29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

GLOSA: Mléčné kejdování

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kerob 11.11.2009 12:14

Re: az se nauci mleko prodavat sami tak jako na Slovensku

Presne tak.Ale zase jak mi poslal jirka.s. ten odkaz, tak si z toho kluci zemedelsky delaji srandu,jestli to chteji prodavat za 24Kc.Ten sikula slovenskej to prodava do prinesenych nadob pouze schlazene na 4 stC za 15Sk/litr.No a jestli mi to tihle vykukove chteji balit do umele hmoty za 24Kc/litr, tak si myslim ze nebudu jejich pritel.Pravda,kvalitou se to mozna bude lisit,ale oni si neuvedomujou,ze ten pretlak na trhu je velky.A jestli to do mlekarny vezou schlazeny na 4stC a prodavaji to za 6kc/L, tak nevim proc mi to chteji vnucovat za 24Kc.Tech 15Kc bych dal,ale cenu 24kc bych si nechal zduvodnit od vycuranku.... a klidne at zhebnou, kdyz jim nestaci zisk 9Kc/l.

vltava 11.11.2009 12:10

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

Předpokládám, že se o nutnosti kvót píše v učebnicích politické ekonomie, ze kterých se vyučoval marxismul-leninnismus.

Jinak nechápu důvod, proč by ten, kdo produkuje levné a kvalitní potraviny jich nemohl pěstovat více, a naopak kdo drahé a špatné tak méně. Existuje totiž přirozená kvóta, to je množství potravin, které jsou schopni lidé sníst. Produkovat víc nemá smysl.

vltava 11.11.2009 12:03

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

EU podle Vás není stát? To snad ne.

MLOK 11.11.2009 12:02

Re: az se nauci mleko prodavat sami tak jako na Slovensku

Milý Kerobe, souhlasím s Vámi! Zemědělci si budou muset vzít příklad z pana Bati! Mléko nejen podojit, ale i pasterizovat a šupito-presto prodat ve SVÝCH PRODEJNÁCH!!! Žádné TESKO, nebo GLOBUS!!!

      Těším na OPRAVDICKÉ MLÉKO OD KRAV (KOZ), jak ho znám z venkova. Už mám dost té "homosexualisované" odstředěné břečky z krabic a igelitových vemen.

vltava 11.11.2009 12:01

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

Jistě. O tom píšu v jiném příspěvku. Místo intenzívního zěmědělství, které produkuje neprodejné potraviny, by možná bylo lepší nechat část půdy ladem, vrátit remízky. Tím se zlepší zadržování vody v krajině. Až jednou bude půda zase potřeba, tak vykácet a rozorat je to nejmenší.

vltava 11.11.2009 11:55

Re: Výborný článek

Víte, můj názor je, že IT není perspektivní obor. Očekávám, že kdo dnes začne s IT, bude mít za cca 15 nebo 20 let problémy s uplatněním. Bude nucen se přeorientovat na něco jiného, bůhví co to bude, třeba i to sklářství ;-D

Jinak pokud Váš syn nemůže najít místo, tak by se měl zamyslet co dělá špatně a zkusit něco změnit. Např. 1) naučit se programovat 2) poohlédnout se po něčem jiném 3) zkusit práci jako správce sice na zkrácený úvazek, ale třeba i ve více firmách.

jirka.s. 11.11.2009 11:54

To jenom soudruh Veleba a jeho jézéďáci!!!

Řada zemědělců ale plánované vylévání mléka nepodporuje. „My žádné mléko vylévat nebudeme, my jej prodáváme zhruba za cenu devíti korun do mlékáren a náklady na litr mléka máme kolem šesti korun,“ konstatoval pro Mediafax ekonomický ředitel Svazu marginálních oblastí ČR Petr Krogman. Také Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) se čtvrtečních protestů nezúčastní. „Žádný orgán ASZ o protestech nerozhodl a ani o tom nejednal. Nemáme ani signály o tom, že by se k vylévání mléka měla připojit nějaká z našich regionálních organizací. Podle nás se takovými protesty nic nezmění a cena mléka, která trápí i naše členy, se nezvýší,“ konstatoval tajemník ASZ Jaroslav Šebek.  http://www.mediafax.cz/domaci/2947835-Zemedelci-budou-vylevat-mleko-do-poli

jirka.s. 11.11.2009 11:51

Re: Kdo z Vás, přátelé, je vlastně farmář,....

Že je ale "viditelný" soudruh Veleba, původním to povoláním okresní tajemník KSČ pro zemědělství v Náchodě !!! ;-(

jirka.s. 11.11.2009 11:48

Re: az se nauci mleko prodavat sami tak jako na Slovensku

Hmmm, asi máte pravdu, že to tak dopadne, ale každopádně jim fandím!!! ;-)

kerob 11.11.2009 11:44

Re: az se nauci mleko prodavat sami tak jako na Slovensku

jj, dik uz se tesim ale jak znam markety a jejich podminky pro prodej drobnych podnikatelu v jejich regalech,tak do toho bude muset nestastnik nalejt 50% vody.Takhle ne, opravdu musi byt mimo jejich dosah a pusobnost.Jinak bude anonymni a zmizi.Tudy cesta nevede.Oni mu jako pomuzou a ruznejma poplatkama ho zniceji, o to jim pujde,znicit konkurenci a tihle odvazlivci jsou sakramentska konkurence!!!

půdní úrodnost 11.11.2009 11:43

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

Trvá více než 500 let, než se vytvoří 1 palec (2,5 cm) ornice.21 V přirozeném prostředí je ornice vytvářena rozkladem rostlinné hmoty a erozí hornin a je sama chráněna před erozí rostlinným pokryvem. Produktivita půdy poškozené intenzivním zemědělstvím se díky erozi každým rokem snižuje o 65 %.22

Dřívější prérie, které se staly obilnicí Spojených států, ztratily polovinu tloušťky ornice po pouhých sto letech farmaření. Tato ornice mizí 30krát rychleji, než se obnovuje přirozenými procesy.23 Současné plodiny jsou mnohem náročnější na živiny, než byly původní trávy, pokrývající kdysi Velké planiny. Důsledkem je rozsáhlé vyčerpání živin.

Eroze půdy a vyčerpávání minerálů způsobují každý rok zemědělství USA ztrátu rostlinných živin v hodnotě 20 miliard dolarů.24 Většina půdy na Velkých planinách není nic víc než houba, do které je nutno pumpovat vodu a živiny, aby dávala úrodu.

Každým rokem jsou v USA ztraceny 2 miliony akrů polí kvůli erozi, zasolení a vyčerpání vodních zdrojů. K tomu navíc 1 milion akrů z orné půdy zabere stavba měst, silnic a průmyslových objektů.24 Přibližně tři čtvrtiny veškeré rozlohy USA připadá dnes na zemědělství a komerční lesnictví.25 Rozšiřující se populace vytváří zvyšující se tlak na dostupnost zemědělské půdy.

Tím mimochodem ponechává jen malou část rozlohy USA dostupnou pro solární technologie, potřebné pro moderní sluneční hospodářství. Rozloha dostupná pro pěstování biomasy je rovněž omezená. Z toho důvodu rozvoj solárních technologií a pěstování biomasy musí probíhat na úkor zemědělské produkce.

ok 11.11.2009 11:42

Re: Kdo z Vás, přátelé, je vlastně farmář,....

Vo tom to je, díky za odkaz.

