28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
třetí 9.4.2008 9:47

Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Ale kupónovka taky nenašla hned řádného hospodáře. To až ve třetím kole..."drobní akcionáři plačte". Kupónovka byla geniální nápad Třísky a Ježka jak okrást "legálně" celý národ. A to tak, že se na té akci budou občané sami podílet. Tedy tak, že dostanou kupóny, se kterými si nebudou vědět rady a dají je Koženým, Kelnerům a spol.

Jiří 9.4.2008 13:23

Re: Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Kdo dal svoji kuponovou knížku fondům  tak neprodělal ale ani nezbohatl. Kdo chtěl vydělat více tak nedal, snažil se se svými akciemi sám spekulovat a možná končil se ztrátou. To je ale věc každého osobně. Vždyť i pan Kožený v první etapě byl ochoten zaplatit za Vaši kuponovou knížku (stála Vás 1 tis.Kč) tuším 10 tis. Kč. 

Martin 9.4.2008 18:33

Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

v jinych zemich privatizovali opatrneji a k takovemu rozmeru tunelovani tam nedoslo

H.K. 9.4.2008 9:43

Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Komunisti v padesátých letech sebrali všechno všem. Z lidí udělali nádeníky, některé poslali na dlouhodobou převýchvu do lázní Jáchymov a některé zavraždili. To jenom krátce z historie.

Místo, aby privatizované podniky získaly vydáním akcií nové peníze, byly téměř veškeré investice doslova rozebrány. Kdo by koupil podniky, když lidé žijící v České republice neměli peníze?

Řádná privatizace se připravuje jako projekt, všechna aktiva musí být zajištěna a vyhodnocena, objem akcií, vydaných na trh, musí odpovídat těm aktivám. To se nějak mohl zastavit běh času? Ještě bych Vám chtěl připomenout, že v České republice bylo ve vlastnictví státu 100% majetku. Znáte stát ve kterém by bylo privatizováno 100% majetku?

Získané prostředky je pak třeba investovat do rozvoje.......Od koho by byly finanční prostředky získány?

Největší průšvih byla kupónová privatizace. Kuponová privatizace byla jedinou privatizační metodou kde nemohlo dojít ke korupci. Byla to jediná metoda při které dostaly občané alespoň nějaké peníze. Akciová společnost je nepochybně lepší formou privatizace. Kdo by dostal

H.K. 9.4.2008 9:49

Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

 5/Akciová společnost je nepochybně lepší formou privatizace. Kdo by dostal do vlastnictví takto privatizované podniky? 

třetí 9.4.2008 9:50

Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Zajímavé také bylo, že se podniky privatizovaly do rukou zahraničních firem, ve kterých má majoritu stát. Správně by se tedy mělo hovořit o zestátnění Škody MB Spolkovou republikou Německo atd. Jsme prostě pitomci.

Magor Milda , Mgr. etc. 9.4.2008 10:05

Re: Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Zásadně si stát má ponechat 51% akcií. Takže k předání privatizačním investorům by bylo 49%. Samozřejmě, kdo měl na podzim 89 peníze, byli veksláci, číšníci a řezníci. Větší částky se však nacházely v trezorech různých organizací, jestlipak je doloženo, kolik tam bylo a kam se to ztratilo?

Logicky musely nezávadné peníze přijít ze zahraničí. U českých zájemců by bylo nezbytné, doložit původ těch prostředků.

BOMBON 9.4.2008 10:36

Re: Re: Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

zasadne nechci, aby stat, ktery se pouze vydava za meho zastupce, drzel jakekoliv majetkove podily v cemkoliv.

jednak stat nema v popisu prace podnikat, jednak stat = urednik + politik, nikdo jiny. a ani jeden necht nema "mych" penez ani o korunu vic, nez je uplne nezbytne nutne...

p.s.: a k vasi uvodni tezi - ze zak nemuze byt lepsi nez ucitel... pokud bych byl stejny zoufalec jako mi byvali vyucujici na PFUK, pak bych si okamzite hodil masli!!!

