5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

GLOSA: Nenadávejme Romům, změňme sociální systém

Hněv vůči Romům graduje. Lidé pochopitelně vnímají jako nespravedlivé, když někdo nepracuje a dostává skrze stát peníze druhých.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Havlicek 26.7.2013 19:56

Minimální mzda

Tak to zkusím ještě jednou vysvětlit:Fascinuje mne, jak se socialisti a plánovači všeho druhu rádi zabývají vznosnými cíli a dehonestací pravice a naprosto ignorují důsledky takových hloupostí. Vždyť je to tak lehké domyslet všechno až do konce. Má-li zaměstnavatel takových nízkopříjmových lidí k dispozici od zákazníků (neboli příjemců takových služeb s nízkým ohodnocením) mzdové prostředky ve výši 54940,-Kč pro pět zaměstnanců, má dvě možnosti. Buď navýší cenu takové společensky málo hodnocené služby pro zákazníka o vyšší cenu práce na mzdě, zatíží samozřejmě toto navýšení ceny také DPHáčkem a navýšenou cenu vyfakturuje zákazníkovi, tedy například Vám, tvořiteli sociálního státu. Se sviněmi kaptalistickými a zlodějskými na rtech ho pošlete kamsi a sdělíte mu, aby si to nabouchal někam a zaměstnavatel propustí všechny, které zaměstnával a bude kopat sám na sebe. Nebo rovnou propustí jednoho z oněch pěti a práci rozdělí mezi zbývající čtyři, aby nemusel navýšit cenu služby pro Vás, jako plátce té služby. Námitka, že navýšené peníze na mzdové prostředky ze svého, kapitalistického, je úplně lichá, protože mzdové prostředky nejsou "ze svého", ale z firemního a tady už se pokouší politik rozhodovat o tom, jak má jedinec nakládat s kapitálem, před čímž varoval už Adam Smith... Prosím, socialisti, přemýšlejte o tom, jak zareagují na Vaše kroky ti, kdož na ně nějak reagovat mohou... Institut minimální mzdy je celkově blbost právě pro argumenty, které jsem Vám uvedl.

J. Jurax 26.7.2013 23:08

Re: Minimální mzda

Tohle dobro páchající socialista nepochopí - jeho mozek je nastaven jinak; on vidí jen ty bědné, co pracují za minimální mzdu, jak jim bude o pětistovku pomoženo, takže jim nastanou tučné časy ... a taky si takový socialista myslí, že tu pětistovku (půus sociální a zdravotní z té pětistovky, co jde státu, a daň z příjmu) taky jim dá kapitalistický vydřiduch ze svého, z peněz, co byl vyždímal z potu a mozolů námezdně pracujících, čímž se opět o krůček přiblížime kýžené spravedlnosti.

K. Frejlach 26.7.2013 16:50

Sociální dávky musí v určité výši existovat

Sociální dávky musí existovat, umožňují značně velké skupině lidí u nás překonávat chudobu. Ale podle mého musí být pro všechny stejné. To, že stát přispívá na bydlení jednoho Roma částkou až dvanáct tisíc měsíčně, k tomu nemám slov. Vydělávají na tom spekulanti, nastěhují do domů na sídlištích romské rodiny, sami bydlí někde jinde, nevadí jim, co se tam děje a bohatě jim to pak stačí třeba k celoročnímu luxusnímu životu na některém tichomořském ostrově. Stát takovéto darebáctví podporuje a platí. Značnou část Romů to nijak nemotivuje pracovat (a jejich děti chodit do škol) a tak několik stovek Romů od časného odpoledne do pozdní noci stihne dělat na velkém sídlišti spoustu lumpáren (třeba na Máji v ČB), ráno totiž nemusejí vstávat. Jednoznačně tedy tvrdím, že sociální dávky v rozumné míře pro "bílé" i pro Romy jsou nutné, ale pro všechny z nich musí být podle stejného předpisu. Těch dvanáct tisíc za měsíc na bydlení jednoho Roma je úplný nesmysl. 

