4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Radši se sebou nechat vytírat...

Je fascinující, jak Češi nechají sami se sebou vytírat českou firmou, když mají verbálně bránit "máslo" proti zlému Bruselu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 27.2.2014 13:19

Demagogie

Vzhledem k tomu, že se souhlasem orgánů EU je možné, aby stejné (stejně pojmenované) výrobky u nás a (hned) za hranicemi byly zásadně odlišné, že je tolerováno klamání zákazníků ohledně skutečné země původu, že je možno do ovoce, ryb...napumpovat různé roztoky, na etiketě zobrazovat a v názvu používat ve výrobku se nevyskytující komponenty o čemž je někde (mezi 10 cizími jazyky) uvedena velestručná informace písmem pro mnoho občanů nerozluštitelným a také vzhledem ke směšným "pokutám" za prodej potravin značně prošlých (za to by měla následovat pokuta "likvidační" spojená s trvalým zákazem činnosti v potravinách)... je aféra kolem pomazánkového másla skoro neuvěřitelná.

Pozn: Nevíte někdo co je t.zv. "třičtvrtě máslo", které se teď v řetězcích objevuje?

I. Pospíšil 26.2.2014 17:42

Je to tak hloupé, až je to vtipné...

1) My všichni víme, že pomazánkové máslo není máslo... 

2) Mluvíte o pravidlech? Ta pravidla umožňují výjimky a ta byla v tomto případě bezdůvodně odmítnuta...

3) Že se pravidla musí dodržovat? Ve skutečnosti se nedodržují ani tam, kde vyloženě jde o klamání spotřebitele a lidé si ani těch povovů nejsou vědomi. Víte například o tom, že plechovka sardinek nemusí vůbec obsahovat sardinky? A to nemluvím o takových velkolepých podvodech, kdy si Francie vymohla tabulkové zařazení šneků mezi ryby (!!!), aby následně mohla posílat pěstitelům šněků eurodotace určené na rybolov.

P. Boublíková 25.2.2014 13:29

A co teprve třeba taková

bordeauxská jícha - triviálního názvosloví neznalý cizinec by si mohl myslet, že je k jídlu, neboť původní význa slova jícha jest omáčka.

Matoucí je například i svíčková nebo panenka. Aby tou svíčkovou nechtěl někdo svítit nebo aby nekoupil vepřovou panenku holčičce na hraní, to by nebylo hezké.

V Bruseli budou mít ještě plno práce!

P. Boublíková 25.2.2014 15:01

Re: A co teprve třeba taková

Ještě bych zakázala španělské ptáčky a moravského vrabce a vůbec spoustu dalších věcí...

Co se týče pomazánkového másla, tak si ho omylem může každý kooupit nanejvýš jednou. Stala by se taková tragédie? Pak zjistí, že stejně jako všude jinde v Evropě se i u nás prodává máslo v kostkách, a ne v kelímku.

E. Sevrát 25.2.2014 15:13

Re: A co teprve třeba taková

A hlavně cikánskou pečeni. To je ještě k tomu rasismus-kdyby to byla aspoň romská pečeně. A tzv.cikánka by se taky mohla jmenovat romka. Už to vidím v supermarketu "dejte mi,deset deka romky". Ovšem pravda je,že třeba irské solené máslo,které se prodává u nás v klasické kostce,se třeba ve Španělsku prodávává v takovém oválném kelímku. Ovšem s tou tragédií máte pravdu,nikdo se po něm neotráví a tak ho maxilálně vyhodí. Taky jsem si v cizině parkrát naběhl a koupil něco co bylo sice hezky zabaleno, ale nechutnalo mi to. Šup do koše.

J. Vyhnalík 25.2.2014 17:48

Re: A co teprve třeba taková

...a pleťové mléko.

Taková dětská šunka by se měla prodávat pouze po 22. hodině.

E. Pavel 25.2.2014 12:13

Třičtvrtětučné

Je mi zcela buřt, jak se pomazánkové máslo jmenuje, ale pamatuju si hojný argument zastánců zákazu názvu "Pomazánkové máslo" – neznalý cizinec si najde ve slovníku, že jeho Butter se česky jmenuje "máslo". A protože už nebude hledat ve slovníku, co znamená "pomazánkové", bude ošizen a zamře na skrčeninu. Protože máslem se smí označovat pouze výrobek s 80 a více % obsahu tuku.

