8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

NĚMECKO: „Zdroje tu jsou“ po německu

Občas se nepřesně tvrdí, že záchrana eura se Německu vyplatila. Ve skutečnosti euro nebylo třeba nikterak zachraňovat. Žádný stát není možné z eurozóny nedobrovolně vyloučit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 6.5.2014 23:34

Re: Nepřesvědčivá argumentace

Bez energie se neobejdeme, ale jenom blázen k vůli tomu "spaluje" potraviny, nebo mění zemědělskou půdu na FV-poušť (pouští je na světě dost!)!

M. Pivoda 6.5.2014 10:50

Nepřesvědčivá argumentace

1. Bez tropického ovoce se v každodenním životě obejdete, bez energie nikoliv. Tohoto si všimne každý, svou analogií diskusi nezvrátíte.

2. Pokud jde o náboženství: Možná, že to, co zde vy prezentujete (bez hlubších podkladů), je jen vaše osobní náboženství.

B. Rybák 6.5.2014 10:18

Re: Ekonomické výpočty se různí za různých předpokladů

Je to stejně "geniální", jako kdyby se Německo rozhodlo pro soběstačnost např. v "tropickém ovoci". Ignorování jaderné energie a GMO je zločinem "zeleného náboženství" proti přírodě i lidstvu. Jeho skutečným důvodem je ekonomická Euro-válka (převážně Německa), prozatím pouze proti zbytku EU!

M. Pivoda 4.5.2014 22:10

Ekonomické výpočty se různí za různých předpokladů

Víte jak vysoce neekonomické je udržovat strategické rezervy v době míru? Ekonomické výpočty se ovšem radikálně změní hned po vypuknutí války.

Já považuji německé rozhodnutí investovat do větrné a solární energie za jejich strategické rozhodnutí, nikoliv jen ekologicky líbivé rozhodnutí.

Lidský intelekt je přece jen silnější než poměrně tupé tržní síly.

M. Pivoda 4.5.2014 21:55

Vzhlédněte za rozpočet

Celý současný systém je ekonomicky neudržitelný. Radikální společenská změna klepe už na dveře. K tomuto tématu zde ale nemluvím, to je na dlouhý samostatný článek.

Já si pouze nemyslím, že by rozhodování důchodců mělo být kvalitativně horší než rozhodování nějakých dalších (psychicky nevyspělých) Standů Grossů ve vedení státu.

M. Prokop 4.5.2014 21:41

Re: Slepost nebo prozřetelnost?

Nezmění.

Energetická výhoda by byla, kdyby výměna zdrojů proběhla přirozenou cestou, zohledňující výhody a nevýhody.

Aneb, doba kamenná neskončila vyčerpáním pazourků.

J. Kanioková 4.5.2014 20:20

Vy nevnímáte,

jak narůstají mandatorní výdaje? Jaká to je zátěž pro rozpočet?

J. Kanioková 4.5.2014 20:16

Re: Proti Německu v podstatě nic nemám. Je to hodně

Jistě, ale přesto si myslím, že to srovnávání není až tak fér.

EU, to je prostě, byť to tak třeba původně myšleno nebylo, strategie pro výhodu hlavně dvou zemí - Německa a Francie. Francouzi to se svým socíkem dotáhli do srabu, takže dnes je to už jen "společenství s vedoucí rolí Německa".

Víte, srovnávat je možno jakékoliv množství čehosi, co mělo stejnou, nebo alespoň podobnou startovní čáru. Bohatší západ měl nejdřív jen výhody z rozšiřování EU o země, které na tom byly po dřívější éře tak špatně.

M. Pivoda 4.5.2014 16:02

Slepost nebo prozřetelnost?

Rybák: "... je velkou otázkou, jestli se (Německo) dokáže zbavit balvanu svého politicko-korektního zeleného náboženství ..."

Je velikou otázkou, zda se ten ekologický balvan brzy nezmění na velkou energetickou výhodu pro Německo, až se podstatně zhorší dostupnost dostupnost fosilních zdrojů energie. Evropská politická nestabilita může pokračovat. To je dnes zřejmější než v době, kdy se Německo rozhodovalo pro větrníky a solární panely.

M. Pivoda 4.5.2014 15:54

Usmívejte se!

Máte na to nárok.

B. Rybák 4.5.2014 15:28

Mezi slepými je jednooký králem?

Německo dosud úplně nezapomnělo na bídu, která formovala jeho ekonomiku do pozdějšího "ekonomického zázraku", který ale skončil vznikem nabubřelého sociálního státu. Jedna z událostí svědčících o jeho mimořádném "tahu na branku" jsou jeho sociální reformy (Hartz IV), které odstartovala jeho (Schroderova) sociálně demokratická vláda(!!!)

Díky nim získalo Německo postavení hospodářského centra, jehož dluhopisy jsou žádané (dokonce i se záporným úrokem), jehož imigranti (převážně pocházející z v "zelené" hospodářské Euro-válce poraženého jihu EU) mají vyšší vzdělání než Němci.

Bez vůči německé ekonomice podhodnoceného Eura by zřejmě nebyla německá ekonomika konkurenceschopná a je velkou otázkou, jestli se dokáže zbavit balvanu svého politicko-korektního zeleného náboženství, až to bude i pro něj nezbytné!

http://trhy.mesec.cz/clanky/proc-je-ekonomika-nemecka-uspesna/

I. Dekyský 4.5.2014 15:04

Re: Strašení důchoci - no to tu ještě nebylo!

1. Evidentně jste vůbec nepochopil smysl článku.

2. Argumentace přírodními národy je, velmi slušně řečeno, úsměvná.

K. Pavlik 4.5.2014 14:32

Re: Nemci nerobia nič zázračné

No mozna to vidim uplne blbe ale opravdu nevidim jinou moznost k vytvoreni zajimaveho poctu novych dobrych pracovnich mist nez aktivni ucast statu (a to nejen v Cesku). Dalsi metoda je nedelat nic a ta asi v tomto pripade neni nejlepsi.

V. Vaclavik 4.5.2014 11:37

Re: Nemci nerobia nič zázračné

Stat se plest MA, ale jen do jistych veci - do ochrany prav obcanu - ma zajistovat ochranu obcanu pred zlocinnosti, v kostce receno. Anarchie, kdyz se stat neplete ani do tohoto, nebo to vykonava spatne,  nedostatecne, je anarchie, nebo naklon k ni, a to je spatne. Stat se NEMA plest do podnikani, hospodareni, do ekonomiky jako takove. Obcane statu nejsou hospodarska zvirata, stat neni farma!

V. Vaclavik 4.5.2014 11:32

Re: Nemci nerobia nič zázračné

S tim povalecstvim je to tak, ze se deje z logiky svejkova  asi feldkurata - kdyz ten rekl neco v tom smyslu, proc bychom si neuzivali na dluh, kdyz nam to jini plati. Cim jednodusii lid, cim zaostalejsi, tim vice je pro nej zaopatrovaci stat lakadlem, a tady je tim lakadlem taky Euro, moznost sdilet stejnou menu jako vyspelejsi lid a tim moznost si pujcovat jako oni - za malo, vyhodne.

I ty jizni narody maji svou pracovni moralku, i kdyz mensi, nez severni narody, ale nejsou to takovi povaleci jaci jsou od prirozenosti. treba jizni Italove neciti potrebu nejak moc pracovat a modernizovat svou ekonomiku, kdyz jim to flakani sever Italie plati - podobne jako my nasim cikanum platime to jejich.

Nejsem nejaky zastance toho, aby tyhle zadluzene narody mely zase, nebo si od pocatku udrzely, vlastni menu. Ty jejich meny, jejich kurs vuci ostatnim menam, nikdy nebyly 'rizene' trhem, ale hlavne jejich vladami, ktere inflaci drzely meny podhodnocene, co to slo. Jedine ceho se baly, byla nerizena inflace, ktera by vedla k hyperinflaci. Takove prostredi dela z lidi taky flakace - jak vime, pred Eurem taky nebyli nejaci paragoni pracovitosti.

Ohledne toho exportu, tam nabizim jisty uhled pohledu, takove jeho nastineni, o kterem se nemluvi, nebo se o nem nevi. Export se dnes nahlizi jako sinekura, jako neco stoprocentne dobreho, o co stoji usilovat o to, za kazdou cenu, treba i za cenu niceni vlastni meny (pokud zeme ma vlastni menu, kterou muze naredovat). Snazil jsem se o perspektivu, jakou roli ma export/import hrat v ekonomickem zivote zeme. A je treba se vzdycky zamyslet na tim, co znamena prosperita zeme, kdyz se o ni mluvi - jestli to znamena vseobecne bohate obcany, nebo bohatou vladni a spriznenou podnikatelskou kliku - tedy ty 'rozevrene nuzky'.