J. Heincl 26.7.2013 22:07

Re: Sociální dávky musí v určité výši existovat

Mohl byste uvést, který úřad práce kterému ubytovateli platí za jednu osobu 12 000 Kč měsíčně? Situaci sociálních příspěvků na bydlení znám a 12 000 Kč nevěřím.

E. Heusinger 26.7.2013 16:49

Pane autore,

ten kdo pracuje za minimální mzdu dostává další peníze bokem. A stát přichází o peníze.

P. Havlicek 26.7.2013 19:58

Re: Pane autore,

Vycházíte z domněnky a na té stavíte dál. Zaměstnavatelé mají nutkání platit na černo, zaměstnanci mají nutkání chtít peníze načerno. To je zcela přirozené a vůbec to nesouvisi s minimální mzdou. To je produkt složitosti daní a odvodů. Pokud bude jednodušší (ne trestnější, ale skutečně jednodušší) zaplatit relativně malou daň a relativně malé odvody, nikomu nebude stát za námahu jakkoli tyto platby obcházet a rád je pro svůj klid zaplatí. Každá mzda, a to je už jiná kategorie, vychází z hodnoty, kterou je ochoten zaplatit za vykonanou službu příjemcem mzdy příjemce služby. Jinými slovy mzda vychází z pocitu uspokojení příjemce služby. Tedy - firma nabízející výkopy vodovodní přípojky po vesnicích zaměstnává kopáče, který pobírá takovou mzdu, která vychází z ceny, kterou jsou jednotliví vesničané ochotni zaplatit za vykopanou přípojku a nikoli z tabulky, kterou vydá kterákoli vláda na světě ať chcete a nebo ne. Čím vyšší tabulka nařídí platbu kopáčovi, tím vyšší bude výsledná cena pro vesničany. Až jednou se stane tak vysokou, že si přípojky vykopou svépomocí a chránění kopáči, jichž se dotkla ochrana socialistickou minimální mzdou, skončí jako nezaměstnaní. Je to fakt tak těžké pochopit?

P. Vaňura 26.7.2013 13:36

Autor žvaní

Vyřešení problému bych hledal v Sigapuru. Přídavky jen na dvě děti, na třetí nic, ze čtvrtého daň. Krádež trestat výpraskem ratanovou holí. To by vyřešilo nejen "Romský problém," ale i kriminalitu jako takovou.

Systém je totiž u nás nastaven tak, že pokud někdo krade po malých částkách, může nakrást za desetitisíce ročně, a tak se krádežemi fakticky uživit. Když je na dávkách, a nelze z něj vymáhat pokutu, je fakticky nepostižitelný. Naproti tomu v Kanadě, pokud se kapsář ocitne před soudem potřetí, vyfasuje deset let.

V. Kain 26.7.2013 14:23

Re: Autor žvaní

Pan Mach má pravdu.Určitě by výprask byl lepší než nějaké bu bu bu.Chytnout zloděje v obchodě a střelhbitě mu jich 15-20 vysolit na zadek by jistě spoustu zlodějů odradilo.A nebo kapsáři.To by byla sranda jak by řvali při každé ráně.Jenomže tento trest u nás není jaksi možný.Co by tomu řekli ochránci lidských práv a nebo Brusel?Myslím,že se dneska přestupky sčítají a potom už je to trestný čin.Jako ten zloděj co kradl benzin.Vždycky jen pod hranici 5 tisíc a myslel si,že je nopostižitelný.A pak prasklo a všechny krádeže  mu policie nasčítala.

Z. Kulhánková 27.7.2013 2:07

Re: Autor žvaní

Přídavky na děti zrušit úplně, nahradit je velkorysou úlevou na daních. Přídavky totiž stimulují množení méně kvalitní části populace, kdežto daňové úlevy pomáhají té kvalitnější.

A. Sekanina 26.7.2013 10:01

Na stavbách v Č.R. pracují desetitisíce Ukrajinců.

Ukrajinci jsou hlavní příčinou nezaměstnanosti méně kvalifikovaných lidí. Navíc své výdělky vyvážejí domů. A jednou jim bude náš stát platit důchody. Tudy utíkají miliardy, ale my na to máme. S  autorem souhlasím, štědré dávky notorickým flákačům zrušit!

