1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

GLOSY: Euro a Schengen

V rámci předjarní inventury svých textů vybírám z přehršle poznámek k aktuálním pomíjivým tématům několik málo významnějších nadčasových tezí. Šestý díl je věnován euru a Schengenu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Staronový 22.3.2020 8:49

Souhlas, co se týče €.

Se Schengenem si nejsem tak jist. Jistěže je základní a dosud nesplněnou podmínkou ostraha vnějších hranic. A pár minut na hranici by turistům újmu nezpůsobilo. Ale nebržděný přesun zboží přes hranice je dost výhodný. Jak by to vypadalo s hranicemi, to vidíme teď. I krátká kontrola každého auta a fronty na desítky kilometrů. To není udržitelné.

Základní problém s připrchlíky nejsou hranice, ale jejich sociální "krmení" v některých státech a velmi nedůsledný přístup k jejich volnému pohybu a vracení do států původu.

P. Princ 22.3.2020 9:40

Nebržděný přesun je výhodný též pro zločince, ilegály a kontraband (kradená umělecká díla například). Kontrola aut je řešitelná technicky a personálně - za cenu jistých nákladů, samozřejmě.

P. Staronový 22.3.2020 15:31

Jistěže. Vždycky je třeba hodnotit souhrn plusů a minusů. Zločince a ilegály, případně kontraband, je nutno stíhat co nejefektivněji tak jako tak.

Kontrola aut je možná do určité míry přepravy. Pokud je překročena, dostává se mimo reálné možnosti.

A ta míra přepravy je, ač se melouni mohou uřvat o "uhlíkové stopě", dost přínosná věc. Zvyšuje konkurenci, tedy snižuje ceny.