4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Pár otázek pro guvernéra

Co je pro mne překvapivé, je akcent guvernéra na to, že toto opatření pomůže chudým a zadluženým. Článek navíc vyšel pod titulkem: "Důvěru v českou korunu jsme nepodlomili. Lidé o nic nepřišli."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 26.11.2013 17:24

Nic důležitého v tomto bohužel článku není

Především chci připomenout, že 14% úrok, který pan guvernér Tošovský vyplácel zahraničním spekulantům byl jeho nejmenším ekonomickým zločinem. Nesrovnatelně horší bylo jeho přinejmenším o 6 měsíců opožděné uvolnění kurzu koruny (tedy její devalvace), protože tím způsobená ztráta konkurenceschopnosti vyvolala tehdejší bankovní krizi a jeho smrtelné uškrcení finančních toků, které pod záminkou řešení bankovní krize realizoval stanovením nesmyslně vysokých povinných rezerv pro banky bylo faktickou příčinou konce do té doby i v zahraničí velebené "české cesty transformační".

O těchto dvou krocích s ním V. Klaus především polemizoval a za ně byl tento v nejlepším případě tuctový "východní" bankéř, odměněn zlatým korytem v Basileji. Skutečnost, že tento "šibal", který byl komunistickou stranou (Mohoritou) vyslán na zkušenou do zahraničí, jako kádr pro vládu rudých pučistů, kteří chtěli pouze hodit Jakeše přes "palubu", "šibal", který se odmítá dostavit k našim soudům i jako pouhý svědek, pokud nedostane písemnou záruku, že nebude obviněn se mohl těsně po spáchání svých ekonomických darebáctví stát premiérem a nejoblíbenějším politikem, je nezvratným důkazem zhoubného EU-hujerského vymývání mozků u nás. Bylo by dobré si poslechnout také argumenty ČNB": http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/clanky_rozhovory/media_2013/cl_13_131113_singer_mfd.html

Poslechnout si nějakého objektivnějšího kritika devalvace: http://www.pressdisplay.com/pressdisplay/viewer.aspx

A podívat se také do světa:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/215606-financni-svet-na-pokraji-valky-devalvace-meny-je-prilis-lakava/

P. Kmoníček 24.11.2013 10:34

ministři

Po přečtení asi dvaceti příspěvků jsem zjistil,že nejsme národem jen čeledínů,ale i národem ministrů financí,presidentů ČNB a vůbec lidí rozumnějících všemu.Zajímavé.

P. Papež 24.11.2013 14:41

Re: ministři

Myslíte si, že mít svůj názor je špatné? Samozřejmě vedení státu vyhovuje, jen když ovce kývají a velebí vrchnost. Jsme ve svobodném státu (zatím) a vyjádření každého vám snad nevadí. Samozřejmě některé příspěvky jsou až na hranici hlouposti, ale chytří králové se vždy chystali mezi lid, aby zjistili, co se děje. Funkce ministra ještě neukazuje, že dotyčný člověk je opravdový odborník na finance (jak se už také mockrát ukázalo). Takže nechte diskuzi, chytrý se přiučí, hlupák bude kritizovat.

