18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

GLOSA: Euro - ošklivá měna vedoucí k bankrotu

Před patnácti lety předpovídal Milton Friedman, laureát Nobelovy ceny za ekonomii a největší postava ekonomie druhé poloviny dvacátého století, že euro vydrží pět až patnáct let a že se eurozóna roztrhne při první krizi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Joch 20.5.2014 10:24

nesmysly diskutujících

Usmívám se nad názory některých diskutujících.

Jaksi zapomínají, že nebýt šéfa ECB (přzdívá se mu Supermario) a jeho prohlášení, že EURO zachrání za každou cenu, tak se předpověď pana Friedmana do puntíku vyplnila.

Taky zapomínají co zachování Eurozóny stálo a že to dříve nebo později někdo bude muset zaplatit.

A co se týče Slováků, tak jejich růst nenastrtovalo Euro, ale konec Mečiarismu a daňová reforma v první polovině minulého desetiletí. To mimo jiné vedlo k masivním investicím typu KIA. Díky nim mají průmysl v solidním stavu, EURO s tím nemá nic společného.

R. Houška 20.5.2014 10:21

Re: Akorát by mě pane Pavlíku zajímalo, jak je možné, že

Pánku, omluva...

Z. Rychlý 20.5.2014 9:24

Není tam nic, s čím by se nedalo souhlasit,

ale je to hloupý článeček, který snad ani neměl vzniknout.

Z. Rychlý 20.5.2014 9:19

Re: poznamka

:-))

M. Šejna 20.5.2014 8:55

pane Pánku

tak před 15 roky kdosi předpověděl pád eura do 15 let. K tomu jen dodávám, že 15 let už uběhlo a euro ještě nepadlo. Zato si pamatuji, že byly doby, kdy se za dolar platilo víc jak jedno euro. Dnes se za jedno euro platí víc, jak jeden dolar.

S. Ševeček 20.5.2014 8:55

Re: Akorát by mě pane Pavlíku zajímalo, jak je možné, že

pane Pavlíku????

R. Houška 20.5.2014 7:56

Akorát by mě pane Pavlíku zajímalo, jak je možné, že

Slováci, kteří se nám se svou korunou léta koukali z uctivé vzdálenosti na záda, se s námi tak krátce po přijetí toho nesmyslného, bankrotujícího eura srovnali, a v mnoha ukazatelích jim teď okukujeme záda my. I s naší pevnou korunou pod zadkem. A nejvíc řve proti euru ten, který udělal z koruny liru, zlikvidoval kompletní zlaté rezervy, rezervní důchodový fond, a ekonomiku zprivatizoval Junkům, Koženým, Komanickým, Marouškům, Soudkům, Stehlíkům a Tykačům. Jestli on by pro nás nebyl lepší rubl nebo jüan? Pro někoho, kdo si už dnes chodí pro výplaty na ruské nebo čínské velvyslanectví určitě..., ušetřil by za směnárnu.

K. Křivan 20.5.2014 7:26

Re: Trochu směšné

Proč nesmyslně ?

J. Hejna 20.5.2014 7:24

Re: Toto je vrchol

To ho jistě hrozně naštve.

Zato vaše úvahy jsou nedocenitelné, ani v Euro.

K. Křivan 20.5.2014 7:24

Re: Toto je vrchol

Němci nenakupovali Kč, ale zlato. Každý, kdo si před lety koupil zlato, vydělal na tom.  Poměrně hodně.

J. Gogo 20.5.2014 7:10

Re: Zrušme euto

Směnný obchod by byl ideální, protože by se ihned oddělilo zrno od plev, které by neměly co nabídnout. A svoje žvásty by si mohli strčit za klobouk.

K. Pavlik 20.5.2014 5:46

Toto je vrchol

Autor nepochopil problem Irska - to je ted v pohode, myslim si ze za blbost kyperskych bank Euro opravdu nemuze. USA zachranovaly GM, Nemecko Recko - s tim se nemusi souhlasit ale to asi neni problem Eura.

Neduvera spotrebitelu v Nemecku k Euru by se asi projevovala tez hromadnym nakupem ceske koruny - nejak to zatim moc nehrozi.

Kazdy kdo si pred 15 lety koupil za dolary (nebo libry) Euro na tom vydelal majland.

Pan Panek se uspesne zaradil do rad autoru ktere nebudu cist.

P. Boublíková 20.5.2014 5:24

Re: Zrušme euto

Svobodní ovšem nechtějí nikomu brát euro, nýbrž ho v ČR nezavádět.

P. Boublíková 20.5.2014 5:22

Re: Zrušme euto

Míry a váhy jsou měřítkem fyzikálních veličin a jejich hodnoty jsou "na světě lidí" nezávislé; je jedno, jestli zvolíte metrický systém nebo jiný. V praxi je výhodné mít celosvětově (nikoliv jen celoevropsky) jeden systém a jeden systém se také celosvětově prosadil.

Jestli se celosvětově prosadí taky jedna měna netuším, ale nevidím na tom nic výhodného. Peníze nejsou vynálezem přírody nýbrž lidí a není úplný nesmysl mít stejnou měnu ve státech s různými daňovými a sociálními zákony, s různě výkonnou ekonomikou, s různou mírou zadlužení atd.? Nebo se má nakonec pod záminkou stejné měny sjednotit celá Evropa na stejných pravidlech úplně ve všem? A proč? (Chceme to opravdu?) A proč ne rovnou celý svět - jako na metrickém systému?

J. Babička 20.5.2014 4:29

Re: Zrušme euto

Take by sme se meli postavit proti metrickemu systemu, nam vnucenemu. Proc by nemela mit kazda evropska zeme svoje miry a vahy ?

V. Kún 20.5.2014 4:08

Zrušme euto

Já jsem, pane Pánku, také pro zrušení eura. A přejít na osvědčený směnný obchod. Dvě ovce za sekyrku, deset jablek za mýdlo, tři voly za Pánka. Případné úpravy kurzů zajistí rada starších nebo volný trh (Zde záleží na počtu dostupných volů v zemi. Odstěhují-li se všichni do Bruselu, cena Pánků vzroste. At to i bez ČNB.)

P. Scheck 20.5.2014 3:43

Trochu směšné

Pokud by americký dolar měl přihlédnout ke společné kultuře, pak by tam asi měli především být vyobrazeni poskakující indiáni u totemu, případně stovky a tisíce nesmyslně zavražděných indiánů při dobývání tohoto kontinentu.

Kupodivu jsou Američané na svou zem stále velmi hrdi a dolar je stále ( i přes devalvaci) čímsi pevným...

P. Dvořák 20.5.2014 2:20

Re: poznamka

Za stopadesát let bude i Euro hledané sběrateli.

J. Babička 20.5.2014 2:16

poznamka

Kdysi meli staty konfederace, ktera se odtrhla od USA, napad, ze kazdy stat bude mit svoje penize. Nemuzeme rici, zda to bylo vyhodnejsi a prosperovali by lepe nez staty severu, ktere si udrzely jednotny dollar, protoze platili jen par let. Zajimave, ze dodnes jsou ty penize hledane sberateli.