7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

FINANCE: Zlevní nulová daň nemovitosti?

Za menšího zájmu veřejnosti podepsal 18.9.2020 prezident republiky Miloš Zeman důležitý zákon rušící daň při koupi nemovitosti, tzv. daň z nabytí nemovitosti, která v posledních letech činila obří 4 %.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 5.10.2020 18:10

Nezlevní.

Nemovistosti se začínají chovat jako důležité depozitum, paralelní měna. Nic na tom nemění "odborné kecy" ve smyslu "nafouknutá bublina".

Neříkám, že se jejich cena nebude měnit, trh je trh.

Daň z koupě, prodeje, dědictví, nemovitosti, pozemku, atd ..... to je kapitolka vlastně hned vedle. Kapitolka "laskavých" lumpáren roznašečů státního všedobra.

Pečuj o něco a ještě zaplať!!!

J. Stehlik 5.10.2020 17:05

V principu nezlevní . Jak bylo psáno vše je otázkou nabídky a poptávky. Dnes je situace nastavena tak že kupující tahá za kratší konec provazu . Obce nemají zájem na rozvoji , kdy nová výstavba sebou nese spíše nárust mandatorních výdaju na udržbu a velice malou pravděpodobnost zvyšení příjmu pro obce. Majitelé nemusejí prodávat nemovitosti , protože takzvaně nevyužitá nemovitost je nic nestojí a zablokovaná výstavba a zvyšující se nároky na novou výstavbu ještě více zvyšují ceny a tedy i prázdná nemovitost spekulačně nese zisk , jak roste její cena. Tudíž i proto si češi jak se říká zamilovali investice do nemovitostí. Dostáváme se do situace kdy za obrovské hodnoty takzvaně dostáváme málo muziky . Na druhé straně polu je třeba usa , které je druhé ve statistikách dostupnosti bydlení (první je SA) . Je to viditelné i na bezdomovectví kdy máme na stejný počet obyvatel třikrát více bezdomovcu . Pravděpodobně se nic nezmění , protože systém byl od začatku nastaven pro restituenty a církve , kdy reality budou v jak se říká v budoucnu vyvažovány zlatem a kupující se mezi sebou budou přeplácet o drobky na trhu. ;-) Sám jsem klasickým příkladem . Jednu nemovitost jsem koupil , jednu postavil a jednu zdědil . Vše je takové rozstrkané , ale nic mě nenutí to změnit a koupit na trhu co by mě vyhovovalo (ono to ani není)

M. Šejna 5.10.2020 0:56

Mám pocit, že ke zvýšení daně z 3 na 4 procenta došlo už v roce 2010, a nikol až v roce 2014.