J. David 24.11.2013 5:12

Opatření ČNB - budu přízemní spotřebitel třeba erteplí

Tak jak to bude s cenami erteplí španělských, polských či českých, které nakoupím v obchodní síti? Halt podraží všecky o složenou procentickou devalvaci Kč vzhledem k "ojru", potažmo k "doláči" v kursu k "ojro". Zdali si pan Singer myslí, že díky opatření ČNB se augerechnet vrhnu na zvýšenou spotřebu erteplí za nemírně znehodnocené bankocetle Kč v mém slamníku, thesaurované na horší časy věku důchodového, pak je na omylu. Halt na předzahrádce vyklučím rododendrony, rozorám anglický trávník a zasadím erteple. Ony ty "lilkovité" také krásně kvetou a budou ozdobou mé předzahrádky, navíc budu mít i eko-erteple, vím, čím hnojím. Trochu lidského sádla to stojí, tak jako rododendrony a anglický pažit, ale má to přidanou hodnotu, právě ty erteple v samozásobitelství. Přebytky vlastních erteplí si pak v hrnci ve sklepě transmutuji na "kozujku", takže omezím spotřebu nakupovaného "rumu", zatíženého všelikými berněmi. Zbytky erteplí vykrmím své "prasca", takže ani syntetická EU flákota mi nebude třeba nakupovat. Jen bloud by při devalvaci Kč zvyšoval spotřebu nad rámec svého finančního portfolia. Klasik kdysi říkal, když není z čeho tlačit, zbytečně na hajzlík nelez. A v tom tkví asi ten rozpor, který pan Singer ze své transcendentní hladiny opomíjí. Nějak mu asi unikla i ta "vnitřní úroková míra", ale to by bylo asi na dlouhé dišputace. Vezměte si emitované státní dluhopisy. Devalvací Kč je jejich nominální výnos sice kladný, reálně však nulový, ta transakce vytáhla prachy a devalvací měny uděla reálný výnos anuitní (někomu se svěřili peníze k užívání bez reálného výnosu, nominální tam je) . Tomu se říká "majsterštyk". Prosím, neberte mne terminologicky za blba, jen se to snažím lidsky vysvětlit na příkladech, nejsem Singer. Víte, až budu mít 1/2 mega služného za měsíc, také budu experimentovat třeba s diskontací hodnoty budoucí na hodnotu jsoucí. nějakých 10%, padesát klacků ztráty, je přece lapálie, i když bolí. Nu,a proto nebudu mít vyšší spotřebu erteplí, jak plánuje ČNB.

L. Novák 24.11.2013 11:13

Re: Opatření ČNB - budu přízemní spotřebitel třeba erteplí

:-)

P. Vaňura 23.11.2013 21:40

Připomínám, už po několikáté, že mezi roky 1870 a

1910 byla v USA inflace 0,1% (desetina procenta) ročně. Byla to doba netušeného ekonomického rozmachu. Dolar byl vázán na zlato a až do r. 1934 si jej mohl kdokoliv za zlato ve stanoveném kurzu vyměnit.

V. Mlich 23.11.2013 16:20

Pan guvernér taky houby ví o deflaci

Podle jeho teorie jsou při poklesu cen poškozováni ti nejchudší. Takže jejich zvyšováním jim bude líp. V ČNB musej hulit opravdu kvalitní matroš. Ignorují fakt, že snižování cen je ve společnosti, kde produktivita práce zvolna stoupá od socialistického "být v zaměstnání" na normalní "pracovat", logický a vítaný jev. Nevidím důvod, proč by třeba za 10 let nemohly ceny být poloviční při zachování výdělků. Jenže oni násilně zasahují do trhu tak, aby ceny byly 2-násobné okamžitě a mzdy je budou 10 let dotahovat.

Ovšem státní dluh přepočítaný na eura se skokem snížil o 5%, Dá se říci, že jsme ten rozdíl zaplatili my všichni.

B. Veltrubský 23.11.2013 15:52

Problém je

asi v tom, že centrální bankéři nechodí nakupovat nevím, ale pokud za rohlík jsem platil 90 haléřů a nyní platím 1korunu a 50 haléřů jsem přsvědčen, že cena stoupla. Chápu lokomotivy a auta zlevnily. Ovšem lokomotivu si nekupuji vůbec a auto si nekupuji na rozdíl od rohlíku každý den. V tom se asi liším od managerů ČNB.

F. Vokurka 23.11.2013 23:00

Re: Problém je

pokud si koupite 2 rohliky denne a zaplatite o 50h vic je to koruna na den, za deset let dejme tomu 3500kc, kdyz si jednou za deset let koupite auto a ono bude o 10k levnjesi tak jste 7500kc v plusu, tomu nerikam zdrazeni, ale zlevneni.

F. Vokurka 23.11.2013 23:01

Re: Problém je

o: 6500kc

T. Kohout 24.11.2013 10:04

levnější auta? - Re: Problém je

Ony jsou auta levnější?