Nezemědělci vůbec netuší, že jsou tu tihle lidé. Média o nich mlčí, v médiích jsou výhradně komunističtí pohrobci z Agrární komory.

svět 2009 11.11.2009 11:38

Re: Evropská regulace - náš vzor

Naše zásoby potravin jsou na nejnižší úrovni za posledních 50 let a po roce 2030 budeme

potřebovat o 50 procent více potravin, o 50 procent více energie a o 30 procent více pitné

vody.             profesor John Beddington

Beddignton upozorňuje, že potravinové zásoby na celém světě jsou poměrně nízké - kolem 14 procent celoroční spotřeby - a potravinová krize může kdykoli propuknout i kvůli mimořádnému suchu nebo záplavám v některých oblastech, což znovu povede ke zvýšení cen potravin.

PS   Amerika a Kanada (hlavní vývozci) bude věčně vyvážet své obilí, včetně kukuřice ?

jirka.s. 11.11.2009 11:38

Re: az se nauci mleko prodavat sami tak jako na Slovensku

http://www.asz.cz/cs/aktualne-z-asociace/bude-k-dostani-cerstve-mleko-farmari-to-zkusi.html 

kerob 11.11.2009 11:35

az se nauci mleko prodavat sami tak jako na Slovensku

tak teprv z nich budou podnikatele.Ted jsou to JZDaci jak vysiti a tresouci se na dotace,aby proboha nemuseli moc delat. Uz se o primy prodej snad pokousi nekdo v Budejovicich.Na Slovensku dotycny zemedelec pouzil starou lednicku na schlazovani cerstveho mleka plus vydejni automat,litr mleka za 15,. Sk,cele to postavil vedle supermarketu.Hygienici mu dali zelenou,(u nas by ho asi udusili), lidi chrochtaji blahem a on nestaci zavazet vydejni misto.Pravda, stal ho ten vydejni stroj nekoli desitek tisic,ale z rozdilu cen vykupnich a jeho prodejni ceny oproti marketu je zrejme,ze za chvili se mu to zacne sakra vracet.Vzdavam mu cest a tesim se na ty v Cesku, kteri to proboha uz uchopeji jako napad a ja uz si bezim pro konvicku,abych si takove mleko s velkym "M" mohl koupit taky.

ok 11.11.2009 11:35

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

Pistollo, nastudujte si v nějaké učebnici ekonomie, proč existují kvóty. Jsou pro to "technické" důvody. Bez kvót by zemědělci chcípali hlady každý rok. Je to jiná kategorie než trenky.

jirka.s. 11.11.2009 11:35

Kdo z Vás, přátelé, je vlastně farmář,....

http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/dvacetminut/_zprava/557615  ;-(

advista 11.11.2009 11:30

Re: Evropská regulace - náš vzor

Já bych viděl obrovský nadbytek drahých úředníků ve všech oblastech, měli by je začat "vylévat", ale kam, když se nehodí k žádnému použití.:-)

neokolonialismus 08 11.11.2009 11:29

Re: Zajímavé / potravinová bezpečnost státu

Bohaté vlády a korporace začínají zkupovat miliony hektarů zemědělské půdy v rozvojových zemích s cílem zajistit si dlouhodobě přísun potravin.

Jacques Diouf, šéf organizace OSN pro potraviny a zemědělství, varoval, že to může vést k "neokolonialismu", kdy chudé státy budou produkovat potraviny pro bohaté státy na úkor vlastního chudého obyvatelstva.

Stoupající ceny potravin už vyvolaly "druhou vlnu kolonializace" Afriky. Tento týden oznámila jihokorejská firma Daewoo Logistics, že má v plánu pronajmout si na Madagaskaru na 99 let milion hektarů zemědělské půdy. Plánuje tam do roku 2023 pěstovat ročně 5 milionů tun pšenice a na dalších pronajatých 120 000 hektarech půdy bude pěstovat palmový olej. Zemědělské pracovníky najme z Jižní Afriky. Výroba bude určena pro Jižní Koreu, která chce omezit svou závislost na dovozu potravin

"Jsou to čistě komerční projekty, ale podkládá je bezpečnostní imperativ, nutnost zajistit spolehlivou dodávku potravin, program, který podporuje vláda," řekl Carl Atkin, poradce v britské firmě Bidwells Agribusiness, která pomáhá vyjednávat takovéto velké mezinárodní prodeje zemědělské půdy.

