1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Atei 6.5.2007 21:45

nejlépe zestručnit

1.nejbohatším vrstvám nelze  daně zvýšit, protože by vymýšleli další daňové úniky ( optimalizace) nebo   peníze  přesunuli do zahraničí

2. nejchudším vrstvám nelze daně zvýšitz, protože by  se zvýšil počet  lidí  kteří by šli na  podporu a přitom dělali načerno

3. takže zbývá střední vrstva

Není třeba psát dlouhé  litánie!

ZBYNĚK 4.5.2007 19:33

OBČAN ŽASNE CO VŠE MUŽE BÝT VYTVOŘENO

jSEM RÁD,ŽE NEJSEM JEDINÝ KOMU TA UVEDENÁ ČÍSLA NEDÁVAJÍ SMYSL. pAMATUJETE-KDO NEUMÍ UČÍ. TAK VYZNĚL I TENTO ČLÁNEK. TAKŽE I PAN TZV.KANDIDÁT VĚD CHCE PŘISPĚT SVÝM"BLÁBOLEM" NA PODPORU PODIVNÉ REFORMY. STÁLE VÍCE LIDÍ ZAČÍNÁ CHÁPAT,ŽE JDE O PASKVIL A ŽE JDE JEN O TO,JAK SNÍŽIT DLUHY A ZAVDĚČIT SE 5% OBYVATEL  TÉTO ZEMĚ. kDYŽ RODINA ŠETŘÍ,TAK VŽDY CELÁ A STEJNÝM PODÍLEM,TEDY ALESPON U NÁS TO PLATÍ.

kDYŽ MÁM TEDY DLUH TAK MÁM JEN DVĚ MOŽNOSTI. vÍCE VYDĚLÁVAT A TÍM CO VYDĚLÁM NA VÍC SPLÁCET DLUHY. ŽIVOTNÍ UROVEŇ RODINY ZŮSTANE,ALE MUSÍ VÍCE PRACOVAT. NEBO NEBUDU VÍCE PRACOVAT,ELE SNÍŽÍM VÝDAJE A UŠETŘENÉ PENÍZE DÁM NA SPLÁTKY. a REFORMA NABÍZÍ???? ............ oBČANE STAČÍ ZAPNOUT SELSKÝ ROZUM A DOJDE VÁM JAK TO STOU REFORMOU JE.

www racek 4.5.2007 15:47

no, kaadmik bohužel

netuší, že po reformě výrazně díky vyššímu zdanění vyrostou ceny hypoték, zmizí zaměstnanecké výhody a o desítky procent vzrostou ceny majetkového a životního pojištění, navíc je nutno připočíst výrazné znevýhodnění spoření do důchodových fondů a kapitálového pojištění, nehledě na výrazné zvýšení zdanění bankovních a kapitálových produktů pro dlouhodobější formy osobních investic..

právě tohle jsou produkty čerpané střední třídou. ta nejvyšší je nepotřebuje a ta nejnižší na ně nemá.

osobně pokládám reformu za strašně zvoraný paskvil.

LJG 5.5.2007 10:14

Re: no, kaadmik bohužel

Tři věty výstižnější než článek akademika....

Enik 4.5.2007 9:34

Sledujte tok mých myšlenek!

Státní pokladna zeje prázdnotou. Státní dluh roste způsobem naprosto neuvěřitelným. Vláda potřebuje vybrat od lidí více peněz, aby zalepila ty díry v rozpočtu. Udělá se reforma, a bude se tvrdit, že na ní lidé vydělají. Přitom ale stát vybere na daních více peněz. Nepříjde Vám na tom něco divné? Lidé odvedou na daních méně, ale stát na daních vybere více! Mně osobně na tom něco nesedí. Lidé méně zaplatí, a stát více vybere. Ptám se: " Kde se vemou ty peníze mezi /méně/ od občanů, a /více/ do státní pokladny?" Na takovouto otázku je jen jedna odpověď. Tyto peníze je možné vzít jedině z vyššího výkonu ekonomiky. Stačí si všimnout, že stát vybírá peníze z jejich pohybu. Pokud někdo někde převede nebo přidá nějakou hodnotu, tak z ní stát chce svůj podíl. Stát tedy může vybrat více peněz jedině tehdy, když to přelévání peněz lidem zlevní. Lidé pak budou mít více volnosti, a budou více utrácet. S větší útratou poroste poptávka po zboží s lužbách, a stát zase vybere víc. Míra optimální daňové zátěže je závislá na výkonu ekonomiky a na kupní síle obyvatel. Z tohoto důvodu by měly být daňové sazby pružně optimalizovány na základě výkonu ekonomiky každý rok. Pak by se vybralo maximum na daních, a přitom by to nezhoršovalo životní úroveň. Jenže naši politikové ekonomice vůbec nerozumí. Neustále nám tu zavádějí nové varianty socialismu. Ten kdo dělá, tak ať platí, a živí ty, kterým se dělat nechce. Ten kdo dělá nejvíc, tak ten bude živit nejvíc hladovců. Jsem zvědav, kdy to konečně někomu dojde! Navrhovaná reforma je naprostý děs! Státní finance to určitě nezachrání. To si Vláda jen myslí, že něčemu pomůžou. Zaplatíme jen víc, aby se mohlo víc rozhazovat, a dluhy nám zůstanou.

