26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
555 9.4.2008 12:20

Re: Re: DOMNÍVÁM SE

Co se týká prospěchu společnosti, u průmyslníků není podstatná jejich komunikace, ale kreativita, pracovitost a poctivost. Dodržení slova, čest, poctivost, nelhat, nekrást = pozitivní energie. Opak těchto hodnot zákonitě vykazuje energii negativní.

Xury 9.4.2008 15:11

Re: Re: Re: DOMNÍVÁM SE

Kolik těch průmyslníků znáte osobně, abyste byl schopen posoudit jejich osobní vlastnosti?

Antonín Hrbek 9.4.2008 9:31

Jak mohu pozorovat,

tak většina diskutujících o knížce pánů Klause a Tomšíka vůbec neví, nebo ji nečetla. Třeba tím pomohu k jejímu odbytu a neskončí, jako jiná díla, ve výprodeji v Levných knihách. Jen tak mimochodem - kniha mi připomíná plavky pro seniorky. Něco málo co je pěkné se snaží poodhalit a to nepěkné hodně, ale opravdu hodně skrýt.

Sebekriticky musím přiznat, že nejsem ani profesor na VŠE, ani nemám desítky čestných doktorátů ani nepatřím k mladší generaci českých ekonomů, ani nejsem členem Bankovní rady, která se snaží ovlivňovat inflaci. Ledacos si pamatuji, mám rád fakta, umím spočítat kumulovaný zisk i kumulovanou ztrátu pro bilance, vím kdy a jak zodpovědně používat statistické metody, např. kdy používat směrodatnou odchylku jako vypovídající ukazatel variability, atd.

Pracuji s ukazateli na stejné bázi jako jsou uváděny v knize, pokud se někdo ve statistice poněkud vyzná, tak ví, že existují i takové kategorie jako jsou stálé ceny, srovnatelné ceny, ceny na bázi určitého roku atd. Samozřejmě že všechny přepočty jsou vždy zatíženy určitou chybou. Ale zodpovědnost za ně mají odborníci z ČSÚ.

Jsem vděčný za všechny věcné připomínky, ale ještě raději bych uvítal kvalifikované vyvrácení mnou uváděných údajů.

BOMBON 9.4.2008 10:29

Re: Jak mohu pozorovat,

kvalifikovane bych vam jenom poradil - neverte dnesnim statistikam, jsou to vetsinou hausnumera, o udajich z pocatku 90. let snad ani nemluve.

neberte kritiku jako zastavani se Velkeho Narcisa - je to obdobny dement jako zeman, komarek apod... knihu si urcite nekoupim, nepotebuju, abych se dozvedel jak ziju (nebo jak mam zit)

hezky den

Antonín Hrbek 9.4.2008 11:17

Re: Re: Jak mohu pozorovat,

Byl jsem vybrán jako objekt statistického vykazování a tak vím své. A znám i úroveň současných "statistiků" i na nejvyšší úrovni. Takže optimismem neoplývám. Vím velmi dobře, jak mohou být statistiky zneužívány. Přesto se domnívám, že některé věci nelze trvale zakamuflovat.

S pozdravem

jojo 9.4.2008 11:02

Re: Jak mohu pozorovat,

Vy jste proste ucetni a astrolog.

janabok 9.4.2008 11:13

Re: Jak mohu pozorovat,

statistika nemá s ekonomií naprosto nic společného! ...

severočech 9.4.2008 21:04

Re: Re: Jak mohu pozorovat,

jenom se učí na VŠE

555 9.4.2008 11:31

Re: Jak mohu pozorovat,

Vážený pane Hrbku, v ekonomii jsem laik, proto jsem nucen hodnotit pokud možno selským rozumem. Dle mého názoru, je Klausova transformace neodpustitelná. To, co skupina kolem Klause s naším hospodářstvím udělala je pro mě odstrašující... Nemám slov. Klausovy kumpány považuji za legitimní mafii, hochštaplery nejhrubšího zrna. Za váš článek vám děkuji, má pro mě cenu zlata ( myslím, že kdyby bylo víc lidí jako vy, naší společnosti by to velmi prospělo). Váš článek si uložím, prostuduji a až pochopím do důsledku o co jde (již teď je to i pro laika jasně patrné), mám obavy, že mě klepne pepka.

Jiří 9.4.2008 13:17

Re: Re: Jak mohu pozorovat,

Přiznáváte že jste v ekonomii laik, ale presentujete absolutní názory na závažné ekonomické situace. Nejste náhodou laik i v mnoha jiných disciplinách?