L. Novák 24.11.2013 11:20

Re: levnější auta? - Re: Problém je

Měla by být. I vzhledem k růstu produktivity a technologickému pokroku. Skutečnost je ale taková, že díky nařízením EK a podobným nesmyslům o "snižování škodlivého CO2" se na auta nabalují vysoké náklady způsobené zelenými magory a auta jsou stále dražší a méně dostupná. Pak se jezdí v ojetinách z autobazaru za pár desítek tisíc, dokud má smysl je ještě opravovat s udržovat v provozu... Kdo by jezdil v elektromobilech, fantasmagorickém to snu zelených ideologů, opravdu netuším. Leda tuneláři státního rozpočtu jako Bursík a jeho OZE komora žijící na úkor kapes občanů.

I. Schlägel 24.11.2013 15:19

Re: levnější auta? - Re: Problém je

Ano, auta jsou výrazně levnější a kvalitnější než před nějakými 15-ti lety. V té době jste si za 250 tis. mohl koupit výrazně horší auto než za ty samé peníze dnes a zhruba z poloviční mzdy než dnes.

J. Kanioková 23.11.2013 12:21

Docela mi vadí zdejší příspěvky,

kde čtu paranoické - "Obyčejní lidé finančně do riti, bankovní rada na půl roku na Sychelské ostrovy" .. Naprosto netvrdím, že krok ČNB byl výborný, ale chtělo by to trochu objektivity. VŠICHNI, nejen u nás, se DĚSÍ deflace. Všichni se topí v dluzích. Deflace zpomaluje úvěrování, znevýhodňuje dlužníky, státy vybírají nižší daně, zato se zvyšují náklady na "obsluhu dluhu"... a bruselští šílenci chtějí léčit dluhy dalšími dluhy. Evropa jede šupem ke dnu, a naše ekonomika, byť bez eura, je svou produkcí na ní VELMI závislá. Prostě strach z deflace, Řecko už v ní je - http://jdem.cz/88hw9

Dobré články k tomuto problému - Bude ČNB kupovat uhlí a brambory? - http://jdem.cz/88dx2

Špatná zpráva pro Keynesiány: data ukazují pravdu Rakušanů - http://jdem.cz/88eg7

Technické poznámky k "Bad News pro Keynesians" http://jdem.cz/88sr4

PENÍZE V RUKOU STÁTU - http://libinst.cz/Files/KqLFy4r2/profile/2618/rothbard_penize.pdf

L. Novák 23.11.2013 15:26

Re: Docela mi vadí zdejší příspěvky,

Všichni mají strach z deflace? No rozhodně všichni ti, pro něž je inflace výhodná.

J. Kanioková 23.11.2013 23:26

Tak mi ukažte nezadluženou zemi..

Inflace dlužníkům pomáhá a vlády na to sázejí..

P. Papež 23.11.2013 10:37

Co je Singrovi

Singrovi do toho, zda-li chci jet k moři nebo ne, je úplná prdlačka.. Každý vysoký představitel z leknutí se snaží nutit občany k něčemu, do čeho mu nic není (viz Ištván, Hudeček, Singer and his boys) s dost hloupým vysvětlením. Jeden ze Singrových boys tvrdil, že s Kellnerem zdražení eura nemá nic společného, protože o tom jednala ČNB již v září. Zřejmě Kellner jednal o koupi O2 podle tohoto "špičkového" bankovního ouřady půl hodiny před nákupem O2.

J. Dvořák 23.11.2013 9:48

Bejvaly časy kdy

za krále Holce byla za groš ovce !Jak to ty lidi dělali ?

L. Novák 23.11.2013 15:31

Re: Bejvaly časy kdy

Není to tak dávno (1. republika), co stálo máslo v řádu 1-2 Kč/kg

Nejmenší mincí byl ještě nedávno 1 haléř (3, 5, 10, 25, ... po II. sv. válce), dnes je nejmenší mincí 1 Kč a otázkou je, jak ještě dlouho?

Deflace? Cha, cha!

J. Lukavsky 23.11.2013 17:58

Re: Bejvaly časy kdy

Je úplně jedno jestli máslo stálo 1.- nebo 1000.-. Podstatné bylo a je, kolik másla jsem si mohl či teď mohu koupit za denní mzdu. Všude je nějaká inflace, podstatné je, zda mzdy rostou spolu s cenami či zpomalují či předbíhají, a o kolik. Takže kolik másla bylo za průměrnou denní mzdu?

L. Novák 24.11.2013 1:00

Re: Bejvaly časy kdy

To je přece jedno. Já psal o inflaci, která se projevuje snižováním hodnoty měny. Deflace je opačným procesem.

