20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

NĚMECKO: Tranzice z prosperity do nouze

I když v německých mainstreamových médiích nadále převládá podpora zelené tranzice Německa pod proslulým názvem Energiewende, ve společnosti roste nevole nad obrovskými náklady na dekarbonizaci, které politici před voliči skrývali.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 1.2.2024 9:52

Mnozí lidé ze všeho špatného, co se ve světě děje. A jiní lidé (často dokonce ti samí) ze všech ekonomických problémů v Německu viní Energiewende. Je to samozřejmě velice snadné. Nechci Energiewende obhajovat, ale ta není jedinou, a dokonce ani tou hlavní příčinou problémů německé ekonomiky. Uvedu ty, které považuji za relevantní:

1. Za dva roky od začátku války na Ukrajině jsem nikde nenašel žádnou zmínku o kvantitativním uvolňování, které léta dělala Evropská centrální banka. Je to pěkně a hlavně odborně znějící eufemismus, který ale neznamená nic jiného než nalévání obrovských peněz do ekonomiky - ovšem ničím nekrytých. Tedy něco, co je tlustou červenou čárou pro každého, kdo má jen špetku ekonomického vzdělání. Za několik let nalila ECB do evropské ekonomiky 1,8 bilionu EUR, tedy 1800 miliard EUR, Pro názornější představu to číslo vypadá takhle: 1 800 000 000 000 EUR. V korunách to je kolem 44 000 000 000 000 Kč. Ty peníze byly nality ve formě výkupu dluhů nejzadluženějších zemí Evropy, což mimochodem původní pravidla eurozóny striktně zakazovala. Stejně jako zakazovala ručení členů eurozóny za dluhy jiného člena. Bylo jen otázkou času, kedy se inflační tlaky začnou v Evropě prosazovat. Když začala válka na Ukrajině provázená rychlým růstem cen plynu a ropy a následně dalších komodit, tak sa ta inflace z "kvantitativního uvolňovaní" v celkové inflaci nádherně a beze stopy rozpustila. A nikdo si teď na to ani nevzpomene. Proč taky, když i za tohle je odpovědný Putin.

3. Ekonomické náklady milionu nebo možná již milionů "uprchlíků" v Německu jsou enormní (autor to v článku uvedl). Nejde jen o dávky, ale také o platy sociálních pracovníků, kteří s nimi dělají. Ti lidé někde musí bydlet, a i takové moderní "unimobunky" stojí desetitisíce eur. Rovněž náklady na zajištění bezpečnosti v ulicích stoupli. Němci by to utáhli, jenže těch negativních věcí se najednou nakupilo více, přičemž každá z nich tahá německou ekonomiku ke dnu. A jak je známo, tisíc maličkostí zabije i slona.

2. Profil někoho nebo něčeho často ukáže jediná myšlenka. Jako napr. tato z článku: "vlády kancléře

R. Langer 1.2.2024 9:53

Pěkné bludy... :-P ;-€

J. Kostelanský 1.2.2024 9:58

Vy ale umíte rychle číst... :-) :-) Na přečtení i analýzu vám stačí jedna minuta...

R. Langer 1.2.2024 10:00

Ehm, sorry, to patřilo úplně jinam... :-(

J. Kostelanský 1.2.2024 9:53

Jako např. tato z článku: "vlády kancléře Gerharda Schrödera (SPD) a kancléřky Angely Merklové (CDU), které doslova sedly na lep geopolitickým zájmům ruského vůdce Vladimira Putina a nechaly se vlákat do pasti dominantní závislosti na ruském plynu a dalších energetických surovinách." Za takovouto ideologickou uvědomělost by se nemuselo hanbit ani Rudé právo z 50. let.

Skutečnost je totiž taková, že právě zbavení se "závislosti německé ekonomiky na ruském plynu a dalších energetických surovinách", přesněji řečeno zpřetrhání velice intensivních ekonomických vazeb mezi Německem a Ruskem, je hlavní příčinou problémů německé ekonomiky. A je příznačné, že autor jaksi "zapomněl" uvést, kdo zničení těchto vazeb dlouhodobě plánoval a pak i realizoval.

