26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

NÁZOR: Čemu tleskat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Novák Jiří 21.1.2006 13:49

Re: Mám návrh, ať každý bere průměrnou mzdu.

Nikdo nebude pracovat a nikdo nebude nic mít.
Ivan Nový, 21.1.2006 17:51

Že by opravdu socialismus nefungoval?

Ale trh by si cestu našel, používala by se na kompenzace služeb nějaká alternativní měna, zřejmě USD :-))) Mělo by to výhodu, že příjmy státu by byly konstantní a nemohl by utrácet více, skončilo by to 100% zdaněním oné průměrné mzdy, ale to by nikomu nevadilo, protože by směna probíhala na základě alternativní měny :-)))
dvd 21.1.2006 11:32

Dotaz na autora

Chtěl jsem se podívat na váš životopis. Ale přes liberecký kraj jsem se dostal na adresu www.vizek.info ovšem objevila se mi německá stránka nějaké kanceláře. To máte jako vedlejšák?
jasan 21.1.2006 11:04

Vizku

pardon / ale uz se neudrzim /  Vy pako demagoggicky - to Vam jaksi nedoslo, ze dle metodiky Eurostatu nebudou chudi tam, kde budou vsichni stejne chudi?
A to je to, k cemu ta Vase KSCSSD smeruje.
zdeněk 21.1.2006 11:20

Re: Vizku

to je pravda. Lepší by byla metodika kdy by se zhodnotila reálná mzda a kolik se za to dá koupit. pak by jasně vyplynulo že před slovenskem jsme, ale za ním jsou státy jako estonsko, lottýško atd.
Jan H. 22.1.2006 11:13

Vizkovi: Podle vas 1 Mercedes = 1 Trabant ?

Tzv. realna mzda je vynikajici nastroj na manipulaci lidi. Pomoci neho muzete tvrdit, ze obcane NDR se meli stejne dobre, jako NSR, protoze stejne snadno dosahli na auto - ovsem za nevysloveneho predpokladu, ze 1 Mercedes = 1 Trabant (aktualizace na soucasne pomery prosta)... ;)))
Honza 21.1.2006 10:38

RE: Lehce připomenu

Souhlasím, není dobré, aby bohatství jedněch rostlo na zbídačování nebo okrádání jiných.
Ovšem politika SocKomu (a to je i EU) navádí a říká: Vy pracovití a úspěšní nepracujte tolik (nevydělávejte příliš) neb vás pumpneme na daních. Nebo podvádějte a zatajujte příjmy.
Těm, kteří nemají z nejrůznějších důvodů schopnosti k příliš dobrému uplatnění, říká: Buďte v pohodě, nemusíte se moc snažit, neboť my se o vás postaráme. A to je zásadně špatně.
 
huhu 21.1.2006 10:47

Re: RE: Lehce připomenu

docela by stálo za to definovat pojmy "zbídačování a okrádání". Socani kteří zbídačují a okrádají pracovité tomu říkají solidarita.
občan z kraje města 21.1.2006 11:00

jaké zbídačování?

Naprosto nechápu jak bych mohl vydělat na tom, že je někdo chudý. Na tom můžu jen prodělat, protože ho musím dotovat. Teze o bohatnutí z chudoby je marxleninský blábol zdůvodňující krádež výsledků práce schopných, neschopnými. Bohatství poctivého člověka je přímo úměrné jeho užitečnosti pro ostatní. Bohatství nepoctivého je závislé na jeho schopnostech krást a podmínek, které mu to umožňují. Ten kdo je chudý většinou nekrade (nebo krade málo, jinak by nebyl chudý), a je málo užitečný pro ostatní, protože si jeho práci nechtějí koupit. Takže máme tři typy lidí - poctivé bohaté, bohaté zloděje a poctivé chudé a daně platí pouze ti první.
zdeněk 21.1.2006 11:14

Re: jaké zbídačování?

"Teze o bohatnutí z chudoby je marxleninský blábol zdůvodňující krádež výsledků práce schopných, neschopnými. " většinou ano ale může to být pravda.
 
stačí se podívat do historie, robota, otrokářství, opiové války v číně. chudoba nemusí být důsledek toho že někdo málo či špatně pracuje, někdy to je důledek společenského systému.
huhu 21.1.2006 11:47

Re: Re: jaké zbídačování?

proč do historie, tu robotu ("dobrovolné brigády") jsme tu měli ještě nedávno. A dańové otrokářství či novodobé krmení lidí opiem - (sociálními dávkami) tu máme pořád. Ne nadormo socialistické/komunistické systémy zbídačují a okrádají lidi. Který socialistický stát dlouhodobě prosperuje. I to socany zmiňované Švédsko již nemá ve světě tu pozici jako dříve.
IS 21.1.2006 13:36

Re: Re: Re: jaké zbídačování?

Soudruhu, huhu, a kdože pak si ty výsledky socialistické roboty - dobrovolných brigád přivlastnil?  Kdo teď vlastní kulturní domy, obchody atd. vybudované v Akci Z? Proč je stát nevrátil těm, kteří je budovali a rozprodal je v privatizacích. To byly přece krádež. Asi se na vás nedostalo a jen závidíte, že ano?
Ladislav N. 21.1.2006 14:46

Re: Kdo teď vlastní kulturní domy, obchody atd. vybudované v Akci Z?

Soudruhu IS, odlišujte laskavě systém socialistické roboty od systému demokratického a tržního, kde nikdo na žádnou "robotu" ("dobrovolněpovinně") chodit nemusí. Stát při privatizaci nerozdával (kromě kupónové privatizace, kde měl možnost každý, i kdo na "akce Z" chodil pracovat, se o majetek ucházet). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Zbytek stát prodal a peníze inkasované využil ve státním rozpočtu. Tak nám tady neblábolte o "krádeži" a podobné nesmysly. Bylo jasně průzkumy prokázáno, že na přechodu od totality k demokracii v roce 1989/90 nejvíc vydělala komunistická nomenklatura a "bratrstvo rudé pracky". Měl jste se zůčastnit....
huhu 21.1.2006 12:15

Re: Re: jaké zbídačování?

kapitalista potřebuje bohaté lidi, pak má možnost prodávat své výrobky. Znáte realitu v těch kapitalistických zemích, kde svobodný kapitalismus opravdu funguje ? To jsou dnes ty nejbohatší země s nejbohatším obyvatelstvem.
dad 21.1.2006 11:23

RePorušuji-li zákon, který má všechny znaky zlodějny, není to krádež ale obrana.

to jen k těm zákonům...
StandaT 21.1.2006 10:27

to Autor

Pane Vízku, do příčin MUSÍTE započítat fakt, že česká SocDem navazuje na Klausismus a Slovenská koalice na Mečarismus. Oba předchozí systémy nastavily určitá pravidla, která velice výrazně determinují mantinely současného systému, nehledě na setrvačnost. Rozdílná politika Paroubka a Dzuriny úspěšně snižuje rozdíl v nezaměstnanosti a až se slováci naučí masově kupovat televize na spotřebitelské úvěry a auta na leasingy jako my, tak statistici dají i podobná čísla ohledně vybavenosti domácností. Taky migrace rómů udělá svoje.
Pokud váš příspěvek nemáme brát jen jako agitku, tak srovnejte nejen dnešní stav, ale i stav v době, kdy Klaus a Mečiar ustoupili z pozic leadrů a byli nahrazeni opozičními politiky.
janoryna 21.1.2006 11:25

Re: to Autor

to by se pak Paroubek nad 8 lety své úspěšné socdemácké vlády zalkl pýchou. takhle tedy Stando raději ne.
Ivan Nový 21.1.2006 10:23

Pane Vízku, mzdy počítačových odborníků jsou opravdu nízké a svědčí o tom, že svůj

potenciál prodáváme pod cenou. Je to to samé, jako když plundrujeme naše lesy a levně do zahraničí vyvážíme dřevo. Náklady na jakýkoliv softwarový produkt tvoří hlavně mzdy, takže když ušetříte na mzdách programátorů, máte vyhráno. Navíc program vyvezete jen jednou, máte-li autorská práva, kopírujete jej už mimo naši republiku, kolikrát chcete. Co zůstane v naší eokonomice? Jen nízké mzdy programátorů. Totéž platí pro architekty, projektanty, vědce. A ty příležitosti něco vydělat se už nevrátí, nízkými mzdami byly vyčerpány. Na vině je socialisty propagované rovnostářství, které umožňuje odplývání našich zdrojů do zahraničí. Ve světle toho jsou investice do vzdělání zhola zbytečné, protože investujeme pro Němce, Japonce nebo Američany.
Loki_F 22.1.2006 17:43

Pane Nový, s těmi lesy jste se utnul... jinak naprostý souhlas!

Více než 30% lesů je strších 80ti let, tj. jsou přestárlé, dřevní hmota je méně kvlitní, jednotlivé stromy jsou oslabené a existuje vyšší riziko kalamitních stavů (polomy, škůdci atd.), lesy se musí obnovovat - těžba a nová výsadba. U nás již mnoho let > 30, jsou objemové přírůstky větší než těžba. V tom ostatním beze zbytku souhlasím.
Nika 21.1.2006 10:22

Ve stejmém dokumentu Eurostatu

už ale situace českých rodin se 2 dětmi nebo penzistů už nevypadá tak dobře, resp. je obdobná jako na na tom Slovensku... :-)) To už se nějak nezmiňuje...
Honza 21.1.2006 10:14

Všichni krajští hejtmani (snad až na jednu výjimku) jsou členové ODS. Stejně tak ODS patří většina primátorských postů a jak známi Hrad i Senát. Jejich vliv na chod věcí v této zemí je významný víc, než se kdo domnívá.

Pane Vízku, zaznamenejte tu skutečnost, že kdyby si občané nemoudře zvolili do místních zastupitelství vás sociálisty, skutečnost by vypadala sakra jinak. Před Libereckou radnicí by náměstí bylo dávno prodaný, v nemocnicích by byli pacienti (zdraví hoši) i na chodbách, protože menežment by byl hodnocen podle obloženosti pacienty atd. Příkladů z nejvyšší politiky je mnoho a analogické souvislosti není těžké hledat.
Jak známo, kecat a oblbovat může každý, kdo má do ...... dírku.
A v životě to je tak, že nejvíc práce obvykle odvede ten, kdo příliš nepovídá, ale má to v hlavě srovnaný a ví co dělá. A vy pane Vízku patříte spíš k těm druhým. (Čím nechci říct, že si Vás nevážím za vaše konzistentní postoje a Vaši odvahu)
dad 21.1.2006 11:14

Ano, Vízku máte opravdu odvahu,

ale já bych to spíš nazval hloupou socanskou hospodskou drzostí, takto se prezentovat se svými bláboly. Vždyť, pokud nejste úplně blbý, tak to musíte vědět. Vaše ideologická úpornost však svědčí spíše o opaku. Berme to prostě tak, že jste nás při sobotě oblažil skutečným blábolem a tímto veřejně projevuji s vámi soucit. Chudák ten, kdo s vámi musí komunikovat každý den
janoryna 21.1.2006 11:27

Re: Ano, Vízku máte opravdu odvahu,

dae, ale co vlastně řekl špatně. od tebe vím jen, že vízek je socanský pako, ale v čem je chyba asi nevíš ani ty.
dad 21.1.2006 11:34

Re: Re: Ano, Vízku máte opravdu odvahu,

Chyba je v tom, že není pravdou, že tu je nejméně chudých. Tak to není. Chudých je naopak mnoho a těch velmi chudých málo, takže primitivně statisticky to vypadá krásně. Všichni jsou blízko průměru tedy blízko chudoby ale tento způsob statistiky to nepojme.
Ladislav N. 21.1.2006 15:02

Re: není pravdou, že tu je nejméně chudých

"...V Česku v současné době činí čistá průměrná mzda přibližně 13 700 korun, medián ale pouze přibližně 10 800 Kč. Chudý v Česku tedy je každý, jehož čisté měsíční příjem (včetně přídavků na děti a dalších sociálních dávek) činí 6 480 Kč. Kdo v Česku pracuje, ten není dle evropských měřítek "chudý". . . . . . . . . . . . . Chudoba pracujících v Česku . . . . . . . . . . . . . . . . . .. Minimální mzda činí v současné době 7 185 Kč, čistá mzda bezdětného občana pobírajícího minimální mzdu činí 5 800 Kč. Tito občané se mohou v Česku považovat za "chudé". Ovšem nižší mzdu než 8 tisíc Kč pobírají v Česku pouze 2 % lidí a za minimální mzdu pracuje asi 1 % lidí. (Měšec.cz - viz odkaz dříve).
František Vízek 21.1.2006 9:12