H.K. 9.4.2008 11:25

Re: Re: Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Zásadně si stát má ponechat 51% akcií.

 Stát = státní úředník= korupce. Těžko bude investor dávat svoje peníze do podniku, který ovládá někdo jiný. Tak jk píše BOMBEN, stát by neměl podnikat. Zaostalé podniky vyžadovaly velké investice. Pokud by měl stát ve vlastnictví 51% akcií, tak by se taky musel podílet na investicích. Kde by vzal peníze na investice? Stát nemá ani jednu korunu. Má jenom peníze, které seberou berní úředníci a dluhy.

Můžete srovnat privatizaci státního majetku např. v  bývalem NDR, Maďarsku a v České republice?

Magor Milda , Mgr. etc. 9.4.2008 14:30

Re: Re: Re: Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Těch 49% znamená čistý příjem státu, takže s tím lze už něco podniknout. Máme příklady třeba ve Francii (Renault) nebo v Německu (VW), kde to s těmi státními dozory funguje. Jde hlavně o to, aby představenstvu společnosti bylo vidět na prsty. Tak nebo onak, problémy bývají, třeba vysloužilí magoři dělají pak ředitele třeba leteckých společností a stojí strašné peníze za blbosti, které je napadnou. Baťa míval na to metodu, akcionáři s velkými podíly měli u Bati své dobře placené příbuzné, seděli ve velkém sále u stolu, ráno přinesl zřízenec krabici barevných kostiček a úkol byl, roztřídit je podle barvy. Odpoledne se to všechno sesypalo zase dohromady do té velké krabice, příští den se vše opakovalo. Byla by to možná idea, jak zaměstnat naše ekonomy?!? Jinak ovšem také vím, že studenti bývají chytřejší, než pan profesor, ten profesor je však brzdí a stojí v cestě, bez něj by se dostali rychleji dále.

BOMBON 9.4.2008 15:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

pokud bych mel investovat do neceho sve penize a vedel, ze v tom bude mit majoritu stat, s krikem utecu. ze to ve francii nejak moc dobre funguje, o tom  moc nevim. asi jsem nepostrehl, ze se mluvi o "francouzskem tygrovi".... nemecko nam taky moc neslape v poslednich mnoha letech... o renaultu nic nevim, ale ve VW ma vetsinu stat? mohl byste mi, prosim, uvest zdroj vasich informaci?

navim, co mival bata za metodu, ale neschazel mu dohled statu? zjevne nemohl moc dobre fungovat, pokud tam stat nemel 51%, ne?

pokud stat nestrka nos do veci, do kterych nema, nemusite mit problem s tim, kdo jak a jake zamestnava ekonomy. protoze proste utraci sveoje penize a vam je po tom prd. i kdyz vy byste asi chtel, aby tata stat strkal nos vsem do riti, co? a aby "vasi zastupci" kontrolovali, jestli nekdo neutraci sve penize jinak, nez podle vasich predstav, co? to je potom kazda diskuse marna, vite?

pan profesor bude brzdit chytrho zaka vzdycky do te doby, nez si zak bude poradne za studium platit... pak se z zaka stane zakaznikem, ktery penezi hlasuje o sve spokojenosti s kvalitou sluzby (vyuky), kterou za sve penize ma dostat. nechte zaky platit za studium par set tisic a uvidite, jak budou jecet, kdyz tam na prednasce bude neco mumlat nejaky senilni dement, jehoz jedinou starosti je, aby se v novem obcanskem zakoniku mluvilo nikoliv o najmu, ale o pachtu...:-/

H.K. 9.4.2008 17:26

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

R^R^R^

H.K. 9.4.2008 17:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Ve Francii ani v Německu nebyl 40 let socialismus a neprivatizoval nikdo 100% majetku, který by byl v rukou státu. To nemá ve světě precedens. K Německu patří taky NDR a nejsou schoponi si tam s tím dodnes poradit. NDR byl nejvyspělejší stát tábora, který budoval socialismus. Roční "injekce" byly na úrovni celého rozpočtu České republiky.

