27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

GLOSA: Velcí záměrně ničí malé

Scénář jako přes kopírák. Velcí nadnárodní giganti si usmyslí, že pod pláštěm ochrany zdraví svých nenasytných a zřejmě již nesvéprávných zákazníků prosadí, že každá potravina bude muset na svém obalu mít „semafory“ s cukry, tuky či kaloriemi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rameš 16.5.2018 11:23

Re: Autorova svéprávnost?

Když tak čtu váš příspěvek, divím se velmi, jak se mohlo lidstvo vyvinout a přežít. S takovými exempláři ve svých řadách, to je velký zázrak evoluce.

P. Skřivan 13.5.2018 21:06

Re: Autorova svéprávnost?

:-) Vy děláte, jako bych tvrdil, že ti v Brusele mají svatozář. To nemají, akorát je tu malý problém v tom, že tu u nás nevidím nic výrazně lepšího. Co je lepší ? Trestně stíhaný premiér původem Slovák ? :-)))

... takže: pokud bych věřil tomu, že našim politikům jde o náš stát, proč ne. Bohužel bych řekl, že jsou vlastenci asi tak jako ti z Bruselu a jediný důvod, proč proti tomu Bruselu jsou, není že by věděli jak jinak a lépe, ale jednoduše proto, že by nás rádi prodali jinam, protože Brusel by jim nic nedal. Za to díky, ale nechci.

L. Novák 13.5.2018 19:25

Re: pan Valenta opět "perlí"

:-)

L. Novák 13.5.2018 19:16

Re: Podpora prodeje ze dvora?

Člověče, přestaňte blábolit nesmysly! ČOI a státní kontrola má teď úplně jiné starosti! Stíhá vysokými pokutami ty, kdož mají otevřené obchody v době, kdy to parta pitomců z ČSSD, KDU-ČSL, KSČM a spol. zakázala (o svátcích)... :-P

P. Rada 13.5.2018 14:56

Re: Podpora prodeje ze dvora?

Státní hygiena má u nás největší opodstatnění právě vůči "pokoutnému" prodeji resp.vzhledem k celé řadě provozoven které kdosi provozuje v nájmu (třeba na živnost) kde ale také pracují lidé s všelijakou kvalifikací i původem a faktický majitel přitom bývá nezastižitelný až nedohledetelný.

V Rakousku prodej ze statku praktikuje každý třetí farmář.(http://www.asz.cz/cs/zpravy-z-tisku/ekologie/lokalni-musi-byt-znovu-blizke.html) Funguje to lépe už díky tradici, majitel je někdo dlouhodobě místní a známý.

V ČR je 80% půdy obděláváno v nájmech s dodávkami velkoodběratelům a často se hospodaří systémem po nás potopa. Podle toho mnohdy vypadá i složení produkce a tím spíše je třeba dohled státní nebo dokonce EU.

J. Svoboda 13.5.2018 12:50

Re: Autorova svéprávnost?

A ještě doplnění pane. Podíváte-li se na EU nezaujatě, uzříte, že v EU a hlavně v EK komunizmus zakořenil nepoměrně lépe než u nás. Politika EU je svinská a o komunistické kořeny vydatně pečuje.

J. Jurax 13.5.2018 12:36

To máte těžké ... jenže ty předpisy žádají obsah cukru i na balené koblize jím hojně sypané ... a běda, chybí-li údaj na obalu.

A typ tuku v potravině nepoznám; nepoznám ovšem taky, zda zákonem vyžadovaná popiska nekecá. Takže v maximální možné míře kupuju základní suroviny a potravinu si stvořím sám ... :-)

J. Jurax 13.5.2018 12:20

No, ujištěni, že ta bílá kapalina co piju z tetrapacku se vyrábí opravdu z mléka mne vždy uklidní. Protože podle chuti si nejsem jist ...

J. Svoboda 13.5.2018 12:03

Re: Autorova svéprávnost?

To, že tady kom. ksindl zakořenil pevně mi také hrozně pije krev. Rozhodně však díky tomu nechci z národa dělat nesvéprávnou chásku a spoléhat na jinou a možná horší chásku z Bruselu, že nás zachrání a ochrání. Je to cesta do pekla.

Armáda se všemi letadly je obr na hliněných nohách. Přeprava do nebezpečných zón je na smysl. Kde ty nebezpečné zóny v ČR jsou?

Myslím, že by moc pomohlo se postavit převzdělaným a přesto hloupým lidem jako absolventům a profesorům ze společensko vědních univerzit, jako jsou např. pánové Halík a Putna.

Pravým jejich pakem je prof. Rejnuš. Pokud vaše rozhorlení myslíte vážně, podívejte se na youtube na jeho přednášky. Tam uzříte, co je politika a to i evropská za svinstvo.

L. Novák 13.5.2018 12:01

Re: No vidíte Nováku ...

Šejno, vy jste na NP už dlouhá léta certifikovaný blb, a na to vlastně ani žádný předpis EU nepotřebujete. Všichni to poznají po vašem písemném projevu, pravopisných chybách a nesmyslech v něm obsažených. Že jste ještě k tomu demagog, to je vaše profesionální deformace z agitace pro ČSSD. Takže máte alespoň jedno plus, které můžete v politice považovat za své know-how, které někdo dokáže ocenit. Pro mě je to ale how-no. :-P

L. Novák 13.5.2018 11:54

Re: Latentní vzdělání - nebo problém paměti?

Souhlas. Použili naprosto nesmyslný příklad.

L. Novák 13.5.2018 11:49

Re: stavební analfabetka Kyselová

To není funkční příklad. Beton (vzorek) se naleje do kostky, předepsaným způsobem se nechá tvrdnout 28 dní, a pak se testuje na lisu jeho pevnost na tlak. U potravin tohle není, sledují se všelijaké nedůležité složky, jejichž obsah znát nepotřebuji a s kvalitou to zase tolik nesouvisí... :-P Část těchto "sledovaných" složek podléhá různým módním vlivům a se skutečnou kvalitou, jak ji hodnotí ten, kdo potraviny konzumuje, vlastně ani nesouvisí... ;-)

J. Lepka 13.5.2018 10:37

Re: Autorova svéprávnost?

Poněkud mi unikají souvislosti, např. jak může složení popsané na ceduli větší než sám výrobek zabránit takřka jistému přelidnění, stejně jako nápis Chléb z cvrččí mouky může někoho přesvědčit, že se A) jedná o chleba B) mouka se mele z cvrčků. Obávám se, že problém bude spíš ve vašem (a vašich následníků) komplexním vidění světa.

Problém potravin v jiných částech světa je poměrně triviální, pokud trpím celiakií, musím si buď odpustit cestování do oblastí nedostatečně civilizovaných, případně si základní proviant vézt sebou (pravda, s rizikem, že pokud mi nepoletí éro, asi budu mít problémy, ale to se týká i jiných poměrně běžných chorob. Pokud byste chtěl nějaký exemplární příklad, mohu vám posloužit jednou japonskou turistkou s chronickým selháním ledvin, přesto projela celou Evropu, jen jí cestovka musela zajistil pravidelnou dialýzu).

Co se týká vašeho expresívního vyjádření poruchy látkové výměny, mohu vás upozornit, že průjmová onemocnění jsou zcela běžná u turistů i v severní Africe, tak oblíbené destinaci a vzdálené cca 2-3 hodiny letu a nemá to nic společného se složením potravin, ale s výměnnou střevní mikroflóry, díky tomu zhusta spojené s avitaminózou na vitamíny skupiny B. Řešení je ale velmi, velmi snadné. I v té nejzapadlejší oblasti je v současnosti k dostání pivo, takže si ani nemusíte sebou vozit B-komplex, byť se to nevylučuje. Tuto převratnou informaci si zájemce může vygooglovat za pár minut a získá informace nesporně rychleji a snadněji, než studiem jakkoliv obsažné etikety, leč psané pro nás nečitelným písmem.

P. Dvořák 13.5.2018 9:42

Re: Latentní vzdělání - nebo problém paměti?

Reagujete si po svém.

Vyhnul jste se semaforům, neodpověděl na moje otázky z druhého a třetího odstavce, ale hlavně! se mně snažíte namluvit, že cement (beton) nakupuje každý stejným systémem, jako chleba, sušenky, mléko, rybí konzervy nebo maso. Což je základní nedorozumění. Stavebniny kupuji podle různého účelu, tedy nejen cement (dovezený hotový beton) ale i hurdisky, střešní krytinu nebo obrubníky. Kdežto jídlo kupuji za jediným účelem - abych se nasytil a přidaná hodnota je, abych si při tom pochutnal.

Takže při nákupu stavebnin se většina lidí neřídí zkušenostmi a hlavně ne momentální chutí si něco koupit, protože nikdo, kdo není v oboru profesionál, nestaví tak často, jako jí. Totéž platí pro momentální sortiment, který je k mání. Tedy když není krytina, nekoupím plot, ale když není květák, klidně si koupím třeba papriku, utopence nebo tvaroh. Pokud jsem celiak nebo cukrovkář, vím i bez semaforku co si můžu koupit a co ne.

ZÁVĚR: Od samého počátku se mi jedná o to, že přirovnávat nákup stavebnin s nákupem potravin je pitomost. Semaforky na obalu už je europitomost, jako stovky jiných. Leda by už počítali s nenažranými cukrovkáři a celiaky z řad desítek (stovek?) milionů připrchlíků, kteří se nikdy nehodlají naučit žádnou místní řeč.