Vlali 4.5.2007 13:20

Re: Sledujte tok mých myšlenek!

Máte téměř (kromě boha) úplnou pravdu. Největší chybou socanů poté co se jim podařilo (za velké zadlužení) nastartovat růst HDP bylo, že se ani nepokusily tento dluh snížit. Přitom cena nemusela být tak veliká. Stačilo udržet růst výdajů pod růstem vybraných daní. Dnešní "reforma" se tváří jako neutrální díky kouzlům se slovy. Vláda měla prostě říct dokud nezačneme splácet dluh tak nikomu nepřidáme. Jenže rozdávat z cizího je tak lákavé.

decibelka 4.5.2007 15:09

Re: Re: Sledujte tok mých myšlenek!

Možná stačilo nesnižovat daně .. za Klause DPH 23%, firmy 35%, první pásmo 15%, pamatujete?8-o

Ludva 6.5.2007 8:47

Re: Sledujte tok mých myšlenek!

Řekl bych, že podobně jako pravicová vláda, si myslíte, že dluhy státu jsou něco špatného a nebezpečného. Nemusí tomu tak být. Peníze jsou totiž jen cár papíru, který jakžtakž odráží hodnotu zboží a služeb, které stát produkuje. Jestliže ty peníze rozdáte předem, jako rozpočtový deficit, a dodatečně se vytvoří zboží v jejich hodnotě, nic hrozného se nestane. A to se děje. Naopak peníze nedáte, budete mít sice toužebný vyrovnaný rozpočet, ale lidé nebudou kupovat, klesna spotřeba a ekonomika jde kam ? Zatím jsme v pohodě, rozpočet současné vlády je nejzadluženější v celé historii, vyčkejme, až se opravdu začne šetřit. Pak to pochopíte. Slavný vzor Alois Rašín byl tak posedlý šetřením a zpevňováním koruny, až zničil spoustu vývozových firem a po pár měsících ve vládě byl v podstatě vyhozen. Můžem si to zopakovat.

jkotek 9.5.2007 18:09

Re: Re: Sledujte tok mých myšlenek!

Vazeny pane. Zapominate na tzv. prvni Kotkovo pravidlo statniho rozpoctu ktere zni: Provozovat fiskalni politiku v male otevrene ekonomiky je vlastizrada.

Pokud zvysite statni vydaje o 100 miliard (treba pomoci schodku rozpoctu), tak 99 miliard odtece ze statu pryc pouzite na nakup/spotrebu dovazenebo zbozi. Za 100 miliard sebranym obcanum v budoucnu jste zvysil bohatstvi obcanu o pouhou jednu miliardu.

Proste v podminkach otevrene ekonomiky multiplikatory nefunguji.

milanS 4.5.2007 9:17

Pořád stejné klišé

Proč pořád dělíme občany na zaměstnace a podnikatele ? Přitom za zaměstnace považujeme i společníky a jednatelé  s.r.o. a členy přestavenstev a.s. !!!

Ruda 4.5.2007 8:34

Pojištění

Vážený pane, nevím jak jste k tomu přišel, že píšete, že podniktelé platí nižší pojistné než zaměstnanci. Trochu si pletete pojmy. Kdybyste napsal, že za podnikatele je odvedeno celkově nižší pojistné, tak byste měl pravdu. Ovšem za zaměstnance podstatně větší částku platí zaměstnavatel (zdravotní zaměstnanec 4,5% zaměstnavatel 9%, sociální zaměstnanec 8% a zaměstnavatel 26%) mimochodem z toho vychází ta tzv. superhrubá mzda. Naproti tomu u podnikatelů se sociální i zdravotní vypočítává z 50% základu takže podnikatel zaplatí celkem 24,25% zatímco zaměstnanec 12,5%.

Jura Jurax kuřák 4.5.2007 13:30

Re: Pojištění

No, a ten zaměstnavatel ty peníze, co je odvede na pojistné, vezme kde? Zaměstnanci na ně musí vydělat. