5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

OBCHOD: Knižní svět a internet

Troufám si tvrdit, že, pokud jde o knižní publikace, je doba, v níž žijeme, stejně převratná jako ta zhruba v polovině 15. století, kdy docházelo k prvním pokusům evropských tiskařů o zavedení metod k výrobě tiskovin ve velkém. Někdy kolem roku 1450 se rozhodl zlatník a metalurg Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, který už po nějakých deset let ve své dílně v Mohuči (a předtím ve Štrasburku) pracoval na zdokonalení svého tiskařského lisu, že čas uzrál k tomu, aby se započal projekt, jaký zde doposud ještě nebyl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Rehulka 19.8.2012 13:01

Moje děti.....

....narozené v Austrálii, ještě četly i české knížky , i když s přibývajícím věkem stále méně a méně.

Vnoučata už čtou pouze anglické knihy, ale zaplat Pán Bůh, čtou !

Vše záleží na rodinném vztehu ke knihám, rodiče jsou vzor nejdůležitější, nikoliv škola a učitelé ! Pro ty, je to pouze "job" a ten je jednodušší s odkazem na internet.

Samozřejmě, cenzůra je na netu lehčí (kontrola) a brzy to nebude jen v rudé Číně, ale i ve (zatím) "Svobodném" světě ! Možná, že se ještě dočkáme doby, kdy knihy s obsahem nesouhlasícím se schválenou státní politikou, se budou jenom tajně půjčovat, opisovat a kopírovat, tak jako to bylo v naší rodné zemi za bolševika s knihami ze 68.Publishers Toronto, Indexu, CCC a dalších !

Radost z toho nemám, ale vývoj tam směřuje !

Z. Kulhánková 18.8.2012 18:16

Ray Bradbury měl pravdu

Jak často se vám stalo, že jste něco našli na Internetu, a při příštím hledání už to tam nebylo? Cenzura internetových zdrojů je mnohem snazší než cenzura všech soukromých i veřejných knihoven.

Zbavovat sde tištěných knih a doufat, že "všechno najdu na internetu" je velice nebezpečné.

V. Koreis 19.8.2012 1:12

Re: Ray Bradbury měl pravdu

A měl ji i Orwell. Nicméně i v roce 28 OE (Orvellovy éry) jsou zde zatím ještě tiskárny, takže lidé si mohou věci sami natisknout. Nebo je prostě nějak okopírovat. Šíření zpráv je naproti tomu snadnější a i kdyby rozsáhlá censura existovala globálně (zdá se, že o něco takového se pokoušejí v Číně i jinde), nemyslím si, že bych se moc dral o to stát se ministrem pro potlačování tiskové svobody v režimu nějakého budoucího Velikého bratra. Takového člověka by asi hodně bolela hlava.

V zásadě bývám optimistou, i když někdy trochu rezervovaným.

Z. Kulhánková 19.8.2012 5:30

Re: Ray Bradbury měl pravdu

Nejde jenom o cenzuru. Záznamníky a programy se mění, co jsem si uložila v roce 1981 na floppy disk, už je nečitelné a program, ve kterém jsem to psala, už nikde není. Zato věci napsané na papíře trvají.

Stačí jedna pořádná sluneční bouře nebo katastrofa, která vyřadí z provozu internet, a budeme moc rádi, že máme svje svazky v knihovně

P. Kersch 18.8.2012 14:10

Něco se děje,

to je bez debaty. Článek o paradoxních poměrech v knižní kultuře je výstižný, autor zná problém do mrtě podrobně. Nejdůležitější z jeho článku mi připadá ten poslední odstavec, kde se píše o čtenářích. Tam je klíč, který otevře vrátka literatuře (odborné i beletristické, včetně poezie) do budoucnosti. Není pravda, že čtenář "bude mít větší výběr". Omyl! Bude mít těžší výběr, protože se mnohonásobně zvětší množina knih, ve které bude hledat. Zvětší se pravděpodobnost, že skutečně hodnotné tituly mine v časovém intervalu, kdy je minout neměl. Vyhledávače nepomohou, protože budou zkorumpované reklamou. Dojde k vymizení literární kritiky, té skutečné, nepodplacené kritiky. Zvětší se podíl lidí, kteří knihy vůbec číst nebudou - ani papírové, ani elektronické. Budou mezi nimi i celebrity, které se tím budou chlubit. Autorské honoráře v dnešním právním smyslu přestanou existovat, autoři budou v zaměstnaneckém poměru k vydavatelským agenturám  nebo budou vytvářet výrobně-obchodní družstva. Atakdále.

V. Koreis 19.8.2012 1:28

Re: Něco se děje,

Ano, větší výběr značí těžší výběr. Dnes ten výběr dělají hlavně ti velcí nakladatelé, kteří v hlavní míře rozhodují o tom, co mají lidé číst.

Takže to upřesním. Vydělají ti čtenáři, kteří si dokáží vybrat sami, co chtějí číst. Samozřejmě, že přitom se jim dostanou do rukou věci, které po přečtení několika odstavců s chutí pošlou zpět, znovu se pást na pustých pláních kybernetické nicoty...

O. Roldán 18.8.2012 11:08

tohle by mělo být

v sekci Černá kronika. Ach jo.

Z. Kulhánková 18.8.2012 7:20

Na obrazovku koukám pracovně

a se čtečkou se špatně tulí.

V. Koreis 18.8.2012 7:27

Re: Na obrazovku koukám pracovně

Tohle je, hádám, jen otázka času, kdy někdo vymyslí tulící se čtečku.

