21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

GLOSA: Dnes o chozrasčotu

V ekonomice se nevyznám. Na vysoké jsem vylít jen jednou ze zkoušky a to byla právě zkouška z ekonomie. Ekonomika volného trhu mi šla, ale socialistickou ekonomiku jsem nebyl schopný pochopit. Chyba nebyla úplně ve mně. Nepochopení mě pronásleduje až do dnešních dnů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 27.1.2022 8:14

Žádný "Průmysl 4.0" NEEXISTUJE, jsou to marketingové žvásty, naleštěné prdy, prodej deště. Průmysl je průmysl, žádná čísla pořadí v něm nefigurují, a nemají na něj žádný vliv!

R. Langer 27.1.2022 8:07

Ne, je o tom, o čem tady už 20 let mluvíme, ty naše malá hloupoučká UI. Že to jde mimo tebe a Aston si toho taky všiml až teď je jiná věc... ;-)

R. Langer 27.1.2022 8:05

Jak by něco takového vůbec mohl bolševický bruselouš von Braun pochopit? Ten žije v úplně jiném světě. ;-D

L. Hančar 27.1.2022 8:05

Co se týká inteligentní výroby 4.XX doporučuji shlédnout na youtube pár videí, jak se co dělá. Videa pochází, podle fyziognomie zúčastněných, někde z pomezí Indie, Pákistánu. Naposledy jsem viděl, jak parta asi 6ti lidí vyrábí v nějaké jeskyni, v sedě na hliněné podlaze a na 50let starých primitivních strojích tenisové míčky. Žádná obří hala, žádné stovky otroků, žádné kontejnery na transport po Zeměkouli. Podobně umí tito géniové práce vyrábět autosoučástky, opravovat mobily. Technologie na úrovni doby bronzové, ale výsledek konkuruje vyspělým technologiím. Skoro nulová uhlíková stopa, navíc. Tak to bude vypadat, až vypneme ty špinavé elektrárny. Skvěle!

J. Fráňa 27.1.2022 8:01

Na problém EU=RVHP upozorňuje kde kdo, víc jak 20 let. Pan Neff poněkud zaspal.;-D

J. Lukavsky 27.1.2022 7:51

Dříve si švec objednával materiál a nářadí dle potřeby a podle odbytu spravených bot, vedl to ve své hlavě, což byl chaos. Takže nad ním posadili jednoho ouřadu co vedl evidenci zakázek, jednoho co vedl evidenci nákupu a jednoho co vedl evidenci pracovních úkonů. Proto byla zaměstnanost 100%, ba i 102,5%. Na každej prd musel být formulář se třemi kopiemi, což nám zůstalo, ale teď to běhá elektricky, pokrok nezastavíš! J.L. end

J. Gregor 27.1.2022 7:42

Nevím, jestli panu Neffovi rozumím dobře, ale ten rozpor může být v tom, že do téhle EU jsme nevstupovali, do té nové EU, po Lisabonské smlouvě, jsme byli vneseni. Bez souhlasu všech států nebyla nařízení EU platná, OK. Teď rozhodování většinou, bez ohledu na možné poškození některých států nebo skupin lidí, není šťastné. O aktivismu, technologické hlouposti, rozhodování úředníků, které nikdo nevolil a nikomu se nemusí zodpovídat nemluvě.

V. Humble 27.1.2022 7:21

Mne to bylo tak nejak jasné moment kdy jsem se dozvedel o takzvanych dotacich z EU. Hned jsem vede ktera bije.

P. Dvořák 27.1.2022 6:53

Však on to tady vyžehlí Mařák. U něho rozhodně nelze říct, že v něm " . . . rostou dva protichůdné názory - na jednu stranu na EU nedá dopustit, na druhou stranu si uvědomuje, že akce EU jsou hloupé a poškozující."

:-)

J. Strakoš 27.1.2022 5:45

V průběhu času je zajímavé sledovat, jak v Astonovi rostou dva protichůdné názory - na jednu stranu na EU nedá dopusit, na drhou stranu si uvědomuje, že akce EU jsou hloupé a poškozující.

Takhle to muselo být kdysi s vládou komunismu - lidé si jistě zpočátku říkali, že to bude dobré a až později se ukázalo že to k lepším zítřkům nevede.

P. Dvořák 27.1.2022 4:31

Vy jste evidentně nepochopil rozdíl mezi centrálním státním plánováním a cílenou podporu vědy a výzkumu, bez které by nepochybně v řadě případů nedošlo "k řadě vědeckých a technických objevů, na kterých dnes stojí svět".

V. Braun 27.1.2022 3:24

Tady musím Astonovi oponovat a to následující příhodou. V roce 1988 se kolegovi podařilo vyjet do USA a když se vrátil udělal nám krátkou přednášku, kde prohlásil "Jestli si myslíte že se tady plánuje, tak to se pletete, tam se plánuje".

Jistě, měl tím na mysli zejména plánování soukromých podniků, ale když se podíváte do historie tak k řadě vědeckých a technických objevů, na kterých dnes stojí svět, podpořila svým plánováním a veřejnými penězi vláda USA. Ano, ty peníze šly z velké části soukromým firmám na vývoj a výzkum, ale na principu to nic nemění.

Že je potřeba přejít od spalování fosilních paliv k něčemu jinému je zřejmé, otázkou je jak. Věřím, že si s tím soukromý sektor, s podporou veřejných zdrojů, poradí.

J. Brunner 27.1.2022 1:53

R^R^R^

J. Jurax 27.1.2022 1:04

Nedokonalá UI nechápe?

J. Novák 27.1.2022 0:58

naši polit-hňupové jsou jenom zrádci

M. Pivoda 27.1.2022 0:13

Článek není o chozrasčotu, ale o ničem.