23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


GLOSA: Jsi bohatý? Tak jsi nepřítel lidu!

10.4.2013

Novináři z německého listu Süddeutsche Zeitung, francouzského Le Monde nebo britského deníku Guardian investigativně objevili 130 000 boháčů v daňových rájích, kteří se vyhýbají daním. Nikoho z nich ale nezajímá, proč to tak je.

Mluvčí německého ministra financí Wolfganga Schäubleho se už těší, jak se obsah cca dvou milionů e-mailů (kde k nim novináři legálně přišli?!) dostane do rukou daňových úřadů států světa, aby se mohly vypořádat s "hříšníky". Proč si bohatí lidé vyvádějí peníze mimo svoje domovské státy? Protože jim nevěří. Negarantují jim stálé právní prostředí, nedávají prostor pro žádoucí kontinuální práci a zasahují politickými prostředky do chodu soukromých podniků a firem. Nemají jistotu, co bude s jejich penězi, a než by je vystavili možnosti novodobé ´demokratické´ konfiskaci a znárodnění, schovají si je jinde.

Troufám si tvrdit, že těch 130 000 lidí z celého světa, investigativně objevených novinářskou svoločí, se významnou měrou i tak podílí ve svých domovských státech na zaměstnanosti a zajištění pracovních příležitostí pro ostatní. Místo zdravé motivace k jejich daňovému návratu je teď politici budou honit jako zvěř. Místo snížení daní, garance jistoty právního prostředí, možnosti spolehnout se na to, že co vlády a parlamenty odsouhlasí letos, bude platit i příští rok, místo jistoty, že jim peníze nevezmou jako na Kypru, tedy místo pozitivní motivace ke svobodnému rozhodnutí, které se vyplatí nejen těm bohatým, ale i lidem, kterým dávají práci po celém světě, organizují hon na čarodějnice, připravují hranice a vzájemně se hecují, kdo bude vůči nim tvrdší.

Jsi bohatý? Tak jsi hajzl! Vzpomněl jsem si na pár hesel, která zcela zjevně neztratila nic na své síle: "Jednotně s národy socialistického společenství za další vítězství socialismu a míru ve světě!" "Jednotně v boji proti imperialismu!" nebo "Jednotou pracujících k socializaci!" A až si přestanou hrát na politickou korektnost a tato hesla v Evropě opráší a do zbylého světa rozvezou, přijde zase lidová tvorba těch, kterým zbude kromě zdravého rozumu jen prostor pro pláč a černý humor: "Jsi-li dobrý hospodář, republice věrný, vytři zadek prstem, papír dej do sběrny…"

P.S. Vyhýbání se daňové povinnosti považuji za zcela legitimní způsob svobodného vzdoru tomu, co politici dělají s našimi penězi. Tečka.

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora