16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

LESNICTVÍ: Vrtěti kůrovcem – rok poté

Je to něco přes rok, kdy byla na Neviditelném psu publikována moje úvaha Vrtěti kůrovcem. V neděli 28. července 2019 jsem otevřel Seznam a uviděl bombastický titulek Švédský stůl pro kůrovce vysadili naši předci. Teď se řeší, jak nezopakovat chybu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 30.7.2019 10:56

Dovolím si

napsat, že autor napsal velkou pravdu a dík za ni.

I. Mertl 30.7.2019 10:41

Ano, jedině laičtí milovníci tradičních smrkových lesů

na straně jedné a ekologičtí amatéři na straně druhé mohou za kastrofální stav našich lesů! Jen ti kovaní odborníci jako je autor, emeritní profesor a děkan Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity, a profesionálové ve mzdě ve vládě a ve státních institucích pečujících o lesy jsou v tom naprosto nevinně. Nebo že by to nebyli odborníci, ale packalové?

P. Grigar 30.7.2019 10:36

Re: Největší škody se v lese napáchají

..les se zadarmo obnoví sám?! No nazdar! Lesu zdar!

M. Valenta 30.7.2019 10:28

Re: Lobistův kolovrátek

Všechna rizika neznali ani nemohli. S obnovou lesů formou smrkových monokultur se začalo už na konci 18 století. A nemusíte hned do USA, jeďte se podívat za naší jižní hranici.

J. Lepka 30.7.2019 10:12

Re: Lobistův kolovrátek

Obávám se, že porovnáváte neporovnatelné. Nakonec i po desítkách let od požáru v Yelowstovnu od blesku, kdy chytří zachránci planety zatrhli hašení, že je v NP nemístné, nejsou mýtiny opět zalesněné. Ovšem ať si V USA dělají co chtějí, v našich zeměpisných šířkách již za Marie Terezie znali majitelé lesů všechna rizika ( v době, kdy se po lesích severní Ameriky honili povstali s Britskými vojáky) a proto taky ochotně platili nemalý lesnický personál s pravomocí napadený strom ihned (!) porazit a zpracovat. A prosím jen sekyrou a ruční pilou!

A. Alda 30.7.2019 10:00

Tragický nesmysl.

Les se sám neobnoví. Co nesežere od špiček zvěř, udusí se vzájemně. Přežije jen "bordel" a vzniká křovinná buš, nikoli les.

A. Alda 30.7.2019 9:55

Bursík patří do vězení.

Bursík samojediný dokázal poškodit náš stát skoro jako kdysi německý protektorát.

M. Valenta 30.7.2019 9:50

Lobistův kolovrátek

Ani nemusíme do Bavorska jezdit, stačí se podívat na leteckou mapu a hned je i neodborníkovi jasné kde to dělají lépe.

Letos jsem měl také možnost projet několik parků v USA. Také tam mají brouka a navrch množství požárů. Nedělají s tím vůbec nic (ani to vzhledem k obrovským rozlohám nejde). Všude na zemi plno padlých stromů v různém stádiu rozkladu a mezitím, i přes sucho posledních let, obnovující se les. Jistě to není recept pro všechny lesy v Evropě, ale pro národní parky určitě.

J. Vintr 30.7.2019 9:27

Re: Největší škody se v lese napáchají

To musel být pěkný masochismus. Odstraňovat pařezy bez dnešní mechanizace musela být stršná dřina. Pokud to někdo dělal, tak se to určitě nedělalo ve větším měřítku a jedině v případě, že chtěli zcela zásadně změnit strukturu lesa. Les se "zadarmo" obnoví sám, když se těží s rozumem.

V. Kotas 30.7.2019 9:20

Babišokůrovec je asi pomstou toho Slováka za příkoří, které

No, můžeme být pyšní ( my Čehůni ), že se vlastně zatím jako jediným v Evropě/na světě, povedlo udělat/vytvořit ze zaostalého regionu zemičku, která se stala rovnocennou státům EU. Jen to bohužel politici neumí náležitě prodat světu !

K. Janyška 30.7.2019 9:02

Babišokůrovec je asi pomstou toho Slováka za příkoří, které

Čehúni dělali na Čobolech od roku 1918. Napříkklad na Slovensko šlo až dvě třetiny státního důchodu a v Čechám a na Moravě zůstávala třetina.

