8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kelner 6.7.2008 16:49

Ekonomický stratég

Vážený pane Bartoni, nejsem ekonomický stratég a dokonce asi na rozdíl od Vás se za něj nepovažuji. Pokud se jedná o státní rozpočet a daňovou politiku celkemmámk tétoproblematice tyto zásadní připomínky. Daňová zátež se snížila jak letošní rok tak to předpokládá i návrh na rok příští. Problém vidím v tom, že na tom nejvíce získala nejmajetnější skupina našich obyvatel. Objem výdajů státního rozpočtu oproti letošnímu roku se snižuje přes cca 6 procentní inflaci. Bohužel jsem přesvědčen, že mrhání státními penězi se nezmění a zůstane na stejné úrovni. Navíc byl navýšen v souladu s našimi závazky rozpočet na obranu. To praktick nemůže znamenat nic jiného než omezení sociálních výdajů, tedy další propad životní úrovně důchodců a nevýdělečně činných občanů a zhoršení bezpečnostní situace pro normální občany.  Zkrátka kdo na to má dostatek peněz bud mít na to, aby si zaplatil za svou léčbu případně bezpečnostní agenturu, která zajistí jeho bezpečí. Kdo ty prostředky nemá tak má smůlu.

    Vzhledem k tomu, že kromě politické oddanosti u Vás nepředpokládám ekonomické znalosti, řeknu Vám to názorně. Zatím co dříve ze svého výdělku platil hospodář vejminkářům 20 procent ze svého zisku, nyní jim bude platit deset a bude to zdůvodňovat nutností snižovat daně. Čest Vaší záslužné práci.

Apea 6.7.2008 10:57

státní zaměstnanci

Přeci jen několik poznámek tuším opravdu nelevicových:

a) Slušný plat státního uřeníka je protikorupční  opratření, ostatně podle zkušeností ve střední Evropě dosti efektivní.  A aby bylo jasno o čem mluvíme, plat ředitele odboru na jednom z našich ministerstev, ten člověk , má podpisové právo do výše pěti milionů a nepřímo ovlivňujě každdenními rozhodnutími toky peněž ve výši cca 5 miliard, byl před rokem (aktuální stav neznám) 33 tisíc hrubého včetně rozpočítaných odměn (zkstě něco podobného navrhnout na odpovídajícím místě v bance).

b) Nejde o růst platů státních úředníků, ale také o růst platů ve školství a v policii. Pokud je pan Bartoň přesvědčen, že lze dlouhodobě udržet kvalitu školství na úrovni zajišťující konkurence schopnost české ekonomiky s průměrným učitelským platem cca 22 tisíc ( včetně ředitelů a vysokoškolských profesorů), pak obdivuji jeho intelektuální odvahu. Nebo to není odvaha?

Franta 6.7.2008 16:21

Re: státní zaměstnanci

ad a) obávám se, že výše mzdy Vámi zmíněného úředníka nemá nemá vliv na jeho korupční jednání. Jeho korupční jednání ovlivňuje jeho charakter - a ten je v případě ministerských úředníků velmi mizerný.

ad b) souhlasím s tím, že Vámi vyjmenované profese mají nízké mzdy. Jak chcete zařídit jejich vysoké mzdy, když daňové zatížení je v ČR nadprůměrné (v Evropském kontextu). Více peněz již asi těžko vybereme, tudíž jich těžko můžeme rozdělit. Navíc se obávám, že tempo hospodářského růstu bude v ČR v následujících cca 3-5 letech výrazně nižší, než tomu doposavad bylo. Zřejmě bude stoupat opět nezaměstnanost se všemi dalšími doprovodnými jevy. Již dnes drtí silná koruna české exportéry, mnozí musí omezit výrobu, případně přesouvají výrobu jinam... Jinak řečeno, obávám se i já, že nás čekají hubená léta. A proto musím souhlasit s HN, že v době vysokého růstu by státní rozpočet měl být alespoň vyrovnaný.

