30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Rusko a břidlicový plyn

Šéf NATO a bývalý dánský premiér Anders Fogh Rasmussen to konečně řekl nahlas: „Rusko vede sofistikovanou informační a dezinformační operaci, při níž aktivně spolupracuje s nevládními a ekologickými organizacemi proti břidlicovému plynu, aby udrželo evropskou závislost na dovozu ruského plynu.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novak 11.8.2014 10:18

A voda znečistěná výluhem včetně těžkých kovů

přijde kam? Bude se čistit nebo "likvidovat rozstřikem", jak je zvykem v USA?

Ptám se...

J. Lepka 11.8.2014 11:07

Re: A voda znečistěná výluhem včetně těžkých kovů

Správně, soudruhu. Já se také ptám : Jak hlubokou máte studnu ? Břidličné plyny se těží z hloubky kolem 3 kilometrů a voda, díky gravitaci obvykle klesá ke středu Země. Jistou námitku, ohledně horotvorných procesů, lze poměrně snadno odmítnout s tím, že břidličné struktury vhodné k frakování, se obvykle vyskytují ve stabilních oblastech / jinak by se ten plyn už dávno uvolnil a většinou vytěkal/

M. Hoblík 11.8.2014 11:11

Re: A voda znečistěná výluhem včetně těžkých kovů

Neříkejte soudruhu, když jste jenom nějaký obyčejný nestraník!

V. Novak 11.8.2014 15:45

Re: A voda znečistěná výluhem včetně těžkých kovů

Nějak jste nepochopil, pane Lepko, na co se ptám. Což mě až tak nepřekvapuje, zejména od člověka, který potřebuje kolem sebe házet soudruhy aby měl vůbec co říct.

Poučím vás.

Cca 40% vody (tedy frakovací kapaliny, což je především voda) se vrací zpět. A to znečištěné minerály, které byly vyluhovány pod silným tlakem a za vysokých teplot z frackované horniny. . Mezi jiným i těžkými kovy. S touto kapalinou se musí "něco" udělat - nejlépe vyčistit, zbavit těžkých kovů a zbytků frackovacích látek - jenže to by prodražilo těžbu a zmršilo zisky.

Druhá cesta je skládkování v lagunách - ale i to je drahé a navích vítr z hladiny látky odnáší a rozsévá po okolí. Takže byla povolena třetí možnost, žádné skládkování, žádné laguny s nepropustným dnem - rovnou rozprášit do vzduchu. Voda se vypaří, rozpuštěné látky nikoli...

J. Mrázek 11.8.2014 5:37

Máme málo zemětřesení, přiložme pod kotel !

Už na mnoha místech ukončili tento projekt, když se jim začaly v krajině po staletí klidné projevovat zemětřesné roje a nejen skládky zlikvidovaly spodní vody, zdroje pitné vody. Jednostranný pohled a infantilní použití tématu má ještě jednu chybu- autor zapoměl, že za to může Putin a je ho třeba odstranit ..... kam všude se narve (nařízená) politika, autore???

D. Nowodny 11.8.2014 6:07

Re: Máme málo zemětřesení, přiložme pod kotel !

Mrazku, jeste ze vas mame !

V. Halašta 11.8.2014 6:13

Re: Máme málo zemětřesení, přiložme pod kotel !

Obávám se, že ne my ale Putin ho má...

P. Rada 11.8.2014 1:04

Rasmunsenova slova a manipulace s nimi.

Považuji za příznačné, že si autor nedal práci aby "Rasmunsenova slova" nějak doložil a blíže specifikoval ony organizace: 

... "Rusko vede sofistikovanou informační a dezinformační operaci, při níž aktivně spolupracuje s nevládními a ekologickými organizacemi proti

břidlicovému plynu"....

Žádný zdroj dokládající některou takto fungující organizaci však autor neuvádí a stěží lze proto cokoli ověřit nezávisle. To co však naopak uvádí je tvrzení, kdy s ekologických organizací obecně dělá "ekologisty".  Proto lze jeho článek brát také jako jakousi "sofistikovanou manipulaci ....". To i přesto, že bych se vůbec nedivil, pokud by se Putinova mafie nepokusila svůj vliv skrze naši závislost na zdrojích které ovládá, posilovat všemi prostředky. Třeba ale i podporou takových, kteří se chovají dle tradiční taktiky, kdy zloděj volá "chyte zloděje!!!..." Mnohé ekologické organizace (u nás např Duha ... http://www.hnutiduha.cz/) skutečně a cíleně už dlouho volají po snížení spotřeby - tedy omezení konzumu. Konzum ten je pak pravidelně poháněn reklamou. Proti reklamě však nepadlo ani slovo. Prakticky vše je pak hnáno fosilními zdoji těženými však dnes milionkrát rychleji jak vznikaly. OZE se v této drtivé konkurenci sotva mohou uplatnit. Takovéto informace už lze ověřovat, poměřoat...  Lze proto smysluplně usilovat o snížení naší závislosti, pohodlnosti, zahleděnosti do konzumních hodnot.... Toto pochopitelně mocným ponáspotopářům, mafiánům..., kteří s takto podněcovaného celospolečenského rituálu plného chtivosti profitují, velice vadí a tak vzniká křížové tažení proti všemu co má s ekologií něco společného. Příkladem je článek autora.

J. Brunner 11.8.2014 2:11

Re: Rasmunsenova slova a manipulace s nimi.

Jste utopista.

R. Langer 12.8.2014 13:23

Re: Rasmunsenova slova a manipulace s nimi.

Ne, je to nebezpečný fanatik... :-(

J. Lepka 11.8.2014 11:12

Re: Rasmunsenova slova a manipulace s nimi.

Troubo, ukažte mi ženskou, která dobrovolně a záměrně nechá děti o hladu a běhat nahé, jen aby naplnila vaše, jistě ušlechtilé, ideje. Ostatně stačí statisticky zjistit kolik % mladých matek pere pleny ručně, v mýdlu s jelenem ? A to ani nemluvím o tom, že i na vyvaření těch plenek nepůjde asi sbírat šišky do lesa.