7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

OBCHOD: Ceny se zvýšily kvůli DPH, tvrdí ČT

Po několika týdnech nového roku přišla Česká televize s analýzou růstu cen po prvním lednu 2013. V zásadě byla akce zaměřena na to, jak ovlivnilo zvýšení DPH o jeden procentní bod vývoj cen v roce 2013. Hlavním cílem analýzy byl sektor potravin.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hajský 20.2.2013 10:02

Plátce DPH

Můj příspěvek je trochu mimo téma článku, přesto ho napíšu. Nepodezírejte mě, že nevím kdo je plátce DPH, konečně v článku to bylo vysvětleno. Přesto jsem přesvědčen, že termín "plátce DPH" je mimořádně něvhodně volen a je zavádějící.

Jsem důchodce, nepodnikatel. Ale kdykoli kupuji jakékoli zboží, platím DPH. Jsem tedy plátce DPH? Podle toho, že v ceně zboží DPH platím - jsem. Podle zákona o DPH - nejsem, protože neplatím DPH finančáku.

Občas dostanu do schránky leták s nabídkou třeba elektroniky, kde je uvedena cena bez DPH a cena s DPH. Já budu při koupi platit cenu s DPH, jsem tedy plátce DPH?

Dokázal bych ze sebe udělat v obchodě blbce tímto způsobem: Prodavač by se mě zeptal: "Jste plátce DPH?" a Já bych odpověděl: "Budu vám muset zboží zaplatit včetně DPH, tak tedy jsem". A on na to: "Když zaplatíte zboží i s DPH, nejste plátce DPH".

Asi dělám z jasné věci problém, ale cítíte to matení pojmů?

J. Tachovský 20.2.2013 13:02

Re: Plátce DPH

Pokud nekomu prodate nejake zbori nebo sluzbu a nejste platce DPH, tak to prodate a konecnou cenu. Pokud jste platce DPH, tak k te cene pripoctete DPH a to pak date financaku. Nevim, co je na tom nejasne. Kazdy nakupuje zbozi s DPH, platcum DPH je tato dan pak vracena.

J. Schwarz 20.2.2013 9:49

Ještě by bylo dobré

podotknout, že ani tohle nemusí být "pravda". Co znamená, že "výroba" zvýšila ceny a "obchod" marže? Článek naznačuje, že vlastníci výrobních kapacit a obchodníci ucítili příležitost si namastit kapsu - další meziroční nárůst průměrné mzdy ovšem ukazuje na to, že větší část zdražení jde na vrub růstu platů zaměstnanců a následných daní a "sociálních odvodů" státu. Tedy klasická inflace v důsledku tištění peněz, které státy rády používají k "řešení" problémů v hospodářství. U nás se ukazuje, že převážná část oněch problémů je vytvářena negativní kampaní v "médiích" a hysterickými výkřiky opozičních politiků, podle kterých se našinec má snad už hůř než černoch v Dárfůru a kdyby jeho "životní úroveň" měla klesnout  ještě jen o fous nezbylo by mu než se oběsit. Nicméně  ani tohle nebrání našim "zákonodárcům" zvyšovat občanovi životní náklady prostřednictvím výdobytků typu "energetických štítků", pasivních staveb, výměn kotlů a podobných ptákovin. Ďas sper konečně všechny "zelené" a ostatní apokalyptické šílence!

M. Šejna 20.2.2013 9:33

pane Bartoni

věřte tomu, že to 6% zvýšení cen může mít na svědomí zvýšení DPH. Obchodník totiž musí pracovat s psychologií kupujících a využít ji na maximum. A ta psychologie je ukryta v baťovských cenách. Baťa nebyl žádný blbec a znal psychologii kupujících.

Takže zvýšení DPH u potravin z 14% na 15% vypadá takto: původní cena se 14% DPH byla 9,90 Kč. Po zvýšení daně na 15% by to bylo 9,99 Kč. Jenže háleře u nás nejsou, tak musíme zaokrouhlit na 10 Kč. To ale není baťovská cena. Zlevňovat nehodlám, takže stanovím novou cenu 10,90 Kč. Zdražení náhle činí 10,1%.

U původní ceny 19,90 se po zvýšení daně na 15% zdraží výrobek na 20,07, takže nezlevňuji, ale nasadím baťovských 20,90 Kč a výrobek je zdražen o 5%. Pokud většina potravin má cenu mezi 10 až 25 Kč, je díky zvýšení DPH o 1 procentní bod zaděláno na zdražení o 6%. A to jen díky psychologii nakupování.

F. Pavlis 20.2.2013 11:36

Re: pane Bartoni

Pane Šejno, autor chtěl jen napsat, že to zvýšení cen jde opět na triko nenáviděné vlády. To je ovšem dáno nikoli skutečností, ale právě tou psychologi českého voliče.  Stačí mu nabulíkovat  pozitivní i negativní blbost a on to spolkne jako malinu. To je naše tragedie..

M. Šejna 20.2.2013 15:10

Re: pane Bartoni

jistě, že jde zvýšení cen na triko nenáviděné vlády, pokud zvýší DPH. Stejně tak zadlužení Česka jde na triko socanů přesto, že Kalousek zadlužil tento stát mnohem víc. A stejně tak Zeman vyhrál volby díky lžím, čemuž věří i autor článku.

Jinými slovy, svést se dá cokoli na cokoli, když se to dobře lidu vysvětlí.

R. Jonák 20.2.2013 9:06

S obsahem článku lze souhlasit

až na tu poslední větu. Myslím, že stát na DPH díky jejímu zvýšení víc nevybere, bude to mít jediný důsledek: většina občanů se tím jenom více nase.... (doplňte, prosím, sami).

