7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
historik 29.9.2009 12:04

Re: Situace je řešitelná, ale jen při dobré vůli

Byl tady jeden politik, který chtěl uzákonit vyrovnaný rozpočet. Všichni mu nadávali. A teď ti všichni nadávají na tu nevyrovnanost.

karel 29.9.2009 13:05

Re: Situace je řešitelná, ale jen při dobré vůli

Samozřejmě , že máte určitou pravdu, ale když zrušíte např. zbytečný senát dá to jen z bídou 1 miliardu. Opravdu by pomohla zcela jiná opatření např :

Zrušit nesmyslné sociální dávky lenochům mladým a zdravým, kteří jen plodí děti, aby bylo na chlast. Těm dětem bych v nějakých okresních nebo městských punktech rozdával jen naturálie( mouku, olej , cukr atd.)Těm povalečům nic prostě nic a úspory hned v desítkách miliard.Dále bych podstatně zvýhodnil ty , kteří se rozhodnou pro pozdější odchod do důchodu, ale ne dnes směšných 6% z vyměřovacího základu ročně , na to jde jen vůl, nebo kdo si je jist 120 lety života.Dále bych zrušil nesmyslné dotace do hromadné dopravy , tu já jsem celý život nikdy nepotřeboval a více než 40 let byl jako motorista neustále bez rozdílu režimu vysáván na daních. Ty dotace určitě také desítky miliard. Nevím už vůbec proč má stát dávat nějaké mimořádné příspěvky rodičům s dětmi, ať se ti mladí chlapi starají a dělají 16 hod. denně, že jejich úroveň s dítětem klesne, pokud pro to něco sami neudělají je přeci normální, ale oni poberou státní příspěvky a koupí si v bazaru vraky BMW a pod.To jsou jen střípečky a co třeba nesmyslné výdaje za zimní údržbu silnic v nížinách. Tak by prostě doprava ty dva dny v roce byla trochu stížena a to ještě jen pro mizerné řidiče. atd, atd

Klička 29.9.2009 14:03

Re: Situace je řešitelná, ale jen při dobré vůli

U toho senátu máte možná pravdu. Za zbytečná ministerstva však považuji ministerstva školství, kultury, průmyslu a obchodu, pro místní rozvoj, zemědělství, pro evropské záležitosti a lidská práva. Každé z nich má svou budovu, náklady na provoz atd. Uvažujeme-li. že každé má průměrně 2000 zaměstnanců, potom jen jejich platy představují cca 8,4 miliardy Kč.Agendu těchto ministerstev lze bez problémů přesunout na Kraje a ministerstvo financí, kam stejně patří.

karel 29.9.2009 13:06

Re: Situace je řešitelná, ale jen při dobré vůli

van Kat 29.9.2009 10:22

K tomu úspornému balíčku:

Sazby daně z nemovitostí se zvyšují na dvojnásobek u všech druhů stabveb až na stavby, které slouží bankám, pojišťovnám, obchodům, obchodním řetězcům a pod. (§11, odst.1, písm.d) odst.3) ) - u těch zůstává zachována sazba původní.  Jo, lobbying, na ten  se majitelé rodinných domů nebo třeba staveb pro strojírenskou výrobu, zemědělství a dopravu prostě nezmohou a zůstávají ovcemi, které je třeba stříhat.

Apea 29.9.2009 9:59

Vážený medvěde

proč trápíte svojí šelmí hlavu čísly, když Vám do ni zjevně nelezou. Způsob, kterým jste se dostal k těm 59 000 je hodný pětky už někdy v sedmé třídě základní školy.

Ale k vaší otázce, co dělat s vládou, která to způsobila? S většinou vlád, které to způsobily, už nemusíte dělat nic. Jsou už dávno minulostí. Takže spíš jakou vládu si zvolit, aby to bylo jinak. Toť otázka, protože

a) nemůžete v takovém případě volit ODS či TOP 09, protože ty obě chtějí za každou cenu snižovat daňovou zátěž; sice k tomu řeční o úsporách výdajů státního rozpočtu, ale ty neumí ani vymyslet, natož prosadit, takže to končí jako u Topolánka - snížíme daně, nesnížíme výdaje a ono to dopadne;

b) nemůžete volit ČSSD, protože ta tvrdí - a záludně se přitom odvolává na světové statistiky - že ten dluh není zase tak velký; bude sice slibovat, že ho ukrotí, ale neudělá s ním při tomhle přesvědčení nic, protože nikdy nepřizná, že progresivní zdanění není právě nejefektivnějším zdrojem růstu státních přijmů;

c) vyhovovat by vám mohli komunisti; když byli naposledy u moci, drželi státní dluh v rozumných mezích, kašlali na zbytečné výdaje jako důstojná výše důchodů či péče o seniory, neutráceli zbytečně za knihovny apod. Dluh, který po sobě nechali, eokonoma nemusí zajímat, protože byl ve věcech, které nemají tržní hodnotu;...osobně se raději nechám zadlužit 59 000 Kč.

Kolombo 29.9.2009 9:43

No, to byste

musel v rodině zavést podobně stupidní systém jakým je dnešní podoba "demokracie". Jen si představte -máte tři děti s "hlasovacím" právem, "správce" jim naslibuje mobil, kredit, kolo, šminky, počítač a hry /z vašeho platu pochopitelně/, dítka toho "dobrodince" zvolí, on si odhlasuje Ferrari, bydlení v hotelu, dovolenou na Havaji, za radostného cvakání mobilu a počítačové myši vám zastaví  barák a uvalí exekuci na mzdu...Jediným řešením,  když není možné se od "sociálního systému" trhnout, distancovat je změnit "lid"  schopný volit darebáky lačnící po stále větší moci a toužící manipulovat cizí životy v naivní představě, že právě on bude mít ty správné "známé nahoře", kteří mu pomohou ty ostatní napálit. Jedinou cestou ven je politikům dát absolutní minimum na skutečné nezbytnosti, většinu záležitostí si lidi musejí vyřešit sami na základě dobrovolnosti a skutečné solidarity, ne toho zlodějského podvodu kterému se tak v kraji říká.

RosPerot jr 29.9.2009 12:01

Re: No, to byste

No dobře, ale jak to chceš udělat. Zkus jim vzít jak navrhuješ. Máš na to recept? Maršálských rad je všude pytel.

RPj

M. Zima 29.9.2009 9:33

Kontrolní otázka soudruzi:

" 34 000 Kč plus úroky. Při úrokové sazbě 7 % na dvacet let to dělá cca 25 000 Kč." Jak jste na to přišel, nebo počítáte jako Kalouskův Janota?

Honza 29.9.2009 9:39

Re: Kontrolní otázka soudruzi:

Je to počítano za zcela nereálného předpokladu, že by se současně splácela i jistina dluhu. Vzhledem k tomu, že takováto možnost ani náhodou nehrozí, bude to za uvedenou dobu ve skutečnosti minimálně dvojnásobek (pokud mezi tím stát nezkrachuje a dluhy nám neodpustí)

Kolombo 29.9.2009 9:59

Re: Kontrolní otázka soudruzi:

Ha, ha - to se mám teda těšit na státní krach, parádně na tom vydělám když mi "stát" odpustí dluhy. Komu je vlastně "odpustí"? Těm, co by stejně nic nesplatili, protože to prožrali jako úplatek od politiků za zvolení. To "odpuštění" dluhů znamená, že "věřitelé", tedy například důchodci, nedostanou důchody, protože prostředky prožrala lůza a zlodějskému státu už nikdo nepůjčí. Evropu čeká krach. Nebo si snad někdo myslí, že tu budeme všichni studovat "humanitní obory", navzájem se obohacovat předčítáním slátanin při odpoledním čaji a číňani nás tu budou živit za jakési bezcenné papírky, co si tu natiskneme, donekonečna? Číňani jsou teď v pozici Japonců před 40 lety, jejich výrobky byly taky vnímány jako levný šunt a dnes jsou na špici. Nikdo dnes z Japonska nevyváží skoro zadarmo coby jakousi platbu za "výuční list". I číňani budou mistry a my naopak v (Y).

Honza 29.9.2009 10:11

Re: Kontrolní otázka soudruzi:

Vám dluhy nikdo neodpustí, ale politici zaručeně nic platit nebudou. Současný dluh je zcela nereálné kdykoliv v budoucnu splatit (a on se ještě minimálně zdvojnásobí). Na to peníze hloupých slušných lidí, kteří místo dělání dluhů spoří, nebudou stačit, takže až to konečně praskne, budou se asi muset svých peněz vzdát i ti, kteří našim poltikům (bůhvíproč) pořád ještě půjčují.

ortelius 29.9.2009 9:32

nebo jinak

Na mojí tříčlennou rodinu (dva poplatníci a jedno dítě) stát počítá 300 tisíc korun (na přímých a nepřímých daních na nás vybere asi půl milionu). Je třeba se ptát - co nám za těch 300 tisíc za rok stát poskytuje? Podle mě služby, které potřebuju (kus policajta, kus vojáka, údržba veřejných ces, nějaká ta administrativa a solidarita), by se daly komerčně pořídit tak za třetinouvou cenu.

LN 8/09 29.9.2009 9:44

Re: nebo jinak / otrocká práce v České republice 2009

Tisíce cizinců padly v Česku do otroctví, úřady otrokáře kryjí   6. srpna 2009  14:40

PRAHA - Za svou práci nedostávají zaplaceno a stále více se zadlužují.

Pokud chtějí z otrockého zaměstnání odejít, musí utéct nebo se draze

vykoupit. Desetitisíce zahraničních dělníků živoří v Česku v otřesných

podmínkách.

Marat 29.9.2009 12:28

Re: nebo jinak / otrocká práce v České republice 2009

Kolik měsícu to budeš ještě opakovat? Pokud ten tvůj skřek někdo čte, tak už to musí znát na zpaměť tak, že to huláká  i ze spaní. Jenže většina lidi a to drtivá většína ten tvůj vejžvyk přehlíží.

Osle, nejsme vě škole a neučíme se malou násobillku s kterou si to pleteš. To chceš vyzývat národ ke povstání za práva těch cizincu? Čím vícekráte to tady budeš opakovat, tím více to budou lidé přehlížet. Pokus se upozornit na svou velehumánost už konečně jinak.

Glosator 29.9.2009 13:09

Re: nebo jinak / otrocká práce v České republice 2009

Tak ať se přihlásí na Cizinecé policii a náš velehumánní stát jim zaplatí cestu domů. Jinak se tady nejspíš podílejí na trestné činnosti...

toogood 29.9.2009 9:30

pláč na špatném hrobě

Špatnou vládu lze samaozřejmě vykopat a zvolit novou. Problém je ale v tom, že nová bude volena z větší části těmi, které podobné úvahy netrápí. Nová vláda bude tedy "totéž v bleděmodrém". Nejsou to amorální, neschopní a arogantní politikové, kteří nás vedou do propasti. Jsou to amorální, neschopní a arogantní voliči, dodal bych ještě mdlého rozumu. Omlouvám se všem, kterých se to netýká.

těchňik 29.9.2009 10:39

Re: pláč na špatném hrobě

Nesouhlasím, politici jsou též grázlové, protože ty voliče k takovému jednání navádějí svými sliby. Je to asi jak když si objedná někdo vraždu. Měl by být, dle vaší logiky, tedy beztrestný, když ji spáchal ten nájemný vrah, a nikoliv objednatel?

Další problém je v tom, že myslící lidi nemají koho volit. Myslících lidí je zcela zásadní menšina, takže v tomto volebním typu demokracie (příhodnější by asi bylo napsat volební demagogie) nemají šanci nic prosadit.

Jarda 29.9.2009 9:15

nechte stat zbankrotovat

budou nam pak vladnout urednici z MMF a bude lip.

MLOK 29.9.2009 8:59

NAIVNÍ MLOK

Snížení shodku z "plánovaných" 230 000 milionů Kč na cca 170 000 milionů korun je chvályhodné. Ale, na rozdíl od jistého pana ingenieura se nedomnívám, že: "Tyhle dluhy se prostě neplatí".

       Důvod k jásotu by byl, kdyby vláda dokázala sestavit PŘEBYTKOVÝ rozpočet, aby se nezvyšovalo zadlužení naší země a vláda naopak začala konečně onen olbřímí DLUH SPLÁCET.

       Před několika lety jsme se děsili, že státní rozpočet má dluh v jednotkách (potom v desítkách miliard). Nyní si občané "zvykli" a už je nechává klidným fakt, ŽE JENOM NA ÚROCÍCH "VYHAZUJEME" ročně cca 50 000 milionů korun. Jak by se teď hodily.

       Dle mého mínění - zaplať pán Bůh za logicky uvažujícího a šetrného pana Janotu, který se snaží přibrzdit zhůvěřilé rozhazovače peněz nás všech.

Honza 29.9.2009 9:07

Re: NAIVNÍ MLOK

S tím šetrným a logicky uvažujícím panem Janotou jste vedle jak jedle - jeho "úspory" jsou totiž minimálně z 80% založeny na hypotetickém vyšším příjmu do erární kasy na základě vyššího přímého nebo nepřímého zdanění občanů. Což zcela jistě nebude fungovat a nepřinese to žádné peníze navíc. Kouzlo spočívá v tom, že se konečný účet hospodaření státu v příštím období dozvíme až napřesrok, kdy už si na ten úžasný úsporný balíček nikdo ani nevzpomene.

Pokud stát radikálně neomezí své VÝDAJE, je hloupost mluvit o nějakých úsporách - jenže to je to poslední, co se dá od (jakýchkoliv) politiků očekávat.

ortelius 29.9.2009 9:18

Re: NAIVNÍ MLOK

Jenže vzhledem k tomu, jak socani kvičeli, že je třeba chránit nezaměstnané, rodiny s dětmi a další obyčejné lidi, co přece tu krízi nezavinili, je tohle prostě maximální dosažitelná verze.