O tom, jak se Baťa kdysi dávno dokázal vyrovnat se zhodnocením měny, si někdy přečtěte. Snížil prodejní ceny, mzdy a další náklady na výrobu,  dělníkům zajistil levné potraviny a zboží v podnikových obchodech. Jakmile se trh přizpůsobil nové cenové hladině a prodej zboží se rozběhl naplno, bylo po starostech.

F. Vokurka 23.11.2013 23:12

Re: Bejvaly časy kdy

no jiste stalo 1-2kcs ale taky babicka dostala za den prace u sedlaka (10-12h) 2-3kcs v lete kdy se delalo i 14-16h denne maximalne 5kcs.

takze za mukleni v lete od 5 rano do 9 vecer si koupila 2 kila masla, myslite, ze dnes si za 2 pracovni dny nemuzete koupit 2kg maslo po nejakych za 160kc/kg? vzdyt i clovek s minimalni mzdou (kterych je necele 1%) vydela za ty dva dny trojnasobek.

L. Novák 24.11.2013 0:54

Re: Bejvaly časy kdy

No právě, a to je ta inflace, ne deflace. ;-)

A to máslo bylo kvalitnější.

P. Vaňura 24.11.2013 22:54

Tak toto NENÍ PRAVDA, minimální mzda za první

republiky, u sedláka i ve fabrikách, byla 1Kčs/hod. Běžný dělník v malé fabrice měl 150 Kčs týdně, ale za tutéž práci v renomované fabrice třeba 350 Kčs týdně.

Dokonce částku 150 Kč týdně bral Voskovcem ztvárněný dělník ve filmu Hej rup.

F. Vokurka 25.11.2013 1:47

Re: Tak toto NENÍ PRAVDA, minimální mzda za první

o voze - o koze?

nepsal jsem o voskovcovi, ani praci v renomovane tovarne, dokonce ani o beznem delnikovi v male fabrice. psal jsem o praci u sedlaka.

tudiz nechapu co neni pravda. pokud tvrdite ze mi babicka lhala je to dost odvazne. predpokladam totiz, ze jste ji neznal, dokonce ani sedlaka u ktereho delala, tudiz nemate zadny relevantni argument tvrdit zda to je ci neni pravda a monu smele tvrdit, ze si prachsproste vymyslite.

T. Kohout 24.11.2013 10:07

Re: Bejvaly časy kdy

Groš byl kus stříbra, tak měl svoji hodnotu. Tak to dělali.

K. Janyška 23.11.2013 9:32

Zemna je za vším. Bude jmenovat bankovní radu

A tak s mu Singer a spol snaží vyhovět a zalíbit. Chvála Rusnoka kroku ČNB je důkazem toho, že Zemanovi nemastné-neslané odsouzení kroku ČNB nebylo upřímné. To by si Rusnok bez povolení Zemana nikdy nedovolil... Dzp.

P. Khail 23.11.2013 9:39

Re: Zemna je za vším. Bude jmenovat bankovní radu

Tato bankovní rada byla komplet jmenována exprezidentem Klausem. Zeman je v tom tentokrát nevinně, vaše spekulace je nepodložená.

P. Papež 23.11.2013 10:40

Re: Zemna je za vším. Bude jmenovat bankovní radu

Přečtěte si ještě jednou příspěvek, na který reagujete. Jelikož bude jmenovat prezident na nové období bankovní radu, všichni se mu snaží zavděčit. A prezidentem je podle mých znalostí stále Zeman.

P. Maleček 23.11.2013 8:22

Pročpak se nám ten Singer tak culí?

Tento krok pár nikomu neodpovědných potentátů vynikne zvlášť v souvislosti s před pár dny proběhlým nákupem státních dluhopisů. Ti všichni, kteří očekávali výnos mají v tu ránu s odpuštěním ...... Za to pan Kelner pár dní před tím kupující Telefonicu pár stovek milonů doma navíc. A to je ten důvod proč se nám p. Singer teď tolik culí. A tak teď hurá na vánoční nákupy. My do bazaru, pan Singer chudák sám neví - no třeba do Kualalumpuru. Vždyť do Emirátů či Bahrajnu už jezdí každej jouda.