Podle autora je Německo teď konečně nezávislé na Rusku. "Zapomněl" ovšem říct, jak výrazně stoupla závislost Německa na podstatně dražším americkém plynu. Navíc s nejistotou, že jeden nikdy neví, jak "štědří" Američané budou při posílání plynu do Německa. Např. před pár dny se Biden vyjádřil, že USA by měli omezit vývoz svého plynu. To, že Němci teď plyn nakupují od Amíků násobně dráž, je vlastně celkem v pořádku. Jak podle autora, tak podle Amíků, pro které jsou peníze vždy až na prvním místě. Hlavně, že Němci nejsou "závislí" na levném ruském plynu.

Pro demagogy je typické, že používají slova, aniž by znali jejich skutečný význam. Jako např. ta závislost. Téměř každý byznys je založen na závislosti na někom. Na zaměstnancích, ale hlavně na dodavatelích a odběratelích. Důležité vždy, aby ta závislost byla vždy diversifikovaná - a to Němci měli ošetřeno a kontinuálně připravovali ještě větší prohloubení této diversifikace.

Navíc to nebyla jednostranná závislost. Můžeme říct, že i Rusko bylo do značné míry závislé na exportu plynu do Německa. Vše pak bylo umocněno tím, že ruský trh byl klíčový pro německý průmysl, zejména strojírenský. Pro Němce to byla ideální kombinace: Z Ruska nakoupili levné suroviny, ty zpracovali a přetvořili do strojírenských produktů s vysokou přidanou h

J. Kostelanský 1.2.2024 9:54

... s vysokou přidanou hodnotou, a pak jejich podstatnou část vyvezli do Ruska. Rovněž pro Rusy to bylo mimořádně výhodné: Němcům posílali obrovská množství surovin, a za vydělané peníze si kupovali strojírenské produkty na špičkové světové úrovni. Nádherný, až učebnicový příklad komparativních výhod, kdy každá země vyváží to, v čem je dobrá, a naopak dováží to, co jí schází. Dá se to říct i jinak - jako pěkný příklad byznysu na principu win-win (zisk-zisk). Tedy, že obě strany na vzájemném byznysu vydělají. Zkuste to srovnat s nákupem plynu z USA, nakolik je tenhle byznys win-win (zisk-zisk). Win je akorát pro Američany, pro Němce je lose, tedy ztráta. Zapsáno win-lose.

Vraťme se o pár let zpátky - před válku na Ukrajině do doby presidenta Donalda Trumpa. Trump si uvědomoval, že to s americkou ekonomikou nevypadá růžově, a tak se jí snažil pomáhat, jak a kde to šlo. Jak bylo pro něho "dobrým zvykem", nejlíp hrubou silou a kovbojským stylem: nejdřív vykopnout dveře a střílet a až pak jednat. Když čínský Huawei nepříjemně "zatápěl" americké firmě Apple, tak Trump na něj v roce 2019 jednoduše uvalil embargo na využívání západních technologií.

Evropa v té době na tom byla ekonomicky líp než USA. Trump zde zvolil jinou a účinnější taktiku: to klasické "rozděluj a panuj". Vytvořil podmínky na zpřetrhání stále silnějšího ekonomického přepojení západní Evropy a Ruska. Byl to Trump, který v roce 2019 uvalil embargo na všechny firmy, které se podíleli na stavbě plynovodu Nord Stream 2. Švýcarská firma, která svou lodí zajišťovala pokládku potrubí na mořské dno, si okamžitě spakovala svá fidlátka. Rok pak trvalo než ruská loď na opačném konci Ruska dodělala svou práci a připlula dokončit rozestavěný plynovod.

Když byl Nord Stream 2 dokončen, USA dělali vše možné i nemožné, aby zabránili jeho zprovoznění. Když nic nepomáhalo, tak doslovně dotlačily Rusko k válce na Ukrajině. Postupně zvyšovaly hrozby vůči Rusku prostřednictvím Ukrajiny do té míry, že již na to Rusové nemohli nereagovat. Tím

J. Kostelanský 1.2.2024 9:56

Tím zlomem bylo na přelomu roků 2021/2022 současné presentování dvou plánů - rychlé přijetí Ukrajiny do NATO, kdy vůbec nebylo zřejmé, zda se bude jednat o měsíce, týdny nebo dny. A pak ukrajinské ambice na vlastní jaderné zbraně, k čemuž politici v západní Evropě překvapivě neměli výhrady, spíš naopak. Možná to byla jen americká léčka, ale Rusko si nemohlo dovolit riskovat: Ukrajina v NATO vlastnící jaderné zbraně, americké základny na hranicích s Ruskem a loutková vláda v Kyjevě - válce se nebude moct vyhnout. A líp teď konvenční než později jaderní. Další vývoj je pak známý - sebevražedné protiruské sankce, sankce a sankce, kterých účinek se Evropské unii vrací jako bumerank.

Zde třeba hledat primární a prapůvodní příčinu současných problému německého hospodářství. A ne v Energiewende. Němci měli s Ruskem zasmluvněno tolik levného plynu, že čistě teoreticky mohla německá ekonomika šlapat jenom na plyn. Jinak řečeno, neměli omezený horní limit, kolik plynu mohou od Ruska ročně nakoupit.

Problémem Němců je, že Energiewende dělají příliš horkou jehlou - někteří politici chtějí vstoupit do dějin již sa svého života. V České kotlině se o vývoji v Německu mluví vždy jen v negativních souvislostech - kolik to stojí peněz. Jenže náklady jsou jen jedna strana mince. To druhou stranou je skutečnost, že ty náklady představují zakázky pro německé firmy, platy pro německé zaměstnance, daně pro německý státní rozpočet, a růst HDP pro německou ekonomiku (to vše má navíc multiplikační efekt). S tím, že na rozdíl od nákladů na uprchlíky tyto náklady budou v příštích 20-30 letech přinášet další profit pro německou ekonomiku.

Na závěr taková malá zkouška správnosti. Čína dělá v oblasti obnovitelných zdrojů přesně to, co plánovali Němci: postupně zvyšují podíl OZE a zbytek dorovnává levným ruským plynem. Že to v Číně funguje, nejlíp dokládá, jaké "větry" mají z čínské elektromobilové konkurence evropské automobilky i Evropská komise. A nebude to asi těmi dotacemi v Číně. Kdyby ty do

J. Kostelanský 1.2.2024 9:57

... Kdyby ty dotace byly takové všemocné, tak by přesně to samé jako Čína mohla dělat i Evropa. Nebo kdokoli jiný.

P. Diviš 1.2.2024 10:22

Hlavní problém ke Energiewende. Přejít z efektivního na neefektivní a drahé je nesmysl.

Putin a Rusáci tuhle německou pitomost pouze podporovali a využili.

A dotace jsou zločin, matoucí ceny. Bez znalosti cen nelze efektivně fungovat a řídit.

T. Hraj 1.2.2024 11:02

R^

V. Petr 1.2.2024 13:12

Přesně tak.

L. Píchová 1.2.2024 10:12

váš popis situace je perfektní - Merkelová asi věděla, co dělá - tvrdohlavě si stála za dostavbou NS, i když na ni amíci nevybíravě tlačili - nevyjadřovala se k tomu, ale jela si svou - postavit německou ekonomiku na levném ruském plynu. Tu snahu o vymanění se z ami smyčky asi posílilo i provalení se toho, že jí amíci odpouslouchávali telefon. A v americké strategii je již dávno deklarováno, že za velkou hrozbu považují spolupráci surovinově bohatého Ruska a technologicky vyspělého Německa. Což je z americké strany "vyřešeno" vyhozením NS do luftu a zatažením Německa do ru-ua války /k čemuž se německá vláda zpočátku vůbec neměla) = zrealizování dlouhodobé ami strategie - Rusko pryč (z Evropy) , Německo "dolů". Povedlo se zřejmě i díky totálnímu břídilovi v čele Německa - Scholzovi. **Důsledky si vyžereme všichni, nejen Němci.

P. Pepax 1.2.2024 11:18

R^ Se závěry p. Kostelanského i s vašim textem plný souhlas.

J. Kostelanský 1.2.2024 11:29

Přesně jak to píšete. Již celá desetiletí mají USA v Evropě dlouhodobou strategii udělat mezi západní Evropou, zejména Německem na jedné straně a Ruskem na straně druhé val. A ani se tím netají, mnozí američtí politikové o tom píší jako o zcela přirozené věci. Ten val je dnes hotov, už jej třeba jen zpevňovat a vyztužovat. Stačí se kouknout na mapu: od severu na jih pobaltské země, Polsko, Česko a Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Turecko. Všechno jsou to členské země NATO a USA se v nich všude postupně "zahnízďují". Základny již mají prakticky všude - snad kromě Česka. Plus v posledních měsících do NATO přibylo Finsko a Švédsko. Val je dokončen. Třešničkou na dortu ovšem měla být Ukrajina.

