23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


GLOSA: Ekonesmysly nelze exportovat

21.12.2011

Ani do zemí Evropské unie ne

Když jsem před více jak 48 lety dělal pohovor na Střední průmyslovou školu elektrotechnickou, tak komisi zajímal nejen můj prospěch, ale i vztah k elektrotechnice jako takové.

Dodnes si pamatuji otázky, které jsem dostal. Krystalku a sérioparalelní zapojení baterií. Krystalku jsem jim na papír vyšlehl, jako když bičem mrská, a ještě obsáhle okomentoval. I když popravdě se o čistou krystalku nejednalo, byl to primitivní přijímač sestavený z ladícího obvodu, diody a sluchátek. A to sérioparalelní zapojení? Prostě z baterií dostat dvojnásobek napětí a čtyřnásobek proudu než kolik byla jmenovitá kapacita každé z nich. Též velmi jednoduché a hlava patnáctiletého kluka to bez potíží zvládla.

Co by ale nezvládla ani hlava toho kluka, ani hlava toho zkoušejícího, který je již skoro jistě na pravdě boží, a ani žádná hlava technicky myslícího člověka, je myšlenka, že do elektrorozvodné sítě budou proud dodávat tak drahá a tak nespolehlivá zařízení, jako jsou obnovitelné zdroje energie. Sama myšlenka zní skvěle a nedivím se, že dokázala nachytat tolik technicky nevzdělaných hejlů. A důvod, proč jsou OZE nesmysl, je prostý. Doposud se nikomu nepodařilo vymyslet levné, jednoduché a efektivní skladování elektrické energie.

A nepovedlo se to ani německým politikům, kteří podlehli populistickému nátlaku fanatických zelených a odsouhlasili uzavření německých jaderných elektráren. To je samozřejmě teprve několik měsíců a žádný nový významný "ekologický" zdroj nemohl být ještě vybudován, veškeré potíže jsou od těch stávajících asi 14 000 "fofrníků". Prostě ať si paní Merkelová či kterýkoli jiný německý politik myslí cokoli, tak technické podmínky se prostě přečůrat nedají, nedají a nedají.

A fakta jsou jednoznačná. Větrná elektrárna produkuje, když fouká, a stojí, když nefouká. To pochopí i malé dítě ze školky, kterému vyrobíte větrníček a přibijete ho na rám okna. Problém je už, když nefouká, protože pokud s energií z větrníků průmysl počítá, tak stojí. A že s ní bude muset počítat stále víc, že? Ale ještě větší problém je, že když se párkrát za rok vítr opravdu rozduje a těch šest nebo sedm německých věterných Temelínů jede "na plný kule", pak je velký problém, co s přebytečnou elektřinou.

Samozřejmě, větrník lze odstavit, ale tím přichází provozovatel o zisk. Takže elektřinu je nutné vykoupit a šup s ní přes hranice k sousedům. Polsko se již vyjádřilo, že vybuduje technické zábrany dovozu této energie, a jediné, co si o tom lze pomyslet, je, že pokud to neuděláme i my, budeme o to více pod okapem. Pro ty, kdo pamatují totalitu, musí toto blbnutí s OZE čím dále tím více připomínat "socialistické závazky". Tehdy se také honilo pouze plnění takového závazku a vůbec se nemyslelo na to, co to bude stát. A totéž s "procentem energie z obnovitelných zdrojů" dělá EU, Německo, Česko a další země.

Prostě ten eurosocializmus vybudujeme, i kdyby nás to mělo stát kalhoty.

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem