3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

GLOSA: Jsi bohatý? Tak jsi nepřítel lidu!

Novináři z německého listu Süddeutsche Zeitung, francouzského Le Monde nebo britského deníku Guardian investigativně objevili 130 000 boháčů v daňových rájích, kteří se vyhýbají daním. Nikoho z nich ale nezajímá, proč to tak je.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 12.4.2013 13:20

Není to tak jednoduché

Sdílím s autorem liberálně ekonomickou představu "malého státu", tedy státu nepodléhajícímu sociálnímu, byrokratickému, "zelenému"... parazitismu a jsem znechucen snahou paušálně kriminalizovat bohaté lidi u nás stejně jako kdekoli jinde.

Pokud bych ale souhlasil s neplacením daní, musel bych souhlasit i s jinými z hlediska "pachatelů" spravedlivými porušeními zákona (např. ekologistický aktivismus, okupování institucí...). Ten sociální stát někdo zaplatit musí a každý nemá možnost úniku.

V této aféře (vzniklé únikem informací o "Panenských ostrovech") jde i o "pokrytectví vlád", které přístupem k "daňovým rájům" odměňují své "lidi" (např. pokladníka

volební kampaně francouzského prezidenta Francoise Hollandea). V souvislosti s takto rozvířeným zájmem bylo objeveno např. tajné švýcarské konto nedávného francouzského ministra pro státní rozpočet (že by Švýcarům vadili pouze našinci?).

Tato aféra teprve začíná. Bude velmi důležité mít o ní seriozní informace (což může být problém).

J. Barto 12.4.2013 13:28

Re: Není to tak jednoduché

Ta aféra jede naplno. Pikantní je na tom, že on, to, že má konto ve Švýcarsku slavnostně při zasedání parlamentu nejdříve popřel, pak ho pod tíhou důkazů přiznal:

V. Vlach 10.4.2013 21:40

Tak kdo hodí klíč do motoru???

J. Tic 10.4.2013 21:17

?

Znám pár úspěšných podnikatelů. Nikdo však nedispopnuje závratnou hotovostí, kterou by někde ukládali, neb vše co vydělají investují do strojů, technologií atd. Ti určitě do daňových rájů peníze neposílají. Bude to asi znít levičácky, ale ty prachy budou většinou korupční a zlodějské.

F. Eliáš 10.4.2013 21:08

Bohatí lidé

jsou většinou velmi prospěšní pro svou zemi. Bohužel s bohatstvím roste chuť po majetku. Nemohli by se boháči domluvit, že stačí jenom určitá míra bohatství? Dvě jachty , osm vil v různých místech země, manželku a dvě luxusní milenky atd.? Pak už by měli svůj stát podporovat svými daněmi.

Z. Kulhánková 10.4.2013 22:08

Re: Bohatí lidé

Co je na chuti po majetku špatného? Víte, kolika lidem dá práci jenom stavba a údržba těch vil, o údržbě milenek vůbec nemluvě? Tím, že dávají lidem práci, svůj stát podporují mnohem lépe než daněmi. A jelikož si můžou vybrat, který stát bude ten jejich, každý rozumný stát si je hýčká.

J. Hajský 10.4.2013 15:49

Daně v USA

Pan Matějka napsal: P.S. Vyhýbání se daňové povinnosti považuji za zcela legitimní způsob svobodného vzdoru tomu, co politici dělají s našimi penězi. Tečka.

O USA se u nás velmi často hovoří jako o svobodné zemi. Tedy i svobodný vzdor vyhýbání se daňové povinnosti by tam měl být zaručen ústavou. Slyšel jsem ale, že daňové delikty jsou v USA jedny z nejtěžších. Protože jsem to poprvé slyšel někdy v šedesátých letech minulého století, bude to asi jedovatá slina bolševiků plivnutá na tuto svobodnou zem.

J. Hajský 10.4.2013 15:42

Je pan Matějka zemanovec?

Velmi by mě zajímalo, která politická strana je panu Matějkovi nejbližší. Podle toho, že novináře nazývá svoločí, patří asi k tvrdému jádru příznivců Miloše Zemana

F. Eliáš 10.4.2013 21:09

Re: Je pan Matějka zemanovec?

Určitě se nemýlíte.