J. Kombercová 26.7.2013 12:14

Re: Na stavbách v Č.R. pracují desetitisíce Ukrajinců.

Nevím, jakou mzdu dostávají ukrajinští dělníci (a slyšela jsem, že tyhle manuální práce u nás vykonávají lidé študovaní, doma práci nenajdou, tak jsou sem a i za peníze, za které by Čech nedělal, oni ano). Notorické flákače dělat nepřinutíte. A pokud se vyplatí pobírat dávky (plus práci na černo), tak budou lidi na dávkách.

R. Tichý 26.7.2013 16:05

Re: Na stavbách v Č.R. pracují desetitisíce Ukrajinců.

Ukrajinský zedník dostává asi 120-150 Kč/h. Pracují 10 hodin denně.

S tím vzděláním to tak již není, těm vzdělanějším už se daří najít si u nás práci ve svém oboru.

V. Pavelek 26.7.2013 9:59

Sociální systém odměňuje flákání.

Do jisté míry odměňuje! Kdyby tomu skutečně tak bylo, pak by tisíce lidí zoufale nehledaly práci. Že mezi nimi nejsou téměř žádní Romové ale taky o mnohém svědčí.

T. Czernin 26.7.2013 9:22

Docela hezká

akademická úvaha, leč jako obvykle po machovsku zkratkovitá a myšlenkově nedotažená. Autor zřejmě nemá ani to nejmenší tušení, co jsou cikáni zač...

M. Heisler 26.7.2013 11:10

Re: Docela hezká

Možná by to fungovalo u jiných etnik. Sebrat dávky znamená zvýšit kriminalitu.

Lepší varianta je ta místnost na ÚP a píchačky. Kdo není invalidní a nemá práci, tak dostane dávky jen pokud stráví 8 hodin denně v této místnosti (flexibilní "pracovní" doba je samozřejmá, dovolená, nemocenská a další vymoženosti podle zákoníku práce také). Dávky na děti dostane, jen pokud sám "pracuje" a dítě chodí do školy. Když rovnoprávnost, tak rovnoprávnost.

J. Kadeřábek 26.7.2013 11:48

Důvod současných konfliktů

v Thomadorfu nebo Duchcově netkví v sociálních dávkách. To by jsme si jako blbá mlčící většina nedovolili. Jen jsme se osmělili protestovat aby nás  cikáni nemlátili. Takže tentokrát pane Mach trochu vedle. Jinak ovšem s meritem věci souhlas. Všechny dotace jsou cestou do pekel.

P. Janáček 26.7.2013 12:04

Re: Důvod současných konfliktů

kdo jste vy?

jste něčí mluvčí?

J. Schwarz 26.7.2013 6:56

S tím by se

dalo souhlasit.

J. Heincl 26.7.2013 6:31

Autor má pravdu

Minimální mzda a socialistický zákoník práce poškozují nekvalifikované pracovníky a ztěžují hledání práce nezaměstnaným.

P. Janáček 26.7.2013 1:54

uvolněme regulaci ve školství

a bariéry pro cizince

proč zaměstnávat nějakého macha, když si školy budou moci dovážet mnohem vzdělanější profesory někde z kazachstánu či ukrajiny a platit jim jen pár tisíc (a pár korun tlumočníkům :))

P. Vaňura 26.7.2013 22:25

Takže reálně, znám Ukrajinku, která učí na VŠ, ale

než zvládla češtinu dělala tři roky laborantku. Hodina, kde učí Kazach a tlumočník překládá je námět na veselohru. Profesoři navzájem by samozřejmě komunikovali anglicky, ale to nemůžete chtít od studentů.

P. Janáček 26.7.2013 1:28

tady je vidět

jaký je autor teoretik bez znalostí skutečného života

na velké výkopové práce se člověk nevyplatí pokud mu nebudeme platit doslovně koruny a z těch si nevydělá ani na oběd při práci

a na malé se zase lidé stále najímají, protože stroj je z mnoha důvodů nepraktický

P. Götze 26.7.2013 7:31

Re: tady je vidět

Tad nekdo nepochopil, co chtel basnik vyjadrit. nevadi, nikdo neni dokonaly.