Daniel 9.4.2008 17:41

Re: Re: Jak mohu pozorovat,

Vážený 555 pokud absorbujete moudra pana Hrbka,tak si zajděte na Virtualy pro jeho další moudra.Vy a jemu podobní jste již předem rozhodnuti že Klaus a jeho kumpáni jsou hochštaplery nejhlubšího zrna a tak nemusíte nic studovat a s klidem čekat až Vás klepne pepka!Ti chytráci co neberou v úvahu,že výkony hospodářství (rudu sem-ingoty zpět a pod.) byly v rámci možností postupně transformovány největšími darebáky a Ti chytří a čistí teď vědí jak se to mělo udělat,aby Švýcarsko bylo již v roce 1991 zahanbeno!

bak 9.4.2008 12:22

Re: Jak mohu pozorovat,

Doba, kdy jsme byli nuceni ocelovým haraburdím pozvedávat úroveň zaostalých částí "tábora míru" naštěstí po r. 1989 skončila. Podíl průmyslové výroby je u nás stále neúnosně vyšší než v ostatních vyspělých zemích a jeho snižování bylo nepochybně pozitivním výskedkem transformace. Politika (Bruselem zkorumpované "elity") po r. 1997 přinesla hospodářskou anexi této země, jejímž důsledkem a důsledkem přijetí pro tuto zemi neúnosné sociální, ekologické a byrokratické zátěže, je faktická nemožnost dosažení úrovně západních zemí. Pokud to někdo myslí s posuzováním hospodářského vývoje vážně, měl by sledovat vývoj HNP (a ne tedy HDP), hodnotit ho společně s vývojem celkového dluhu a relace se zahraničím provádět v kurzu parity podle spotřebního koše. Pak by bylo zřejmě jasné, proč v této tak "úspěšně" se rozvíjející zemi chybí peníze téměř na cokoli. Pro úplné ekonomické vyhodnocení této politiky by bylo nezbytné spočítat "náklady ušlé příležitosti" (příležitosti pokračovat českou cestou transformace). Lze opravdu jen těžko najít důvody, proč by tato země nemohla projít fází "hospodářského zázraku" (obvykle průměrný růst HDP 8,5% po dobu nejméně 1 generace), jakým prošlo např. Německo, Japonsko, Tajvan, Korea, Malajsie, Brasilie... (a prochází jím např. Indie a Čína). Pan exguvernér ČNB (zaměstnaný v zahraničí jistě jen proto, že tam nemají dost kvalitních bankéřů a musí brát problematické rychlokvašky od nás), jistě dobře ví proč už několikrát odmítl se dostavit k soudu jako svědek, když mu nebude zaručena beztrestnost. Pan "Brusel" jistě ví, proč se pomocí zpřáteleného zahraničního kapitálu zmocnil téměř všech hromadných médií (stejně zbulvarizovaných a stejně prolhaných) u nás a proč pomocí "spřátelených" politiků nedovolí referendum o hodnocení svých činů.

0T0T0 9.4.2008 18:20

Re: Re: Jak mohu pozorovat,

Plně s Vámi souhlasím.R^

Analytik 9.4.2008 9:26

Zásadní problém byla ČNB

Když chce autor počítat, tak ať laskavě započítá do přepočtu cen inflaci a kurzový rozdíl.

Rozumnější práce dávají největší vinu centrální bance za neuváženou devalvaci koruny (zdražení dovozu nových technologií, nízký tlak na restrukturalizaci vývozu), tisku velké spousty peněz (roztočení inflace), rozdávání bankovních licencí jak na drátu, požadavek nízké likvidity bank a jiných subjektů půjčujících si peníze.

Ale jinak by přeci přebarvení soudruzi k miliardám tak snadno nepřišli.

Antonín Hrbek 9.4.2008 9:54

Re: Zásadní problém byla ČNB

K propadu tempa růstu HDP ze 4% na -0,7% došlo v letech 96/97. To byl ještě kurs dolaru srovnatelný s výchozím kurzem 29,155 v roce 93. K explozi kurzu došlo po propadu růstu HDP a vrcholila až v roce 2000. Ale to bylo již tempo HDP 3,6%.

Pravdu máte v tom, že přičin ekonomické krize může být více. Nelze však tvrdit, že nebyla.

H.K. 9.4.2008 11:27

Re: Re: Zásadní problém byla ČNB

Ekonomická krize probíhá čas od času v každém státě. Znáte stát ve kterém neproběhla?

Osel 9.4.2008 12:25

Re: Re: Re: Zásadní problém byla ČNB

V SSSR.

mazanek 11.4.2008 17:20

Re: Re: Re: Re: Zásadní problém byla ČNB

:-D

Jiří 9.4.2008 9:26

Zkuste to!