Jak jinak si vysvětlit, že Babišův nastrčenec Brabec sedí v křesle ministar řivotního prostředí 6 let a nic neudělal.... Dzp.

P. Grigar 30.7.2019 9:00

Re: Největší škody se v lese napáchají

..po plošné těžbě se odstraňovaly pařezy, půda se orala, vláčela, v rozmezí 3-5 let se na ní pěstovaly kulturní plodiny a poté znovu výsadba lesa. Říkalo se tomu polaření.

J. Vintr 30.7.2019 8:44

Re: Největší škody se v lese napáchají

Řekl bych že kecáte. O tom, že by se v lese oralo, jsem nikdy neslyšel. Ono by to kvůli pařezům ani nešlo. Stromy v lese žijí v symbióze s houbami a půdními mikroorganismy. Když se lesní půda rozorá, umačká a nechá vyschnout, tyhle houby a spousta dalších půdních komponentů se zničí. A naopak se připraví vhodné podmínky pro rostliny, které mladým stromkům konkurují. Dříve se dřevo těžilo převážně v zimě, když byl sníh. Navíc se nepoužívala žádná mechanizace. Stromy, které se dnes kácí, vyrostly ještě na neporušené lesní půdě. Jestli vyrostou ty, co se sázejí dnes, není vůbec jisté.

P. Grigar 30.7.2019 8:30

Re: Největší škody se v lese napáchají

..jo, to máte těžký, když do věci ponejvíce pindají tzv.bezzemci, kteří v životě nevzali motyku nebo rýč do ruky, natož aby věděli, proč vlastně ti venkovští burani orají.

J. Roškota 30.7.2019 8:10

o koze a o voze

myslím že jsme svědky velkého zmatení jazyků. Na jedné straně jsou ti kteří vnímají "les" jako základnu pro produkci dřeva, na straně druhé ti kteří jako přírodní prostředí. Těm prvním se líbí lesní smrkové plantáže , těm druhým druhově pestrá lesní společenství. Oba mají pravdu, nikdy se nemohou shodnout.

To že monokultury jsou náchylné ke škůdcům a nemocem není žádný moderní zelený výmysl. To že sucho má významný vliv na odolnost lesa je zřejmé. V současné době odumírají i borovicové porosty, kde žádný kůrovec není. Kůrovec je důsledkem špatného hospodaření v lese, které pan autor obhajuje.

Lesní hospodářství produkuje něco přes 0,5% HDP ČR. Spotřebujeme zhruba 2mil m3 smrkového řeziva, vyprodukujeme dvojnásobek. Stojí to za to?

R. Langer 30.7.2019 7:38

Jenom počkejte,

co vám tady zase nalže ten Zelený sedmilhář. Všechno je to díky těmhle podvodníkům, a stejně jim na to lidi pořád skáčou, a ne a ne se poučit. :-(

J. Lukavsky 30.7.2019 7:29

Re: Největší škody se v lese napáchají

Naopak, narušení drnu uchycení semen podporuje. Proto se dříve v lese oralo, prostě se tam udělaly nepravidelně brázdy aby semena mohla klíčit. Na buřeni nic nevyklíčí. Takže ta rozoraná půda po těžbě je sice neestetická a houbaři ji jistě rádi nemají, ale lesu prospívá. Stejně tak ponechané větve a kůra na místě vrací část organické hmoty půdě. J.L. end

R. Lávička 30.7.2019 7:18

Zodpovědnost státu

Tyto zákony schvaluji tupci kteří les nevlastní. Co chcete dělat pokud Váš les sousedí se státním kde je kůrovec a nikdo nic nečiní.

Za tři týdny bylo po 5ha lesa malé velké stromy.Kdo tady nese zodpovědnost? Pochybuji že příslušný hajný,ten dnes nemá skoro žádné pravomoce.

V. Kotas 30.7.2019 5:37

Nejen kolem lesů bylo mnoho zničeno, odvrhnuto,

jako komunistický přežitek i když to fungovalo ke vší spokojenosti už od dob monarchie.

J. Vintr 30.7.2019 2:19

Největší škody se v lese napáchají

při těžbě dřeva. Na tom oraništi, které po těžbě zbude, se nový les uchytí dost těžko.