Vláda Madagaskaru uvedla, že bude nutno vypracovat studii ekologických dopadů tohoto projektu, avšak návrh na investici od firmy Daewoo uvítala. Tento obrovský nájemní projekt je dosud největším z velkého počtu dohod o pronájmu zemědělské půdy, které byly uzavřeny od loňska, kdy začaly stoupat ceny potravin.

eu 11.11.2009 11:21

Re: Zemědělci chtějí socialismus? plošná dotace konzumentů potravin

Prostřednictvím zemědělců jsou p l o š n ě dotováni konzumenti všech potravin v EU.

EU se bojí útěku obyvatel z venkova do měst a vzniku nových revolučních skupin - viz jižní Amerika.

Potraviny - věc Nezbytná, jíst se musí denně - bohatí i chudí - věci Zbytné se dají oželet.

PS vývoz potravin od nás r. 1990 za 2,3 mld korun, dovoz v roce 2006 za 32 mld korun a zejména nárust dovozu mléčných výrobků ( původní země EU mají o 40 % vyšší dotaci) v době jejich nadbytku u nás (Čína po aféře nebere ?). Dovoz potravin v době jejich nadbytku u nás - je dovozem nezaměstnanosti, luxusní převážení potravin po silnicích a zněčišťování životního prostředí.

PS silniční daň snad bude tyto luxusní a zbytečné převozy postupně omezovat; bývalý vicepresident FAO (sídlo v Římě) před téměř 20 lety uvedl, že základní potraviny se mají výrábět tam (pokud to jde) tam kde žije většinová populace (a nedělat obchod pro obchod).

LA JK Z XI09 11.11.2009 11:20

Re: Kdo z Vás /výrobní mléčné kvóty na obyvatele(kg)- některé členské země

Irsko 920, Dánsko 838, Nizozemsko 695

Česká republika 266, Slovensko 197 kg (na obyvatele pro hospodářský rok 2009), spotřeba v Česku v minulém roce byla 244,5 litru na osobu

Celková světová bílance výroby a užití mléka, která byla do roku 2006 hluboce deficitní a v roce 2007 poprvé na nule, vykázala v roce 2008 již přebytek čtyři miliony tun - mléka je přebytek.

Výroba másla je více méně stabilní, ale například v USA se za loňský rok výrazně zvýšila. V důsledku toho byl světový trh zaplaven velmi levným máslem z USA. Máslo se v mrazírnách běžně skladuje při teplotách - -18 stupňu celsia .(mínus). prodává se běžně pod označením stolní máslo. Dvakrát za rok se provádí smyslové posouzení. Zásoby se nezvyšují. Skladuje se rok až dva roky.

PS vyvezeme dojnice, část pozabíjíme, ztratíme soběstačnost jako ji ztrácíme u cukru - dovoz (i nezaměstnanosti) ?

Lubomír55 11.11.2009 11:20

Re: Výborný článek

No a k tomu si představte, že můj syn už půl roku marně hledá (v Praze) místo správce sítě, pro které má slušnou kvalifikaci i praxi. Jenže všude chtějí, aby k tomu ještě uměl programovat, protože pouhý správce sítě se jim zdá nevytížený. Ale proč by propána člověk, který umí programovat, dělal správce sítě?

dr Pistollo Treffa della Barba 11.11.2009 11:10

Re: Já bych to trochu zjednodušil

Ale to už je běžné i teď...mléko, máslo, dobré maso, ...se do obchodů prostě dostat nemůže, je ho stršně málo.  Kdy jste naposledy viděl v masně kapouna, čersvou husu, krůtu......jehněčí (ne skopové vydávané za jehněčí) perličky, koroptve.....Prostě se k normálním lidem ani omylem dobré věci nedostanou. Ale tak to bylo vlastně skoro vždycky. Jen  s tím rozdílem, že když se řezník snažil, vždycky měl dobré dodavatele. Teď j to už celkem jedno. Protože se už ani v čechách ve větším  nebourá maso, jen poráží....a tak je to ze vším.

brok 11.11.2009 11:06

Re: Zemědělci chtějí socialismus?