Celá léta se vůči Rusku v těchto zemích podporovala nevraživost vůči Rusku založena na 40 letech komunistické minulosti. Polským politikům byli podsouvány ze strany CIA "důkazy", že letadlo s jejich presidentem, generály a důstojníky sestřelili Rusové. Pamatuji, jak kterýsi polský vysoký politický činitel před několika lety řekl, že do 24 hodin předloží důkazy o ruské účasti na sestřelení toho letadla. A pak ticho po pěšině. Stejně se mimochodem po sestřelení malajsijského letadla vyjádřil nějaký západní politik, že do 24 hodín předloží fotografické důkazy o tom, že to letadlo sestřelili Rusové. Když se tak na to teď zpětně dívám, tak to sestřelení malajsijského letadla má stejný rukopis jako sestřelení ruského letadla se 65 ukrajinskými válečnými zajatci, co letěli na výměnu zajatců: hodit co nejvíce bláta na Rusy s cílem získat západní podporu.

V Česku to byla známá kauza Vrbětice. A na Slovensku si Amíci rovnou koupili 2 poslední prezidenty a předchozí vládu. Není náhoda, že nejzuřivěji na Rusy štěkají právě postkomunistické země, které se nacházejí v tomhle valu mezi západní Evropou a Ruskem.

Z hlediska Američanů válkou na Ukrajině jednou ranou zabili hned několik strategických "much": zničili ekonomické vazby mezi Ruskem a Evropskou unii. Vývoz z EU do Ruska klesl o 80 %, co

J. Kostelanský 1.2.2024 11:30

... což se nutně MUSELO projevit v poklesu výroby a ekonomiky. Hřebíky do rakve evropské ekonomiky přidaly i vysoké ceny plynu dováženého z USA. Z čehož profitují americké firmy.

Zejména v Evropě vyvolali paniku z invaze Ruska, v důsledku čeho Evropa u amerických zbrojovek nakupuje jako jako divá. Výrazně k tomu pomohl i fakt, že post-komunistické země všechny své zbraně původem z Ruska poslali na Ukrajinu.

A evropští politici jen poslušne jako skauti poslouchají svého vedoucího za Velkou louží bez ohledu na to, jak silně to poškozuje jejich vlastní ekonomiky. Vrcholem všeho je, že americké firmy pořád nakupují plyn a ropu přímo od Ruska, a pak ji předraženou přeprodávají do EU.

Americký plán na záchranu americké ekonomiky zdá se funguje spolehlivě. Že jeho obětí je ekonomika evropská, to Amíky netrápí a nikdy trápit nebude. Jak řekl kterýsi americký politolog - USA nemají přátele ani nepřátele, mají jen své zájmy.

Skvělou koncovkou tohohle plánu pak bude, když Američané skončí financování války na Ukrajině a štafetu odevzdají Evropské unii. To pak bude spolu s gigantickým nákupem zbraní z USA dalším hřebíčkem do rakve evropské ekonomiky.

Někdy mám dojem, že zombíci nejsou jen smyšlené kreatury z filmů, ale že reálně existují v mezinárodně politice. Králem všech zombíků je samozřejmě Biden, jejich rájem je pak Evropská unie.

V. Petr 1.2.2024 13:46

Realita je ale JINÁ. Když v létě roku 2021 v Německu málo foukalo, spálili Němci v plynových elektrárnách zásoby plynu na zimu. S Ruskem neměli zvýšené dodávky nasmlouvány, protože to EU ZAKAZUJE! A Rusko jim žádný plyn navíc nedodalo, možná ho dokonce samo nemělo. Tak vznikla energetická krize, která se přelila i k nám (pád Bohemia Energy a několika menších dodavatelů). Válka na Ukrajině pak krizi ještě přikrmiĺa, ale způsobila ji Energiewende už půl roku předtím!

J. Kostelanský 2.2.2024 1:10

Vy jste novodobý H.Ch. Andersen. A z čeho pak Německo v roce 2022 posílalo předražený ruský plyn do České republiky a Polska, když jim Rusové nezvýšily dodávky?

V. Petr 1.2.2024 13:49

V Číně nic nefunguje, OZE mají v Číně marginální význam a energetika jede na uhlí!