Honza 29.9.2009 9:33

Re: NAIVNÍ MLOK

Je pravda, že se zatím nezvyšuje (alespoň teoreticky) utrácení, ale jinak je to prázdné gesto bez jakéhokoliv praktického důsledku.

Třeba to snížení platů ve státní sféře, které by se skutečně dalo nazvat úsporou, bude zcela nepochybně anulováno nějakými příplatky nebo odměnami. A u "ústavních činitelů" se klidně můžeme dočkat třeba toho, že si "omylem" místo snížení platů odhlasují jejich zvýšení, ja se už minimálně jednou přihodilo ..

portwyn 29.9.2009 23:21

Jaké anulování??

Naše škola prostě dostane při stejném počtu dětí méně peněz. Nějaké odměny nebude z čeho vyplácet. Totéž nemocnice atd.

toogood 29.9.2009 9:39

Re: NAIVNÍ MLOK

Kritizovat se dá na rozpočtu samozřejmě mnohé (schodek je stále obrvský), ale myslím, že není založen pouze na předpokladu většího výběru, ke kterému nedojde. Zvýšení DPH znamená celkem jistě zvýšení výběru, narozdíl od zvyšování daně z příjmu (Paroubkova/Sobotkova progresivní daň), kde lze o zvýšení příjmu oprávněně pochybovat.

Jednání o rozpočtu, víc než cokoli jiného, ukazuje Paroubkovu pravou tvář. Skutečně je mu ekonomická situace státu naprosto lhostejná. Kašle na to všecko, jak se pravdivě píše na bilboardu jinak celkem pitomé kampaně.

Honza 29.9.2009 9:44

Re: NAIVNÍ MLOK

Zkušenost říká, že výběr daní je prakticky vždy nepřímo úměrný jejich výši. Zvýšením daní se nevytvoří žádná nová hodnota, jen se přerozdělí peníze od těch, kteří je vydělávají ve prospěch těch, kteří je nevydělávají. Důsledek je vždycky ten, že ti vydělávající ztrácejí motivaci vydělávat a ty nevydělávající to motivuje, aby v tom pokračovali ...

Kokon 29.9.2009 8:52

medvědovi

Si nemysli, brtnik, timhle to nekončí. Jestli tě nanaporcovali letos, tak příští rok určitě. Do tý doby pudeš bručet ;-D

Myrek 29.9.2009 8:50

Rozpočet není úsporný

Zcela chybný titulek - tento rozpočet není úsporný, je naopak zlodějský. Špatné hospodaření státu neplatí politici, ale pracující daně platící občané.

x2u 29.9.2009 9:10

Re: Rozpočet není úsporný

A špatné hospodaření státu začíná u neprůhledných, zkorumpovaných a zmanipulovaných státních zakázek. To nás stojí 200 až 400 miliard ročně. To, co nás táhne ke dnu, nejsou jen mandatorní výdaje, jak se nám politici snaží namluvit. Slyšeli jsme z úst politiků vážnější zamyšlení, nebo návrh řešení tohoto problému? Jednodušší je sáhnout do kapsy lidem a pokračovat v hodování. Tak to chodí co lidstvo lidstvem jest. Zůstává jen otázka míry a toho co si ti hlupáci dole nechají líbit.

Mgr. Milda 29.9.2009 8:36

Je to pouze nesmělý pokus o záchranu naší ekonomiky

k opravdu účinné akci nezbude, než si v květnu zvolit lepší parlament. Tady máme příklad v Německu. Co však nemáme, je transparentní pozice našich politických stran, všude jsou nalezlí opět oportunisti, kterým je vlastní prospěch důležitější, než jejich vlast.

Zde jenom krátký výčet nutných opatření: přírůstek státního dluhu omezit na 3%, a to jde pouze redukcí dávek, zejména porodného, přesunutím přídavků na děti na slevu na dani z příjmu, přímé přídavky redukovat na polovinu, zkrátka podpořit snahu, získat práci. Sleva na dani z příjmu musí být vyšší, než jakékoliv dávky.  Progresivní zdanění je možné pouze tam, kde se peníze hrnou bez práce, třeba z kapitálu, nájemného atd. Zejména potřebný je dohled na akciovém a finančním trhu, tam je nutné zarazit típec nelegálním a pololegálním kšeftařům á la Gross.

Dokud naše legislativa nedokáže tvrdě postihnout korupci, podvody, skořápkáře všeho druhu, nebude lépe. K tomu je třeba odstavit zejména komunisty, mnohé soc.demokraty i současné ODS- oportunisty. Brzdy, jako Zelení, musí být také odblokovány.