8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

GLOSA: Velcí záměrně ničí malé

Scénář jako přes kopírák. Velcí nadnárodní giganti si usmyslí, že pod pláštěm ochrany zdraví svých nenasytných a zřejmě již nesvéprávných zákazníků prosadí, že každá potravina bude muset na svém obalu mít „semafory“ s cukry, tuky či kaloriemi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Svoboda 12.5.2018 17:25

Re: Autorova svéprávnost?

To je bohužel ta současná a nepravdivá mantra, že buď EU, nebo Putin. Poznámka: celé Rusko se určitě neskládá za samých Putinů. Je mnoho případů, kdy byl bolestivě vymyšlen jakýsi nesmysl. Krásným případem je, nebo byl Marx.

Protože jsem v Rusku prožil (a pročuměl) dva roky, vím docela dobře, že není zlato všechno, co se třpytí.

Švýcaři rozhodně nejsme, to je svatá pravda. Jsme předpodělaný národ. Je to vidět například na rozdílu mezi námi a Maďarskem. Zatímco Orbán jedná, naši političtí "elitáři" v Bruselu leští kliky a nasazují psí hlavu Orbánovi. Víte, proč Babiš nedávno podepsal fiskální pakt? Co mu to vyneslo? Že by nějakou subvencičku?

J. Lepka 12.5.2018 17:23

Re: Autorova svéprávnost?

Nejsem schopen posoudit, výrobky ze sójových prasat stále ignoruji.

J. Lepka 12.5.2018 17:21

Re: opravdu, pane Kotasi?

Víte Šejno, přispěju vám jednou vzpomínkou, jak můj spolužák stavěl koncem let sedmdesátých rodinný dům. Dodavatel jim měl vytvořit základy na které by vzápětí oni sami svépomocí vztyčili dům. No a beton ne a ne ztvrdnout, jak by také mohl, když ho BSP ( brigáda socialistické práce - pro šťastné nepamětníky) z betonárky namíchala z cukru! ČSN sem, ČSN tam, hlavně když byl splněn socialistický závazek. Zřejmě se vám po tom stýská.

P. Skřivan 12.5.2018 17:19

Re: Vy tomu fakt verite?

... a to máte bohužel až tragicky velkou pravdu.

P. Skřivan 12.5.2018 17:17

Re: Autorova svéprávnost?

No největší tragédie je, že ty výrobky našeho premiéra, patří mezi ty lepší.

P. Skřivan 12.5.2018 17:16

Re: pane Lapile

Snadno: když sníte něco s cukrem, poznáte to na měřáku a Vaše paní, podle reakce organismu. :-)

Ano, trochu černý humor, ale na hlupáky, kteří brojí proti tomu, aby na potravině bylo složení, mne nic jiného nenapadá.

Obal jen proto, aby někoho nalákal, stojí i tak dost, tak proč by na něm nemohlo být co v tom je. Sám na to dávám pozor a koupím raději Klasa, než něco, co vypadá bombasticky, ale žádnou certifikaci to zjevně nemá. Proč asi ? Chvilku jsem pracoval v oboru, tak vím, že např. získat bio není úplně legrace, takže dotyční si dají obvykle pozor, aby o to nepřišli. 3 roky přechodného opatření není sranda.

J. Lepka 12.5.2018 17:13

Re: stavební analfabetka Kyselová

No, že paní Kyselová nemusí znát druhy betonu včetně jejich ČSN celkem chápu, stejně jako fakt, že to je její barák a pokud někomu spadne na hlavu, tak jí. Horší ovšem je, že dle vašeho satirického šlehu to neví ani ty stavební firmy, co budují tak drahé silnice a dálnice. Nebo že by to bylo jinak ? Pak snad pochopíte i vy, že v tom případě je jakýkoliv štítek popisující složení jednak sci-fi a druhak zbytečný!

