24.4.2024 | Svátek má Jiří


NÁZOR: Čemu tleskat?

21.1.2006

Podle Eurostatu žije v České republice nejméně a v sousedním Slovensku nejvíce chudých domácností z celé Evropské unie. Eurostat je respektovaná instituce, při svých zjištěních postupuje podle metodiky, které lze leccos vytknout (za chudou jsou považovány domácnosti s menším příjmem než je 60% středního příjmu domácnosti v dané zemi), ale protože ke každému závěru lze připojit „ale“, nezbývá, než brát výsledky vážně. A trochu nad nimi přemýšlet.

Eurostat dostal do nepříjemné situace páně Topolánkovy hochy, kteří občanům drahně měsíců vtloukají do hlavy, že to pravé ořechové je Dzurindova pravicová vláda, že slovenská skutečnost je pro nás mustr, ba přímo v život uvedená „modrá šance“ ODS. Eurostat tuto pravdu ne a ne vzít v potaz, proto na pomoc české opozici museli vyrukovat naši milí analytici. Jeden našel příčinu slovenského propadu ve velkém množství nezaměstnaných Romů, druhý je českým úspěchem zaskočen a viní z něj rovnostářství, čili příšerně nízké rozdíly ve mzdách, což ruku v ruce se štědrou sociální politikou této vlády jsou hřebíčky do rakve, protože obé snižuje výkonnost naší ekonomiky (Nejméně chudých v EU má Česko LN, 17.1. ).

K jakému závěru měli zřejmě dojít naši čtenáři?

Zaprvé měli zřejmě pochopit, že slovenská strategie i taktika je prima, že poslední příčka Slováků je hodna obdivu a následování, protože chudoba a chuť do práce jsou veličiny nepřímo úměrné, takže prostřednictvím rekordního růstu občanské chudoby se na ni vlastně útočí, tím se ničí a likviduje. Metoda hodna potlesku.

Zadruhé měli zřejmě pochopit, že měsíční mzdy českých zemědělců, výrobců oděvů a látek a například dřevařů a mnoha dalších oscilující kolem 10 až 14 tisíc hrubého, jsou příšerně vysoké, zatímco průměrné platy odborníků přes počítače a finance dosahující pouhých 40 až 43 tisíc (o bankéřích, právnících, politicích nemluvě) jsou krutě nízké, doslova prachbídné. Vnímavý čtenář měl pochopit, že takové rovnostářství je cesta do pekel (LN 1.12.2005 Průměrná mzda vzrostla).

Nabízí se řešení: Těm prvním snížit mzdy na polovinu (5 až 7 tisíc), druhým zvýšit platy nejméně na dvojnásobek (80 až 100 tisíc), čímž Slovensko v chudobě rychle doženeme a hned nám bude líp. Všichni začnou makat s chutí, výkonnost ekonomiky bude drcat o nebesa, naši odborníci (analytici, ekonomové, politologové) se budou blahem tetelit. Věčná škoda, že neschopná vláda vedená ČSSD zůstane nad vší pochybnost k této strategii hluchá. Hrrr na ni!