17.6.2024 | Svátek má Adolf


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tomáš 24.11.2008 9:55

Re: Slyšel jsem včera krátce Singera,

tůma je ignorant, když si ještě nevšimnul vašeho geniálního mozku:-D:-D:-D

M. Zima 24.11.2008 12:20

O to nejde, hlavně, že je to teď jasné Vám a to i při Vašem zřejměm znevýhodnění.

MGM 24.11.2008 13:04

Re: O to nejde, hlavně, že je to teď jasné Vám a to i při Vašem zřejměm znevýhodnění.

Pane Zimo, napište na NP pro nás idioty, populárně naučný článek na témata, která zde kritizujete, ale, přirozeně, na takové úrovni, abychom byli schopni vaše myšlenky alespoň trochu pochopit.

M. Zima 24.11.2008 13:32

Takový článek jsem napsal,

 http://pokus.bigbloger.lidovky.cz/c/53626/Krize-financi-nebo-ducha-Aneb-o-skutecnem-nebezpeci.html

ale Neff a Wagner ho nepustili cenzurou, protože ho zavrhli tři čeští ekonomové. Když jsem Wagnerovi navrhl, aby právě proto ten článek uveřejnil a ti tři ekonomové mě mohou doukázat v diskusi, že kecám, utekl Wágner jako králík. To je ta česká scéna, na víc opravdu nemají.

Minutus 24.11.2008 16:57

Re: Takový článek jsem napsal,

Dobrý článek. Fakt se ho báli uveřejnit?

kirast 24.11.2008 18:31

Re: Takový článek jsem napsal,

Škoda, že jste ten článek nenapsal česky ... ale i tak, bez ohledu na dále popisovaný postup "kriminálních bankovních struktur" sám píšete, že příčina tkví v tom "že geniální Greenspan s obdivuhodnou lehkostí přehříval ami ekonomiku úrokem 1 %, nedalo se finančními kšefty téměř nic vydělat". Čili umělý regulační zásah "centrální banky USA" do hospodářských struktur USA a následně celého světa. Tak s tím bych souhlasil, ale nevím, jestli také vy.

JJ 24.11.2008 11:46

Re: Slyšel jsem včera krátce Singera,

Cleny jmenuje pan Prezident. Podle toho to vypada.

kirast 24.11.2008 8:06

Jedna důležitá skutečnost mi v článku pana Hamdla chybí

Není to jenom naivní očekávání mas, že stát musí garantovat jejich jistoty co vede ke špatným a tudíž ztrátovým regulacím státu. Je to evidentní snaha politiků regulace (přerozdělování) finančních toků se osobně zúčastnit. Především jejich podbízivá tvrzení, že regulace jimi kontrolovaná zajistí blbahobyt pro každého a když se to nepovede, tak nasadí tužší regulaci. Zatím asi nelze vytvořit model, kde by vedle sebe existovaly dvě společnosti s jinak stejnými podmínkami, jedna však regulovaná a druhá ne a tento pokus by se zopakoval desetkrát. Pak by snad i ti nejjednodušší spoluobčané pochopili, kde je lépe. Je vidět, že Kuba ani Korea nejsou dostatečné modely, na kterých by si tuto skutečnost každý mohl ověřit. A dokud se budou chtít politici vézt na vlně populismu, potud budou existovat takové deformace hospodářství, protože většina lidí (voličů) vždycky snadněji pochopí jednoduchá tvrzení, že ten který politik jim za jejich hlas ve volbách zaručí ráj na zemi než aby pochopili, že se musí starat především sami o sebe a na to se musí po celý život zajímat o víc, než jen o vlastní pohodlíčko.

KD 24.11.2008 17:55

A kde je tedy lépe?

... se ptám já jednodušší občan ;-)

Vaše představa dvou paralelních systémů je ve skutečnosti nesmyslná, takovéhle experimenty v měřítku 1:1 dělat nemůžete, protože nemáte vedle sebe dvě nezávislé neovlivňující se ekonomiky.

V reálnost "finančního systému" bez regulací uvěřím, až si první bankéř nebo portfolio manažer, který prodělal kalhoty, prožene kulku hlavou, místo toho, aby shrábnul tučné bonusy a přesunul se na jiné podobné místo ...

kirast 24.11.2008 18:47

Re: A kde je tedy lépe?

Samozřejmě, že je takový experiment nesmyslný! Nemáme k dispozici "dvě Zeměkoule", ani obyvatelstvo na nich ochotné se experimentu zúčastnit. Proto můžeme v takových případech dělat pouze myšlenkové experimenty, ty však vyžadují enormní znalosti a představivost, proto je nemůže provádět kdokoliv. A i když je někteří udělat dokáží, nemohou už je přenést do vědomí těch jednodušších spoluobčanů, protože v jejich vědomí není aparát, který by takový experiment dokázal pochopit. Zbytečně se neurážejte, ani já nedokážu takový myšlenkový experiment provést, nijak se na vás nevyvyšuji. Pak nám ovšem nezbývá, než se dívat po výsledcích jednotlivých systémů. A pokud vám nestačí výsledky těch nejuregulovanějších (Kuba, Severní Korea, ..) tak se zkuste zamyslet, kde byste žil raději v případě, že byste se stal bezdomovec. V New Yorku nebo v Moskvě? Tak já dycinky v New Yorku!

maro 24.11.2008 6:51

regulace

Nejlepší by bylo zavést tady a všude jinde socialismus a byl by klid.   Na tuto dobu ještě mnoho lidí bude vzpomínat v dobrém!   Tady se řeší jakési nesmysly o regulaci a neregulaci,ale v podstatě  soukromníci jsou neskonale nenažraní ,a to je podstata kapitalismu.Mám hodně chci víc a ještě víc. Proto jen volit ksč.

Mephisto 24.11.2008 7:41

Re: regulace

Docela by mě zajímalo, jak vysvětlíš ten propastný rozdíl v životní úrovni Západní Evropy + USA na konci 80. let, kde "tomu šéfovali ti nenažraní kapitalisté", a Východního bloku, vedeného "altruistickými komunisty" ;-D

Ve skutečnosti je to samozřejmě tak, že každý se chce mít dobře, a když se má dobře, chce se mít ještě líp. Ubozí závistiví komanči se samozřejmě taky chtějí mít co nejlíp, jenže protože k dosažení úspěchu nemají dostatečně chytrou hlavinku (kdyby ji měli, nebyli by komunisty :-P) aspoň plivou svoje žlučovité sliny na všechny, kterým se díky jejich pracovitosti, podnikavosti, a ochotě jít se svou kůží na trh, daří dobře. Vůbec je nenapadne, aby sami zkusili dosáhnout něčeho podobného, ale jediné co trápí jejich zabedněné hlavy je, jak ty úspěšné okrást.

FUJ!!! ;-P

maro 24.11.2008 8:27

Re: regulace

Problém je právě v tom,že vy tady uvažujete jen kolik zboží  a ajkého se vyrobilo v kap.zemích,ale už neuvažujete,kolik lidí v těchto zemích žije v chudobě,na ulicích,kolik lidí nemá přístup k lékaři, další průvodní jevy kapitalismu nevyjímaje.To je zločinnost,různé gangy,zvrácená morálka,násilí atd. Takže anitam není vše v pořádku.Takže to není jen o výrobě. Samozřejmě ti kapitalisti zdokonali výrobu a technologie na úroven vysokou to nikdo nepopírá,ale chtělo by to uvažovat o tom ostatním. 

MGM 24.11.2008 9:19

Re: regulace

už neuvažujete,kolik lidí v těchto zemích žije v chudobě " . Zatím jediným pokusem ustavit "lepší" než kapitalistickou společnost se dosáhlo jenom toho, že v chudobě žili všichni (kromě komunistických papalášů a ostatních zlodějů). Pokud já si můžu vybírat, kde trávit svůj život jako třeba bezdomovec, tedy jestli v Moskvě nebo v New Yorku, tak dycinky v New Yorku! ;-)

maro 24.11.2008 12:57

Re: regulace

Tak to bych chtěl vidět jak se mají podle tebe bezdomovci v New Yorku. Ty už sám sobě cosi nalháváš. Prostě tento kapitalismus -imperialismus by měl být reformován a to pořádně.Nějaké ty třetí cesty  a nebo něco podobného....

Pytel 24.11.2008 11:43

Re: regulace

V USA je 40 miliónů lidí tak chudých, že jsou chudší než naši chudí.

drak 2 24.11.2008 4:09

doporučuji autorovi

:-Ppřečíst si článek Františka Nevařila v Britských listech z 19.11.  s názvem

 Banky, nebol lichva! Je to zajímavé!!;-O

Vlasta.on 24.11.2008 4:40

Re: doporučuji autorovi

Ten neskutečnej, komunistickej blb František Nevařil jste vy osobně? Něco tak kreténského může opravdu vyjít jen na Blicích listech. Hned první věta v druhém odstavci:

1. V roce 1989 jsme měli v ČR jen 6 domácích bank, 1 domácí banku v zahraničí a 1 pojišťovnu. Z toho jen nová Agrobanka byla soukromá (v domácím vlastnictví), ...