J. Svoboda 12.5.2018 17:09

Re: pan Valenta opět "perlí"

Musím se pane Šejno těch jak vy píšete hovad zastat. Každé jak vy píšete podnikatelské hovado se nemůže chovat jako velkovýrobce Babišova typu. Nebo jako vy, jenž poctivé lidi sprostě dehonestuje. Babiš tam možná má všechno, co vy považujete za důležité napsáno, ale přesto správně vyhlásil řezník z Klatov: najdete-li u mne cokoliv od Babiše, máte to zadarmo.

Přijít o vás jako zákazníka asi zas není tak fatální událost.

P. Skřivan 12.5.2018 17:08

Re: opravdu, pane Kotasi?

Měli bychom třeba levnější dálnice a mosty. Třeba by vydrželi i den po otevření ! :-)

J. Lepka 12.5.2018 17:08

Re: Autorova svéprávnost?

Aletovítežejo, milý Rado, oni jsou zákazníci úplně blbí, že ani netuší, že se chleba dělá z mouky a vyrostli v přesvědčení, že pomazánkové máslo se dělá z másla ( a tuzemský rum z tuzemců).

I když některé výrobky z portfolia našeho premiéra v demisi jsou tak inovativní, že i ČOI je z toho zmatená, ovšem to nějaký seznam příloh a kalorické tabulky nevyřeší, pokud se nebudou dodržovat principy produkce potravin prověřené staletími, že? Ale na těch se zase nedá vydělávat.

P. Skřivan 12.5.2018 17:07

Re: stavební analfabetka Kyselová

No nic proti výplni Vaší. :-)))

P. Skřivan 12.5.2018 17:07

Re: stavební analfabetka Kyselová

Chápu. Nehodí se funkční příklad z jiného oboru. :-)

P. Skřivan 12.5.2018 17:03

Re: Autorova svéprávnost?

Tak to asi byste tady rád znovu rusáky. No nic proti Vaší volbě. Asi jste se měl dobře.

Chápu, že jsou fajn: mají horší výsledky jak my, tak stačí držet hubu a krok a člověk se moc nenadře. Na západ od nás jsou nároky nepatrně vyšší a výsledky objektivně taky. ... ale je fakt, že se musí makat a ještě k tomu myslet. To první je leckomu nepříjemné, to druhé přímo bolestivé. :-)

Pokud se chcete podívat, jak to vypadá mimo EU, zajeďte si na UK a budete čumět, jak se žije v ruské kolonii.

Pokud se domníváte, že bychom mohli přežít sami, mimo EU a mimo ruskou gubernii, tak jste něco jako utopický socialista ... . Jo, Švýcaři fakt nejsme. To jsme možná mohli být v roce 1945. Dneska sotva.

J. Svoboda 12.5.2018 16:55

Re: Autorova svéprávnost?

Starejte se pane o koho chcete a o koho se budu starat já, nechte prosím na mně. O žádné EU jsem nepsal. Doufám, že EU se zlikviduje sama i bez mého přispění.

J. Svoboda 12.5.2018 16:50

Re: stavební analfabetka Kyselová

Je svatá pravda, že mnozí "Šejnové" asi nemají úplně dutou palici. Zbývá však otázka, čím ji mají vyplněnou. A není-li ta výplň horší, než nic.

J. Kyselková 12.5.2018 16:46

Re: stavební analfabetka Kyselová

Bylo mířeno k panu Šejnovi.

J. Svoboda 12.5.2018 16:46

Re: stavební analfabetka Kyselová

Pane Šejno, zdá se, že jste poněkud zaostalý. Jen tak mimochodem, ČSN bylo v mnoha a mnoha případech bohužel nahrazeno EN. Důležitější však je, že ne všichni živnostníci vyrábějí beton. Jsou i mnozí živnostníci, kteří vyrábějí potraviny podle starých rodinných receptur. Potom jde o dvoustranný vztah mezi nimi a jejich zákazníky a proč by jim do toho měl někdo, např. EU, kecat? A navíc je buzerovat s nějakým EET? Já bych si rozhodně raději koupil čerstvě nadojené mléko od malozemědělce, než jakýsi pochybný výrobek se složitou etiketou a s názvem Čerstvé mléko a s poznámkou, že bylo vyrobeno z mléka. Nezdá se vám podezřelé, že se mléko vyrábí z mléka?

V. Kotas 12.5.2018 16:45

Re: opravdu, pane Kotasi?

Na betonové směsi zřejmě ne, ale co není, může být.

J. Kyselková 12.5.2018 16:38

Re: stavební analfabetka Kyselová

Pane Skřivane - od nálepek o testování použitých surovin na potravinách - dle autora článku - se nechci nořit do betonu, sorry.

J. Kyselková 12.5.2018 16:28

Re: stavební analfabetka Kyselová

No no ! Že jste stavební inženýr jste oznámil sám. Já jsem jen projevila uznání, že jste se s rodinou dožili dnešních dnů požíraje neotestované potraviny.

Betonu nerozumím, zvláště ne tomu ve Vaší nesnášenlivé hlavě.

P. Skřivan 12.5.2018 16:20

Re: stavební analfabetka Kyselová

Zase jí to ale nebude trápit. :-)

U softwaru žádné normy nejsou a kvalita českého softwaru se bohužel pozná, takže si opravdu nemyslím, že u nás žádné spodní limity nejsou třeba.

Za totáče jsme možná měli zlaté ručičky, dneska je ovšem problém sehnat toho, kdo místo haldy keců odvede kvalitní práci. Bohužel a řekl bych, že ani nezáleží na oboru. Prostě tzv. levná pracovní síla, tj. snadno, rychle a hlavně levně. Dobře už sotva a správně ? To snad ani ne. :-)

P. Skřivan 12.5.2018 16:10

Re: Autorova svéprávnost?

Co tvrdíte by platilo za předpokladu, kdybychom potraviny měli lepší než v EU. Opak je bohužel pravdou a nejen že je nemáme lepší, ale ani levnější. Takže EU bych nechal EU a staral bych se hlavně o sebe.

P. Skřivan 12.5.2018 16:08

Obávám se,

že co chodí zatím z EU, je ve srovnání s tím, co si zařídíme sami, docela fajn. Tím nemyslím, jen opatření, ale zejména české bonusy k nim. Jako třeba když začne platit GDPR a čeští politici se svému národu pomstí tím, že nezajistí jeho promítnutí (fakticky závazný výklad), do české legislativy. Však proč ne: ať si ho každý vyloží sám a náš úřad mu to pak spočte, ne ? :-)

Když si vzpomenu na super podvod s energetickými průkazy, tak bych řekl, že je velký rozdíl toto požadovat pouze pro novostavby (EU), nebo pro vše (české plus). To první se už fakticky dělalo za dob komunismu a není to žádný problém, to druhé je naprosto nesmyslný výdělek za výpočty v podstatě teoretických nesmyslů.

M. Šejna 12.5.2018 16:04

No vidíte Nováku ...

... a mě zas narozdíl o vás zajímá, co žeru. Narozdíl od vás nepatřím k českým sockám a křupanům, které nezajímá co žerou, ale zajímá je, zda jim uměle vyrobená a laciná sr@čka chutná.

Předpokládám, že maso kupujete z výseku, protože i když odporuje hygienickým normám, tak vám to chutná. Předpokládám, si v supermarketu radši koupíte eidam z umělé hmoty, protože 10 deka stojí jen 12 Kč, než abyste si koupil 10 deka kvalitního sýra za 35 kč.

Na lidskou blbost nikdy žádná EU norma nebude, takže českého socku křupana znormovat nelze.

J. Svoboda 12.5.2018 16:01

Re: Autorova svéprávnost?

Pane, to, co píšete může napsat jen nesvéprávný (toto slovo je velmi pravděpodobně nadbytečné) marxista, nebo přímo kovaný komunista Jnckerova ražení.

M. Šejna 12.5.2018 15:48

stavební analfabetka Kyselová

stavební analfabetka Kyselová nechápe, že betonárky vyrábějí různé druhy betonů jen a pouze podle norem ČSN. A podle norem tyto betony nabízejí stavebním firmám. A stavební firmy kupují betonové směsi na základě jejich normovaných vlastností. Díky tomzu se používá na stavbách ten správný beton.

A bude analfabetka Kyselová stavět dům, tak ať řekne stavební firmě, že Kyselové je zcela u zadele, jaký beton firma použíje na stropní konstrukci. Muže si být jistá, že pokud pak použijí beton s nesprávnou pevností neodpovídající ČSN, nedožije se Kyselová ani toho, aby mohla stavební práce reklamovat, protože strop jí spadne na její dutou palici.

M. Šejna 12.5.2018 15:42

kretén Novák 475

bezlepkové potraviny jsou zhruba 2-krát dražší, než normální potraviny. Já si nestěžuji, protože narozdíl od socky a kreténa Ladislava Nováka na to mám.

Jen kretén Novák 476 neumí číst, a nevšiml si, že jsem psal o tom, že manželka u každé potraviny studuje na obalu, zda je bezlepková. Pokud tam ta informace není, tak si to nekoupí.

Jen kretén Novák si z toho vyvodil dementní kreténskou myšlenku, že chci po ostatních, aby mi bezlepkové potraviny platili ti osatní.

P. Rada 12.5.2018 14:29

Autorova svéprávnost?

... "pod pláštěm ochrany zdraví svých nenasytných a zřejmě již nesvéprávných zákazníků prosadí, že každá potravina bude muset na svém obalu mít „semafory“ s cukry, tuky či

kaloriemi"....

Jak by to pane autore asi dopadlo pokud by si "taky-živnostníci" v oboru potravinově- lihovarném mohli dělat co chtějí? Typuji, že např. i slepotou u části Vašeho slováckého obyvatelstva. Jeví se mi to totiž tak, že k ledačemus už "slepý" jste. Běžněji přeci leckdo slepě konzumuje i obyčejný cukr v kdejakém výrobku, nápoji ... ale jen do doby než je u něj indikován diabetes atd.

Chápu přitom, že může být vašim ideálem vyjít jen s několika známých typů potravin a jíst je s vírou, že dobré je to co chutná a nebýt přitom zatěžován přemítáním nad složením potravin které provádl někdo dospělejší - svéprávnější. Realita nepřeberného množství typů potravin nejrůznějšího původu, názvu aložení.... ale navozuje nutnost jejich podstatu deklarovat. Kdo kdy cestoval po světě - ten se musel podle nějakých příznaků - popisů/semaforů... rozhodnout co pít či vzít do úst.

Dnes je to ale naopak i o tom, že potraviny kdovíjakého původu najdete i v nejbližší obchodě. Nesvéprávné dítě by ale asi neváhalo, nečetlo, neuvažovalo... - podobně jak Vy.

J. Kyselková 12.5.2018 13:59

Stavební inženýr Šejna

s manželkou přežili ta strašná léta, kdy jsme neměli na každé potravině podrobný tiket výroby poživatiny. Konečně se dožijou doby, kdy se eticky nají.

L. Novák 12.5.2018 13:00

Re: přesně tak, pane Kotasi

Šejno, proč by za zanedbatelné množství speciálně upravených potravin měli platit všichni zákazníci, kteří takové značení nepotřebují? Bezlepkové potraviny jsou pro postižené vyráběny speciálně "na zakázku" v malém množství a jsou podle toho taky značeny. A jsou taky podstatně dražší. A ty ostatní, co značeny nejsou, jednoduše nekupujte.

Jenomže vy byste chtěl, aby vám ty bezlepkové (apod.) potraviny platili ostatní, že? No, jako chudý developer a agitátor ČSSD byste si měl říct o státní podporu. :-P