2.7.2024 | Svátek má Patricie


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Hančar 22.5.2024 6:38

Novou jadernou elektrárnu určitě postavíme. Ale až poté, co Velký bratr zpoza Atlantiku odtáhne domů podobně jako z Afghánistánu. Do té doby si ani neškrtneme. Nečas by mohl vyprávět. Sarajevo, kam se podíváš.

R. Vacek 22.5.2024 5:57

Třeba dostaneme stejné platební podmínky jako nabízí Rosatom. Tedy elektrárnu postaví ze svých zdrojů s konečnou cenou a my ji začneme splácet až po zprovoznění. Tím se eliminuje řada rizik.

R. Langer 22.5.2024 5:54

Jo, a pokud PROVOZOVATEL za vyrobenou elektřinu nedostane zaplaceno, tak ji asi někdo UKRADL, a takový ZLODĚJ patří do basy. K čemuž se snad v dohledné době ještě dopracujeme, po té, co pošleme celou EU s jejím Green Dealem DO PRDELE! ;-€

R. Langer 22.5.2024 5:51

Furt to ale není 700 miliard za blok, že? A hlavně, neslyšel jste soudruha Fyjalu jak tvrdí, že ceny už jsou stálý, a lidi se maj, a může za to on a jeho vláda? Nechcete snad tvrdit, že ZASE LŽE? ;-D

A. Teplý 22.5.2024 0:48

Výstavba finského reaktoru byla zahájena v roce 2005.

Tj. srovnávat jeho cenu s dnešní je značně nepřesné. Jen kvůli inflaci by se cena měla zvýšit o nějakých 40 % - a náklady na výstavbu na tom budou patrně ještě hůř.

A co se týká návratnosti - EU notifikace je od "chytré horákyně", kdy reaktory často nebudou moct běžet na plný výkon (OZE mají přednost).

A předprodej elektřiny bude nesmírně riskantní - protože případné zvýšení cen elektřiny bude pro provozovatele likvidační. Pokud průměrné ceny elektřiny budou dojnásobné oproti futures kontraktu - provozovatel za vyrobenou elektřinu reálně nedostane ani korunu.