24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

FINANCE: Státní dluhopisy pro občany

Vláda už neví, kde by občana ořezala. Místo skutečných úspor skrze odklon od opatrovnického státu k motivačnímu systému odpovědnosti každého za svůj život vymýšlí, kde a jak lidi ještě o něco připravit, aby na dosavadní existenci sociálního státu měla. Někdy se s tím nepáře a prostě zvedne daně nebo zavede nové.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 7.10.2011 12:22

?

Úvahy pana Matějky mi připomínají mudrování řeckých filosofů o tom, zda může Achiles dohonit želvu nebo zda letící šíp je v určitém bodě, či ne.Celá popsaná stránka se dá shrnout do početní úlohy: Stát Vás oškube daněmi v každém případě -když si dluhopisy koupíte, i když si je nekoupíte.Je lépe, milí žáci, si dluhopisy koupit a dostat část svého (případně i cizího) peří zpět, nebo je lépe mít své prachy pod peřinou a "darovat" část svého peří cizím bankám? Myslím, že by pan Matějka z této úlohy propadl. Tím, samozřejmě, nevylučuji, že máte lepší možnost, kam investovat své peníze.Ale to už se netýká pana Matějky.

J. Urban 7.10.2011 23:38

Re: ?

Váš optimismus by byl na místě jen případě, že byste měl zaručeno, že inflace nebude vyšší než úrok. sazba dluhopisů.

P. Novák 15.10.2011 18:31

Re: ?

Nevím, v čem nacházíte můj optimismus.Vy se domníváte, že u Vás doma ve slamníku budou Vaše úspory proti inflaci zabezpečeny lépe, než v Kalouskových dluhopisech? Já jen reaguji na článek pana Matějky.Ten objevil neuvěřitelné věci: a) Vláda chce peníze z dluhopisů utratit, místo, aby je schovala do tresoru a každé ráno se na ně chodila dívat.Hrůza! Možná, že část těch peněz použije stát na výplatu právě pana Matějky . b) Stát splatí dluhopisy výnosem z daní. Neuvěřitelné! Z čeho jiného by to měl udělat? Ještě by mohl použít dividendu z ČEZ, zisk ze ztrátových ČD a nebo letiště. c)Pan Matějka objevil, že všechno, kromě smrti, na tomto světě není jisté. To už ale znali řečtí filosofové ve starověku ("panta rei",nevstoupíš dvakrát do téže řeky).Pan Matějka zpochybňuje tvrzení pana ministra Kalouska, že státní dluhopisy jsou jedním z nejbezpečnějších způsobů,jak investovat, a poukazuje na hodnotu řeckých dluhopisů.Jenže pan ministr netvrdí, že je to bezpečný způsob, tvrdí, že je nejbezpečnější.Pan Matějka by si měl uvědomit rozdíl mezi těmito dvěma slovy.Co je nejbezpečnější, nemusí být ještě bezpečné! Kalouskovy dluhopisy nejsou to nejlepší, co je na trhu.Pan Kalousek to nepopírá.Ale jsou srovnatelné s bankovními produkty.Na př. stavební spoření je dlouhodobě úročeno 2% p.a.A,podíváte-li se na termínované vklady bank, často je úroková sazba nižší, něž současná sazba na vkladech nevázaných.

J. Šejnoha 6.10.2011 0:28

vyjímečně nesouhlasím

Když se  na  dluhovém hospodaření ČR  nebudou podílet občané, tak si ty dluhopisy  koupí banky  a investiční fondy.  Stejně  jako je  to  s většinou ostatních dluhopisů.

Proti Řecku  či Itálii je  to  stále  jistota.  Kalousek s prodejem dlhopisů prblémy mít nebude  a  utrácet bude  stejně. Tak jako tak.

Navíc  je pro mě  přijatelnějšípředstava, že  věřiteli ČR  jsou  naši občané  než  SAE a  Čína.

