24.5.2024 | Svátek má Jana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
občan 24.11.2008 22:10

vklady a jejich garance

Proč se v tisku neobjevují námitky, že ještě nebyl schválen zákon o bankách a sice v senátu a tím pádem se asi nesplní sliby, že nové pojištění vkladů bude platit od 1.prosince. Každý to bere za hotovou věc, ale to zdaleka není!!!!!

PP2 24.11.2008 22:30

Re: vklady a jejich garance

 Jsem pro zlatý standart.

ijn 24.11.2008 20:23

kecy a žvásty s rozkradeným finančním i reálným světem majetku

papírkový podvod papírků(akcií), dohledů i auditů naráží na další tvrdší etapu - málokdo kromě hrubých spekulantů - vám finančníkům  - neuvěří. Chcete nadhodnocené papírky dokola prodávat a pořád inkasovat poplatky. Co takhle si žít za SVÉ, max za to, kolik vám střadatelé přiznají? Vysníte si svůj svět derivátů a jiných podvodů a pořád dále oblbujete svět.

 Výrobní náklady bankovky 5000,-Kč jsou cca 3,-Kč vnímáte ten zisk zač jej nevýkonný (mizerný)stát prodává? Co za to nabízí -mizerný dohled,beztrestnost zlodějům a další výhody zločincům. Pouze Vy sám potřebujete tak mizerný stát, aby mizerný dohled nenesl odpovědnost!

Michal 24.11.2008 22:17

Re: kecy a žvásty s rozkradeným finančním i reálným světem majetku

Teeeeeeeeeeeda .... Vy tomu rozumite! :-/. Zkuste si precist tohle http://en.wikipedia.org/wiki/Central_bank hlavne odstavec "Interest rates". Je to docela pekny a dostatecne zobecneny uvod k funknci centralnich bank. Opravdu si myslite, ze kdyz centralni banka chce/potrebuje napumpovat penize do ekonomiky, tak zacne tisknout bankvoky? ;-D 

Svata prostoto ......

ijn 25.11.2008 17:59

Re: kecy a žvásty s rozkradeným finančním i reálným světem majetku

a kde ty peníze vezmou???? spadnou z nebe??? Proč je zveřejňování agregátu M3 hotových peněz v oběhu na příkaz US presidenta od r.2006 tajné????5000,- stojí vyrobit cca 3,00 Kč a státní banka ji prodává za 5000,- Cha Cha Cha to je kšeft.

Proč asi svatá prostoto!

Brepta 27.11.2008 17:47

Re: kecy a žvásty s rozkradeným finančním i reálným světem majetku

Peníze dneska vznikají úplně jinak! Podívejte se třeba na video "peníze jako dluh". Přijdete do banky, půjčíte si 100.000,- Kč, oni na to musí mít nějak 1/10 krytí a zbytek, tj. 90.000,- Kč jsou nově vzniklé peníze, které jste se zavázal v průběhu času doručit. Jediná věc, která drží tento "systém" nad vodou je časová prodleva mezi jednotlivými úkony. V zásadě jsou dnes všechny peníze jen něčí dluh a díky úročení jsou tyto dluhy reálně nesplatitelné, vždy je potřeba víc peněz, než jich je reálně v oběhu. Vřele doporučuji zmíněné video, je překvapivě názorné a myslím, že i velmi blízko realitě.

Alergik 24.11.2008 15:05

Inspirace

A co takhle povolit finanční instituce s možnostmi bank, ale naprosto otevřeně vedené jako státem negarantované a nedohlížené a tím prosté o mnoho lidí, které zaměstnávají jen kvůli neustálým dohledům, dozorům a podobně? A nechat trh ať si vybere, která varianta je života schopná. Samozřejmě by pak politici museli ustát pár krachů a nevyplácet...

