29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

HISTORIE: Václav Havel – oběť jedné lživé legendy

V souvislosti se sedmým výročím odchodu Václava Havla je nutné znovu vyvrátit jednu fámu, která je s jeho osobou spojena. Totiž, že způsobil zastavení zbrojní výroby na Slovensku, čímž zejména Slovensku vznikla škoda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 20.12.2018 16:04

Re: Soudným lidem

Například proto bylo v hornické Bílině prima být kantorem. Protože v Den, Kdy Brali Horníci, byl člověk u řezníka první, a výběr byl, ne že ne.

S pozdravem Čelem k masům Z.L.

J. Lepka 20.12.2018 11:49

Re: Soudným lidem

Vyvracet vaše omyly pane Schustere by stálo příliš mnoho času a popsaného prostoru. Lovecké flinty brněnské zbrojovky byly konkurenceschopné jen a pouze cenou ( ono technicky to jaksi nešlo, když se jednalo např. o klony kulovnice Mauser z roku 1898, případně brokovnice, rovněž s 19.století). Jakmile přišla ZB o polštářek v podobě kurzovního lístku, padla kosa na kámen. Mimochodem, o jejich schopnosti inovace svědčí, že ještě před 10 lety (!) byly jejich kulovnice v ráži 8x57 osazeny závěry z protektorátní éry a opařené říšskými přejímacími značkami ! Takže ano, máte pravdu, vyráběla, za Protektorátu. Trochu chabé na výrok o špičkových loveckých zbraních.

P. Schuster 20.12.2018 12:01

Re: Soudným lidem

Lovecké zbraně odebírali mimo jiné i Araby a v té době šlo o špičkové zbraně, na tom trvám, protože jsem tam dělal.

J. Slavíček 20.12.2018 11:16

Re: Soudným lidem

Vám to vysvětlit nelze a nemá smysl se o to ani snažit. Pokud jste schopen alespoň číst, dověděl byste se něco o ̈úspěšném prodeji inovovaných tanků z Martina. Pokud se jedná o ty boty, pokud neznáte své číslo je složité si nohu neodřít.

J. Lepka 20.12.2018 11:53

Re: Soudným lidem

Aletovítežejo. Snad vám osvěží mysl má vzpomínka na reklamaci odlepené podrážky u jednou použitých bot. Z odpovědi reklamačního oddělení mne extra zaujala věta : "Boty jsou určené k procházkám za hezkého a slunečného počasí". Holt tenkrát soudruzi stále chtěli poroučet dešti, větru.

J. Balcar 20.12.2018 6:47

Tak jest.

Po válce v Perském zálivu byl ruské tanky neprodejné.

J. Fridrich 20.12.2018 6:39

Souhlas s autorem článku a se zbořením jednoho mýtu

Souhlas s autorem článku a se zbořením jednoho mýtu rozšířeného mezi neinformovaným lidem naší země. Havel ani nemohl zrušit vojenskou výrobu, tak jako sám nemohl " zrušit " komunisty. Na to by musela být VŮLE dalších vedoucích složek naší země a jejich aktivita - a ta NEBYLA..

J. Pospíšil 20.12.2018 6:25

70% výroby českého průmyslu nikdo nechtěl.

Tedy ne, že by ho nebral, ale neplatil ho. Víc jak roční produkce ležela ve skladech nadnormativních zásob. Skladování toho, co nikdo neplatil, zaměstnávalo víc jak milion lidí. To bylo neudržitelné. Totéž platilo ve zbrojním průmyslu. Měli jsme tisíce protitankových raket, které armáda neodebrala. Měli jsme víc tanků, než Německo a Francie dohromady a stále se vyráběly podle plánů nové, byť už v té době zastaralé. Produkce železa byla víc jak tuna na hlavu. Mezinárodní obchod se zeměmi RVHP se zhroutil. Ingoty železáren se prodávaly za dumpingové ceny do Německak které je nepotřebovalo a dávalo je na skládky "napak", a bylo jasné, že řada podniků hutní výroby nepřežije.

J. Lukavsky 20.12.2018 8:26

Re: 70% výroby českého průmyslu nikdo nechtěl.

"Produkce železa byla víc jak tuna na hlavu" No a zajímavé bylo, že když jsem sháněl tenkrát traverzu 2 m dlouhou (jednu) na překlad nad oknem .... nesehnal a nakonec jsme s kamarádem ukradli kus kolejnice z úzkorozchodky z nějakého lesního mostku. Ono to bylo ve všem, mlíko teklo z novin a TV ale na máslo se stála fronta. To jsou Vaňku paradoxy že? J.L.

J. Slavíček 20.12.2018 11:08

Re: 70% výroby českého průmyslu nikdo nechtěl.

Nic o tom nevíte. Pokud byste se podíval na obchodní bilanci z těchto let, tak byste tak trapně nežvanil.

Z. Lapil 20.12.2018 16:00

Re: 70% výroby českého průmyslu nikdo nechtěl.

Třeba o tom něco ví. Znáte 7 divů ČSSR?

1/Všichni jsou zaměstnaní. 2/Ačkoliv jsou všichni zaměstnaní, nikdo nepracuje. 3/ Přesto se plán plní. 4/ Přesto nic není k dostání. 5/ Přesto každý všechno má. 6/ Přesto se statečně krade. 7/ Přesto nikde nic nechybí.

Bez nadsázky: podivuhodnou vlastností socialismu bylo, že se cosi klidně mohlo vyrábět a zároveň jste to nekoupil. Navíc: ocel a traverza konkrétních rozměrů opravdu NENÍ totéž.

V. Šťastný 20.12.2018 6:09

Nevím, jak to bylo konkrétně s Martinskou

zbrojovkou, ale výrok Václava Havla poměrně krátce po listopadu, že "Československo se vzdá zbrojní výroby" si ještě pamatuju.

V. Kotas 20.12.2018 7:07

Re: Nevím, jak to bylo konkrétně s Martinskou

A nebyla jenom zbrojovka v Martině, která stejně jako i jiné, vyráběly i pro civilní sektor.

J. Schwarz 20.12.2018 8:46

Re: Nevím, jak to bylo konkrétně s Martinskou

On Václav Havel chtěl nejspíš využít nezbytnosti propagandisticky, ale jaksi mu to nevyšlo. Nebo možná vyšlo, v "pokrokové cizině", ale doma si výrokem o pouštění zbrojní výroby nakálel na vlastní hlavu. Většina obyvatel totiž žila v iluzi, že zbrojní výroba je neuvěřitelně zisková, koneckonců samotné komunistické noviny neustále žvanily o enormních ziscích vojensko-průmyslového komplexu USA...

A. Alda 20.12.2018 12:00

V roce 1988

vyráběla zbrojní výroba jeden dolar za osm korun.