E. Vašátko 18.8.2012 6:58

Knihy kupuji a dá se říci že v posledních letech sbírám

již od mládí. Dne mám pro ně vyčleněnu samostatnou místnost a mám jich asi 3000 všech žánrů. Nicméně v okamžiku, kdy se poprvé objevily e-knihy a rozumné čtečky (nikoliv tablety), přešel jsem okamžitě na ně a řadu i těch stávajících knih z papírové knihovny, mých nejoblíbenějších, jsem si naskenoval do čtečky sám. Důvod je jasný - celou knihovnu nosím průběžně sebou, vyberu si podle nálady co chci číst a jenom se těším na okamžik, kdy začnou i nakladatelé chápat, že s každým vydáním papírové knihy by měli souběžně vydat i e-knihu. Tady vůbec nejde jenom o peníze. Já sám mám to štěstí, že mohu pro knihy vyčlenit samostatnou místnost, ale to každý bibliofil nemůže a já pamatuji to dilema a váhání každých pár let nad hromadou knih, které jsem musel vyřadit z knihovny prostě proto, že už se mi tam nevešly a knihovna se stávala nepřehlednou. Přičemž knihy se nedávají do popelnice ani do sběru - kniha se může jenom někomu dát nebo prodat, ale antikvariáty dnes už moc nechtějí ani zadarmo, knihovny také nejsou příliš nadšeny a vybírají si - zaplať bůh za e-knihy. Jenom čekám na čtečku s kvalitním barevným e-inkoustem. To jediné mě ještě chybí.

V. Koreis 18.8.2012 7:34

Re: Knihy kupuji a dá se říci že v posledních letech sbírám

Na tu barevnou čtečku také čekám.

Pokud jde o souběžné vydání knih v obou formách, tohle ta větší nakladatelství v angličtině už praktikují nějaký čas. O situaci v Česku tak dobrý přehled nemám, nemyslím si ale, že to bude dlouho trvat než budou k tomu nakladatelé donuceni i tam.

P. Sulc 18.8.2012 6:11

Pro knihomoly jako ja

je upadek antikvariatu smutna vec. To je misto, kde nejlepe utracet prebytecne penize. Kupovat knihy pres internet, knihy ktere nevidite, nemuzete prolistovat, to neni ono. Moje nejlepsi vzpominky jsou na antikvariat v ulici 28 rijna, jeste pres tim nez pulku ukradli na Metro. Tam vladl pan Kovanda, snad nejlepsi antikvarnik v CSR. A druhy byl v Dlazdene, kde dominoval pan Kral. Kdyby se ty casy vratily.  Janda, Skerik, Aventinum, Stara rise na Morave, Borovy, spousta jinych, co uz mi vypadla z makovice. A ten nadherny tisk, co delal Obzina ve Vyskove, to uz asi nikdy neuvidim.

V. Koreis 18.8.2012 7:46

Re: Pro knihomoly jako ja

Je to smutné, zejména pro nás. Takový je už život. Po Gutenbergově vynálezu také jistě zbyla spousta nostalgie, nehledě na řady písařů bez chleba.

Pokud jde o nás, manželka se blíží k důchodovému věku, já jsem jej už dosáhl. V určité chvíli podnik zavřeme, nemyslím, že by se dal za současné situace prodat. Necháme si asi jen tisícovku nebo dvě těch nejlepších kousků, které nejspíš budeme pomalu dál prodávat na internetu.

Co ale s nějakými 30-40 tisíci těch ostatních? To mě dost děsí. Dát knihy na smrt, do stoupy či do pece, to jsem nikdy nedokázal!

P. Sulc 19.8.2012 3:31

Re: Pro knihomoly jako ja

v 67 jsem zustal ve Vidni. z asi tisicovky knih jsem si nechal u kamarada 60 tak nejak. Jenze prisli Rusove a on emigroval. Davna pritelkine, delavala u pana Kovandy , mi celych 44let posila do USA knihy. Na www.abebooks.com  jsem jich za deset let koupil asi 600. Kdyz je uz nechci, dam je knihovne, ale co z ceskyma? Neco dosti vzacneho jsem prinesl do prahy, ale tady toho je az moc. Nevim jestli znate "Lesni Ruzenku", pod jinym pseudonymem napsal Karel May, vyslo cesky ve Vidni nekdy 1870-80. Knihu , tri dosti velke dily, tu mam nekde zahrabanou. Co s tim? V Praze by to stalo peknych par tisic, ale tahnout to do Prahyje pro chcipackyho dedka z holi je trochu moc. Ceskych knih mam snad 2000, predstava ze to pujde do popelnice, az me certi odnesou, je neprijemna. Ale i tak, v zari budu v Praze urcite zajdu do antikvariatu na Belehradske a do Dlazdene. Kde je ten vas, nekde v Praze?

V. Koreis 19.8.2012 14:50

Re: Pro knihomoly jako ja

Nejprve odpověď na tu Vaši poslední otázku: Náš antikvariát je v australském Brisbane — www.booksplendour.com.au

Co s českými knihami? Nerudovská otázka, obávám se, na kterou asi nikdo nezná odpověď, tedy odpověď takovou, jaká by pro nás milovníky knih byla přijatelná. Jen ne do popelnice! I když naše knihy jsou skoro všechny anglické, přesto občas nějakou tu českou prodáme, obvykle někam do zámoří, Ameriky, Kanady, někdy ale i do Česka.