JJ 24.11.2008 19:44

Re: Inspirace

Sveho casu jstemohl dat penize do kampelicky.

www racek 24.11.2008 13:09

no jo, autor si v podstaě stýská nad starými dobrými časy,

kdy nebyl on, ale nikdo z žijících ještě na světzě. bohužel, svět postupuje právě tímhle směrem už přes sto let, nedbajíc že se jedná o záležitosti autorovi, ale nejem jemu, mě třeba taky, odporné.

zatímco já můžu jen nadávat a občsa zvolit ňákýho posranec, autor ... no co vlastně? já čekám, že nás jako malou slaboučkou ekonomiku přizpůsobí situaci ve světě tak, aby nás to alespoň trochu ochránilo. bez regulace to ovšem nepůjde. myslím regulace, jakou mají i ostatní. regulaci ale rozumnou ...

finance bez reguůace by skončily asi tak za dva měsíce. stačilo by, aby se nějakej dealer střední banky blbě vyspal a do oka mu padle koruna, nebo ještě lépe, fanda mrázků s krejčířem by založili banku pro poctivý lidi....

Jarys 24.11.2008 13:46

Re: no jo, autor si v podstaě stýská nad starými dobrými časy,

Bože můj, to jsou žvásty! Rv

www racek 24.11.2008 15:14

Re: no jo, autor si v podstaě stýská nad starými dobrými časy,

já za to nemůžu, že nerozumíš celkem primitivnímu vysvětlení pro ty méně chápavé :-D 

jkotek 24.11.2008 13:08

Nejde jen o "cenu penez", ono je to horsi

Autor nepochopitelne prehlizi mnohem vyznamnejsi zasahy statu nez urcovani urokove miry. Co takto nuceny obeh penez? Stat nejen ze urcuje cenu rohliku, ale svymi zakony nuti obcana rohlik pouzivat. Kdyz odmitnete prijmout statni rohlik jako uhradu dluhu, pujdou po Vas statni birici jak slepice po flusu.

Nebo Vas stat nuti provadet prevody statnich rohliku prostrednictvim jim vybranych pekaren. A zamestnanec take nemuze dostavat od podniku sve vydelane "statni rohliky" v papirovem pytliku, ale zase pouze zaslanim do pekarny.

Proste stat nuti obcana a) pouzivat statni penize a zadne jine a b) ukladat statni penize do banky.

M. Zima 24.11.2008 12:44

Pane Hampl, Vámi presentovaná

odzbrojující mentální jednoduchost budí podezření, že jste maturoval u kLause. Když pořád tak blábolíte o té svobodě podnikání, buďte konkrétní, jak to vidíte např. s prázdnými kšefty a s deriváty, mají být povoleny? Jestli nevíte co to je, omlouvám se Vám za necitlivé oslovení.

maro 24.11.2008 13:00

Re: Pane Hampl, Vámi presentovaná

Zdá se že tady jsou odborníci kapitalističtější než kapitalisti na Wall streetu. Prece není nad Klause a Friedmanovy teorie.Co je ještě lepší?

M. Zima 24.11.2008 13:17

Butch Cassidy a Sundance Kid, byli čestnější, nepřetvařovali se.

Mephisto 24.11.2008 14:36

Re: Pane Hampl, Vámi presentovaná

Deriváty vím co jsou, a ty jsou zcela OK - mimochodem, jsou únikem investičních společností právě před těmi regulacemi.

A co jsou prázdné kšefty, to tedy opravdu nevím a rád se nechám poučit ;)

M. Zima 24.11.2008 15:39

Ten únik těmi deriváty

vedl někam do p____, řekněme do háje, čímž nám ty deriváty tu krizi pořádně zahustily.Že by se jednalo o únik před regulacemi je nesmysl, jedná se o spekulace.

Že byste nevěděl, co je short sale, leerverkauf, ... když znáte deriváty, je  nepravděpodobné. Ale přesto, princip nejjednodušší varianty: je to prodej vypůjčených papírů, tím se sníží cena, za kterou se zpět nakoupí a vrátí. Diference v ceně je zisk. Když to s tím snížením ceny neklapne, pomůže se pomluvou a pod. To celé se také může pořádně zvrtnout a takový Merckle je rázem o miliardu € na účet Porschee lehčí (před pár dny).

JJ 24.11.2008 19:47

Re: Ten únik těmi deriváty

To co uvadite je ve vetsine zemi EU trestnym cinem, dejte si pozor, abyste nesklouzl k navadeni k trestne cinnosti.