B. Rybák 5.10.2011 20:48

Státní dluhopisy

V nejistém současném světě financí neposkytují pochopitelně ani ony spolehlivou záruku rozmnožení a dokonce ani zachování finančního majetku. V případě státního bankrotu by ale obyvatelstvo o velkou část svého peněžního, v zahraničí neuloženého majetku tak jako tak přišlo a zbankrotovat může kterýkoli stát a jakákoli banka. Poskytují ale vyšší úrok než banky a vracejí tak (z části) jejich majitelům daňové zatížení, jehož hlavními nositeli se tak stávají ti, kteří pracují a do dluhopisů neinvestují. Stát tak kromě vrstvy parazitující na přebujelém sociálním systému vytváří i vrstvu movitých občanů, kteří se místo stále více riskantního podnikání stanou rentiéry, parazitujícími na státních dluhopisech, čímž se spirála ekonomického pádu (HDP) urychlí a sociální nůžky se stále více otevírají.

J. Urban 5.10.2011 12:57

Autor by měl jakž takž

pravdu, kdyby všichni co platí daně, si také kupovali dluhopisy. Ale vlastníků dluhopisů bude mnohem méně, než plátců daně, takže letadlo to je, ale ne majitel dluhopisů bude vyplácet svůj dluhopis, ale především ti, kdo si žádný nekoupili. To svinstvo je tudíž mnohem větší, než p. Matějka uvádí. A je jedno, jestli dluhy budeme platit majiteli dluhopisu-občanovi, firmě nebo bance. My prostě ty dluhy, nadělané našimi politiky v rámci tunelování Blanek, nakupování pandurů, promoprů, kapschů atd. vždy jen zacvakáme s plnou parádou (a nejen my, ještě naše děti a děti našich dětí). Flus.

A. Hrbek 5.10.2011 11:06

Vážený pane Matějko,

S. Ševeček 5.10.2011 11:10

Re: Vážený pane Matějko,

Srdečně Vás zdravím, pane Hrbku. Dokončete tu poznámku, prosím.

(změna Autocaru na měsíčník se mi líbí)

A. Hrbek 5.10.2011 11:17

Re: Vážený pane Matějko,

Také s pozdravem!

Nám se tato úprava také líbí. Čtenáři nejprve nadávali, ale teď poznali, že je skutečně lepší mít jeden solidní nahuštěný měsíčník než čtyři týdeníky s "vatou". 

Jinak paní Sylva Šauerová do pozadí řady věcí celkem vidí.

S. Ševeček 5.10.2011 11:37

Re: Vážený pane Matějko,

Podzimní cena Brna - konečně Zonda na bedně !

A. Hrbek 5.10.2011 13:28

Re: Vážený pane Matějko,

ano, třetí místo ve sprintu a první ve své třídě. Problém je s DTM, které nemusí dodržovat minimální váhu (přesněji hmotnost). Ve vytrvalostním závodu nevydržel (přehřál se) elektronický regulátor tuhosti řízení; Janiš jej nastavil na maximum. Jinak to také nevypadalo tak špatně. 

Pozdravení panu ředitelovi

A.

A. Hrbek 5.10.2011 11:13

Re: Vážený pane Matějko,

stále odkud krást. Majetek domácností odhaduje ČNB na více než 3 bil. Kč. I když odečteme dluh domácností cca 1,1 bil. Kč, tak je odkud brát paníze na státní dluh.

Jsou tu ale dva malé problémy. Za prvé - současná vláda není schopna zajistit prostou reprodukci, natož reprodukci rozšířenou. Za druhé - stále se v úvahách odděluje majetek státu od majetku občanů. Ale majetek státu je přece také majetkem občanů. Takže kdo si koupí státní dluhopis, ručí za něj vlastně svým vlastním majetkem.

Panu Kalouskovi nelze mazanost upřít.

V. Kain 5.10.2011 11:47

Re: Vážený pane Matějko,

Kalousek se musí smát,když vidí co je tady volů kteří mu to žerou.Peníze které nyní stát utrží za dluhopisy okamžitě prožere,protože nic jiného od státu čekat nelze.

O. Uživatel 5.10.2011 13:09

Uživatel požádal o vymazání
J. Muller 5.10.2011 22:26

Re: Vážený pane Matějko,

Dluhopis v podstatě omezí disponibilitu peněz občanů. Kdyby začali více utrácet, zvýší to inflaci a majitelé velkých kont to nemají rádi.

