18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

GLOSA: Staré, ale dobré železo

Češi stárnou a prognózy se stále zhoršují. Dnešní děti si penzi kolem šedesátky rozhodně užívat nebudou. Logicky to vyvolává otázky, nakolik je reálné, že šedesátníci budou mít zaměstnání, které je uživí, když dnes hledají místo marně často již padesátníci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 30.7.2013 16:50

U nás neexistuje žádný program pro rekvalifikaci lidí bez práce

Pokud ovšem nepočítám různé týdnenní "kvalifikační kurzy" pořádané "certifikovanými" firmami navázanými na MŠMT a záměrně úředně vyvolanou poptávkou z rozhodnutí vlády takové kurzy povinně absolvovat.

M. Bílý 30.7.2013 13:40

Většina lidí u nás má problém změnit svou profesi a jít dělat něco jiného než doposud. ....

......Prošel jsem za svůj dlouhý život patnácti profesemi. Poslední byla OSVČ po odchodu do důchodu. Některé profese si byly blízké, jiné zcela odlišné. S jejich změnou  jsem měl minimální potíže, nepočítám-li, že jsem určitý, ne však dlouhý čas, studoval po večerech na př. z vysokoškolských učebnic, zákony, vyhlášky, předpisy, normy, což jsem bral spíše jako zábavu. Dále jsem neměl potíže pracovat manuálně (třeba když jsem musel jít tak zv. do výroby "odčiňovat" svůj buržoazní původ. Pro většinu podobně postižených to byla finanční pohroma, pro mne nikoliv, naopak). K dobru mi při většině změn byla obstojná znalost matematiky předválečné středoškolské úrovně a zřejmě i genetické vybavení po předcích. A také jsem přesvědčený, že kdyby mi od příštího měsíce přestal docházet v mém vysokém věku důchod, uživím se ještě nějaký čas!!! A až to nepůjde postarají se o mne děti a vnoučata. Takže doufám, že se nedivíte, že nejsem levicově založený.

L. Krajicek 30.7.2013 19:59

Re: Většina lidí u nás má problém změnit svou profesi a jít dělat něco jiného než doposud. ....

Jenom aby ty děti byly levicově zaměřené. Jestli se budou řídit podle "ať se každý postará sám o sebe . . ." 

Zatím se utěšujte, že si vás nechají na krku a možná kvůli tatínkovi i přestanou dojíždět kdovíkam za prací   :-))

M. Bílý 30.7.2013 20:55

Re na re: Většina lidí u nás má problém změnit svou profesi a jít dělat něco jiného než doposud. ....

?   ?   ?

V. Vaclavik 30.7.2013 6:13

Uz to vidim

jak s nynejsi a porad se horsici nezamestnanosti hledaji sedesatnici praci. Ale budou si za to moci sami - pracovali pul a vice casti sveho zivota v netotalitni zemi a tak meli moznost zavest v zemi lepsi ekonomiku, takovou ktera by je dokazala dele zamestnavat. A taky zavest lepsi pracovni zakony, aby se zamestnavatele nemuseli obavat nabrat si pracovniky vyzadujici vyssi nez normalni udrzbu, kterou by podle dnesnich pracovnich zakonu museli poskytnout. Starsi clovek jako mlada matka ma dlouhe, nebo castejsi pracovni prostoje, a zakon je k zamestnavatelum coby vykoristovatelum nelitostny.

Tady plati to stare osvedcene, jak si kdo ustele...

L. Krajicek 30.7.2013 2:27

A tak i v pokročilém věku budou měnit kvalifikaci a budou muset zapomenout na své pohodlí

Co spatřujete pokrokového na tom, když v 60 letech budu buď dvě hodiny dojíždět do školy a dílen, abych se během života vyučil už svému třetímu oboru? Nebo mě umístíte na internát? Kolem 70 začnu zúročovat nově nabyté zkušenosti. Na úřadu práce budu vypisovat praxi jako např. zámečník-pekař-zahradník?

Nebo jste měl na mysli, že budu dvě hodiny tam a dvě hodiny zpět denně dojíždět k pracovnímu pásu? Žádné pásy už nebudou. Už nejsou dnes. Kolik lidí vyrobí jedno auto? Kolik lidí je přítomno u vyrobení tuny chleba?

Ne každý je ministr-univerzál nebo člen dozorčí(správní) rady-univerzál.

Leda byste měl na mysli přebíhání z jedné strany do druhé a z jednoho výboru do druhého, jako náš nejdéle lidusloužící poslanec lžidoktor Benda.

V. Vaclavik 30.7.2013 6:26

Re: A tak i v pokročilém věku budou měnit kvalifikaci a budou muset zapomenout na své pohodlí

Myslim ze nerika ze to bude pokrok, ale nutnost, ktera primeje Dalibora housti.

V. Novák 30.7.2013 9:31

Ještě mi nikdo nevysvětlil, proč to musí být nutnost.

Zejména v situaci - zdaleka nejen současné - kdy nezaměstnanost ve vyspělých zemích pravidelně roste. S konjunkturálními výkyvy, ale trend je rostoucí. A to nejen u nás, ale především v zemích, které nenastoupily naši současnou cestu před 20 lety.

