák 8.4.2022 8:09

Jaký trh?

Např. s energiemi prostřednictvím spekulací s emisními povolenkami a dotacemi do většinu roku nefunkčních solárních polí? Nebo trh s dováženým a dotovaným vepřovým, paprikami . . . ?

Nebo trh, kdy prťák (hospodský) z jednoho konce ulice dostane dotaci, aby nezkrachoval, kterou mu zaplatí prťák (hospodský) z druhého konce ulice, protože předtím dotaci dostal ten druhý prťák (hospodský), aby nezkrachoval a zaplatil mu ji ten první?

P. Hatina 8.4.2022 2:35

Mimochodem, ono je sice hezké že ".. Český statistický úřad v nich mimo jiné informoval, že ceny v obchodech vyrostly v únoru o deset procent. ", ovšem tímto ještě neříká. zda lidé za tyto zvýšené ceny opravdu a vždy nakupovali. Míra různých, časově omezených slev, je v našich obchodech poměrně široká, i když to zákazníky nutí pobíhat od obchodu k obchodu.

Přitom, on i tohle ČSU eviduje, formou sběru dat v domácnostech, kde mu lidé z kontrolních skupin zapisují podrobně kolik čeho a za jakou konkrétní cenu nakupují a platí. A bylo by docela zajímavé, kdyby toto ČSU, zase v podrobné míře publikoval, a jak ekonomové, politici, sociologové, i novináři s tím dokázali pracovat...;-D

M. Šejna 8.4.2022 0:51

Já myslím, že až budou zveřejněny výsledky maloobchodu za březen, bude to pro ekonomy nemilé překvapení.

Já očekávám propad tržeb a tím i nástup recese.