K. Luboš 10.4.2013 14:50

Takže ještě jednou a pro Vás hezky pomalu:

Co myslíte, páně autorův výrok „Troufám si tvrdit, že těch 130 000 lidí z celého světa ... se významnou měrou i tak podílí ve svých domovských státech na zaměstnanosti a zajištění pracovních příležitostí pro ostatní“ je...

a) pravdivý

b) nepradivý

A pokud tvrdíte a), pak musíte připustit, že všech těch 130 000 výtečníků „se podílí ve svých domovských státech na zaměstnanosti a zajištění pracovních příležitostí pro ostatní“. A tedy i Ilham. Takže až ti novináři začnou zvěřejňovat onen seznam, a to si pište, že začnou, tak se spolu zboříme smíchy nad tím, kdože nám to tady zajišťuje tu naši zaměstnanost.

Š. Hašek 10.4.2013 13:31

Vcelku asi tak.

Nebudu votravovat - viz moje poznámka pod soudruhem Roučkem.

M. Šejna 10.4.2013 12:46

pane Matějko

Vy jste právě předvedl filosofii našich některých zbohatlíku: "kapitalizace zisku a socializace ztrát" . Pokud Vám nedocvaklo, co je tím myšleno, tak Vám tu poučku přeložím jinak: "do mých získů vám nic není, ale moje ztráty mi zaplatíte"

A přesně takto to funguje u Kypru. Chudáčkové zbohatlíci si tam přesouvali svá sídla, aby nemuseli platit v EU daně. I své zisky ukládali do kyperských bank. To byla ta první část jejich myšlení, tedy že do jejich získů nám nic není. Ano, opravdu je mi ukradené, kolik si zbohatlicí vydělali a kolik si uložili do tamních bank.

Teď ale nastala druhá fáze (socializace), kdy kyperské banky jsou před bankrotem a kdy Kypr nemá prachy na to, aby tyto banky podržel. A tak kyperské chytrolíny napadlo, že bychom jejich ztráty a ohrožené vklady zbohatlíků zaplatili my daňoví poplatníci přes EU formou finanční pomoci. Mě je ale ukradené i to, o kolik peněz zbohatlicí na Kypru příjdou. Takže bych jim nic nedal. A pokud chtějí od nás (rozumněj od EU) pomoc, kterou zaplatíme my daňoví poplatníci, tak ať se na svých ztrátách podílej i oni. A divím se, pane Matějko, že Vám nevadí, když finanční kolaps Kypru, zaviněný jejich daňovým rájem, musíte zaplatit i Vy z Vašich daní. A ještě se rozčilujete, když EU požaduje, aby se podíleli i zbohatlíci na Kypru.

Táhněte do hajzlu s takovýmto Vašim "kapitalismem"

J. Vyhnalík 10.4.2013 13:57

Re: pane Matějko

Představte si, že ti prozřetelnější měli sídlo na Kypru a peníze ve Švýcarských bankách.

Kypr přitom není zdaleka nejvýznamnějším daňovým útočištěm pro české firmy. To jsou země jako Nizozemí, nebo Lichtenštejnsko. Vysvětlete, proč by si podnikatel nemohl založit firmu v Nizozemí?

M. Šejna 10.4.2013 19:06

pane Vyhnalíku

já nemám nic proti tomu, aby si zbohatlící ukládali své zisky v daňových rájích. Mám ale velké výhrady proti tomu, abychom ty daňové ráje pak zachraňovali z peněz daňových poplatníků.

J. Vyhnalík 10.4.2013 19:31

Re: pane Vyhnalíku

To se naprosto shodneme. Problém je v tom, že v případě Kypru mají na problémech výrazný podíl komunistické vlády a v neposlední řadě vynucené odpisy řeckých dluhů.

V. Vlach 10.4.2013 21:35

Re: pane Vyhnalíku

Takže jako co? Spráskneme ruce a hlesnem: To se nedá nic dělat?

Tak proč se o tom píše???????

A. Bocek 10.4.2013 11:54

Závist je nejhorší ze sedmera smrtelných hříchů.

závist je základem socialismu, závist vede do pekel !

R. Langer 10.4.2013 11:59

Re: Závist je nejhorší ze sedmera smrtelných hříchů.

Souhlas!

K. Luboš 10.4.2013 10:03

Absolutně nepochybuji,...

...že takovým podnikatelským dobrodincem i ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev a jeho rodina!

V. Hajková 10.4.2013 10:22

Re: Absolutně nepochybuji,...

Pane  Luboš-   je  naprosto  samozřejmé,  že  v  tom  počtu  130  tisíc  SE  MUSÍ  ZÁKONITĚ  NAJÍT  URČITÉ  %  šizunku!  To  ovšem  nemá  nic  společného  s  tím,  o  čem  píše  p.  Matějka!

K. Luboš 10.4.2013 11:10

Re: To souhlasím, ale...

... p. Matějka to napsal natvrdo: „Troufám si tvrdit, že těch 130 000 lidí z celého světa, investigativně objevených novinářskou svoločí, se významnou měrou i tak podílí ve svých domovských státech na zaměstnanosti a zajištění pracovních příležitostí pro ostatní.“ Takže i Ilham.

Ale o to nejde. Pan autor sice brojí proti komunistům a národním socialistům, ale stejně jako oni prezentuje hodně primitivní a v podstatě nesprávné názory.  Ale musím uznat, že je to dobře napsané, úderné a že to má břink. Takže když o tom nic moc nevíte anebo se vám o tom nechce moc přemýšlet, tak by se to mohlo i líbit.

R. Langer 10.4.2013 12:01

Re: To souhlasím, ale...

Mohl byste prosím tyto "nesprávné" názory nějak osvětlit? Jaké jsou ty "správné"?

V. Hajková 10.4.2013 15:27

Re: To souhlasím, ale...

Připojuji  se !!!!!!

Z. Švrček 10.4.2013 12:02

Re: To souhlasím, ale...

A já pane Luboši nepochybuji, že ti, kteří podnikají rádi zaplatí úměrný desátek za to, aby je ti méně úspěšní neroztrhali. Avšak s vědomím toho, kam až se dostala evropská politická reprezentace v tom, jak těm neúspěšným stále podstrkovat, slibovat a tento desátek se snažit pro přerozdělování zvyšovat a na druhé straně jak těm podnikajícím kecat do jejich práce a alokací kapitálu, což jim zhoršuje podmínky, aby na ten desátek vydělali, pak se vůbec, že tito hledají, kde nechal tesař díru. Také jim není jistě lhostejno, že se to, co jim politická reprezentace vezme, se následně neinvestuje, ale  v podstatě pouze prožere a dalšího významu to tak nemá.

Je třeba se učit z historie a vrátit se třeba k starořeckým filosofům a jejich učení o uměřenosti. Ta totiž platí nejen v jídle a pití, ale i v o tom, kolik bohatým brát a hlavně co s tím potom dělat !!!

Z. Švrček 10.4.2013 12:04

Re: To souhlasím, ale...

pardón, doplňuji druhou větu ...pak se vůbec nedivím,...

J. Kanioková 10.4.2013 14:15

Je to přesně tak...

K. Luboš 10.4.2013 15:03

Re: To souhlasím, ale...

Fakt mi už lezou na nervy lidi, kteří jenom vykřikují podnikatelé, podnikatelééé, podnikatelééé, podnikatelééééé... Nikdo neexistuje, jenom podnikatel. Nikdo nepracuje, jenom podnikatel. Podnikatel nespí, nejí, nepije, nevylučuje,  je to dokonalá bytost jako křesťanští andělé. Jakoby do p_r_d_e_l_e na světe neexistovali jiní lidé jenom ti podnikatelé. To se nejedříve řvalo árijci, árijci, árijci... a pak zase přišli do módy pracující a komunisté. A teď  se nám narodil další übermensch - podnikatel.

V. Vlach 10.4.2013 21:39

Re: To souhlasím, ale...

Takže?

Obávám se, že nekončící (demokratické) diskuze na toto téma jsou buď mrháním času všech nebo jenom provokace, aby se lidé všerůzně čílili a neměli prostor v tykvi na brojení proti Systému! I když je to problém veskrze systémový.

Takže co?

Dobře to mají banksteři ošéfovaný!

V. Hajková 10.4.2013 8:32

Jako vždy- skvělý článek p. MATĚJKA

S. Donát 10.4.2013 8:13

Díky za článek

souhlasím s každým slovem.