3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

FINANCE: Řekni, kde ty daně jsou, kde mohou být

Každá koruna výdajů (útrata) státního rozpočtu je schválena zákonodárným sborem, který je zvolen ve volbách. Platby obyvatelstva do státního rozpočtu (příjmy státního rozpočtu) zvané daně také schvaluje zákonodárný sbor.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Širůček 9.3.2023 11:02

Chá, chá - © Hurvínek

P. Hatina 8.3.2023 10:10

Jestli bych upozornil na jednu větu. Totiž že ".. vládní garnitura měla psát návrhy zákonů na zrušení všech agend, které jsou nad úrovní mandatorních výdajů"...Což by ovšem chtělo docela hlubší vysvětlení, co to jsou vlastně ty mandatorní výdaje,a taky ty quasi mandatorní výdaje, jak výše uvedeno.

Ono totiž, pokud je pouze uvedeno "Mandatorní vyplývají ze zákona tak právě že jakékoliv zákony může vláda - návrhem do parlamentu měnit a rušit poměrně snadno a rychle . Takže - kdyby šetřit chtěla, může skutečně rušit celé úřady - pokud tedy současně právně zruší tu agendu, kterou provozují. Potíž je právě v tom že ta vláda je politická (a nikoliv manažerská), tudíž každý koaliční ministr si hájí svoje úřady a prokazuje jak jsou nepostradatelné, a naopak se navrhují další a další..

J. Jurax 8.3.2023 12:10

Asi tak. Profesor Parkinson měl, má a navěky bude mít recht. :-)

P. Sura 8.3.2023 8:43

Především by se mela odblokovat mantra o nezvysování daní a zavést poradnou progresivitu daně z příjmů. Protože 80% zdanitelných (beznakladovych) příjmů nevzniká vykonem (oroduktivitou) nebo sfektivitou ale sikovnou manipulací s penezi někoho jiného. A všechny upravy daňových systemu za poslednich 25 let vzdycky v konečném efektu prospěly vysokoprijmovym a na vybranych daních se neprojevily.

P. Diviš 8.3.2023 8:53

Velmi oblíbená myšlenka, ale nefunguje. A nefunguje už ani tam, kde dlouho jakž takž fungovala, tedy ve Skandinávii, s jejím velmi morálním občanstvem. Zvýšila se mobilita, morální obyvatelstvo (morálka vznikla v době těžkého života, kdy nebylo možné se navzájem ojebávat) zpohodlnělo a je naředěno lidmi s úplně jinými tradicemi.

Postihne to totiž hlavně elitní zaměstnance. A ty potřebujeme. Nemají moc možností, jak tomu uniknout, než buďto se odstěhovat, nebo sem vůbec nedorazit. Všeliké šíbry a boháče ne. Ti, když si dovedou peníze všelijak opatřit, dovedou si je uhlídat. A pamatujte, nebyly by daňové ráje, kdyby nebyla daňová pekla.

F. Kusák 8.3.2023 9:19

Tento Váš názor sdílím beze zbytku. Ano, souhlas.

I. Širůček 8.3.2023 10:34

Ano, jeden z největších průserů je, že zisky firmy zse nezdaňují v místě jejich vzniku, ale v místě sídla firmy. A další, jen nepatrně menší je ten, že když přijde řeč na "četření", vrhne se aktivita na penze, zatímco o "zmrazení platů politiků" se jen nesměle mudruje ...

P. Diviš 8.3.2023 10:38

To "místo jejich vzniku" je v dnešní době dost obtížné právně definovat, zvlášť když dotyčný plátce nechce.

Má to jediné řešení, mít tak jednoduché a nízké daně, aby každý chtěl danit u nás. Některé státy z toho dost dobře žijí a nemusí to být vyložené "daňové ráje".

Zmrazení platů politiků je o řád jinde.

I. Širůček 8.3.2023 10:54

Pokud jde o firmu, která něco "vyrábí", tak to není zas tak složité. A pokud jde o platy politiků, odcházejí od nás do ciziny "za lepším" nikoliv politici, ale lékaři. Před lety jsem viděl v TV dvakrát(!) předsedu ÚS říkad, že soud není proti zmrazení platů politioků a soudců, ale proti jejich zvyšování. A stejně je zvýšili, s odvoláním na něho ... Už ani nevím, bylo to za Topolánka, nebo za Nečese?

P. Diviš 8.3.2023 12:03

Pořád zůstává ta skutečnost, že výnosnější je, když firmy dobrovolně platí daně u nás a ne v Tramtárii. Cestiček, jak se vyhnout placení tam, kde jsou daně vysoké a složité, je dost.

Obavu, že by od nás odcházeli politici do ciziny kvůli platům, jsem nikde nenapsal. Snižovat či zmrazovat platy politikům zajisté lze, ale není to bez následků.

I. Širůček 9.3.2023 11:07

Ježíši Kriste, máte strach, že nemáme dost adeptů na politické funkce? I kdyby tomu tajk bylo, máme dost "ochotných" politků, kteří jich zvládnou (za plný plat, ovšem) přehršli. MUDr Svoboda se to snažil dost dlouho dokázat, a to dokonce i v Prace!

J. Pokoutný 8.3.2023 17:31

Možná nebyl zase tak špatný přístup komunistů, když za bezplatné školství musel absolvent odpracovat 5-10 v oboru.

I. Širůček 9.3.2023 10:51

Ono toho dobrého bylo víc, já si třeba cením toho, že beletrie vydaná za komančů měla na konci vysvětlivky. Zajímavé jke. že zdejší "vyznavači pravdy" je asi nečetli ... no, nejspíše asi nečetli tu beletrii...