Autor článku zasypal čtenáře množstvím údajů, názorů, kritických pohledů. Snaha ukázat jak  moc jsou autoři knížky mimo, co všechno neznají, co uvádějí špatně je velmi intenzivní. Dovoluji si však předložit takovou drobnou úvahu: "Není nakonec kniha napsaná a vydaná přece jen o něco lepší než kniha dosud nenapsaná a nevydaná?" Takže bych doporučoval panu Hrbkovi zkusit takovou útlou knížečku také napsat a vydat. Prosím zkuste to! Ono je totiž podstatně jednodušší psát kritické články o již hotové věci než vytvořit a vydat sebe útlejší dílko.

jojo 9.4.2008 8:12

astrolog Hrbek ze stratosfery

Astrolog hrbek nam zase vesti z koule.

cca 9.4.2008 8:08

upřimně

čo bolo to bolo, a bylo nám o 15 let méně, zlaté časy na ZŠ ;-)

franta 9.4.2008 8:06

Pravdu má náčelník !

Honza 9.4.2008 7:50

demagogie

Vážený pane, zkuste se zamyslet, co představovaly ty Vámi zmiňované stovky miliard producke či ztracené produkce. Co a pro koho se vyrábělo a zda se to mohlo vyrábět dál. Buďte tak laskav a neblbněte lidi. Pokud Klause nemáte rád, což z Vás kouká ze všech stran, najděte si na něm něco, co si zaslouží kritiku, jako na každém se takové věci najdou. Jenže by to asi nikoho tak nezaujalo že?

 

franta 9.4.2008 8:04

najděte si na něm něco, co si zaslouží kritiku

Pokud umíte číst, tak to právě autor udělal.

Ašek 9.4.2008 8:32

Re: najděte si na něm něco, co si zaslouží kritiku

A bolšani se zase mohou smát a skákat přes kaluže.Ať žije pětiletka za tři roky jak to bylo.;-P

Magor Milda , Mgr. etc. 9.4.2008 7:27

Jakou kvalifikaci asi získávají studenti tohoto 'profesora' a jeho podržtašek?

Zde narážíme na problém našich  'vysokých' škol ekonomických. Studenti, vychovaní Václavem Klausem přece nebudou lepší, než jejich učitel. Dokud se naše vysoké školy nezbaví zbytků nomenklatury, nemůže být lépe.

H.K. 9.4.2008 8:50

Re: Jakou kvalifikaci asi získávají studenti tohoto 'profesora' a jeho podržtašek?

Co považujete za největší chyby transformace  z socialistického na tržní hospodářství v České republice?

cca1 9.4.2008 8:58

Re: Re: Jakou kvalifikaci asi získávají studenti tohoto 'profesora' a jeho podržtašek?

že k tomu vůbec došlo ! ;-)

Magor Milda , Mgr. etc. 9.4.2008 9:14

Největší průšvih byla kupónová privatizace

národní majetek se tak rozdal, rozmělnil a zase dostal do špatných rukou. Místo, aby privatizované podniky získaly vydáním akcií nové peníze, byly téměř veškeré investice doslova rozebrány. Peníze šly docela někam jinam.

Protože v tom kalupu nebyl čas ani chuť udělat inventarizaci a zajistit národní majetek, bylo téměř vše, co nebylo přišroubováno, rozkradeno. Dodnes si těch zlodějů policie ani nevšimla, někteří z nich spoluúčinkovali, stejně jako justice. Velká část dnes velkých majetků vznikla tímto způsobem.

Řádná privatizace se připravuje jako projekt, všechna aktiva musí být zajištěna a vyhodnocena, objem akcií, vydaných na trh, musí odpovídat těm aktivám, pak se také nikdo neoprávněně neobohatí. Získané prostředky je pak třeba investovat do rozvoje toho odvětví, kde vznikly, část těchto prostředků pak patří těm, kteří je vytvořili, proto musí být vloženy do podnikových důchodových fondů, z kterého se připlácí důchodcům ke státnímu důchodu. Další část pak patří do sociálního fondu, z kterého se zaměstnancům platí nadstandartní zdravotní péče a stravování, společné akce, jako výlety nebo podniková chata. Akciová společnost je nepochybně lepší formou privatizace, než soukromí majitelé- magnáti.

Jiří 9.4.2008 9:29

Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Privatizace podle Vašich úvah by trvala neúměrně dlouho a pravděpodobně by ve výsledku znamenala ještě větší ztráty, je otázkou zda by vůbec někdy byla dokončena.