P. Janáček 26.7.2013 10:16

Re: tady je vidět

ale pochopil velmi dobře.

básník použil nesmyslný příměr kdy říkal, že se vrátíme před používání strojů a vytvoříme dokonalou zaměstnanost díky lopatám, šicím jehlám a šroubovákům.

právě proto připomínám nadšencům, že ono alternativní zaměstnání toho či onoho by muselo být za halíře. ale vy raději máte krásně teoretický svět liberálů, ten sice je jen utopií jako komunismus, ale na papíru, když ho nesrovnáme s realitou, tak krásně funguje. :)

V. Němec 26.7.2013 10:28

Re: tady je vidět

Básník se chce vrátit do doby  před používáním strojů  a vytvořit dokonalou zaměstnanost díky lopatám, jehlám a šroubovákům?!!!

To je fór ne?

Pokud ne, musím souhlasit s p. Götzem: Tady nekdo nepochopil, co chtel basnik vyjadrit. nevadi, nikdo neni dokonaly.

P. Janáček 26.7.2013 10:49

Re: tady je vidět

prosím, tak dejte konkrétní příklady sám, když to bylo jen takové blábolení bez obsahu

autorův příměr byla teoretikova blbost a ukazuje, že to není řešení

nebo chcete mít haly plné dětí šijící oblečení jako ve východní asii za pár korun na den? ne vlastně ani tak to autor nemyslel. autor totiž vůbec nemyslel

P. Janáček 26.7.2013 10:57

Re: tady je vidět

ale možná je to pro vás moc složité

tak se vás zeptám jinak

"Zrušme minimální mzdu, která způsobuje, že si každý místo živého dělníka s krumpáčem raději najme stroje."

přiznáváte, že tato věta je nesmysl, že minimální mzda není na vině

J. Kuka 26.7.2013 13:29

Re: tady je vidět

Evidentne nevite o cem mluvite , je plno vykopovych praci , ktere se stale delaji rucne (hlavne uzke profily , napriklad pokladani kabelaze) a pochybuji ze tomu bude v nejblizsich 50 letech jinak . Vim o firme , ktera na tyto prace zamestnava prevaznou vetsinu romu , ale je to pres zprostredkovatele , ktery si umi udelat poradek dostava fixni castku za vykonanou praci . ( Neni treba dodavat , ze je to taky rom ) . Na sbirani odpadku a uklizeni jsou take pouzitelni .

P. Janáček 26.7.2013 13:45

Re: tady je vidět

a umíte číst? tak se podívejte o kousek výše a pak si porovnejte to co jsem napsal s tím co jste napsal vy

V. Němec 26.7.2013 13:35

Re: tady je vidět

2/2

Pokud by stát minimální mzdu snížil (případně zrušil), staly by se firmy díky nižším cenám výrobků konkurenceschopnějšími - což by mělo kladný vliv na zaměstnanost, růst výroby, výběr daní a dokonce i růstu kupní síly lidí.

Která varianta je pro lidi obecně lepší? Dokonce i pro ty nezaměstnané na sociální podpoře má v druhém případě stát víc peněz. 

Neznamená to ale nutně, že minimální mzda musí být vždy a za všech okolností špatně - pokud ji stát určí vhodně - tj. níž než by byla cena práce stanovená na základě poptávky a nabídky (v 99% případů), tak se "ekonomicky" nic významného neděje.

Co do efektivity deformuje současná minimální mzda cenu práce a tím celý trh. Z hlediska sociálního má být pojistkou před vykořisťováním "zlými" kapitalisty - jenže ti kapitalisté potřebují tu práci vykonat - a zaplatí ji, pokud zboží umístí se ziskem na trh.  Je to dvojsečné. Čím vyšší minimální mzda, tím lepší podmínky těch nejhůře placených, ale tím víc lidí je bez práce nebo na tomto minimu, tím dražší zboží a tím větší nároky na státní sociální podporu...