26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

GLOSA: Sbohem, plaste

Až za dva roky Evropská unie zakáže plasty na jedno použití, těžko je bude někdo oplakávat. Asi tak lze vnímat nynější dohodu zástupců členských zemí EU a europoslanců.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 22.12.2018 12:46

Re: Připravme se na to,

K tvrzení, že použití dřeva k topení je ekologický zločin, nevidím rozumný důvod. Copak je na tom "ekologicky zločinného"? :-)

Vidím denně, jaké množství dřeva z různých přepravních obalů (beden, palet na jedno použití apod.) vzniká jako žádaný odpadní materiál, o nějž je zájem jak mezi zaměstnanci tak i u firem zabývajících se odvozem. Tady vůbec o "recyklaci" nebo opakovaném použití obalů - beden - nemůže být řeč (vysoké náklady na zpracování a dopravu), ale přesto se spálí jenom to, co se nevyplatí použít jinak. A bez dotací z kapes daňových poplatníků. ;-)

J. Lepka 22.12.2018 16:14

Re: Připravme se na to,

Souhlasím, blbě jsem se vyjádřil. U recyklovaného dřeva to je jen žádoucí. Měl jsem více zdůraznit pálení odpadního dřeva z těžby, ze kterého by po pár letech vznikl humus, A vrchol je v jisté elektrárně v GB, která přešla, samozřejmě z ekologických důvodů, na dřevoštěpku, což samozřejmě britské lesy nejsou schopné sanovat a tak se to palivo vozí loďmo z Brazílie.

L. Novák 22.12.2018 17:22

Re: Připravme se na to,

Tak to už si určitě taky vozí z Brazílie v tankerech "bio"líh jako povinnou příměs do ropných paliv... :-) Tam mají jako jediní na světě ziskovou produkci bez státních dotací, ovšem za cenu likvidace deštných pralesů v Amazonii, na jejichž místě se cukrová třtina pro výrobu lihu pěstuje.

A pak že je Kocourkov českým patentem...:-P

M. Mikulec 22.12.2018 10:24

To jsem zvědavá,

jak si s tím poradí aerolinky. Klidně si přinesu na palubu svůj příbor, ale tím zaktivuji protiteroristickou jednotku.

J. Lepka 22.12.2018 12:14

Re: To jsem zvědavá,

Nepřinesete, seberou vám ho v Gatu na bezpečnostním rámu. Snad projde dřevěná lžíce.

Š. Hašek 22.12.2018 9:19

Každý den jednu směrnici!

Od lidí, kteří si myslí, že jsou nejinteligentnější šlechta a zachránci Sluneční soustavy. Přitom si myslí, že pšenice roste na jedli, CO2 je asi jako Cyklon B a Čína nebude nikdy velmoc .....

"Vzpomínám teskně na ty naše Jihočeské matky", myslím, že byly měřitelně lepší než Bursík s manželkou. Nebrat doslova, zkráceno.

L. Novák 22.12.2018 9:10

Čeká nás výbuch nespokojenosti se zelenou totalitou

Dnes je např. běžné, že na veřejnosti ale i v podnicích ve výrobních halách jsou umístěny nápojové automaty (káva, čokoláda, čaj apod.), kde si každý za pár drobných může koupit podle nabídky to, na co má právě chuť. Automat samozřejmě servíruje nápoje do plastových pohárků, které se po upotřebení odhazují do sběrných nádob a skončí ve spalovně (ano, i netříděné plasty z obalů, nikdo je nechce jako použitelnou surovinu, protože nemají vlastnosti, které jsou požadovány u nových nerecyklovaných surovin). Tyto plastové obaly nijak neznečišťují přírodu a nikde se volně nepovalují. Spalovna využije teplo a žádné drahé manipulace, třídění a recyklace není třeba provozovat, protože vysoká cena těchto operací včetně dopravy je zcela zjevně řadí do zbytečných a neekologických manipulací jenom pro radost zelených fanatiků, kteří nemají schopnost racionálně posoudit, co je a co není ekologické.

Pohárek na tyto nápoje prakticky nic neváží a nejlépe vyhovuje konstrukci nápojových automatů - jsou všechny přesně stejné, do automatu se jich vejde mnohem více, než alternativních kelímků např. z laminovaného papíru, které jsou nutně těžší a nejspíš i výrobně náročnější a tedy dražší.