J. Kostelanský 4.5.2014 7:54

Re: Švýcaři jsou naštěstí moc malí na to, aby mohli vážně

Dovolím si s vami nesúhlasiť. Pozrite si môj príspevok, na ktorý ste reagovali. "Pokiaľ nie je obmedzovaný byrokratickým aparátom".

Spravodlivosťou nemyslím rovnosť. Rozumiem ňou, že ten, kto viac maká, sa má lepšie (pokiaľ ho neobmedzuje nejaký iniciatívny byrokrat) ako ten kto nemaká. Ak si niekto myslí, že podnikanie je o zamestnávaní iných ľudí a počítaní vlastných peňazí, tak nech si to skúsi. Nič a nikto mu v tom nebráni. Iba ak vlastné výhovorky (výmluvy).

To španielske príslovie veľa vysvetľuje - prečo aj ten najrozvinutejší španielsky hovoriaci národ je na tom podstatne horšie ako ten najzaostalejší nemecky hovoriaci národ (ak sa to tak vôbec dá povedať).

U Španielov mi z toho vychádza, že najlepšia cesta k zbohatnutiu je nejako odrbať. Nielen zamestnávateľa, ale asi aj prácu, ktorú robia. Potom high-tech práca zo Španielska aj tak vyzerá.V Nemecku som pracoval. Tam som mal naopak dojem, že Nemec si prácu váži. Aj zamestnanec aj majiteľ firmy. Preto sú Nemci nedostižní. Nie že by nejako extra chceli. Ale jednoducho je to ich národný rys - robiť prácu poriadne a s plným nasadením - čo však nie je to isté ako robiť s vyplazeným jazykom.

A tú ekonomickú spravodlivosť som myslel hlavne na medzinárodnej úrovni - ale platí aj úrovni národnej.

M. Pivoda 3.5.2014 23:14

Strašení důchoci - no to tu ještě nebylo!

Kohout: "Po roce 2023 bude Německo charakterizováno gerontokratickým systémem, v němž staří budou rozhodovat o mladých."

U všech přírodních národů vždy rozhodovala (a rozhoduje i nadále) rada starších - a bylo to vždy jen ku prospěchu těchto lidských společenství. Proč by to v Evropě mělo fungovat právě naopak?

P. Vaňura 3.5.2014 22:24

Švýcaři jsou naštěstí moc malí na to, aby mohli vážně

pomýšlet na světovládu. Tím se zásadně liší od Němců. A další rozdíl je v tom, že zákony a předpisy, které dodržují snad pečlivěji, než Němci jsou přijímány demokraticky, často referendem.

A v ekonomii samozřejmě spravedlnost neexistuje. Proč třeba Španělé mají přísloví "z práce rukou nezbohatneš, jenom zestárneš a zhloupneš?" Bylo možné z vlastní práce zbohatnout v československém komunismu??? Jenom tam kde člověk měl něco pod palcem ve vztahu k lidem. A za Gottwalda ani tam ne.

P. Vaňura 3.5.2014 22:13

Němci totiž mají slabost pro všespasitelné ideologie,

což ve spojení s jejich úctou k vrchnosti může být smrtící koktejl. Mimochodem, von Hayeck napsal, že dokonce i mnozí němečtí Židé se nestali nacisty jen proto, že je nacisté nechtěli.

P. Vaňura 3.5.2014 22:09

Adolf neměl možnosti, které má dnešní Německo,

jeho NEJVĚTŠÍM problémem totiž bylo získat tvrdou měnu na nejnutnější dovozy. Všechny státy tehdy prováděly protekcionistickou politiku a koloniální mocnosti do ní zahrnuly i své kolonie. Nikde nešlo prodat výrobky, které dotyčný stát uměl nějak vyrobit sám. 

Velmi podobné problémy mělo i Japonsko.

K. Pavlik 3.5.2014 22:08

Re: Nemci nerobia nič zázračné

S tou "zelenou energetikou" se jim to nějak nezdařilo - ja bych si tak jisty nebyl, otazka je co je jejich dlouhodoby cil. Jestli si ja nakonec koupim na svoji boudu v horach solarni panel a necham jim pohanet lednicku tak se jakekoliv kritiky zdrzim.

K. Pavlik 3.5.2014 19:40

Re: Proti Německu v podstatě nic nemám. Je to hodně

Německo má 8 bilionů eur dluhu  - jestli to dobre pocitam tak je to cca 8000 Eura na obyvatele.To je pakatel zejmena pri uroku mene nez 2%. Jejich starosti by hodne zemi chtelo mit.

