4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Eurobondy, úrokový paradox a Německo pod tlakem

Středeční schůzka zemí EU v Bruselu znovu ukázala, že Evropa je rozdělená v náhledu na východisko z krize eurozóny. V jednom ohledu se však uvažování o cestě z krize přece jen proměnilo: samotná fiskální konsolidace v době recese nejzadluženějším státům nepomůže a je třeba podpořit růst a zaměstnanost. Jak to ale udělat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šejnoha 29.5.2012 23:44

papoušek

Nabudit  ekonomiku pomocí státního zadlužování se pokoušejí  Evropské  vlády několik  desetiletí a  tato politika spolu s neuváženým zavedením Eura a přesunem výroby do Asie  současnou krizi vyvolala. Těžko si představit,  že  pokračování politiky státního rozhazování  najednou přivodí obrat k lepšímu.

Státní utrácení, respektive  jeho příslib, jenom může  populistům vyhrát jedny příští volby.  

Ale  co potom ?

K prosperitě  se nelze  dopracovat škrtáním, ale je  nezbytné pro zachování základních funkcí státu.  Pobyt na  JIPce  také paceinta  nedostane do vrcholné  fyzické kondice, ale pro přežití je  nezbytné. S infarktem nemůžete  trénovat vytrvalostní běh. Nejdříve  se musíte  zotavit.

Poslanec Rouček papouškuje  trendy  myšlenky. Nic  jiného se ostatně nedá čekat.

P. Fiala 27.5.2012 19:44

Soukromé ekonomiky a státní ekonomiky

Médiím, jejich komentátorům ekonomických systémů států, uniká jedna zásadní věc.

Vlády státtu, řízené lídry politických stran, spravují státní majetek a státní firmy a přerozdělují GDP. Ze zkušenosti historické se všichni shodují, že vlády neumí dobře hospodařit zvláště ty levicové (viz historická zkušenost tábora socialismu vedeného komunisty v SSSR).

Dnešní česká média a jejich experti včetně těch politiků plácají o důležitosti politiků a vlád. V médiích vytváří povědomí, že oni, politici vytváří GDP, na kterém jsou závislí všichni ostatní, což je obrovská mystifikace hodna nacistů či komunistů, lídrůtotalitních společenských řádů.

GDP států, které političtí zástupci přerozdělují jsou vytvářená prací mas lidí v zemědělství a průmyslu a službách a obchody s jejich produkty, díky těmto lidem si dnes žijeme jak ta "prasata v žitě".

J. Kanioková 27.5.2012 20:18

Bože, vy melete nesmysly....

česká média a jejich experti včetně těch politiků plácají o důležitosti politiků a vlád. V médiích vytváří povědomí, že oni, politici vytváří GDP, na kterém jsou závislí všichni ostatní, což je obrovská mystifikace.....(!!!)

Ha, člověče, ti politici a vlády TVOŘÍ PRAVIDLA, v nichž se plácají firmy. Což je OBROVSKY DŮLEŽITÉ !

Právě že díky EU jsou ta pravidla neskutečně zmrvená, tak se firmám daří stále hůř !

Takže firmy propouštějí či krachují, protože sebepoctivější práce zaměstnanců je na prt, když produkty jsou díky nákladům, vzešlým z blbých pravidel, drahá a nekonkurenceschopná !

POLITICI I PODNIKATELÉ JSOU DŮLEŽITÍ, na nich závisí PODMÍNKY pro podnikání a zaměstnanosti !

J. Zbořil 27.5.2012 23:59

Re: Bože, vy melete nesmysly....

Naprostý souhlas. Měli bycqhom se na ne vycvaknout (at si řídí sami sebe nejlépe na prstem ostrově) a věnovat se poradne práci. Horror, jak dnes blbneme!

J. Z.

P. Bures 27.5.2012 0:52

to dává smysl.

"Logika finančních trhů je neúprosná: tomu, komu se vede dobře, dáme peníze zdarma. Ten, který se ocitl v nouzi, musí zaplatit velký úrok."

Takže tomu, komu se vede dobře, dáme velký úrok a ten, kdo se ocitl v nouzi, dostane peníze zdarma. Řešení je tedy prosté. Dosud fungující ekonomiky pocítí silnou motivaci a Řecko se chytne za nos, zastydí se a začne nejen fungovat, ale i splácet předchozí půjčky. Prosté, milý zdaněný občane.

J. Kanioková 27.5.2012 14:59

chichichi :))))))

L. David 26.5.2012 13:45

Ochraňuj nás Bůh před Roučkem a Eurobondy!

Pomatený socialista by zase chtěl rozdávat z ničeho, kde ani smrt nebere!

J. Effenberger 26.5.2012 12:32

Re Re profesor Parkinson

Zákony profesora Parkinsona zajisté platí pro EU. Ostatně jsou zaměřeny na fungování, či spíše nefungování byrokratických a přebujelých úřadů. Kam jinam by jste EU zařadil?

Proti EU je Zeman ekonomický genius.

J. Hejna 26.5.2012 10:13

Rouček je ... rouček!

M. Martin 26.5.2012 9:49

Východiskem ze současné situace

Jediným východiskem je zlikvidovat hnízdo všech evropských parazitů a vyžírků v Bruselu.Dát jim možnost se živit prací,budovu evropského parlamentu pronajmout Větnamcům a romům .Romové by měli slušné bydlení a Větnamci by měli kde zahradničit.

J. Šimek 26.5.2012 9:38

Já chci s Roučem vytvořit výplatobondy.

Sečteme si platy s Roučkem, vydělíme to dvěma a každý si vezme průměr.

Oba budeme jistojistě nadšení.

Pokud se pletu, pak asi Rouček někde v logice eurobondů udělal chybičku :o)

P. Fiala 26.5.2012 9:38

Eurobondy nebo nová odbytiště?

""Společný evropský dluhopis by byl jen logickým krokem k doplnění měnové unie o unii hospodářskou a politickou.""  

Eurobond je to samé co "národní bond". Navíc pokud bude Eurobond, je pravděpodobné, že bude muset být úprava Lisabonské Smlouvy.

A to nejdůležitější: Za eurobond budou ručit všechny národní státy, čímž se navíc vytvoří perfektní prostředí pro velmi, ale velmi ostré politické až ideové boje.

JAK řešit růst ekonomik v EU, hlavně těch státních?

Řešeními jsou rozšiřování odbytišť v Africké Unii. Je to území mnohem bližší nežli Čína. Je to principiálně podobná UNIE jako ta EU, žije v ní 1 miliarda rozvíjejících se lidí a mají spoustu nerostných surovin a do budoucna obrovský nevyčerpatelný zdroj energie v důsledku nejintenzivnějšího slunečného ozařování jejich území. FotonVoltaický vynález a jeho ulatňování je již běžným globálním byznysem - palivo pro "výrobu-přeměnu" slunečního záření na elektrickou energii, je ZADARMO a této skutečnosti se příznivci jádra a uhlí i ropy i plynu bojí jako čert kříže.

I. Schlägel 26.5.2012 9:17

Ty vole... To je síla.

Dále bez komentáře.

J. Boleslav 27.5.2012 13:59

Re: Ty vole... To je síla.

Přítel Rouček prostě umí :-)

Š. Hašek 27.5.2012 19:51

Re: Ty vole... To je síla.

Dobrý parťák k Dluhoslavovi Sobotkovi.

P. Lenc 26.5.2012 8:52

Bože a toto je europoslanec!

V. Sojka 26.5.2012 9:15

Re: Bože a toto je europoslanec!

Právě proto! Je to poslední pokus zachránit si poslanecký plat organizací gigantického přerozdělování peněz ze severu na jih. Jenže problém je v tom, že ten jih nemá žádný plán jak se z toho vyklepat a čím více se tam bude posílat, tím déle ta agonie bude trvat. Estonská cest sice bolela, ale byla funkční. Když si tím Řekové a další neprojdou dobrovolně, musí to toho prostě zahučet z logiky věci.

F. Pavlis 26.5.2012 7:39

Typický

socan. A takových je v EU více než mnoho. A všechny je královsky platíme za to, že si tam v té bruseli tak parádně rochní....

J. Sinnreich 26.5.2012 2:45

Nemecka dojna krava

Jestlize se Nemci vcele s Merklovou nechaji dotlacit do prijeti Eurobondu (snd stale komplexem viny za svetovou valku), tak budou mit o to vydojeni postarano. To totiz dovedou Francouzi, Italove, Spanele a Rekove mistrne.Bohuzel, nase hospodarstvi se v tom poveze taky.