P 5.7.2008 18:11

Počty

nejsou silnou stránkou autora. Když státním zaměstnancům přidám 1,5% a je 7% inflace, tak jsem jim fakticky snížil reálný příjem. A to dost výrazně. Státní zaměstnanec by byl hlupák, kdyby volil ODS, i když není příznivcem levice. ODS to pocítí při podzimních volbách, kdy většinu nových senátorů a hejtmanů bude mit levice. Tedy pokud tam ČSSD nedá kandidáty typu Rath.

ALES 5.7.2008 14:49

to je opravdu síla

Pane Bartoni, vy mne vždycky překvapíte, říkám, si nic hloupějšího už nemůže napsat a přide další článek a je to tady.

Jeden blábol za druhým- 1. rok , kdy rostou platy v soukromém sektoru rychleji než ve státním, podpora betonové silniční loby .

Frank 5.7.2008 12:39

Chodící mozkový trust Bartoň je expert na včechno.

Jak to, že takový gigant nesedí už dávno ve vládě?

Ajtakrajta 6.7.2008 20:21

Re: Chodící mozkový trust Bartoň je expert na včechno.

takoví giganti tam právěže teď za Topolánka sedí 8-o8-o:-D:-P

PETR 5.7.2008 10:48

Snížit počet státních zaměstnanců

a to o dvě třetiny a na všech úrovních, tedy i obecních a městských úředníků, o krajích nemluvě. Pak se mohou zvýšit platy těm, kteří zůstanou a ještě něco zbyde. A my budeme mít pracovní síly, o které je dnes nouze.

Jak prosté, milý Watsone !

Kulak 6.7.2008 8:08

Re: Snížit počet státních zaměstnanců

Jestli Vám v soukromé firmě budou pracovat stejným stylem jako ve státní správě, můžete to raději zabalit.

ivo h. 5.7.2008 10:26

Bartoň je ekonomickým expertem,

že o tom žvaní? Ekonomii rozumí maximálně tak, jako Václav Klaus klimatologii nebo oné ekonomii. To znamená, že o ní nemá ani páru.

ODS je parta žvanivých amatérů, kteří dokáží hloupě plkat ke všemu, ale v praxi vyhoří jako papíroví čerti - Klaus a měnová krize 1997, Topolánek a VAE, atp.

Bubeník 5.7.2008 9:12

Líbivá politika ODS je k smíchu

Když se pasujete na takového experta, tak mi sdělte, proč máme tolik nenáviděný státní penzijní systém a vláda tak zbytečně  "přerozděluje" značnou sumu penzijních úspor. K tomu a také k vytunelovaným penzijním závazkům státu  se ODS jaksi ne a ne vyslovit. A přitom to nebyla ČSSD, kdo nám tento státní systém zanechal a jejíž tuneláři nyní "řeší"  penzijní reformou důsledky své předchozí zlodějny. Privatizace, bez odstátnění penzijních úspor.

Houmr 5.7.2008 9:07

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

Kdopak daroval ČSOB Investiční banku? Nebyl to soudruh Mertlík z vlády sociáldemokratů? Nemá nyní ČSOB nějaké potíže s vydojováním státních peněz? Tak i futurolog dotyčné banky píše jak třeba.

AeroKarel 5.7.2008 0:31

Co je divného na tom,

že pan Sedláček (dle Respektu jeden ze sedmi nejlepších mladých ekonomů;-P) nebere v potaz politické možnosti a souvislosti? Já bych výdaje také ořezal tvrději. Nevím jen, zda je následek v podobě vlády Roko&Falmer akceptovatelnou cenou.

Jirka 5.7.2008 0:51

Re: Co je divného na tom,

Bohužel vláda R&F přijde tak jako tak.;-(

janoryna 5.7.2008 7:51

Re: Re: Co je divného na tom,

to,že přijde R@F je výsledek tzv.pravicové politiky. vláda dělá všechno proto, aby naštvala nejen zaměstnance, ale i podnikatele. ani u jedněch to není o daních.

František I. 5.7.2008 8:10

Re: Re: Re: Co je divného na tom,

Tomu se říká lidově sundávat gaťě, když je hajzl za rohem.;-D

nobodywashere 5.7.2008 19:55

Re: Re: Re: Co je divného na tom,

co je, prosím, pravicového na politice nynější vlády ? (tedy kromě keců)