3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

GLOSA: Ekonesmysly nelze exportovat

Když jsem před více jak 48 lety dělal pohovor na Střední průmyslovou školu elektrotechnickou, tak komisi zajímal nejen můj prospěch, ale i vztah k elektrotechnice jako takové.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Průša 21.12.2011 16:35

Ekoterorismus a energie

S článkem nelze než souhlasit, k doplnění bych snad přidal pár vět.

Vyrobit elektřinu je ten nejmenší problém v této otázce  jak správně autor uvádí. Problém jsou přenosové soustavy, které jsou celoevropsky propojeny. Jak to chtějí Poláci udělat nevím, nejsem energetik, ale snad to nějak jde a musí to stát příšerný prachy. Ovšem v případě blackoutu by se investice asi vyplatila. Takže Evropa jako celek si díky těmto nesmyslům zadělává na budoucí blackouty a to ještě dobrovolně/nedobrovolně(jak bylo psáno, technik alespoň malinko znalý je všemi deseti proti těmto nesmyslům-ale vysvětlujte to těm ekoteroristům a zkorumpovaným politikům-což jsou všichni), že měli nedávno v půlce USA tmu ovšem zavinila technická závada, nikoliv solárka nebo větrníky.

Takže pokud lze tato opatření udělat i zde, okamžitě do toho, protože skopčáci se zbláznili a rychle dostavět Temelín. Prachy na tato opatření bych sebral z těch dotací na biomasu, větrníky a podobné nesmysly, snad by to pokrylo.

A pokud ne, vystoupit z EU, přestat jim platit, změnit zákony ve smyslu zrušení direktiv vnucených EU. Těch pár cyklostezek a akvaparků oželíme, stejně se z těch fondů stavěly většinou nepotřebné a předražené(resp. rozkradené) věci.

Ž. Halabudová 21.12.2011 7:03

Dnes.

Dneska velice ráda souhlasím se všemi dosavadními příspěvky.Já osobně vidím ten největší problém v té staré otázce: Komu to prospěje?Jak je možné, že o takovýchto vysoce technických problémech, rozhodují techniky i morálně nevzdělaní diletanti.Komu to prospívá?

J. Hejna 21.12.2011 8:15

Re: Dnes.

Od kdy se může poslancům říkat diletanti?

Ž. Halabudová 21.12.2011 8:52

Re: Dnes.

Ty, jim říkej jak chceš,a já také.Pro mne,to je  parta lidí, kterým když řeknu diletanti,tak jsem moc a moc mírná a slušná. 

P. Pavlovský 21.12.2011 4:56

Hloupí Židé?

"Mojžíš vodil Židy po poušti tak dlouho proto, že hledal území, pod kterým určitě není žádná nafta" - oblíbený izraelský vtip.

Opravdu, jedním ze základních a trvalých problémů státu Izrael jsou zdroje elektřiny, tím spíš, že jaderné elektrárny nepřipadají v úvahu pro svou snadnou zranitelnost teroristickjým útokem nebo i válečnou agresí.

Většinu elektřiny vyrábí Izrael v uhelných elektrárnách na břehu Středozemního moře, kam vozí  obrovskjé lodě uhlí z Polska, Ukrajiny, Jižní Afriky a d. Izrael také kupoval plyn z Egypta a naftu od každého, kdo mu mji byl ochoten prodat.

Pokud jde o OZ, jsou tam na špičkové úrovni solární systémy, ve velkém i v malém, panely vidíme prakticky na každé střeše, od paneláku po kiosek či budku vrátného. Co ale nevidíme nikde, jsou větrníky, ačkoli v Izraeli fouká opravdu hodně a permanentně, jak na mořském břehu, tak třeba na horním okraji propadu k Mrtvému moři - nadmořská výška nula. 

Ani antisemité si nemyslí, že Židé jsou hloupí, zpravidla jim vyčítají opak - že jsou chatří až moc, tedy mazaní, lstiví, vychytralí, po starořecku řečeno "obmyslní".  Nemají-li v Izraeli,  zemi z  technologicky nejvyspělejších na světě a zároveň tolik lačné po energii, větrníky, asi vědí proč.

B. Uhlich 21.12.2011 1:13

Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

..nesmyslný je jen přístup politiků, kteří zpravidla ničemu nerozumí, ale chtějí vše za každou cenu ovládat a o všem rozhodovat. Problémem OZE obecně není nějaká technická či fyzikální nedokonalost. Problémem OZE je to, že málokdo chápe, kde a za jakých okolností mají smysl....např. rodinný domek lze energeticky osamostatnit poměrně dobře. Sám jsem se tak trochu podílel na jednom projektu a výsledek je možné shlédnout zde: http://www.ostrovnidum.cz/index.php?s=texty&o=o_dome

Tedy zde mají OZE smysl a budoucnost i když červíček pochybností zde je...a sice pořízovací cena. Například v tomto případě, který uvádím, byla pořizovací cena asi taková, že by to majitelům toho domku umožňovalo odebírat elektrický proud za plnou cenu při dost velkém odběru po mnoho let.... (V jejich případě byly pohnutky pro toto řešení trochu jiné a sice - vlastnili parcelu kde elektřina není a zřejmě nikdy nebude...) Ale ,ať se na celou věc díváme jak chceme...přesto autor toho projektku dokázal, že OZE v tomto měřítku smysl mají. A tak se lze dívat i na jiné projekty jako FVE panely nebo bionaftu..proč by třeba nějaká zemědelská farma nemohla pěstovat pro svojí potřebu řepku a pak z ní vyrábět bionaftu pro svojí potřebu a ušetřit tak za každý rok nemalé částky .. Stejný problém je s tzv. biomasou - po mnoho let lidé podvědomě biomasu z lesů zpracovávali a nikdo s tím problém neměl...najednou přišel "politik" a vymyslel megalomanské spalovny biomasy  a výsledek je jasný, obyčejní lidé nemají nic a biomasa se spaluje za naprosto nehorázných ekonomických a ekologických podmínek...ale všechno je vpořádku, protože je to OZE a to "my přeci máme rádi.." co na tom, že se vyhrabávají lesy do mrtě a biomasa(štěpka) se složitě vozí desítky kilometrů a denně je nutné do takové spalovny toho odvézt mnoho set tun.... 

Tedy pozor sami OZE za nic nemohou - to jen naprosto pitomí politikové vůbec nechápou o co tady jde..a výsledek je jasný, ne

Z. Máška 21.12.2011 1:59

Re: Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

Myslím, že autor to chápe. Vaše reakce je výborné doplnění výborného článku.

J. David 21.12.2011 4:58

Re: Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

Za socíku pamatuji také na akci s biomasou. Tehdá se tomu říkalo štěpka (zelená/hnědá). Výkupní cena 70-90 Kče za m3. VčSL pořídili BRUX, monstrum na podvozku Tatra 815, SčSL tři finská TT tahaná traktorem. A experimentovalo se s velkou slávou s chroupáním klestu. U BRUXe byly náklady na kubík okolo 600 Kč, musela s ním jezdit malá cisterna Avia a k dispozici náklaďáky, aby byl odvoz. Tohle monstrum mohlo jezdit pouze po velmi zpevněných cestách, takže klest k nim musel být z porostů shrnován. Další bordel. Nicméně se k radosti činovníků vesele chroupalo, lesníci ale z toho bordelu měli vrásky. Každou chvíli se volali vojáci s tankovým vyprošťovákem, když BRUX zapadl (urvané krajnice). Štěpku ale nikdo moc nechtěl, nebyly kotle, pouze někdo dělal aldehydové desky. Končilo to na skládkách. Drahý průšvih, nicméně činovníci se na schůzích plácali po plecích. A pak se to stalo. Prdla vysokotlaká hadice, špláchlo to na výfuk a zahořelo jasným plamenem. 300 l hydraulického oleje, 600 litrů nafty v obou nádržích. Tak tak obsluha stačila vyskočit a odvléct cisternu Avia, u Bruxe byly plné nádrže, tak klika, že to neřachlo. Dřevaři stačili odkácet pás, aby neshořel les. Brux i Tatra se roztekly, i hliníkové hlavy válců se tavily. Vyšetřování a nářek, to je ale neštěstí. Zasvěcení si mnuli ruce, zaplať Pánbůh. Nakonec to dopadlo do ztracena a přestaly další experimenty. To bylo RVHP. No a v EU se opět blbne. Kolik to bude stát, než pochopí, že je to či ono pitomost?

R. Langer 21.12.2011 11:36

Re: Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

To skončí, až se němčourům za větrného počasí v zimě roztečou elektrorozvody a oni zůstanou pár dní potmě. Pak to půjde ráz na ráz, uvidíte...

P. Novák 21.12.2011 18:52

Re: Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

Může mi někdo vysvětlit ty obavy z "přehřáté" sítě ? Větrníky, slun.panely, a jakýkoliv zdroj elektřiny vytvářejí el.napětí.Všudam tu elektřinu netlačí (to není hydraulika). pokud nejsou připojené spotřebiče, teče elektřina žádná. Jsou-li připojeny, nemůže teci více, než kolik jí spotřebují. Tak proč ta panika?