Lehce připomenu,

že nejen za první republiky TGM byl jasný program všech politických stran vyrovnávat rozdíly mezi bohatstvím a chudobou (Čechy - Slezsko - Morava -  Slovensko - Podkarpatská Rus), tento trend se udržel po 40 let vlády KSČ.
Lehce připomenu, že na stejném principu SOLIDARITY je postavena EU a že k témuž směřují snahy všech významných mezinárodních organizací.  Bohatství jedněch totiž často bylo postaveno na zbídačování druhých a chudoba pokaždé nevznikla z lenosti, neschopnosti či mazanosti. Otázkou zůstává efektivita těchto snažení...
 
V Česku rovnostářství napáchalo mnoho škod, ale to je minulost. Statistika jasně říká, že vznikají a  až nebezpečně rostou rozdíly mezi regiony i mezi lidmi, domácnostmi atp. To se v minulosti nikdy nevyplatilo.  I pro české analytika by mělo platit - dojmy nejsou pojmy !    
21.1.2006 10:21

Re: Lehce připomenu,

Jasně solidarita musí být, ale taky na ní musí být.Jestli si umíte prohlédnout odkaz:http://cms-consulting.org/dluh/dluh-CZ.htm ,tak pochopíte obavy lidí co pracují, protože všechno nejde utáhnout. Na MF sedí blb bez vzdělání, kterému kradou pod nosem,Zelinka, Ponocný a on se umí v televizi akorá blbě zubit a říkat kdo co ukradl, ale na MF zapomíná.
občan z kraje města 21.1.2006 10:49

naivní ignorance

Růst bohatství na základě chudoby je možný jen v případě, že je to bohatství státních úředníků. Sociální inženýři Vašeho typu zcela záměrně ignorují skutečnost, že technologický rozvoj zvyšuje potřebu vyšších schopností jedince pro přežití. Lidí s lepšími schopnostmi je málo a tak cena jejich práce roste, lidí s horšími schopnostmi je hodně a navíc nekvalifikovanou práci může dělat i ten schopnější (naopak to neplatí) takže cena jejich práce klesá. A co víc některá práce mizí, protože ji lépe zvládnou stroje. Není to NIČÍ VINA, ale vzniká tím spousta lidí, které nikdo nepotřebuje a ti jsou pak opravdu chudí a bez cizí pomoci by umřeli. To že se jim pomáhá, však nic nemění na faktu, že kdyby neexistovali nic se nestane. Znovu opakuji není to ničí vina, ani jejich. Je to stejné jako, není vina koní, to že už netahají  vozy se zbožím a lidmy. Neandrtálci ze světa zmizeli, protože v té době neexistoval sociální systém, jinak by tady s námi žili dodnes.
janoryna 21.1.2006 11:29

Re: Lehce připomenu,

pane Vízku, ale už na základě diskuzníchpříspěvků byste měl vědět, že TGM je agent bolševiků, což manifestoval dílem "Sociální otázka"
wer 21.1.2006 14:03

Re: Lehce připomenu,

No to je zase demagogie - vyrovnávání bohatství mezi regiony je něco úplně jiného než vyrovnávání bohatsví mezi jedinci. A oboje je diskutabilní. Uvědomte si prosím, že dosažení většího bohatství je tím, co motivuje pracující k většímu úsilí, je to zasloužená odměna. Pokud bohatství vyrovnáváte státním zásahem, berete lidem motivaci a celá společnost CHUDNE resp. bohatne pomaleji. Jestli Vy za bohatstvím často vidíte zbídačování druhých, já za ním v naprosté většině případů vidím poctivou práci, vyšší výkonnost, sebeobětování a odříkání. Nechci, aby všichni trpěli jen kvůli tomu, co vidíte Vy!!!