8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

GLOSA: Národní hrdost, nebo idiotismus?

Určitě jste to zaznamenali: Sněmovna schválila, že od r. 2022 má být v prodejnách nad 400 metrů čtverečních 55 % vybraných potravin z české produkce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Mařák 29.1.2021 6:51

Ano, jsou i s otcem národní socialisté, Klaus starší by však pro tuto formu státního dirigismu patrně nehlasoval, řekl bych.

A. Forman 29.1.2021 7:00

Ne, o panu Klausovi st. jako o národním socialistovi fakt nepište, je to totiž lež. Ale pokud chcete lhát, je to váš problém, ne pana Kause st.

M. Mařák 29.1.2021 7:05

Nepokládám to za lež, pouze za realistický pohled na jeho skutečnou politiku a nikoliv na vzletná slova, která rád pronáší.

L. Novák 29.1.2021 6:45

Někdo si pod pojmem nacista automaticky vybaví (díky řadu desetiletí trvajícímu výplachu našich mozků) nacisty německé. Nedokáže si představit, že nacismus je pojem nezávislý na Německu a může se vyskytnout kdekoliv na světě.

M. Mařák 29.1.2021 6:48

Ten pojem a tu ideologii vymyslel český politik Klofáč, zakladatel brkounů, dávno před Hitlerem.

J. Pavelka 29.1.2021 10:23

Problém je, že dobývat Evropu a celý svět prostě české politiky napadlo - a ani napadnout nemohlo...mimochodem, před Hitlerem byla NSDAP sice levicová, ale normální strana...teprve postupně, nejprve docela nenápadně, se "zradikalizovala"

A. Forman 29.1.2021 5:44

Velice správná úvaha, paní Šichtařová, děkuji za Vaše slova.

J. Krásenský 29.1.2021 3:55

Ani národní hrdost ani idiotství. Jen otázka bezpečnosti. Proč BIS varuje před ruským a čínským dodavatelem JE? Proč při armádních zakázek je důležité, aby se alespoň munice a náhradní díly vyráběly v české republice? Hospodář nesmí počítat jen s "příznivým počasím", že mu "zaprší", když potřebuje a jindy "zasvítí", aby dozrálo. Ano, je to levnější, když nebudeme počítat s nečasem a krizovými situacemi, ale je to pošetilé. Ačkoli se nám zdálo, že pádem železné opony končí dějiny a čekají nás už jen pozitiva, najednou je všechno jinak. Vzdušné zámky odvál vítr a vracíme se do reality. Stále platí skautské "Buď připraven!". Naše vlastní dějiny nás učí, že žijeme ve světě bez pravidel a musíme se spoléhat sami na sebe, přátelé jsou hezká věc, ale v mezinárodní politice přátelé nejsou, jen zájmy, smlouvy platí, jen pokud je to pro silnějšího výhodné. Ani v nouzi nepoznáme přítele.

J. Berger 29.1.2021 5:42

No jo, ale my v potravinách (také částečně vlivem EU - viz cukr) soběstační nejsme. Asi tak na 50%. Takže ten zákon je pakvil, nahrávající zejména Agrofertu.

J. Krásenský 29.1.2021 17:53

V tom případě je nutné, abychom nastavili vlastní podmínky tak, že za pár let soběstační budeme.

L. Novák 29.1.2021 2:06

No nevím, mě teda tahle parta rudých ;-O idiotů v politice nezklamala vůbec. ;-) Je to přesně nesmysl z repertoáru, který od nich lze čekat. Hurá do Evropy, podepsat a zavést do praxe kdejaké kravinium nařízené EU/EK schválením v Posranecké sněmovně, pak to vyžadovat po občanech, aby nesmysly dodržovali pod sankcemi, případně jejich rozsah rozšířit ještě podle fantazie rudých mozků, aby se na něco důležitého nezapomnělo. A samozřejmě namnožit počet státem placených byrokratů, kteří na to všechno budou dohlížet. Nejlépe z okruhu vlastní rodiny, aby se ty peníze nerozdávaly někomu cizímu...

A pak najednou dojde k prozření, že takle to dál fungovat nemůže. A tak začnou vymýšlet další, vlastní kravinia, kterými se dostanou do rozporu s tím, co před časem sami odhlasovali v Parlamentu a vydali jako zákonné normy. A teď jsou z nich najednou "zachránci zemědělců". Jenomže, jak jsem si všimnul, ani zdaleka ne všichni o takovou "ochranu" stojí, protože si uvědomují, že pokud v ostatních zemích zavedou stejná omezení proti českým produktům jako odvetu, budou se moct jít klouzat... :-P

Pro kvóty hlasovali poslanci SPD, ANO, ČSSD, KSČM i Václav Klaus ml...!! [>-]

P. Velenka 29.1.2021 1:06

Autorko, když jste tedy ta ekonomka, napište srovnání o tom, jaké jsou v zemích (stačí) Evropy skutečné náklady na výrobu základních potravin a jak jsou tyto ceny ovlivněny státními dotacemi. Pak uvidíme, k čemu jste loajální ...

L. Novák 29.1.2021 2:10

Aha, takže vy chcete v rámci EU zadrátovat hranice ostnatým drátem a žádné cizácké potraviny sem nevpustit? To si pamatujeme ještě z komunistické totality...

A pak je druhá možnost, vystoupit z EU, a pak už nesmysly pitomců v české vládě a parlamentu nebudou nikoho v EU zajímat. Otázkou je, jak se návrat ke hladovému komunismu bude líbit českým voličům. :-P

A. Forman 29.1.2021 5:46

Pokud neumíte hospodařit se svými penězi, nenuťte to ostatním... Jestliže potřebujete zákon na utrácení peněz za zboží, já tedy ne.

V. Mokrý 29.1.2021 6:26

A na dopravu i přes 1/2Evropy - přínos ekologii.