B. Uhlich 21.12.2011 22:27

Re: Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

Pokuste si představit celou energetickou soustavu jako takovou velkou členitou vodní soustavu, která má své odtoky (spotřebiče) a své zdroje- dejme tomu čerpadla ( elektrárny ) Zdroje pumpují vodu a vytváří tak tlak (u energetické sítě je to napětí) protože voda je nestlačitelná (energie taky) musí někam odtéct - k tomu v našem přirovnání slouží různá potrubí, trubky a trubičky.. (v energetice to jsou rozsáhlá kabelové sítě, dálkové trasy, které se postupně rozměňují do místních rozvodů)  a pokud ty trubičky najednou nejsou schopny tu vodu odvést asi chápete, co se stane - naroste tlak a celá soustava se porouchá a to podle druhu poruchy buď lokálně nebo celá a to pak hovoříme o blackoutu. Prostě pokud se na jednom místě utvoří přebytek energie, dochází k tomu, že je potřeba tuto energii někam přenést a protože ty trasy jsou schopny přenést jen takovou energii na kterou byly konstruovány - dochází k tomu, že se trasa přetíží. A pokud trasu při přetížení vypnou ochrany kolabuje celá soustava chápete. Proto se pak hovoří o přehřáté síti. Pokud se v Německu rozhodli pro OZE v podobě větrných elektráren, ale zároveň tak jako pozampomněli na nová vedení a všechny energetické přebytky cpou do sítě Polska a Česka je to už problém. Za určitých okolností by pak mohlo dojít k rozsáhlému vypojení tras a opravdu velkým a rozsáhlým výpadkům, které mohou mít za následek opravdu velké hospodářské škody. A v případě opravdového blackoutu pak jde o naproto fatální rozpad sítě s děsivými hospodářskými škodami.... protože obnovit opět celkově energetiku bude velmi dlouhodobé...může se jednat o dobu v řádu týdnů až měsíců!!! Do té doby by se obyvatelstvo potýkalo s opravdu velmi dlouhodými výpadky, které by byly maximálně trochu "naředěny" krátkodobými příděly energie..třeba ve velkých městech by se řešilo, že každou hodinu půjde elektrika v jiné čtvrti... Myslím, že každý z nás má dostatečnou představivost co by tohle všechno znamenalo pro chod státu i běžný život lidí..........

P. Novák 22.12.2011 19:50

Re: Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

Vážený pane.Tvrdíte že "Zdroje pumpují vodu a vytváří tak tlak (u energetické sítě je to napětí) protože voda je nestlačitelná (energie taky) musí někam odtéct .Nemusí !! Představte si vodárenskou síť.Kdyby voda musela někam odtéct, tak by kohoutky musely být stále otevřené. Což je blbost.Odběr může být nulový,čerpadla pracovat a v síti tlak, na který je síť stavěná.Kdyby čerpadlo bylo pístové a muselo tedy vytlačit během jednoho cyklu určité množství vody, pak jo.Protože jinak by buď prasklo potrubí, nebo prasklo čerpadlo, nebo shořel motor, který ho pohání. Ale když tam dáte čerpadlo odstředivé, tak si bude na zavřeném potrubí tiše vrnět,spotřeba energie bude malá-prostě bude honit vodu jen mezi lopatkami a vytvoří v síti jen určitý tlak, na který je síť stavěná.

Podobně generátory elektřiny.Ty vytvoří v síti el. napětí (nikoliv přebytek energie).Pokud nebude odběr, tak tam energii "necpou".Prostě budou odebírat méně energie na svůj pohon a tu el.energii nevytvoří.Možná větrník nabere větší rychlost otáček a vytvoří větší potenciál či napětí,toť vše. Takže síť může shořet jen tehdy, je-li odebíraná energie větší, než na jakou je síť stavěna.Tedy bude-li k ní připojeno nadměrné množství spotřebičů (nikoli zdrojů !!)

B. Uhlich 22.12.2011 21:01

Re: Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

Pane Nováku, je mi líto, že to nechápete....použit jsem to přirovnání k té vodě, protože jako podobenství je to asi nejblíž....  bohužel nemohu za to, že nejste schopen pochopit, že jakákoliv soustava (i ta vodárenská ) funguje na podobném principu...a, že Vy to nechápete a plácáte tady nesmysly jak 12 letý chlapec je už Váš problém ne můj.... Je to učivo střední školy tak si někde půjčte nějaké učebnice a zkuste si něco přečíst....já už další čas nějakým psaním mařit nebudu.

P. Novák 23.12.2011 11:28

Re: Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

Vážený pane. To Vaše přirovnání k vodě zřejmě nesedí.A jaký princip máte na mysli, nevím.Nesmysly plácáte Vy.Nevím jak Vy,ale já mám o elektříně nějaké znalosti nejen ze střední, ale i z vysoké školy.Vy o ní víte zřejmě kulový..Můžete mi tedy ocitovat ten Váš princip z nějaké učebnice, abych prozřel?

P. Novák 23.12.2011 13:02

Re: Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

Vážený pane.Jestli já dobře pochopil Váš princip, tak Vy se domníváte,že větrník "pumpuje" do drátů stále více elektronů (přepokládám,že víte, co to je- to je ten elektrický proud, ta energie)(odkud by je vzal?), a když nemají kam utéci,tak nafouknou dráty a ty nakonec prasknou.Nebo tam dojde k takovému nahromadění elektronů, že z nich je výbušnina a dojde k výbuchu.To by mohly být představy 12 letého chlapce.Elektrická síť ale není kaskádový generátor, aby tam vznikl potencál milionů V .

Ale, abychom se stále nepřeli.Dám posoudit Váš princip svému kamarádovi.Je to inženýr elektrotechniky a pracoval i v silnoproudu.Jeho názor Vám sdělím.Předpokládám, že nebudete tvrdit, že mluví jak 12 letý chlapec (je mu 80 let) a nebudete mu doporučovat učebnice pro střední školu. Zatím se mějte hezky.

P. Novák 23.12.2011 17:53

Re: Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

Vážený pane.Ještě maličkost.To Vaše přirovnání ke hydraulice ještě kulhá na 4 (5,6,7,8) nohy z tohoto důvodu: Jak jistě víte, v rozvodné elektrické síti máme střídavý elektrický potenciál.Větrník "pumpuje" do drátu elektřinu a v 1/4 cyklu nabývá potenciál vrcholu.Pak větrník tu elektřinu začíná "odsávat", potenciál klesá k 0 (v 1/2 cyklu),"odsávání" pokračuje - ve 3/4 cyklu dosahuje vrcholu, a pak zase větrník "pumpuje" elektřinu, aby potenciál na konci cyklu dosáhl 0 .Takže o nějakém hromadění elektřiny a nadbytku nemůže být řeč.Nevím o tom, že by takhle šplouchala voda ve vodovodním řadu.Že by chvíli tekla ke kohoutkům, a pak zase zpět do vodárny.Co o tom říkají Vaše středoškolské učebnice?

P. Novák 8.1.2012 9:15

Re: Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

 

Vážený pane.Přeju Vám hezký nový rok. Předpokládám, že zvýšená hladina Vašeho adrenalinu, způsobená mými příspěvky, už poklesla.Doporučuji Vám přečíst článek "Návrat k regulaci" na  http://neviditelnypes.lidovky.cz/rozhovor-navrat-k-regulaci-ddu-/p_ekonomika.asp?c=A120104_232140_p_ekonomika_wag a nepřehlédnout větu "Elektřina nezná hranice, jede tam, kde je spotřeba." Snad nebudete tvrdit, že autor článku má názory 12 letého chlapce.

Čili spotřeba určuje zatížení rozvodné sítě, nikoliv výkon zdroje.

V. Kain 21.12.2011 15:44

Re: Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

To není od politiků pitomost,ale nenažranost.Většině z nich je jedno kolik lidé zaplatí za tu fotovoltaiku,hlavně že si někteří z nich namastí vlastní kapsu.Ono kdyby se to chtělo zjistit tak by se to zjistilo kolik politiků pobírá desátky z cizí kapsy.

B. Uhlich 21.12.2011 22:36

Re: Ale ne, pane autore OZE nesmyslem nejsou...

Ale samozřejmě, že máte pravdu...já jsem to takhle "zkrátil", abych spíš celou věc nějak uzavřel, protože ve výsledku je naprosto jedno zda někdo dělá kraviny z blbosti nebo z totální vyčůranosti...  On je ten problém o dost složitější, než se může na první pohled zdát. OZE smysl mají, ale opravdu nemohou za to, že se jich v první řadě zmocnili političtí darebáci v zeleném hávu, kteří vůbec nejsou ochotni pochopit, že celé OZE tímto dávají smrtelnou ránu. Vývoj je nezvaratitelný - i poměrnému nevzdělanci je jasné, že energie do budoucna prostě dostatek nebude..to je prostě fakt se kterým se nic dělat nedá....a budou-li si lidé chtít zajistit alespoň neklesající životní úroveň - budou muset šetřit a zároveň alespoň trochu energie získávat prostřednictví OZE...ovšem jinak než si dnešní darební politikové představují a o to mě jde.