M. Smutný 1.2.2024 14:28

Kdyby si německé vlády zanalyzovaly lépe výroky Putina, že bude vývoz energetických komodit považovat za zbraň, tak by už po okupaci Krymu a ustavení separatistických "republik" na východě Ukrajiny pochopily, co je čeká. Putin se domníval, že energetická závislost, kdy léta Gazprom sponzoroval zelené neziskovky i politiky a odpor vůči jádru, mu umožní bez vážného protestu obnovovat SSSR okupací Ukrajiny a dalších zemí. Stačilo všem se zamyslet nad jadernou esejí nobelisty Andreje Sacharova z roku 1977, že pokud nebude Západ budovat jaderné kapacity, bude záviset právě na energetických surovinách ze SSSR/Ruska. Takže odmítám blábol o tom, že USA kdy měly zájem na zchudnutí EU a partnerů v NATO. Je to přesně naopak, když máme nyní dávat nejméně 2 % HDP na obranu. Tyhle spiklenecké teorie jsou zase skvělým instrumentářem zájmů Moskvy.

L. Novák 2.2.2024 23:58

Přesně! Kostelanský je taky jedním z místních Putinových TROLLů...

J. Nevrkla 1.2.2024 15:14

Místo filozofování jeden prostý argument, cena elektřiny se mi za poslední dva roky zvýšila na trojnásobek, to snad hovoří za vše. A zvýšila se i firmám. kWh u nás 5 korun, v Kanadě 1,7 koruny, v Číně koruna. Chápete příčiny a důsledky?

T. Hraj 1.2.2024 10:50

Jistě, tištění peněz o kterém mluvíte je zločin. Určitě přispívá k obrovskému přesouvání majetku (od drobných k velkým), ale ne nutně k celkovému chudnutí země. Problém Energiewende potažmo Green dealu je v tom, že vytváří ekonomické břemeno pro průmysl jako takový, pro produkci čehokoli a tím snižuje konkurenceschopnost vůči okolí (světu). To je samozřejmě ekonomicky zničující a to na dlouhou dobu ne-li napořád (ztratíme-li know-how, zkušenosti, schopnosti a vzdělání a při tom máme drahou pracovní sílu, tak opravdu nevím, čím chceme konkurovat asijským zemím a nejen jim). Takže ekonomicky JE green deal 90% problému.

S uprchlíky máte pravdu. Ale zde je po pravdě ekonomická otázka (navzdory děsivým cifrám) podružná. Jde o samotnou existenci. O výměnu obyvatel, kultury, hodnot. Afghánec do Německa nepřiváží Německo, ale Afghanistán. Někteří této triviální myšlence stále nevěří, i když se jim odehrává pod okny.

D. Laurencikova 1.2.2024 16:24

Jenom kratce doplnim, ze "uprchliky" si Nemci nechaji stat 60 miliard Eur rocne.

J. Vrabec 1.2.2024 9:09

S tou AfD jste to přehnal. Většinově voleni jsou jen v 3 postkomunistických spolkových zemích. Přes 40 let bolševika zanechalo stopy přesně jako u nás.

V. Petr 1.2.2024 9:43

Lepší komunisté, než rudozelená pakáž!

R. Langer 1.2.2024 9:55

Za komančů bylo alespoň světlo a teplo. ;-D

J. Kostelanský 1.2.2024 10:03

Máte to popletené. 40 let bolševika nás naučilo myslet i alternativním způsobem a nebaštit vládě vše, co řekne...

Na Západě se to teď teprve učí. Že existují minimálně 2 světy - ten oficiální, vládně-mediální. A pak skutečný. Sice jim to trvá, ale menší pokroky jsou již vidět.

Východní Němci se nic takového učit nemusí. Je to součást jejich historické paměti.

J. Jurax 1.2.2024 16:16

Výstižné a přesné.

L. Šimon 1.2.2024 8:54

Pan Smutný jako obvykle 👍.

J. Nevrkla 1.2.2024 8:42

A co my? V roce 2022 jsem za elektrickou energii ve svém domě s akumulačním topením zaplatil eonu 40 tisíc korun, Teď mi přišla smlouva od eonu, abych zaplatil za rok 140 tisíc. Takhle se to vede do bídy. Kdo ještě bude toto volit, je nepolepšitelný idiot.

Já se pokusím o jiného dodavatele a budu více šetřit, mnoho lidí kvůli tomu ovšem skončí na dlažbě a bez obživy. A pak se to rozjede v jiném směru.