27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

NĚMECKO: „Zdroje tu jsou“ po německu

Občas se nepřesně tvrdí, že záchrana eura se Německu vyplatila. Ve skutečnosti euro nebylo třeba nikterak zachraňovat. Žádný stát není možné z eurozóny nedobrovolně vyloučit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 4.5.2014 15:28

Mezi slepými je jednooký králem?

Německo dosud úplně nezapomnělo na bídu, která formovala jeho ekonomiku do pozdějšího "ekonomického zázraku", který ale skončil vznikem nabubřelého sociálního státu. Jedna z událostí svědčících o jeho mimořádném "tahu na branku" jsou jeho sociální reformy (Hartz IV), které odstartovala jeho (Schroderova) sociálně demokratická vláda(!!!)

Díky nim získalo Německo postavení hospodářského centra, jehož dluhopisy jsou žádané (dokonce i se záporným úrokem), jehož imigranti (převážně pocházející z v "zelené" hospodářské Euro-válce poraženého jihu EU) mají vyšší vzdělání než Němci.

Bez vůči německé ekonomice podhodnoceného Eura by zřejmě nebyla německá ekonomika konkurenceschopná a je velkou otázkou, jestli se dokáže zbavit balvanu svého politicko-korektního zeleného náboženství, až to bude i pro něj nezbytné!

http://trhy.mesec.cz/clanky/proc-je-ekonomika-nemecka-uspesna/

M. Pivoda 4.5.2014 16:02

Slepost nebo prozřetelnost?

Rybák: "... je velkou otázkou, jestli se (Německo) dokáže zbavit balvanu svého politicko-korektního zeleného náboženství ..."

Je velikou otázkou, zda se ten ekologický balvan brzy nezmění na velkou energetickou výhodu pro Německo, až se podstatně zhorší dostupnost dostupnost fosilních zdrojů energie. Evropská politická nestabilita může pokračovat. To je dnes zřejmější než v době, kdy se Německo rozhodovalo pro větrníky a solární panely.

M. Prokop 4.5.2014 21:41

Re: Slepost nebo prozřetelnost?

Nezmění.

Energetická výhoda by byla, kdyby výměna zdrojů proběhla přirozenou cestou, zohledňující výhody a nevýhody.

Aneb, doba kamenná neskončila vyčerpáním pazourků.

M. Pivoda 4.5.2014 22:10

Ekonomické výpočty se různí za různých předpokladů

Víte jak vysoce neekonomické je udržovat strategické rezervy v době míru? Ekonomické výpočty se ovšem radikálně změní hned po vypuknutí války.

Já považuji německé rozhodnutí investovat do větrné a solární energie za jejich strategické rozhodnutí, nikoliv jen ekologicky líbivé rozhodnutí.

Lidský intelekt je přece jen silnější než poměrně tupé tržní síly.

B. Rybák 6.5.2014 10:18

Re: Ekonomické výpočty se různí za různých předpokladů

Je to stejně "geniální", jako kdyby se Německo rozhodlo pro soběstačnost např. v "tropickém ovoci". Ignorování jaderné energie a GMO je zločinem "zeleného náboženství" proti přírodě i lidstvu. Jeho skutečným důvodem je ekonomická Euro-válka (převážně Německa), prozatím pouze proti zbytku EU!

M. Pivoda 6.5.2014 10:50

Nepřesvědčivá argumentace

1. Bez tropického ovoce se v každodenním životě obejdete, bez energie nikoliv. Tohoto si všimne každý, svou analogií diskusi nezvrátíte.

2. Pokud jde o náboženství: Možná, že to, co zde vy prezentujete (bez hlubších podkladů), je jen vaše osobní náboženství.

B. Rybák 6.5.2014 23:34

Re: Nepřesvědčivá argumentace

Bez energie se neobejdeme, ale jenom blázen k vůli tomu "spaluje" potraviny, nebo mění zemědělskou půdu na FV-poušť (pouští je na světě dost!)!