Přeji příjemný den.

K. Janyška 13.5.2018 9:12

Re: EU je socialismem a ti co ji podporují jsou socialisté a

Mezi socialisty. Tam skutečně hodně pohatí patří. Myslí si, že když umějí zorganizovat své obří firmy, že to jde i s lidským světem. Nejde to však. Jsou většinou v těchto věcech velmi hloupí... Dzp.

V. Kotas 13.5.2018 8:20

Re: Podpora prodeje ze dvora?

Prodej ze dvora( jak funguje v Rakousku ), je prodej přímo na statku a to všeho, co sedlák vypěstuje, vychová ( vlastní porážka ), bez sáhodlouhých úprav k prodeji. Co si vymýšlela zdejší státní hygiena. Žádný pokoutní prodej u silnice, na trzích.

P. Rada 13.5.2018 8:01

Re: Podpora prodeje ze dvora?

Jsem rozhodně pro posilování "prodeje ze dvora". Rozumím tím ale mít i vedle možnosti použití obchodních sítí i svého stabilně hospodařícího a ozkoušeného dodavatele alespon některých potravin jako jsou brambory.

Opakovaný konzum od fakticky osobně známého a tu a tam odbornější dohled higienika či potravinářů zde může nahradit štítkování ba kolkování, které je naopakpravidelně nutné u všelijak distribuovaného zboží s původem odkudsi. Navíc může "prodej ze dvora" posilovat základní stabilitu v potravinové soběstačnosti při nouzi podobně jak rajčata která jsi pravidelně sázím.

Giganti marketingu tedy opravdu mohou ty drobné s trhu vystrnadit - v tom má autor pravdu - ale na druhé straně bych si od potulného prodejce kterého vidím poprvé vodu na pití a další v neznačeném balení nekoupil a proto nutnost štítkování chápu.

V. Kotas 13.5.2018 6:26

Re: Podpora prodeje e dvora?

Řekl bych, že s tím problémem kolem prodeje ze dvora zde, může především státní správa/úřednictvo. A co se týká živnostníků ( a nejen jich ), tam je vinna první garnitura polistopadových politiků. Kteří si mysleli, že jsou nejchytřejší na světě a proto nepřevzali od sousedních států ( A, D )léty prověřené zákony. Ty jejich paskvily fungují dodnes.

P. Rada 13.5.2018 6:23

Re: Latentní vzdělání - nebo problém paměti?

Pane Dvořáku zkuste v součastnosti nahlédnout alespon do maloobchodu se stavebninami a podívat se na šíři sortimentu. Typuji, že bez podrobného popisu o složení, vlastnostech a zpracování jednotlivých směsí by Vám znalosti jen základních složek pojivých směsí byly takřka k ničemu.

Analogie s nárůstem typů potravin mi i takto přijde nabíledni. Zároven ale platí, že kdo nechce pochopit - jde mu třeba spíš o potlachání až konfrontaci - ten stejně může dál předvádět nepochopení.

Konfrontaci (zviditenění se?) tedy může navodit kdokoli a třeba i v reakci na zprvu dobře míněný záměr o označování obsahu potavin. Tuto možnost zvolil a předvádí i pan senátor.

K Vaší poslední větě. Nechápete to možná proto, že jse se po jídle ještě nikdy necítil jak "zabetonovaný". Spíše ale proto, že jste na takovouto zkušenost pozapoměl a pamatuje te si spíše "průsery".

P. Dvořák 13.5.2018 4:52

Latentní vševzdělanec Šejna

potřebuje na pytlích s cementem semafory, jinak by nevěděl, že čtyřstovka funguje jinak, než dvoustovka.

Pokud se týká toho, že "že betonárky vyrábějí různé druhy betonů", tak by mě zajímalo, zda semafor bude jenom na betonárce, zda budou semaforky i v převážené směsi nebo jenom na "domíchávači" - tím myslím vozidlo.

Ale hlavně bych rád věděl, zda každý, kdo si nechá postavit dům (bazén, chodník, sokl pod plůtek) musí znát značení betonu (nejen) podle semaforů a tím pádem složení směsi, kterou mu dovezou.

Také mě překvapilo, že dnes když někdo kupuje beton, tak vejde do betonárky, kde si v regálu s různými druhy betonu vybere ten "svůj". Jinak nechápu, jak souvisí výběr a značení na obalu potravin s různými druhy betonových směsí.

P. Rada 12.5.2018 22:43

Re: Autorova svéprávnost?

Pane Lepko pokud si vyjedete/vyletíte někam do vzdáleného zahraničí a budete si chtít koupit chléb.... prostě to na co jste stravováním doma přivykl - nejspíš to neseženete a budete se muset poptat po ekvivalentu nebo si stravitelnost zjistit s etikety?