Něco takového může napsat jen naprostej ignorant a blb .......

Mephisto 24.11.2008 6:57

Re: doporučuji autorovi

a jak to bylo s těmi bankami? Kolik jich bylo? Já si na to moc nepamatuju a googlit se mi to nechce ;)

Vlasta.on 24.11.2008 7:20

Re: doporučuji autorovi

Státní banka Československá, ČSOB, Spořitelna a Živnostenská. V roce 1989 nebylo soukromé, snad mimo nevolnosti;-), vůbec nic.

Až 1990 vznikly z SBČS národní banka a Komerční a Investiční banka. No a pak vzniklo těch bank, soukromých, něúrekom. A mezi nima i ta Agrobanka.

Ale ten článek v odkazu je úplně pitomej a vlastně tvrdí, že všechno mělo zůstat jak bylo i s počtem zaměstnanců. Ale nedokázal jsem to dočíst .....

kapradina 24.11.2008 1:49

uz zas

Pan Hampl je jen dalsi primitiv, ktery se nehodla zabyvat otazkou kdy regulovat a kdy ne. Jen vykrikuje ideologicke nesmysly jako posledni politruk.

Vlasta.on 24.11.2008 4:12

...kapradina, kapradina ....

....... stará a primitivní ........... hmmm ........... Ale jó, toby sedělo!;-D

Mephisto 24.11.2008 7:06

Re: ...kapradina, kapradina ....

R^R^R^ ;-D

kapradina 24.11.2008 21:26

Re: ...kapradina, kapradina ....

Jak stupidni ubohost! Rozhled cerva ze zumpy.

Jiří Chýla 24.11.2008 0:54

V jednom má pan Hampl svatou pravdu

bez silného a dobře fungujícícho státu nefunguje ani kapitalismus. To, že tisknout peníze může zase jenom stát, také znamená, že má právo určovat cenu, za něž je půjčuje. S tím nikdo nic neudělá a nemá smysl nad tím mudrovat. A to, že samoregulace trhu v reálném světě nefunguje, je také prostá pravda, jejíž důsledky teď americká společnost prožívá a svět s ní. Ano, bude více regulací v USA i Evropě, ale jiné řešení zatím nikoho nenapadlo. A toto řešení není zase tak špatné. Kdyby si pan Hampl uložil pár melounů v nějaké bance, také by chtěl mít jistotu, že o ně nepřijde. A kdo mu to může zaručit? Jenom stát, ne pane viceguvernére?

Vlasta.on 24.11.2008 1:21

Re: V jednom má pan Hampl svatou pravdu

Nevím, v čem vy vidíte tu "jednu svatou pravdu", ale vím, že jste naprosto nepochopil, co vlastně pan Hampl napsal.

"A kdo mu to může zaručit? Jenom stát, ne pane viceguvernére? "

Kdo nebo Co to je, ten stát. Víte to? Kdyby jste to věděl, pak byste snad pochopil, že za svoje peníze nakonec stejně ručíte vy sám. Ale to vy nepochopíte. Jste hlupák. A bohužel i hlupáci mají volební právo .......

Tony 24.11.2008 1:38

Re: V jednom má pan Hampl svatou pravdu

Stat je politicka org.( moc vykonna, zakonodarni (parlament) a moc soudni patri k ni samozrejmne slozky,pomahajici kontrolovat citizens, jako armada policie,pak statni banka a pod. atd.

Vlasta.on 24.11.2008 2:39

Re: V jednom má pan Hampl svatou pravdu

Fajn. Souhlasím. A přidám, taky volič, daňový poplatník a příjemce přerozdělených daní.

A mění to něco na mém tvrzení? Nebo myslíte, že mu ty peníze "zaručí" a hlavně DÁ .."moc vykonna, zakonodarni (parlament) a moc soudni patri k ni samozrejmne slozky,pomahajici kontrolovat citizens, jako armada policie,pak statni banka a pod. atd." ;-D

Tony 24.11.2008 4:32

Re: V jednom má pan Hampl svatou pravdu

Volic, danovy poplatnik ,nema do niceho co mluvit. Mozna kousek v case voleb, ale nejdulezitejsi, kdo to pocita. Capis????

Vlasta.on 24.11.2008 5:18

Re: V jednom má pan Hampl svatou pravdu

Nejdůležitější kdo to platí! Capiš??????;-P O to tady jde. Za 100% ručení, 100% ručí daňoví poplatníci. Capiš?????? Nééééééé? Tak to je mi líto. Můžu s tím něco udělat??????? Asi ne, že.:-/