R. Langer 20.2.2013 10:45

Re: S obsahem článku lze souhlasit

Stát zvýšením DPH navíc logicky nevybere zcela nic, protože objem peněz mezi lidmi je stále stejný, mzdy nerostou. Toho si ovšem páni poslanci neráčili všimnout, ti si platy navyšují, jak je jim libo...

J. Kanioková 20.2.2013 19:36

Přesně !

Lidi budou jenom ještě víc pečlivě studovat letáky a hledat levnější produkty.

Navíc ještě víc lidí začne jezdit nakupovat za hranici.

Víte, zdražování mi vadí, samozřejmě. Ale na druhé straně se škodolibě těším na to, že lidem konečně začne docházet, že se dá žít skromně, že šetření není žádná špatnost. Musela jsem tak žít celý život, proto mě osobně vývoj z této stránky "vůbec" nebolí a nezaskočil.

J. Blažek 20.2.2013 8:14

Že by ....

.... snad zvýšení DPH snížilo ceny? Pan Bartoň opět dělá z lidí voly!

P. Lenc 20.2.2013 9:18

Re: Že by ....

Pouze z vás, ale to není nic nového.

M. Šejna 20.2.2013 9:35

pane Lenci

znáte Baťu? Říká Vám něco baťovská cena? Víte, proč Baťa tento princip tvoření ceny zavedl? 

Až Vám to dojde, budete z označováním lidí za vola opatrnější.

M. Šejna 20.2.2013 9:38

pan Lenc je jediný obchodník ,,,

který není vůl a po zvýšení DPH sníží své ceny prodávaného zboží. Pan Lenc je ochodník - mecenáš.

P. Lenc 20.2.2013 10:20

Re: pan Lenc je jediný obchodník ,,,

Když jste tak pane Šejno tak kritický k mé maličkosti, buďte tak laskavý a znovu si, tentokrát pořádně, přečtěte celý článek.Mimochodem, pár let jsem se živil jako malý živnostník a kupodivu o "tvorbě" cen, především velkoobchodu, něco málo vím.A co se týče soudruha Blažka, pokud jste jeho příznivec a zdílíte jeho názory, tak vám odepisuji naprosto zbytečně.

P. Maleček 20.2.2013 5:58

Komouši už teď vykupují šampus a kaviár

No televize řekla jen to, že důsledkem zvýšení DPH o 1%je nárůst cen o 6%. Nikde jsem nezaznamenal slova, že to zavinila vláda. I když tomu tak ve skutečnosti opravdu je. Protože každý kdo zná "lidský faktor", po hospodsku nenažranost a vych.... obchodníků, moc dobře ví, že ti zvýšení DPH okamžitě využijí k mnohem většímu zvýšení cen než by zvýšení DPH odpovídalo. Ministry s Kalouskem v čele a Nečasem však víte kde nevyjímaje.

No a s tím kalkuluje i vrchní obhájce těchto obchodních praktik Kalousek, který je uplatňuje i v politice, která v podstatě nic jiného než obchod není. Jen místo hmatatelných věcí prodává iluze.

Mám ale tušení, že to obchodníci včetně svého vzoru Kalouska přepálili a to se jim vymstí. Situace většinové populace pohybující se pod hranicí státem zveřejňovaného průměrného příjmu prostě hodí spotřební brzdu a mnozí se vrátí k samovýrobě.

Důsledkem bude pokles obratu a s tím i výnosu DPH pro nenažraného Kalouska v čele státu. Co jiného by se dalo od chemika zpitého nejen mocí v křesle ministra financí očekávat.

Jediné co u lidu naroste bude chuť, bez ohledu na následky, zakroutit té Kalouskově bandě krkem. Nevíte proč už se teď do sekretariátů komunistů navážejí bedny šampusu a kaviáru?

V. Plocek 20.2.2013 1:21

Ceny se zvýšily kvůli DPH, tvrdí ČT

Co v poslední době tvrdí česká televize i v jiných oborech je obdivuhodné. Daleko důležitější je ale fakt, že v  republice existují regulační orgány, které ale vůbec nefungují. Viz voda, el. proud a další. Vše je propojené a odnese to vždy občan dole. Na jednu stranu se nelze divit, když jsou tam opravdu "odborníci" viz např. p. I. Němec , nemluvě o těch co již museli odejít, totiž naprostí diletanti v oboru. Výsledek uvidíme nyní v ČEZu. po Albanii, Bulharsko. A jsem zvědav co se staně s managementem ČEZu, který naprosto nebyl schopen komunikovat se zástupci zmíněných zemí a který na konci roku vykáže velkou ztrátu, abychom mu v příštím roce pomohli zvýšenými cenami!!!

J. Vyhnalík 20.2.2013 1:03

Dalo se to čekat

To, že se ze všech stran budou ozývat výmluvy na zvyšování cen kvůli vyšší DPH se dalo čekat. Proto si také myslím, že její zvýšení byla od Kalouska hloupost.

Ovšem zpravodajství ČT (Novy stejně) dokazuje (ne)kvalifikovanost našich novinářů, či spíše jejich manipulování s veřejným míněním? Nejspíš obojí.

K. Frauknecht 20.2.2013 8:56

Jo

navíc se mi zdá, že do ČT pronikl "nový" směr: hyenismus a glosátorství.

Chvíli (teda chvíli na začátku, chvíli uprostřed a chvíli na konci) vám ukážeme ty chudáky z Frenštátu (fakt děs a smutek) a pak vám řekneme jak to vlastně bylo (nebo nebylo) a uděláme vám názor (jak by k němu jinak přišli).