Běžnější problém mohou tvořit poživatelné tekutiny a je možné, že by jste si dal rád tu práci a pročetl si před konzumem složení. Tuplovaně pokud máte bezleplovou dietu a pod. Možná se ale mýlím a Vy osobně se raději v lepším případě jen pos...te - že?

Zanedlouho ale může nastat situace, že nebudete - nebudeme - ani muset cestovat. S rostoucím žravostí i četností lidstva prostě začnou ubývat už za pár desetiletí dnes běžné potravinové zdroje. Je tedy nabíledni, že se za ně začnou hledat všelijaké náhrady a ta se budou dopravovat kam to půjde.... a to i legislativně.

Zejména za takové situace by bylo ideální mít už zaběhaný informační systém který umožní potravinovou přispůsobivost a tím právě může být povinnost deklarovat složení výrobků na potravinářském trhu.

P. Papež 12.5.2018 22:15

Netušil jsem, že ve stavebnictví jsou takoví sprosťaci a hulvati. Jestli si myslite, že všechny vyrobené a použité betony odpovídají ČSN, jste dost naivní.

V. Braun 12.5.2018 22:08

Podpora prodeje e dvora?

Jak jsem to tak sledoval tak v okolních zemích s prodejem ze dvora nemají problém, viz konkrétně Rakousko. Takže, pane Valento, za problémy Českých živnostníků můžou spíše České vlády, nikoli EU. Že byste to jako senátor nevěděl?

V. Kain 12.5.2018 20:11

Re: EU je socialismem a ti co ji podporují jsou socialisté a

Do které skupiny bychom asi zařadili Babiše,ten to přece myslí s podnikateli a živnostníky dobře.Taky proto je bere u huby kde může.

K. Janyška 12.5.2018 19:44

EU je socialismem a ti co ji podporují jsou socialisté a

živnostníci jsou jejich prvními nepřáteli.

Nedivte se tak hloupě, senátore. A studujte kompozitivní teorii... Dzp.

Z. Lapil 12.5.2018 18:55

Re: a ještě dodatek, pane Lapile

Četl jsem postupně.

Já se možná naivně domnívám, že dospělý člověk je svéprávný a že na jakž takž solidní firmu se člověk může spolehnout v tom smyslu, že mu vysloveně nelže a na přímou otázku přímo odpoví. S přísnou nebo speciální dietou člověk prostě nemůže přijít do supermarketu a doufat, že na každé konzervě najde dostatečně přesné informace.

Z. Lapil 12.5.2018 18:44

Re: pane Lapile

Dovolím si předpokládat, že v dobách, kdy je polovina lidí na nějaké dietě a druhá polovina to či ono nejí z důvodů v podstatě osobních (někteří vegetariáni, například), bude naprostá většina potravin jakž takž seriózně popsána i bez předpisů.

Kromě toho je věc většinou o dost složitější, než se dá popsat na obalu, notabene v kdoví kolika řečech. O celiakii nevím nic podstatného, ale třeba cukr od umělého sladidla poznám v jednoduchých případech podle chuti (kafe, čaj, limonáda), nemluvě o tom, že člověk, jde-li mu opravdu o zdraví, musí umět rozklíčovat pojmy jako "slazeno medem a přírodními sladidly" nebo (džus) bez přídavku cukru. O knedlících nemluvě, v těch sacharózu nenajdete snad ani v laboratorním množství, ale krmte tím diabetika a do roka a do dne jde na dialýzu.

Vybírat potravinu podle rostlinného či živočišného tuku jsem nikdy nepotřeboval, takže nevím. Podobně kofein/bezkofein, to jen vím, že káva bez kofeinu je inzerovaná podobně jako nealkopivo a "odjakživa" vím, že hnědé limonády jsou kofeinové.

Počítám, že kdyby mi na tom sešlo, existuje dostatek "dietetické" literatury, kde lze takové věci zjistit.

F. Navrátil 12.5.2018 18:25

Re: opravdu, pane Kotasi?

Tento námět byl jim mnohokrát zpracován našimi i zahraničními humoristy. Oni to ovšem uváděli věrohodněji.

P. Skřivan 12.5.2018 17:32

Re: Autorova svéprávnost?

Třeba je jíte a ani o tom nevíte. :-)))

P. Skřivan 12.5.2018 17:29

Re: Autorova svéprávnost?

Mantra to není, to je tvrdá realita. Nebo co byste jako nabídl Vy ? Víru v naše politiky ? :-))) ... a atomovku někde máte ? :-))) Asi ne, že ? Máte armádu, která nemá ani letadlo vhodné na přepravu do nebezpečných zón, kde by něco mohlo hrozit. :-)))

No jelikož většina špatností je zjevně domácího a ne evropského původu, tak bych to s tou vírou opravdu nepřeháněl. :-))) Komunistický ksindl tu zakořenil dobře.