8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

GLOSA: Co bude

Jedním z mnoha způsobů, jakým lze nahlížet na dvacáté století v Evropě, je způsob, podle kterého došlo k přechodu od společností národních (jež se pracně ustavily ve století devatenáctém) ke společnostem finančním.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 13.4.2020 10:47

Jenom nerozumím, proč tolik čecháčků se najednou vrací ze zlatého Západu v době koronavirové krize domů. Vždyť se vrací na zaostalý Východ z vysněného Západu!? Najednou je koruna lepší než např. Euro?

J. Kanioková 13.4.2020 17:50

1*****

F. Navrátil 13.4.2020 10:05

Na rozdíl od autora se nedomnívám, že po epidemické a finanční krizi se vlády zmocní xenofobní nacionalisté. Pokud tedy autor pod tímto pojmem, podobně jako bruselská byrokracie, nemyslí racionálně uvažující politiky.

J. Uzel 13.4.2020 23:44

Ano, přesně ty má autor na mysli.

K. Salajka 13.4.2020 8:14

Až na to, že finančním spolkem byl už námořní spolek založený Řeky s pokladnou v Delfách. Vládu ve spolku převzaly Athény a přestěhovaly pokladnu k sobě, aby z ní financovaly zcela jiné věci než budování společného loďstva.

Dnešní pruský spolek zvaný EU jenom předstírá, že nemá za cíl vzestup Mommsenova oblíbeného národa. Dominace toho národa stejně jako v minulosti ( ve 20.století) povede k oslabení evropské civilizace. Samoděržaví, Turek, lstiví Asiaté a africké demokracie se připravují hodovat na panevropské mršině.

Hry na multikulti a rovnost mají jen zakrýt globální strategii germána, která, jako v minulosti, povede k sebezničení.

Napřed musí umlčet jakoukoli diskusi, která by mohla vést k jinému, než předem určenému výsledku. Proto manifestace a proklamace o genderu, klimatu a nesmrtelnosti chrousta na úkor skutečného vzdělávání. Stejně jako francouzská, ruská revoluce, požere nakonec toto hnutí své vůdce, pokud nestihnu včas zemřít. Proti víře v pokrok zpochybněné výstřelky naší doby se stává víra v Boha triumfem racionálního chování.

K. Salajka 13.4.2020 8:18

errata : třetí řádek od konce správně : "nestihnou". Já už jsem za půlkou, tak to možná stihnu.

P. Princ 13.4.2020 11:12

Pokrok nelze zpochybnit. Proti víře je imunní - ubírá se proti šipce entropie bez ohledu nato, jestli v něj někdo věří nebo nevěří. Víra se pase na zcela jiných objektech.

J. Kanioková 13.4.2020 17:57

Co to je " xenofobní nacionalista"?,

tak dehonestujete patrioty a vlastence ???