Před lety jsem udělal takový pokus. Seřadil jsem státy podle výši dotací do zemědělství a podle ceny potravního nákupního koše. Ty obě řady se, až na pár vzjímek, shodovaly. Čím vyšší dotace, tím vyšší ceny. Existují o tom statistiky OECD na jejich webových stránkách.

dr Pistollo Treffa della Barba 11.11.2009 11:04

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

Na vině jsou za prvé hrůzně vyjednané podmínky, pak úředníci co implementují bruselská doporučení ne na 100% ale na 500% a pak teprve Ti v bruselu. Myslím, že kdybychom nebyli v EU, tak se stejně budou sedláci uměle omezovat. A mají k tomu podstatný důvod. Farmář je první ve frontě, co už ví, že stát mu vůbec nic nepřináší a ze správní firmy, kterou by měl být se stal hodným "tátou", který chce se starat o všechny...:-(

brok 11.11.2009 11:02

Re: Já bych to trochu zjednodušil

Máslo za 18 asi není tak úplně máslo, v tom se s vámi shoduju. Mléko, které kysne a nehnije kupuji přímo od sedláka a platím mu 20 Kč/l za kvalitu, a platím rád. Máslo, bohužel, nedělá, ani sýry. Mám takový sen. Jak snížit státní administrativu. Všichni se o to snaží a dělají to ze špatné strany. Rozhodnou se propustit x% úředníků. To nejde. Oni skutečně něco dělají (i když je to k ničemu) a tak by se hned zas museli přijmout úředníci noví. Musí se na to z druhé strany. Nejsem zemědělec, ale švagr má lesy. Státní úředník mu určí, kolik smí těžit (to snad dobrá, i když skutečný lesák by to měl vědět lépe), pak mu nařídí které stromy, jak a kde má vysadit (což je blbost, co bude "vyrábět" je jen na podnikateli, když jdou borovice sázím borovice, když jde buk sázím buk, musím vědět jak dlouho a za jakých podmínek to roste, ale o tom ví ten státní úředník - no málo). Potom mu nařídí, jak široky smí být průsek, jak dlouhý a kde. Což je všechno blbost. Kdyby se toto "řízení" zrušilo, automaticky odpadne spousta úředníků a ušetří se. Jenže právě kvůli těm úřeníkům to nejde. Oni na těch místech spokojeně sedí a nenechají si je přece zrušit. To by pak od nich mohl někdo dokonce chtít, aby něco dělali. A věřím, že je to stejné i u zemědělců. Pamatuji doby, kdy zemědělci z jednoho okresu vyměňovali s jinými brambory za cibuli, protože cibule u nich nešla a brambor měli nadbytek. To bylo to "řízené hospodářství". Nechci, aby se nám vrátilo.

karas 11.11.2009 10:55

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

Bohužel hlavním viníkem je EU a nikoliv stát.

vltava 11.11.2009 10:43

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

Plně s Vámi souhlasím. Stát by neměl strkat svůj špinavý a korupcí prolezlý rypák do ničeho, tedy ani do zemědělství.

Kvóty - pokud je stát chce, ať je dává v první řadě sobě - ať je stanovena kvóta na podíl státního rozpočtu na HDP, např. 2%, a s tím si páni úředníci dělejte co chcete, to klidně oželím.

j 11.11.2009 10:38

Re: Zajímavé

já jsem Franta ze Svobodáku a slyšel jsem pár sedláků se vyjadřovat , takže s produktivitou práce jste mě moc neoslníl. Jediné s čím souhlasím je, že kde jsou dotace a různé zásahy státu tam to fungovat nebude