M. Zima 24.11.2008 20:38

Nesmysl, kdyby měl NP

lepší úroveň, mohlo by tu být např. probráno, jak naletěl Merckle před pár dny, kdy ho právě při prázdném kšeftu s VW akciemi vyšachovala rodina Porsche o miliardu €. (Na okraj, např. Anglický finanční průmysl právě z takových a ještě mnohem horších triků žije.... )

JJ 24.11.2008 11:52

Elektronicke penize

v dnesni dobe je drtiva vetsina penez v elektronicke podobe. Pokud o tyto penize prijdu na bezaku v bance, tak jde o selhani bankovniho dozoru centralni banky, ktera tyto penize vyemitovala. Elektronicke penize jsou zakladem fungovani ekonomiky, ktera potrebuje efektivni platebni styk.

Pokud budu chtit vydelat tak ty penize investuji, s rizikem prirozene, ze o jejich cast ci celou castku prijdu. Ale penize na uctu v bance neni investice, nemam o bance informace, ktere ma CNB a tak nemohu posoudit jejich hospodareni. Jde proste o jinou podobu penez, ktere CNB vyemitovala.

klidne oddelte platebni styk a urocene sluzby, ale nechtejte po podnicich, aby k tomu vsemu jeste musely hlidat hospodareni bank.

Xury 24.11.2008 13:08

Re: Elektronicke penize

"penize na uctu v bance neni investice" - v tom případě, ale nechtějte úrok z uložených peněz a plaťte za poskytované služby platebního styku včetně uložení peněz. Otázka zní, zda bude o poskytování takové služby zájem.

JJ 24.11.2008 19:44

Tam nejsme v rozporu

Za vedeni uctu si vetsina bank necha zaplatit, urok na bezaku, ktery je pro platebni styk prakticky zadny a za platby se taky plati, zvlaste, pokud chce mit clovek jistotu, ze dojdou vcas.

Penize by mohly byt ulozene v statnich dluhopisech - je jich dost, jsou likvidni a odrazi v podstate riziko meny. Ivestuji do veci, kterym rozumim a banky vetsinou neposkytuji pro investory dostatek informaci.

A pravdou zustava, ze pokud prijde vkladatel o penize v bance, tak selhal bankovni dozor.

Pytel 24.11.2008 11:27

děsivé

On fantazíruje o "svobodných bankéřích - tvůrcích peněz", doufám, že mu však je jasné, jak takový "svobodný bankéř" v praxi nutně musí vypadat - je to chlap se zakřiveným nosem, co má ve sklepě zlaťáky. Touto fází už myslím ekonomika prošla.

Ne. On to myslel jinak. Každá "svobodná" banka si bude vydávat vlastní peníze. V obchodech pak bude u každého zboží seznam cen, který se každý den vymění podle toho, jak se každý den budou měnit vzájemné kurzy mezi "svobodnými penězi". Pro krista pána! Takový idiotský blábol! A ten člověk žije z naší práce! Kopněte ho do...

Ivan Nový 24.11.2008 11:36

Pytle,

no za 20 let to bude vypadat tak, že si v Internet Exploreru nastavíte druh kreditu, na který se vám přepočítají ceny. Dnešní regulace finančního sektoru a rozvoj internetu vyvolají potřebu vytvoření firemních peněz - kreditů.

Xury 24.11.2008 13:09

Re: děsivé

Proboha, přečtěte si ten článek ještě jednou a pořádně.:-P

Jarys 24.11.2008 13:49

Re: děsivé

R^

Pytel 24.11.2008 14:54

Re: děsivé

Copak? Něco jsem prošvih?

Ivan Nový 24.11.2008 10:49

Regulace ve finncích je nesmysl,

nevydělává se na tom, že děláte to co ostatní, ale na tom, že děláte něco jiného než ostatní, takže státní regulace  vede ke stagnaci.

JJ 24.11.2008 19:51

Re: Regulace ve finncích je nesmysl,

Co vite o regulaci financnich instituci? Evidentne mnoho ne.

M. Zima 24.11.2008 8:24

Slyšel jsem včera krátce Singera,

dnes je tu opět Hampl, který nevynechá žádnou příležitost udělat čest vlastnímu jménu a ptám se, co se stalo s Tůmou, že kolem sebe trpí takovou pavlačovou úroveň?