J. Kanioková 3.5.2014 17:42

Jen pro případné kritiky,

druhou částí myslím dobu po zániku RVHP

J. Kanioková 3.5.2014 17:32

Re: Proti Německu v podstatě nic nemám.

Pochybnost o úředních statistikách: Německé tajemství - Boom - http://jdem.cz/9mg24

Německo: fenomenální boom? - http://jdem.cz/9mkt8

Žádné oddlužení: Německo se nepoučilo z krize - http://jdem.cz/ba2262

J. Kanioková 3.5.2014 16:35

Proti Německu v podstatě nic nemám. Je to hodně

a dobrovolně disciplinovaný národ a jeho průmyslový potenciál je pro prosperitu země výborný. Německo bylo válkou hodně zničeno, ale vlivem pracovitosti, důslednosti, vlivem Marshallova plánu i neustálým tlakem na jejich svědomí viny za válku, se národ z toho dostal skvěle. To je jedna část příběhu.

Druhou částí je ale EU, a role Německa v něm. Jako stát s nejvyšším počtem obyvatel, mělo od počátku určité výhody co se týče prosazovaných trendů. Většina z nich je tvořena podle německých priorit i zkušeností, takže většina vymýšlených a uváděných do praxe regulací Německu nedělá problémy, a když, tak určitě daleko méně, než jiným zemím. Například Euro - slabší euro je velkou výhodou pro německý export, pro získávání klientů.(nezpochybňuji kvalitu).

Neustálé, zbytečně uspíšené přijímání nových členů. Jak obrovsky výhodná to příležitost pro německé investory (většinou). Nepopírám, že i pro produkci těchto zemí je to určitou výhodou, nebýt cizích investic, většinou by asi dopadaly o dost hůř. Přesto - NEJVĚTŠÍ výhodou je to pro prosperitu zemí investorů. Levní subdodavatelé jim snižují vlastní náklady doma, zlepšují produktivitu, i zvyšují jejich konkurenceschopnost při odbytu. Proto NIKDY nepřipustí pád eura, třeba i proti všem ! I když na tom něco i ztrácejí. Jsou hlavní silou Evropy, což m o ž n á.. zpočátku nechtěli, ale dnes jim to určitě vyhovuje.

ROZHOVOR Německo má 8 bilionů eur dluhu - http://jdem.cz/23sj7

M. Prokop 3.5.2014 16:00

Re: Nemci nerobia nič zázračné

"Pracujú, neštrajkujú, neriešia blbosti a kým do niečoho dajú peniaze, tak 3x nad ich zmyslom porozmýšľajú."

S tou "zelenou energetikou" se jim to nějak nezdařilo.

K. Pavlik 3.5.2014 15:06

Re: Nemci nerobia nič zázračné

Resite mnoho problemu najednou takze se na to blbe odpovida. Po me navsteve Nepalu aspon mne bylo jasne ze kdyz se stat do niceho neplete tak to take neni zrovna nejlepsi reseni.

To ze dost lidi si po praci vytvari dalsi hodnoty ( a snazi se to mit nezdanene) neni vubec cesky vynalez. Napriklad danove predpisy Kanady k postaveni/ zlepseni domu a prestehovani kazde tri roky k tomu primo pobizeji.Postavenim domu myslim byt tim cemu se za meho mladi rikalo byt hlavni kontraktor.

Vytvaret hodnoty po praci je konickem dosti lidi, jak rikala moje babicka: divat se z okna, oci by bolely.No ze to napriklad ja nedelam je uplne jiny problem.

J. Kostelanský 3.5.2014 14:16

Re: Nemci nerobia nič zázračné

Dovolím si reagovať. Nikdy a nikde som nevyjadril, že sú Česi povaľači. Tým, kto si "váľa šunky" som myslel krajiny južnej Európy.

Euro je aj nie je priamou príčinou problémov na juhu Európy. Je to ale veľký zosilňovač problémov. Aj bez eura by južanské problémy mali, euro však tieto problémy zosilňuje - paradoxne tým, že ich zneviditeľňuje. Keby totiž problémové krajiny mali vlastnú menu, tak by sa systémové problémy prejavili oveľa rýchlejšie - napr. v kurze ich mien. Keby Gréci mali svoju drachmu, tak tá by bola reagovala už po extrémne predraženej Olympiáde v Aténach (2004), kedy grécky dlhý prvýkrát výrazne vzrástol - pokiaľ sa pamätám, až o 8 % HDP. Euro tieto problémy skrylo. A podobne ako nezmizne kaz v zube pod plombou, ale sa neviditeľne rozširuje, tak sa neviditeľne šírila aj grécka ekonomická katastrofa.

S tým exportom je to trochu inak - nie je dôležité, koľko krajina exportuje, ale aký je rozdiel medzi exportom a importom, teda aký je čistý export. Aj vzorec pre "bohatstvo krajiny" to obsahuje: HDP = CIGEX = C (spotreba domácností) + I (investície firiem) + G (vládne výdavky) + EX (čistý export=export-import)

V. Vaclavik 3.5.2014 13:12

Re: Nemci nerobia nič zázračné

Praci na vlastnim baraku se totiz vyhne placeni dane ze mzdy, jen takovym zpusobem si pak muze ten barak dovolit postavit. Ta vlastni prace je bezne provedena ve volnem case, mimo normalni zamestnani - cili kdyby si takovy clovek (a vsichni kteri mu pomahaji stavet), ktery chce stavet barak, si vzal nejake druhe zamestnani, mel by idealne byt schopny tu stavbu provest zaplacenim prace zamestnancu nejake stavebni firmy, ktera svou specializaci by mela i byt pri stavbe mnohem efektivnejsi, produktivnejsi, nez byvaji samostavitele...

Vysoka danova zatez tak zpusobuje, ze plno hodnot vznika svepomoci, tedy de fakto 'nacerno'. Kazda prace provedena svepomoci, ktera by mohla byt 'koupena', tedy zaplacena aby byla provedena nekym jinym, je prace nacerno. Nacerno tak vznikaji hodnoty, a danova zatez prace muze byt nasimi socialisty dale zvysovana, protoze zjevne veci stale jeste funguji - lide maji bydleni, jeste netrou bidu, tak proc je dale vice nezdanit, inflaci jim nevysavat bohatstvi z kapes a uctu, kdyz se lide neozyvaji a nechavaji se okradat a jeste si svepomoci vytvori hodnoty, ze kterych pak plati dalsi dane... proste proc nedanit a neregulovat, kdyz to zjevne ekonomiku nezabiji, proc nechodit se dzbanem pro dane znovu a znovu, kdyz se ucho netrha...

V. Vaclavik 3.5.2014 13:01

Re: Nemci nerobia nič zázračné

Kdyz pak dochazi k tomu, ze se vyrabi bezne zbozi na export, protoze doma chybi kupni sila vlastniho obyvatelstva, ktere by to zbozi jinak skoupilo, tak v takove zemi je neco shnileho a oba dobre vime, co asi.

Kdyz ekonomika nejake zeme stagnuje, je to uplne vzdycky na vrub statnich regulaci te ekonomiky, ktere ji dusi a pokrivuji a az v druhotne, v mensi mire, je za to zodpovedna danova zatez. A pak, az na jeste dalsim miste je ten vliv spolecne meny, v tomto pripade Eura. Kdyz se lidem do veci stat neplete, vzdy se tito temer plne zamestnaji, vzdy si najdou takovou mzdovou a cenovou hladinu, aby byla temer plna zamestnanost a aby vsichni rovnomerne prosperovali, byt by sdileli menu, tady mluvime o Euru, s vice vykonnymi ekonomikami - duvod by byl ten, ze prosperita zeme se primarne neodviji a nema se odvijet, od exportu, ale od prodeje doma vyrobeneho zbozi doma, vlastnim obcanum. Tam totiz kdyz to nefunguje, tak to export nezachrani, obyvatelstvo bude nerovnomerne bohate a v zemi bude panovat nespokojenost, s temi nerovnostmi a potazmo s ekonomikou, a bude to nespokojenost opodstanena.

Asi kazdy zname ze sveho okoli nekoho, kdo si svepomoci opatril nejake bydleni, napriklad postavil dum. Proc do stavby toho domu musel vlozit svou praci (zpravidla na tom pracuje cela rodina a pribuzni taky vypomahaji), proc neslo proste a jednoduse chodit do sveho zamestnani a ze mzdy pak platit ostatni, aby mu ten barak dle prani postavili, jako soucast jejich zamestnani? Duvod je ten, ze v tomto druhem pripade by si na to nevydelal a duvod proc nevydelal, je zdaneni oficialni prace (kdyz nepracuje nacerno) kazdeho zamestnance.