A ejhle, najednou se zjišťuje, že pro hmotu s nižším obsahem tuku se smí používat označení "třičtvrtětučné" a "polotučné". To už si cizinec patrně přeloží hravě, že.

M. Mýval 25.2.2014 10:30

koho by klamalo

Kdyby bylo napsáno stejně velkým písmem POMAZÁNKOVÉ MÁSLO 30%?

E. Sevrát 25.2.2014 8:31

Myslím,že osmdesátiletá babička

autora již za cca 40 let co se pomazánkové máslo vyrábí pochopila, co je to za výrobek a k čemu slouží, jeho přednosti i zápory. Pokud ne, tak to asi již zapoměla a to je problém věku.Ale, s čím bude mít problém a nejenom ona, že některé fy jako myslím OLMA začaly vyrábět tzv. 3/4 máslo. A prý chystají i verzi 1/2. Jak jsem ho viděl u Alberta tak je baleno jako klasické máslo v podobné grafické úpravě, je na něm napsáno pouze máslo a vedle toho sice červěně a velký zlomek 3/4. Cena je pochopitelně nižší a tedy obzvláště pro důchodce lákavější. Ovšem k čemu má tento produkt sloužit mi není jasné.Jistě na chleba, ale dá se s ním péct atd. ? Nevím, nerozumím tomu.Ovšem tento výrobek bych opravdu považoval za klamání spotřebitele.MADETA řekla,že touto cestou nepůjde : máslo je máslo a má mít 82%.

P. Podešva 25.2.2014 7:42

Toto je žabomyší spor

Být výrobcem, tak si zaregistruji ochrannou známku "Pomazánkové mázlo" a bylo by vymalováno. "Mázlo", protože se to maže na chleba.

J. Mrázek 25.2.2014 5:57

Zakázat jablka !

Nejsou to ta jediná možná z Ráje.....také logické, ne?

L. Krajíček 25.2.2014 2:46

"jednotný vnitřní trh "

zatím vypadá spíš tak, že než by z něho něco rozumného vzešlo, tak nám příště přikáže prodávat chleba nejméně tři dny starý.

Jednak se z něho neprdí, takže 1) ochráníme ozónovou vrstvu a 2) zabráníme oteplování planety. Ale hlavně za tu dobu bude tento chleba třikrát převezen křížem krážem Evropou, aby se nakonec stejně prodal v Albertovi, který je pět kilometrů od pekárny, kde byl vyroben.

J. Kanioková 25.2.2014 2:42

No jo, aby eurotik Janda nehájil tu nevinnou RVHP II.

Evropský rozmach se vyvinul právě z rozmanitosti, a ten eintopf, který Brusel pečlivě, krok za krokem, z Evropy dělá, vede jedině k úpadku.. Ničí osobní iniciativu jednotlivců a soutěživost..

Název pomazánkového másla je většině lidí fuk, vadí jim ten dirigismus. A Euro je tikající časovanou bombou, ale EU věrchuška si to nepřipouští. Dělá se hluchá a slepá, banda socialistická !

A kecy o nějaké suverenitě a rovnoprávnosti národních politiků při sletech v Bruselu... ještě tu o Karkulce, prosím..

S. Donát 25.2.2014 8:20

Re: No jo, aby eurotik Janda nehájil tu nevinnou RVHP II.

Souhlas, lidem asi nejvíc vadí, že nám Brusel čím dál víc strká rypák do našich věcí a své špinavé pracky do našich kapes. Jakoby toho nebylo dost od našeho státu.

P. Lenc 25.2.2014 9:45

Re: No jo, aby eurotik Janda nehájil tu nevinnou RVHP II.

Tak , tak.

P. Švejnoch 25.2.2014 9:31

Re: No jo, aby eurotik Janda nehájil tu nevinnou RVHP II.

Víc netřeba dodávat.

Amen.