 Život běží a lidé chtějí každý den večeřet. Nic se nedá zastavit. Reálný svět je jiný než ten virtuální ve kterém se pohybují Vaše myšlenky.

Magor Milda , Mgr. etc. 9.4.2008 18:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

V Německu byl ten problém hlavně s pozůstatky SED. Stejně, jako u nás KSČ, zůstaly ty SED- mafie v podstatě u moci, i když to nijak moc nedemonstrovaly.  To stálo západní Němce ukrutné sumy, proto v Německu poklesla životní úroveň  přibližně o 20%. Východní Němci vyplundrovali celý sociální systém, důchodové zabezpečení i nemocenskou.  Dosud není vidět na konec tunelu, náklady na sociální stát trvale rostou. Není divu, kde je samoobsluha, vezme si každý.

Privatizaci tam vyřídili konzervativci, samozřejmě bylo vše doprovázeno německými na stole. Kancléř Helmut  Kohl neprozradil své dárce, když byl obviněn, že vzal 5 miliónů marek úplatku , který nezdanil. Tak moc jinak, než v Česku, to tam také neproběhlo.

H.K. 9.4.2008 20:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Jsou to složité problémy, které se musí řešit v reálném čase. Faktorů ovlivňujících výsledek je mnoho. V ostatních státech sovětského bloku byla transformace hozena na bedra lidí, kteří celý život prožili v komunistickém "ráji". Vysoká inflace v řádech až tisíců procent úplně znehodnotila veškeré peníze. U nás byla průměrná roční inflace asi 6%, v Rusku asi 70%. Transformace hospodářství v České republice proběhla s nejmenším dopadem na lidi ze všech států východní Evropy. To je skutečnost.

Kanuk 9.4.2008 7:00

Jsou lži a statistiky

Autorovým argumentacím se ani nesnažím porozumět. Jeho čísla vůbec nesouhlasí se skutečností, že během existence RVHP mnoho československých továren jelo na tři směny, a po rozpadu RVHP najednou neměly do čeho píchnout.

0T0T0 9.4.2008 8:41

Re: Jsou lži a statistiky

Máte úplnou pravdu. Pan Hrbek je asi skvělý statistik a ekonometr, ovšem jeho analýzy nemají s realitou nic společného. V záplavě procent se nám pan Hrbek utopil a reálný svět, o kterém ekonomie je, mu významně unikl. A co se týče faktických údajů, je třeba, např. u vývozu, uvést jeho strukturu a další podrobnosti, jinak jsou takto podaná statistická data zcela bezcenná.

viktor 9.4.2008 6:30

mylná je představa, že Václavc Klaus rozumí rkonomii

je patrno, že ji studoval v obdobá dialektického materialismu, kdy byla přeceněna tzv, základna, takže Klaus se věnoval hlavně ekonomii: morálka,právo, právní vědomí, věda atd. počká (tzv.nadstavba). Za období privatizace to mělo ošklivé následky, byla prováděna bez právního základu. Podobně neviditelná ruka trhu, oblíbená Klausem, je převzetím  teorie z období začátků kapitalismu - tedy z konce 18.století - viz A.Smith, Bohatství národů. Je patrno, že nestudoval ekonomii na Harwardu.