No a teď si představte, co to s lidmi udělá, když se dozví, že nějaká parta euro-zelených blbů zakázala používání plastových kelímků, a nápojové automaty se budou muset zrušit nebo nechat zcela zbytečně a nákladně přebudovat pro použití jiných, větších a těžších a nejspíš i x-násobně dražších kelímků papírových, které samozřejmě skončí stejnou cestou ve spalovně komunálního odpadu.

Zelený magor - aktivista bude nevítaný škůdce "na odstřel", protože jejich aktivismus má s ekologií pramálo společného a spíše připomíná náboženské mantry typu "čistých" košér potravin ("BIO"), které je nutno za každou cenu speciálně ošetřovat. :-)

J. Lepka 22.12.2018 12:19

Re: Čeká nás výbuch nespokojenosti se zelenou totalitou

To už je dávno vyřešené. Již má babička mi objasnila význam termínu : Za dva na dlaň.

L. Novák 22.12.2018 12:48

Re: Čeká nás výbuch nespokojenosti se zelenou totalitou

Možná byste nám ho měl objasnit také.

J. Lepka 22.12.2018 16:26

Re: Čeká nás výbuch nespokojenosti se zelenou totalitou

Na přelomu 19. a 20. století (možná i dříve, nevím) existovaly velmi lidové vyvařovny pro nejchudší, většinou žebráky a ty produkovaly obvykle luštěniny, jen omaštěné, bez přílohy a obvyklá porce byla sběračka za dva šestáky a do sevřených dlaní. Takže: Za dva na dlaň.

Byla li porce příliš horká, bylo nutné ji přehazovat dokud nevychladla. K tomu se váže jiná babiččina vzpomínka, jak dotyčný nechtěl čekat, až kotel vychladne na přiměřenou teplotu, nechal si vsadit žufan do dlaní a další příběh již evokují jeho slova: "Rukulíbám milostpaní, rukulíbám milostpaní, rukulíbám milostpaním vy.eru se vám na to, ku.va to to pálí!"

L. Novák 22.12.2018 17:53

Re: Čeká nás výbuch nespokojenosti se zelenou totalitou

:-)

K. Janyška 22.12.2018 9:04

Ono se něco najde.

Třeba samoničící se umělá hmota... Dzp.

L. Novák 22.12.2018 9:16

Re: Ono se něco najde.

Ale to už je běžná věc - do plastů se přidává např. práškový škrob jako plnivo, čímž se třeba plastová taška znehodnotí pro opakované používání, a když ji necháte doma někde ležet a po roce si ji chcete vzít i s uloženými věcmi do ruky, rozpadne se vám pod rukama. Tohle si před časem na svých zákaznících testoval např. Kaufland a z vlastní zkušenosti mohu říct, že to je ten nejhloupější způsob, jak znehodnotit plastovou tašku pro opakované používání... ;-)

K. Janyška 22.12.2018 10:19

Re: Ono se něco najde.

Tak bude z materiálu, které bude hnojivem... Dzp.

L. Novák 22.12.2018 11:06

Re: Ono se něco najde.

Neé, bude z materiálu, který rovnou sbaštíme, třeba jako kornouty od zmrzliny! :-D

J. Lepka 22.12.2018 12:20

Re: Ono se něco najde.

To bude dobrý, až si necháte kafe vystydnout...

V. Kolman 22.12.2018 17:11

Re: Ono se něco najde.

S tím už někteří "zločinci" před časem začali. Plastová lampa nejmenované firmy nad kuchyňským stolem se mi při manipulaci postupně rozpadala. Stačilo se součástí lampy dotknout rukou a umělá hmota se drolila a praskala (bohužel až pár let po záruce).

Bůh nás před podobnými "vymoženostmi" ochraňuj.

L. Novák 22.12.2018 18:02

Re: Ono se něco najde.

To mohl být také důsledek stárnutí plastu v místech, kde byl příliš tepelně namáhán sálavým teplem žárovek. Něco podobného jsem na silně exponovaných částech svítidel pozoroval také. Ale teď už žárovky nemám, všude jsem je nahradil LEDkami hned poté, co jejich cena klesla na přijatelnou hladinu.

V. Kolman 22.12.2018 19:16

Re: Ono se něco najde.

Rozpadal se kryt svorkovnice u stropu, o tepelnou degradaci. Viděl bych to na blbě namíchanou směs plastu (plnidla?). Koupil jsem potom novou lampu stejného typu (neměl jsem moc na výběr) a ta se už chová "rozumně".

