17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 6.9.2010 13:47

DOCELA RÁD BYCH VIDĚL TU "HRBATOU A ZUBATOU" SINUSOVKU.....

....která vychází z DC/AC měničů FV elektráren. No a pokud neodpovíká normě - pak vykupovat pouze jako druhou jakost. Za dejme tomu poloviční cenu :-))

P. Fiala 5.9.2010 11:16

Demokracie a monopoly

Je či není ČEZ monopol?

Toť otázka základní pro antimonoplní úřad, tedy hlídacího psa ekonomických svobod v ČR. Ovšem jak to vyhodnotit když 51% akcií vlastní stát a jak víme stát je špatný hospodář.

Ovšem také víme, že "jádro" a rozvody nás stojí stovky miliard Kč!!!, které jinde chybí!!!

Výhody FotoVoltaiky spočívají v tom, že je vyráběna v místě spotřeby, s minálními náklady investičními, a sluneční záření je zdarma!!!

To pochopili lidé na straně "poptávky" na trhu s elektrickou energií. Je jim v celku jedno jak vzniká, "potřebují" nižší cenu za 1 kWh. Vím však, že FV nenahradí všechnu el.energii, nicméně energie z "jádra" se bude moci snížit takže všicni bychom mohli ušetřit a ušetřené investovat do tolik diskutovaného  "vzdělávání obyvatel či lékařská péče".

Z. Rychlý 5.9.2010 21:15

Re: Demokracie a monopoly

Pane Fialo,

co odstavec Vašeho příspěvku, to blud. Nejkomičtější je to tvrzení, že FV vyrábí a kde vyrábí tam spotřebuje ... ts, ts.

L. Severa 4.9.2010 14:03

Diskusi ani nečtu,

proto možná opakuji stejnou myšlenku,  tedy , pane autore něco nového by nebylo?

K. Křivan 4.9.2010 13:11

Kdyby se rozmohl národní sport

střelby z praku, případně házení kamenů na tyto FV-panely, pak by se jim to přestalo vyplácet.

Zvlášť, kdyby pojišťovny odmítli to pojišťovat.

J. Stejskal 5.9.2010 12:33

Re: Kdyby se rozmohl národní sport

Já si myslím, že to tak dopadne. Aniž by to mělo pochopitelně vliv na cenu energie.

V. Kún 4.9.2010 9:59

Pan Matějka opět exhibuje

Pan Matějka už zase blábolí. Vědomě píše i nesmysly a lže, jen aby bylo vidět, jaký je odborník a nelítostný čistič. On totiž - pane Matějko - ten zákon na podporu fotovoltaiky vůbec nebyl špatný; vysokými cenami - což se mu vytýká -  totiž přesně odpovídal tehdejším výrobním nákladům panelů a návratnosti investice vůbec. Ty náklady byly mnohem vyšší než dnes a měla-li se fotovoltaika rozjet, i výkupní ceny musely být vysoké. ODS nehlasovala proti zákonu ne kvůli cenám, ale z principu - prostě téměř ve všem byla proti EU a toto byla vhodná příležitost, jak svůj odboj ukázat.

Chyba byla - a za to už naopak může právě ODS, která v r. 2006 "vyhrála" volby a několik let nám vládla -, že zákon v té jeho části, týkající se výkupních cen, vláda až do letošního jara (s platností ovšem až od příštího roku!) nikdy neaktualizovala. Důvod k novelizaci tu přitom byl: neviditelná ruka trhu díky poptávce investorů navýšila kapacitu výrobců panelů, popohnala technologický pokrok a srazila výrobní ceny panelů na polovinu i více. Při prudce se zvyšujících počtech zájemců o fotovaltaiku pak vláda mohla a měla všem těmto novým zájemcům, kteří už stavěli za nižších nákladů, výkupní ceny snížit. Alespoň na polovinu. Neudělala to, snad i díky různým těm Kopřivům a spol., a teď se pláče nad rozlitým mlíkem. Pan Matějka, takto člen Republikánské rady Strany svobodných občanů, to samozřejmě ví. A přesto mlží a lže. Jemu nejde o pravdivou analýzu, on se jen potřebuje zviditelnit a přitom si nerozházet současný establishment. Takže bude tvrdit (a má následovníky, viz pan Panský zde), že problém zavinila ČSSD a poslanci z roku 2005. Před pěti lety!

J. Sinnreich 4.9.2010 10:26

Re: Pan Matějka opět exhibuje

Pan Matejka ma ve vsech argumentech o nesmyslnosti zakona naprostou pravdu. Hadat se o to, kdo je za tento kriminalni cin zodpovedny je bezpredmetne. Namocene v tom jsou vsechny nam"vladnouci" strany, krome Svobodnych obcanu, cimz neni receno, ze kdyby tehdy byla u moci tak by to vypadalo jinak. Podava to pouze obraz o ubohosti Ceske politicke sceny.

J. Šimek 4.9.2010 10:35

Re: Pan Matějka opět exhibuje

"...krome Svobodnych obcanu..." a co ty další zástupy pidistran, které se taky nidky nedokázaly dostat k rozhodování v parlamentu ???

J. Hejna 4.9.2010 12:30

Re: Pan Matějka opět exhibuje

Milý Koni,

nesmysly píšete vy.

Když se něco nevyplatí, nemá se to dělat.

Když se něco vyplatí pouze s dotacemi, tak se to navyplatí.

Jak (s)prosté!

V. Kún 4.9.2010 13:04

Re: Pan Matějka opět exhibuje

Nemám chuť se bavit s hulváty, jako jste Vy, pane Jaroslave, ale přesto krátká poznámka: Dotuje se pomalu všechno. Kosmonautika, vývoj léků, invalidní či sirotčí důchody, vzdělání, prevence v lékařské péči, v bezpečnosti práce, v dopravě, v protipožární ochraně, dotuje se kultura, výzkum a zavádění nových zdrojů energie, základní vědecký výzkum, atd. - Jste schopný to pochopit, pane Jaroslave? - Máte na to víkend, taže se nerozptylujte vepřo-knedlo-zelím a ty dva dny přemýšlejte. Snad se Vám to podaří pochopit.

Přeji pěkné dny.

J. Skotnica 4.9.2010 19:40

Re: Pan Matějka opět exhibuje

Problém je, že na dotace musí vydělat pracující občané a to jenom ta část, která vytváří hodnoty. Takže omlouvat dotace do fotovoltaiky výčtem toho, co se všechno dotuje, je stejné, jako by se zloděj hájil, že nic špatného nedělá, protož všichni kradou. Hezký večer.

J. Kanioková 4.9.2010 21:04

Nejspravedlivější by bylo - nedotovat nic.

Pak by se v celé nahotě ukázalo, co je životaschopné a co je nutno oželet. Samozřejmě nějaké dotace na ústavy, pro postižené, pro skutečné invalidy, to jo. Ale jinak..

K. Kužel 5.9.2010 8:21

Re: Pan Matějka opět exhibuje

Jestliže se dotuje skoro vše, tak kdo to platí? Asi ti nedotovaní, z kterých jen kape krev a kteří by nás díky své výkonnosti dokázali posunout mnohem dál, kdyby jim socialisticky myslící zákonodárci nepouštěli žilou.

http://karelkuzel@blog.idnes.cz

J. Stejskal 5.9.2010 12:38

Re: Pan Matějka opět exhibuje

Jenž právě proto, že se dotuje skoro všechno, jak píšete, ztrácí ty dotace smysl. Je potom jen věcí lobbistů, kolik se pro tu kterou dotaci urve. Ale jedno je jisté - pokud jste švorc, nemůžete dotovat nic. A o to teď právě jde. Uvazovat se bez rozmyslu k takovým věcem je zločin. A je lhostejno, jestli někdo opomněl "aktualizaci", dá se to kvalifikovat i jako úmysl.

J. Kulheim 5.9.2010 12:04

Re: Pan Matějka opět exhibuje

 Zákon 180/2005 byl přijat  v PS 100% poslanci za US-DU , 100% poslanci za ČSSD , za KSČM a KDU- ČSL jsou čestné vyjímky  Jaroslav GONGOL a Jiří HANUŠ proti, ODS jedinná proti .

 V roce 2005 prosadila poslankyně ČSSD Iva Šedivá při schvalování zákona o obnovitelných zdrojích energie (180/2005) pozměňovací návrh, který dnes znemožňuje snížit cenu elektrické energie z obnovitelných zdrojů o více než 5 % ročně, což v současné době způsobuje nekontrolovatelný rozvoj fotovoltaických elektráren díky jejich vysoké výkupní ceně. Pokud bude současný rozvoj pokračovat, budou český průmysl i domácnosti platit za elektřinu až o 0,50 Kč/kWh více. To je reálná hrozba českému průmyslu i životní úrovni obyvatel. Už pro rok 2010 odhaduje ERÚ nárůst vícenákladů silové ceny elektřiny na 0,163 Kč/kWh1 a to zejména díky fotovoltaice.Bude to stát cca 866 miliard korun za následujících 15 let

J. Šimek 5.9.2010 16:38

Re: Pan Matějka opět exhibuje

Zase opsaný příspěvek, který zdánlivě vyviňuje ODS ze zodpovědnosti za přijetí zákona. Jenže zákon musel projít i Senátem a tam byla ODS pro.

J. Kulheim 5.9.2010 20:36

Pane J. Šimku,

to není pro Vás. Vy máte jasno . ČSSD a KSČM jenom zkoušeli jestli jsou poslanci ODS pozorní a zamezí tomuto tunelu, který nemá v dějinách obdoby. Ono to nešlo. Každý poslanec , i ten mdlého rozumu, má jeden hlas.

J. Šimek 4.9.2010 8:33

Jako člen předsednictva SSO

musíte svojí pílí a politickým umem dovést stranu do parlamentu a do vlády a tam pak o takových věcech rozhodovat podle Vašich představ.

Zatím je Vaše účast v demokratické soutěži politických stran naprostá katastrofa a volební zisk 0,74% je toho jasným důkazem.

J. Schwarz 4.9.2010 9:49

Re: Jako člen předsednictva SSO

Pane Šimku, z vašich "doporučení" je dobře cítit ironie. Ve smyslu svých vlastních úvah zajisté naznáte, že poté, co se kdokoli "dostane vlastní pílí a politickým umem" do parlamentu nemá důvod činit nic jiného než je v kraji zvykem - totiž vytvořit si zákony na míru, zákony, které dotyčné "pilné a politicky umné" hmotně zabezpečí navěčné časy a nikdy jinak. Kdyby udělali něco jiného, museli by být, mají-li k dispozici voliče vašeho ražení, idioty. Vždyť  vy zlodějnu předpokládáte a zřejmě se jí sám nevyhýbáte, kdykoli je příležitost.

J. Šimek 4.9.2010 10:32

Re: Jako člen předsednictva SSO

Klasika, napíšete něco, co jsem neřekl a pak to rozcupujete na kusy a ještě mě za to pohaníte.

J. Skotnica 4.9.2010 19:35

Re: Jako člen předsednictva SSO

Jak už to v diskuzích chodí, někdy s Vámi nesouhlasím. Teď souhlasím a abych nebyl za Pavla, tak konkrétně. Několikrát jsem se ptal, jak může tak chytrá strana pořád pokřikovat zpoza plotu. V čem to kruci je? Tolik lidí s nimi  souhlasí a oni do těch voleb ne a ne. To přece musí být i ekonomicky nevýhodné, nebo se jako obvykle mýlím?

A stejně si myslím, že mám hezčí logo.

J. Šimek 4.9.2010 20:45

Re: Jako člen předsednictva SSO

Bude to tím logem :-)

J. Skotnica 4.9.2010 20:58

Re: Jako člen předsednictva SSO

:-))

T. Pansky 4.9.2010 0:30

Dobre napsano. Nicmene, prestoze uz tu vcera v diskusi nekdo popsal lidi a strany zodpovedne za tento paskvil, ...

... bylo by dobre to opet zopakovat a pripadne doplnit tabulkou.  Tu bych si rad stahl a uchoval a predpokladam, ze by to udelalo i mnoho dalsich.  Ten parlament nas totiz prijde setsakra droho.  top0625top@hotmail.com

J. Šimek 4.9.2010 8:34

Re: Dobre napsano. Nicmene, prestoze uz tu vcera v diskusi nekdo popsal lidi a strany zodpovedne za tento paskvil, ...

http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika-vykupni-cena-fotovoltaicke-elektriny-fum-/p_ekonomika.asp?c=A100305_184630_p_ekonomika_wag

T. Pansky 4.9.2010 20:04

Re: Dobre napsano. Nicmene, prestoze uz tu vcera v diskusi nekdo popsal lidi a strany zodpovedne za tento paskvil, ...

Dekuji.  Mate prehled.  Schovam si to.