R. Langer 5.10.2011 10:38

Tak tak,

vsadím se, že se tady zase objeví ti chytráci, co budou tvrdit, že nakupovat státní dluhopisy je mnohem, mnohem lepší než nakupovat zlato, a že zlato kupují jenom panikáři. Takový státní dluhopis, to je přece jistota, no ne? :-D

J. Tachovský 5.10.2011 11:42

Re: Tak tak,

Ale statni dluhopis je opravdu nejjistejsi cenny papir. Stat svuj dluh muze kdykoliv splatit tim, ze proste necha natisknout penize. Tedy pokud ma dluh ve sve mene. Vede to sice k inflaci, ale nominal dostanete zpet vzdy. V pripade recka to samozrejme neplati, protoze to uz neni tak uplne samostatny stat. Nema vlastni menu.

R. Langer 5.10.2011 13:35

Re: Tak tak,

No, pokud to vidíte takhle...

O. Uživatel 5.10.2011 12:51

Uživatel požádal o vymazání
R. Langer 5.10.2011 13:37

Re: Tak tak,

Pouze krátkodobě, jako spekulace. Dlouhodobě tomu tak nebude.

O. Uživatel 5.10.2011 10:24

Uživatel požádal o vymazání
R. Langer 5.10.2011 10:39

Re: Mimoň

A jakpak je to se státními dluhopisy v Řecku? Stále všechno v pohodě?

O. Uživatel 5.10.2011 12:23

Uživatel požádal o vymazání
P. Joch 5.10.2011 13:29

Re: Mimoň

Pane Rys, nesouhlasím s Vaším názorem, deficit by měl klesat RYCHLE a jistě!! Rozpočet musí být co nejdříve přebytkový, aby se začal umožovat dluh již vzniklý.

R. Langer 5.10.2011 13:37

Re: Mimoň

Takže u nás je riziko nízké? :-)

J. Kadeřábek 5.10.2011 15:49

Garance

Pokud mám uloženy peníze v komerční bance s možností rychlé výpovědi a dostávám indicie (zatím vždy alespoň 3 měsíce předem v médiích) o problémech mohu je proměnit na hotovost nebo přesunout jinam. Dále tyto vklady jistí státní pojištění do 2,5 mil. kč a to 100%. Pravděpodobnost, že by všechny komerční banky v ČR krachly a garance státu by byly bezcenné je mizivá. Pokud ovšem zkrachuje stát jsou investice do jím vydaných finančních instrumentů ztraceny. U pětiletého kuponu bych si nebyl zas tak jistý. Očekávaná vláda Dluhoslava to možná za 4 roky dokáže. Kromě ČEZ už nemají co prodat. Komerční banku je třeba také vybírat s rozmyslem. Většinou se zvěsti o toxických aktivech dostanou na povrch a je třeba je brát vážně.

V. Kolman 5.10.2011 10:13

NAŠE MĚNA JE PEVNÁ......

       "NAŠE MĚNA JE PEVNÁ JAKO NIKDY PŘEDTÍM A VEŠKERÉ FÁMY O MĚNOVÉ REFORMĚ JSOU NEOPODSTATNĚNÉ!!!"

        Tak přesně tuto větu pronesl v rozhlase president československé socialistické republiky (Antonín Zápotocký) v roce 1953 - a druhého dne byla měnová reforma!!! dodnes si na to pamatuji!

        Jako dvanáctiletý mladík jsem nemohl pochopit, jak může takhle nehorázně lhát president této republiky!!! Jedno poučení jsem si z toho vzal: Od té doby politikům nevěřím už ani slovo! Jenom hlupák se nepoučí z chyb svých a chyb těch druhých.

 

R. Langer 5.10.2011 10:41

Re: NAŠE MĚNA JE PEVNÁ......

Takhle nelhal prezident republiky, takhle lhal zejména komunista, to je nutné si uvědomit. A takhle komunista lže a bude lhát stále, protože nic jiného neumí!

V. Kolman 5.10.2011 11:35

Re: NAŠE MĚNA JE PEVNÁ......

Souhlasím s vámi pane Langere.

     S tou výhradou, že komunista může být shodou okolností i presidentem. V t.zv. "socialismu" ani nepadalo v úvahu, že by jakoukoliv vyšší funkci mohl zastávat nekomunista :-((

R. Langer 5.10.2011 13:41

Re: NAŠE MĚNA JE PEVNÁ......

Samozřejmě, jinak to pochopitelně tehdy ani nebylo možné, primární byl vždy ten komunista a teprve potom další "funkce".