V. Kolman 22.12.2018 19:17

Re: Ono se něco najde.

.....nešlo o tepelnou degradaci.

M. Mikulec 22.12.2018 8:37

Dokud budou globalni kamiony

nicit silnice vzduch, jen proto, ze globalizace znicila mistni male a stredni podnikani, je kazda hra na ekologii vysmechem. A zeleni by meli byt jen zakazanou sektou.

P. Skřivan 22.12.2018 5:04

Autor asi neví,

že zákaz není na všechny plasty, ale jen na ty, které nejsou rozložitelné. Jde tedy o ty, které se mají vyhazovat do kontejneru na plasty.

Jeho článek je tedy o ničem, protože už dávno tu jsou plasty, které lze vyhodit i do lesa, protože jednoduše zmizí: poslouží jako potrava. Jediný důvod, proč se na ně zatím nepřešlo je zejména jejich vyšší nákupní cena pro prodejce. ... a je to jako s halogeny a ledy: cena, počet kusů, počet kusů, cena. Proto zákaz EU.

Mimochodem mám vysavač, co vyhovuje "hroznému" nařízení EU a ještě je A, takže hodně vyhovuje: ... a fakt jako vysává dobře a žere to samé, co kdysi ETA. ... "hrozná" ta EU. :-)))

L. Novák 22.12.2018 7:24

Re: EU-Blbosti a nesmysly zelených dobroserů

Každý z těch uvedených zákazů je nehorázná kravina EU-socialistických blbů, kteří si nedovidí ani na špičku vlastního nosu a zbytečně nasírají miliony lidí, kterým ztrpčují život. Je to jejich neustálá bolševická snaha zasahovat lidem do života ve jménu "prosazování dobra" (rozuměj: toho, co oni sami ve své omezenosti za dobro považují) násilím.

EU na jedné straně nařizuje až přehnané hygienické normy pro obchody s potravinami, které se jednoduše bez plastů k tomu vhodných hygienicky zabalit a přepravovat nedají, a na straně druhé zase stejné plasty zakazuje, protože si zelená sekta usmyslela, že je třeba vrátit se k přírodě a balit potraviny do lopuchových listů... Prý je to "ekologické".

Blbost má současné éře zelenou barvu. Pod ní se skrývá ta rudá, komunistická, prosvítá zespodu, když se zelená vrstva začne odlupovat. Příkladem budiž místní fanatický zelený blb "Rada", který použije lež a manipulaci kdykoliv se naskytne příležitost...

V. Kotas 22.12.2018 8:20

Re: EU-Blbosti a nesmysly zelených dobroserů

Zelená sekta měla stát už dávno na pranýři, místo toho se jí tleskalo ! Neboť to byla ona, která před mnohými léty viděla v plastu " spasení světa " nejen v obalech. Bez toho, aby se současně starala a prosazovala jeho následnou likvidaci.

J. Lepka 22.12.2018 12:26

Re: EU-Blbosti a nesmysly zelených dobroserů

Já vám nevím, není pranýř málo ?

V. Kotas 22.12.2018 16:23

Re: EU-Blbosti a nesmysly zelených dobroserů

Věšet je nebudeme, ale galeje/kamenolom, třídírna odpadu a podobně, 12hodin denně 6dní v týdnu, by to snad zpravilo.

J. Lepka 22.12.2018 16:28

Re: EU-Blbosti a nesmysly zelených dobroserů

Já myslel spíš máčet v koši ve Vltavě. Ti totiž stejně makat nebudou, takhle by se aspoň něco trhlo na vstupném.

V. Kotas 22.12.2018 19:12

Re: EU-Blbosti a nesmysly zelených dobroserů

Takže nejdřív máčet a potom makat, potravinový příděl podle množství odvedené práce.

J. Lepka 22.12.2018 12:25

Re: Autor asi neví,

Myšlenka jako všechny cesty do pekla, ty rozložitelné plasty se dělají ze škrobu a máme tu otázku kardinální: vypěstované brambory sežrat nebo z nich udělat biolíh a spálit v motoru či kelímky na kafe a zkompostovat ???

L. Novák 22.12.2018 12:52

Re: Autor asi neví,

Jde o to, co z toho jmenovaného se ekonomicky vyplatí (bez dotací), to ponechat a zbytek zrušit jako nesmyslnou a drahou manipulaci z ideologických důvodů... :-P