BOMBON 9.4.2008 6:56

Re: mylná je představa, že Václavc Klaus rozumí rkonomii

tihle salonni posttransformatori me bavi... nekde uslysi nejakeho brouka pytlika a opakuji ho pak jako nejakou mantru...  jako napriklad "privatizace byla provadena bez pravniho zakladu"

on sice nebyl (a neni) nikdo, kdo by rozumne zakony prijimal, nebyl (a skoro neni dosud) nikdo, kdo by podle nich soudil, policajti jak stali za prd tak za prd stoji, ale hlavne ze "privatizace byla provadena bez pravniho zakladu"... vse se odehrava za souhlasneho hykani dementu kteri voli stale stejna hovada a zlodeje, kteri jim potom (vecne placicim) vladnou...

je prekvapive, jak ani nekdo z harwardu nemuze poukazat na to, ze by celkove bylo neco lepsiho a efektivnejsiho nez ona zavrhovana neviditelna ruka trhu.... samozrejme, v teorii lze vymyslet cokoliv, ale prekvapive spousta z tech veci, ktere popsali v onom 18 stoleti dodnes funguje.

aby vas, hrom po poli honil, viktore...;-)

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 9.4.2008 4:14

animal spirits

Teda tyhlety "animal spirits" by me vazne zajimaly. Ja neumim dobre anglicky, tak to prekladam otrocky a stejne tomu nerozumim. Cituji slovník.

Spirits: duchy, duchové, strašidla, přízraky, nálada, alkohol

Animal: zvíře, živočich, zvířecí, živočišný, tělesný, smyslový, hovado, monstrum

Kombinace si kazdy dokaze udelat sam, nejhezci mi pripada hovadská nálada ;-D

Pytel 9.4.2008 11:36

Re: animal spirits

Nebo možná kořalky ze zvířat ? :-P

janabok 9.4.2008 1:54

nevím,

zda autoři oné útlé brožurky, nebo autor článku sám, se dopustil/i chyby, že k porovnání některých dat používá/jí období 90-07 a neberou v potaz rozdělení republiky - tedy pokud počítat z nějaké základny, měl by jí být r. 93...

druhá polovina článku (inflace) je prakticky o ničem, pokud inflaci nebudeme definovat tak, jak se sluší a patří, t.j. měnový jev - nikoliv čímsi, ale kýmsi způsobený! ...

P.S.: dodnes jsem nepochopila (a ani v budoucnu nehodlám), k čemu a hlavně komu slouží ony tajuplné termíny, jako např. HDP (už onen "výpočet" tohoto je sám o sobě nesmyslný), bilance zahraničního obchodu, (další blamáž), cílovaná inflace!!! (to nemá chybu!) a další abstrakce, za účelem zmatení obyčejných smrtelníků...

Pavel Kořenský 9.4.2008 4:15

Re: nevím,

No ono bohatě stačí, že autor mlží kolem exportu v letech 1990-1992, počítá export v korunách a poněkud ignoruje fakt, že kurs koruny se v těch letech "maličko" měnil. :-)

Ono když se ty napůl zrezlé lokomotivy prodaly do nějakého Šmudlistánu v roce 1990 za 10M USD, bylo to 200M korun. Když se prodaly za 1M USD stejné, jen rezavější lokomotivy do jiného Šmudlistánu v roce 1992, byla to miliarda korun. To nám ta exportní bilance hezky naskakuje :-)

Finist 9.4.2008 7:17

Re: Re: nevím,

Mě v tom článku fascinuje ten geniální závěr vyvozený z těch makrodat, že se mezi lety 89 až 93 zhoršilo využití dostupných zdrojů.

Stejně mi ale vrtá hlavou, jak mohl vůbec někdo v roce 90 nebo 89 dokázat spočítat, jaké je u nás HDP. Bez existence tržních cen totiž to číslo nemá žádný smysl a v lepším případě jde o nějaký odhad založený na tom, jaké byly ceny obdobného zboží někde v kapitalistickém zahraničí. Ale jestli Klaus v té knížce nevysvětluje, proč se tahle čísla nedají brát moc vážně, tak je to imho docela chyba.

BOMBON 9.4.2008 1:42

tohle je taky peklo...

jeden dement prohlasi, ze transformace je ukoncena, zatimco socialisticky rizene a zrizene statni banky rozdavaji nesmyslne uvery za 10% provize, druhy dement srovnava (nepochybne spravne:-/) statisticke udaje z roku 1990 v korunach s udaji a korunami v roce 1992 (pripadne 1989 a 2004), aniz by se zminil o tom, kolik v onom roce 90 bylo nejen vyrobeno, ale i prodano a zaplaceno, zohlednil smenny kurz, inflaci, zmenu ruznych vypoctu a milion dalsich veci....

do toho se experti hadaji o to, kolik by cnb mela natisknout penez, aby bylo mozne zdrazovat ale ne zase moc...

pane hrbku, prosim, strcte si svuj B-S teorem a statisticke udaje tam kam slunce nesviti, vezmete se s panem klausem za ruce a jdete se vycpat. na to, jestli se nekomu dari lip nebo hur nez drive nepotrebuje normalni clovek nekoho, kdo mu prezvyka sva moudra a zamava nekolika nesourodymi cisly, staci si vzpomenout na to, co bylo mozne si kdy poridit a co ne.

a jestli se vam, pane hrbku, vede jen o malinko lip nez v roce 89, pak byste se mel zamyslet nad tim, zda nedelate neco spatne. a ti, kterym se do roku 89 zilo lepe nez ted, kteri prozrali nejen svoji, ale i cizi budoucnost a zanechali dalsim generacim zem v ekomomickem, ekologickem a moralnim marasmu, ze ktereho se jeste nejakou dobu budeme vyhrabavat, ti at se jdou klidne bodnout.

0T0T0 9.4.2008 8:53

Re: tohle je taky peklo...

R^R^R^!

třetí 9.4.2008 9:39

Re: tohle je taky peklo...

 ti, kterym se do roku 89 zilo lepe nez ted, kteri prozrali nejen svoji, ale i cizi budoucnost a zanechali dalsim generacim zem v ekomomickem, ekologickem a moralnim marasmu, ze ktereho se jeste nejakou dobu budeme vyhrabavat, ti at se jdou klidne bodnout. ....toto ,pane ,je demagogie. Pan Hrbek hodnotil pouze hodnověrnost knihy, používaných dat či formulací. Pokud nevěříte tomu, že úrovně z roku 1989 bylo dosaženo až v roce 2004, tak vám nelze pomoci.

BOMBON 9.4.2008 10:46

Re: Re: tohle je taky peklo...

prece byste necetl ci dokonce neveril samochvalnym blabolum Velkeho Narcisa? to snad ani nikdo soudny necte, natoz aby s tim polemizoval.

ne, neverim. jednak to neni vira, ale je to to, co vidim kolem sebe - jak zijou lidi, neco pozoruju na sobe a svych blizkych... a pak taky hodne neverim, ze jakekoliv statistiky z roku 89 by bylo mozne brat byt jenom priblizne jako spravne. v dobe tuzexu, totalniho nedostatku prakticky jakehokoliv zbozi, v dobe, kdy si (obrazne receno) polodement u pasu vydelaval vic nez programator a v dobe, kdy se falsovalo cokoliv a lhalo uplne ve vsem.... ne, v te dobe neverim, ze by bylo mozne se spolehnout na jakoukoliv statistiku...

555 9.4.2008 1:02

Váš příspěvek potvrzuje,

že V. Klaus měl už dávno sedět na Mírově.

NevericiTomas 9.4.2008 0:52

Ja tedy nejsem

ekonom, ale cely clanek je hranim s cisly. Jako ze ja merim 197cm, kdybych si sam sobe stoupl na ramena tak by to bylo 394cm a kdybych pokracoval dal, dosahnu na Mesic. Zakladni problem neni co se da vyrobit, ale co muzeme prodat. Pane Hrbku, pole bylo na zactku 90. let neorane. Mohl jste v CKD koupit 100 lokomotiv a se ziskem prodat. Pujcila by vam kazda banka na rohu. Jen toho kupce byste musel sehnat sam....