J. Kanioková 26.5.2012 2:26

Eurobondy jsou ještě větší zvěrstvo než Euro...!

A vy se, pane europoslanče, běžte už se svou solidaritou bodnout. Klidně si buďte solidární, ALE ze SVÉHO !!!.......Velké investiční fondy Evropy se začaly zbavovat eur. Bojí se šíření krize.  -  Kurz evropské společné měny se v tomto týdnu dostal na dvouletá minima. Investiční fondy přiznaly, že ve svých portfoliích snižují podíl aktiv, které drží v eurech. http://goo.gl/YfNtL

Probíhá v Evropě run na banky?  - Nepočítejme s tím, že volba Hollanda francouzským prezidnetem povede k úsporným opatřením. Naopak. Jak si lidé začnou uvědomovat rostoucí nebezpečí, začnou se v čím dál větší míře strachovat o své peníze. A ve svém důsledku si část z nich raději vyberou a buou držet doma pod matrací. Proč ne? Náklady obětované příliežitosti měřené ušlými úroky z běžných účtů v bance se limitně blíží nule. A tento proces již pomalu probíhá..

http://goo.gl/bI5En   

Německý tisk: "Řecký konec je hotová věc" -  http://goo.gl/qly71   ..Řecko potvrdilo, že ECB Bailout schéma je založeno JEN na samých lžích a podvodech... http://goo.gl/h4kQf 

J. Kanioková 26.5.2012 2:28

Banky, dluhy...

Jak vypadají poměry úvěrů a vkladů evropských bank  http://goo.gl/ntyW1

Proč není v Evropě nic vyřešeno...Jednoduché - uvádí graf ukazující rozdíl zdrojů korporátních dluhů mezi USA a Evropou.  http://goo.gl/WKbDg

J. Effenberger 26.5.2012 0:51

Profesor Parkinson

V zákonech profesora Parkinsona se, mimo jiné užitečné věci, nachází i zmínka o tom, jak je pro každou firmu, či úřad důležité mít ve svých řadách člověka, který se nikdy, nebo téměř nikdy nemýlí.Stačí se řídit jeho názorem a firma šlape jako hodinky. Ale, a to je důležité, stejně použitelný je člověk, který se  mýlí vždy. Stačí se důsledně neřídit jeho radami a dělat přesný opak toho, co navrhuje. A proto žádám redakci NP o uveřejňování co nejvíce článků pana Roučka. Jen tak vím zcela přesně, co je potřeba v EU udělat.

PS: i když mi to k ničemu není.

J. Kanioková 26.5.2012 2:30

:))))))

L. Handzel 26.5.2012 7:47

Re: Cheche,

bohužel to stejné platí "Jako", o Vás. :))))  Od doby, co se řídím v opačném gardu od Vašich sáhodlouhých "cintů", mám vyšší zisk. :)))))))) 

P. Kolář 26.5.2012 7:47

Re: Profesor Parkinson

Jste si jist,že Parkinsonovy zákony platí i na EU?Ty přece platí pouze tam,kde převažuje logické myšlení.Vymknuta z kloubů,EU šílí a je schopna pro záchranu ušlechtilých ideálů dělat třeba eurobondy.Pan Rouček tady funguje jako dealer,bohužel už natolik profláknutý,že od něj nikdo nic nekoupí.Prodává experimenty v naději,že je někdo zaplatí,zcela v socialistickém duchu-ať platí bohatí.

Ještě poznámku-nepřipadá Vám ta metoda oživení hospodářství známá.Před pár lety ji u nás provozoval jistý populista,který se k ní teď už nehlásí,protože pomníky stojí třeba v Hranicích na Moravě.Jmenoval se Miloš Zeman.

J. Boleslav 27.5.2012 13:58

Re: Profesor Parkinson

Přesně tak, p. Rouček je v tomto ohledu k nezaplacení.  Podobných geniů je ale u socanů víc, kdysi tak skvěle fungoval třeba Kavan, teď Zaorálek i další :-)

B. Rybák 29.5.2012 10:15

Re: Profesor Parkinson

Ano. Takhle mi pomáhá i např. negace výtvorů pana Hvížďaly.