18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

GLOSA: Pár otázek pro guvernéra

Co je pro mne překvapivé, je akcent guvernéra na to, že toto opatření pomůže chudým a zadluženým. Článek navíc vyšel pod titulkem: "Důvěru v českou korunu jsme nepodlomili. Lidé o nic nepřišli."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kraus 24.11.2013 9:52

Re: Pročpak se nám ten Singer tak culí?

Ano, to culení vypovídá o mnohém a nejvíce o osobních vlastnostech onoho pána. Pokud byla ČNB dosud jakýmsi posledním garantem solidnosti českého státu, tohle ji posunulo někam k politicko-mediální spodině. Vždyť důvody té cílené inflace by se daly vysvětlit i věrohodněji a s vážnou tváří. Cizí montovny s mnoha zaměstnanci se stěhují dál na východ, místo nich přibývají a ničí pole leda překladiště (logistická centra). Jsme drazí. České firmy se s tím nějak vyrovnají, ale ty odstěhované se už nikdy nevrátí. Možná by to byla polopravda, ale pořád mnohem věrohodnější než jejich zmatené výmluvy. Proč se chovají tak blbsky? Byli takoví vždy, jen z nich teď spadla maska?

Poslali mi teď ze spořitelny dopis ke končícímu stavebnímu spoření, že prý mi jako dobrému klientovi budou uspořenou částku úročit 1% ročně. Ano, tohle se ČNB povedlo dokonale. Všichni soudnější lidé vyberou svá konta a nakoupí komodity, nemovitosti, starožitnosti, cokoli. Až v bankách nic nezbyde, ČNB si natiskne nové koruny. To už nás ale bolet nebude.

V. Vlach 23.11.2013 8:07

Tošovský - člověk, který má být na galejích!

To je( a možná kroužek politicko-ekonomických spiklenců) ta osoba, která prodala-věnovala v 90tých letech bez účasti občanů a publicity "zbytek" českého zlata (rozuměj zlata nás všech) Německu za jejich jakési dluhopisy. Ty jsou, jak víme, pouze nějaké natištěné papírky o kterých jsme nuceni si myslet, že mají nějakou cenu - to ví ale jen sběrné suroviny.

Pan Tošovský, jak zřejmo, je člověk, který ničemu nerozumí a přesto mu byla do jeho rukou( a hlavy) dána bohorovná pravomoc, jakoby byla ve státě nějaká hodně žíravá entita, navozující bezprostřední alegorie stran Nedotknutelných, řekněme rotšildů a rokfelerů....

Galeje jsou v tomto případku požehnáním.

J. Boleslav 23.11.2013 9:30

Re: Tošovský - člověk, který má být na galejích!

Přesně tak, naprostý souhlas.

J. Bruner 23.11.2013 5:38

z mého pohledu občana

pár lidí v radě přehlasovalo jiných pár lidí a tak se vydal pokyn, začít tisknout peníze, skutečné papírky a těmi se zaplatily jiné papírky, předpokládám nákup eur na burze. Za nově získaná eura se koupily zahraniční dluhopisy, tedy slib, že v budoucnu se dostanou zase eura.  Po vyplacení dluhopisu získá banka úrok a zbytek třeba zase sešrotuje. Aniž pohnula prstem, tak má na kontě eura ze zisku a ta tam nechá ležet. Kde je tedy chyba a jak se z ničeho najednou vylíhla eura, které nyní banka má?

J. Boleslav 23.11.2013 9:33

Re: z mého pohledu občana

V současnosti se při podobných transakcích už nic netiskne, vše probíhá elektronicky. Na principu to ovšem moc nemění.

P. Papež 23.11.2013 10:44

Re: z mého pohledu občana

Hlavně se to kladně odrazí na ročních odměnách bankovní rady A o to jde především. Obyčejní lidé finančně do riti, bankovní rada na půl roku na Sychelské ostrovy..

J. Bruner 23.11.2013 15:08

Re: z mého pohledu občana

z čeho soudíte, že ČNB neměla skutečné peníze resp.že si je skutečně nenatiskla?

L. Novák 24.11.2013 1:10

Re: z mého pohledu občana

Protože by to nemělo žádný smysl. ČNB jednoduše stačí připsat pár miliard oběživa do kolonky  "zvýšení množství peněz v oběhu" a nakoupit za ně EURa ve vytyčeném směnném kurzu odpovídajícím plánovanému znehodnocení měny. Může to dělat neomezeně dlouho, protože si těch peněz do oběhu (v bezhotovostních transakcích) může "připsat", kolik bude chtít, dokud nedosáhne znehodnocení měny na trhu podle svého záměru.

Je to stejné, jako za totality, kdy nastala "céčkománie" - a všichni se honili za nedostatkovými plastovými céčky. Stačilo spustit jeden vstřikolis navíc a zaplavit obchody pytlíky s céčky za levné ceny. Tím jejich tržní cena při směně mezi občany padla, protože se jich dal koupit pytel "za babku" a nikdo už je nepovažoval za vzácnost. :-)

J. Bruner 24.11.2013 10:57

Re: z mého pohledu občana

právě, spustil se vstřikolis a vyrobil céčka, na které si bylo možno sáhnout a stejně postupovala ČNB. Protistrana totiž za svá EURa chtěla dostat skutečné koruny. To co popisujete je již jen další postup převodu. Ten se děje elektronicky a rozdíl se vyrovnává k určitému datu mezi ČNB a komerčními bankami.