I. Širůček 9.3.2023 10:57

Není to tak nesnadné. Jsou dvě kategorie zaměstnanců - podle toho lze rozlišit. U banky to přirozeně nejde - není to vodítko?

P. Hatina 8.3.2023 10:36

Jistě že, by to bylo špatně, pokud by se to zdanění dotklo poctivě pracujících elitních zaměstnancců", zatímco "šíbrů a boháčů" ne. Pokud by to tahle vláda udělala takhle hloupě", jak se dá zrouna u téhle očekávat.

Ale řešení by se jistě našlo, co třeba takto.

1) Navrhnout si seznam právě těch činností, u kterých příjmy vznikají šikovnou manipulací s penězi někoho jiného." (jak zní ten návrh )

2) Pak si zjistit - kdo je vlastně vykonává a dostává z nich příjmy

a) jestli právnické osoby (např. banky, obchodní společnosti, atd..)

b) fyzické osoby které podnikají

c) fyzické osoby v zaměstnaneckém poměru. Ale i u nich by mohlo dojít k určitému rozlišení, zda vykonává

c1) běžnou práci dle pokynů vedení. c2) manažerskou práci kde rozhoduje - tedy právě i o té manipulaci s penězi.

A tyto skupiny by pak mohly mít různé daňové zatížení (rozuměno hlavně v těch vyšších pásmech)..

Že bych dal příklad, třeba uklízečky v kasínu by se to asi netýkalo:))

P. Diviš 8.3.2023 10:40

Kolik lidí byste na to potřeboval a kolik dalších, aby je hlídali? Taky by to nefungovalo.

I. Širůček 8.3.2023 11:10

"Podnikáte v oboru?" vypadá to tak ... když máte toliuk volného česu v pracovní době ...

P. Diviš 8.3.2023 12:05

"Vaše starosti a Rotschildovy peníze", se občas říká.

I. Širůček 9.3.2023 11:08

Takže jsem se trefil. Děkuji!

P. Hatina 8.3.2023 11:11

Té otázce nějak nerozumím. Ty činnosti se provádějí už teď legálně, ty osoby (právnické i fyzické) podávají daňová přiznání, kontroluje je různými kontrolami (náhodně či na nějaké upozornění) finančák. Na tom by se nic nezměnilo... Jestli by to chtěl dělat někdo načerno, tak to může dělat už teď, a daně neplatit vůbec.. :)))))

P. Sura 8.3.2023 11:17

Po sých zkušenostech z podnikání bych uvažoval o kriteriu "kolik zaměstnanců firmy je potřeba pro vygenerování daněného zisku"..... je to sice levicoidní, ale ty "elitní zaměstnance" to nepostihuje.

P. Hatina 8.3.2023 13:47

Takhle bych to neformuloval. Tam bylo jasně napsáno " činností, u kterých příjmy vznikají šikovnou manipulací s penězi někoho jiného". Tudíž, dejme tomu, jestli Vaši zaměstnanci postaví klientovi dům, tak asi není podstatné, jestli jich bylo 5 nebo 50.

Jak jsem napsal, musel by se jasně sestavit seznam těch činností firmy. Pokud by sestavil nešel, tak vůbec nemá smysl o tom uvažovat.

P. Sura 8.3.2023 14:53

Pane Hatino, to "Tam"... jsem napsal já, tak vim, co jsem tim myslel. A taky tedy nepředpokládám, že k šikovné manipulaci s cizimi penězi potrebujete mnoho nějakých zamestnanců......

P. Hatina 8.3.2023 16:26

Kdybych si dovolil zase já předpokládat, tak zrovna u takové činnosti těch pracovníků můžete potřebovat docela dost, aby Vám sháněli právě ty klienty s jejich penězi,

ale obvykle to nebudou dělat jako zaměstnanci, ale jako živnostníci na provizi, není-liž pravda???

J. Jurax 8.3.2023 12:14

Ehm ... bez urážky, navrhujete - zajisté veden nejušlechtilejšími pohnutkami - pěknou blbost.

P. Sura 8.3.2023 11:13

No, já mám na mysli to, že "příjem" (vysoký příjem) mají především právnické osoby, daněné 15%. Přitom firmy, které živí stát mají většinou ziskovost nižší než 14% (třeba Škoda Auto) na rozdíl od jiných (třeba právnických a poradenských), které mají 14% a níž náklady ....

V. Petr 8.3.2023 11:46

Nebyly by daňové ráje, kdyby nebyla daňová pekla - ano, skvělý postřeh!

V. Petr 8.3.2023 11:50

Ještě bych dodal, nebýt šíleného zdaněné zaměstnanců, nebyl by ani šwarcsystém a práce na šerno či různé "dohody..."

J. Jurax 8.3.2023 12:11

Souhlas.

F. Kusák 8.3.2023 8:20

Tak jistě, omezení výdajů je zásadní. Jen mně vadí ten chaotický přístup. Někomu ano, někomu méně, někomu vůbec, či spíše mu přidáme. Proč a jak, o tom ani slovo. On by to totiž premiér a ostatní ministři ani nesvedli.

Důležitá je také příjmová strana. Navýšit ji je totiž nezbytné. Ovšem nikoliv zvýšením daní, ale oživením ekonomiky. Při recesi nelze vybrat více daní při zachování daňové kvóty. A to mně zásadně schází. Nezvýšíme-li konkurenci na trhu, těžko porazíme inflaci. Mám z této vlády bolení hlavy. Je to parta amatérů, která by nemohla v praxi existovat ani minutu.