P. Čížek 30.7.2013 1:40

Pane Běhounku

tvrzení, že každý normální člověk musí během života mnohokrát změnit profesi je nepředstavitelná blbost. Je nepochybné, že lidé kteří ji vyznávají, nedělali v životě nikdy nic jiného, nežli zařazování papírů v kanceláři. Jinak by věděli, že každé řemeslo má své fígle a když se ho někdo nevyučí, zůstane v něm až do konce života jen polokvalifikovanou, zaučenou osobou. A výsledek jeho práce podle toho vypadá. Tvrzení, že třeba ve Státech každý pracovník během života dvacetkrát změní řemeslo, platí pro ty lidi, kterým se u nás říkalo nádeníci. Aby tam mohl člověk dělat kvalifikovanou práci, tak ho musí přijmout Trade Union. A když se do něj konečně dostane, tak by byl blázen, aby namísto instalatéra pracujícího s nerezem vzal místo pomocníka instalatéra pracujícího s plastem.

K. Pavlik 30.7.2013 4:19

Re: Pane Běhounku

Viditelne mate uplne jine predstavy o USA nez ja. Nadenici - podle mne- delaji stale jednu praci - jsou nadenici. Jak rychle lide v Severni Americe jsou schopni zmenit profesi je pro cloveka ktery byl vychovan v Cesku/Ceskoslovensku proste nepochopitelna (a to mluvim za sebe).

V. Vaclavik 30.7.2013 6:24

Re: Pane Běhounku

Ta schopnost menit v Americe profesi plati jen pro ta mista, ktera uz jsou zpoloautomatizovana, unifikovana. Kde drive byl opravar, ktery musel vecem rozumet, dnes je tam jen menic dilu. A tak je to se vsim, opravdova kvalifikace se i dnes ceni a lide z teto kategorie nemeni profesi, maximalne jen specializaci. A nadenik znamena v ty Americe neco jineho, ne jako u nas predcasne zestarly protoze zanedbany a v zaflikanych monterkach, pridavac nekde na stavbe, nebo kopac, ktery po sichte vymeta ctyrky hospody. Americky nadenik je tam na vyssi urovni, ale i tak jim zustava.

I. Lyčka 30.7.2013 8:07

Re: Pane Běhounku

Poraďte mi, jak člověk, který např. dělal 25 let práci, která ho celkem bavila, bude v 55 letech měnit zaměstnání, když ví, že stejnou práci už nikde nesežene. To jako si zajde za nějakým podnikatelem, který hledá nějakého specialistu, a řekne, že sice tomu oboru nerozumí, ale že je schopen tak do půl roku, do roku problematiku nastudovat a pak že tedy jako bude pracovat už naplno? Takový může opravdu dělat jen toho nádeníka.

K. Pavlik 30.7.2013 13:03

Re: Pane Běhounku

Jak to ti lide delaji to opravdu nevim - ale delaji to. Nejvetsi znalec ORACLE ktereho jsem osobne poznal zacinala jako ucitelka hudby Muj kolega programator byl puvodne ocni optik a pak pracovnik pri tezbe nafty nekde na severu..

R. Langer 30.7.2013 13:28

Re: Pane Běhounku

No jsem zvědavý, kolik takových programátorek ORACLU se bude rekrutovat třeba tady u nás na Prostějovsku ze švadlen propuštěných z OP. Máme jich tady spoustu, ale evidentně to nějak vázne... ;-)

K. Pavlik 30.7.2013 14:10

Re: Pane Běhounku

A v tomto je prave ten problem - on je nikdo rekrutovat nebude. Na to ze maji zmenit profesi musi prijit sami. Kamarad byl vyhozen z Lachemy a dela nekde na skladce u Brna. Rikal ze je jeden z mala lidi vyhozenych z Lachemy kteri maji praci.

I. Lyčka 30.7.2013 14:46

Re: Pane Běhounku

Tady nejde o to, že by se člověk ledacos nenaučil, pokud není úplně dřevo, ale když kouknete na inzeráty, všichni chtějí praxi, protože zaměstnavatel potřebuje výkony a mezi ně se studium počítat nedá.

K. Pavlik 30.7.2013 18:25

Re: Pane Běhounku

To mate uplnou pravdu. Kazdy z lidi, ktere znam,  ktery nasel novou praci po sedesatce to delal jinak a nikdo z nich nesel do skoly na preskoleni.On asi jednotny recept neexistuje - dost je asi klika (ale vubec ne vsechno). V Traiskirchenu (rakousky lagr) vetsina kuraku mela praci a nekuraku nemela- hnidopisi odmitaji moji teorii ze kurak je mnohem vice pracujici nez nekurak.

I. Lyčka 31.7.2013 7:07

Re: Pane Běhounku

Tady nejde o to, jestli více pracuje kuřák nebo nekuřák, ale spíše o to, že kuřáci vytvářejí spikleneckou skupinu, ve které se nehledí až tak na služební postavení, a když spolu vykuřují, tak získávají více informací a případných kontaktů než ti, kteří zůstanou u pracovního stolu. To už jsem zjistil dávno, že kolegové, kteří se scházejí na cigaretku, mají více informací než my, nekuřáci

P. Běhounek 30.7.2013 0:21

NAŠE PROSTŘEDÍ JE DEFORMOVANÉ

generace jsou navyklé, že je snad svatokrádež měnit profesi, odkolébky do hrobu jsem to jsem vystudoval v rané dospělosti, lze očekávat příklon k vyspělejším pracovním trhům, tak jak to popsal autor, čeká nás ještě emancipace stáří, když mi je 60 nejsem na odpis

V. Hajková 30.7.2013 7:31

Re: NAŠE PROSTŘEDÍ JE DEFORMOVANÉ

Tleskám  p.  Běhounek.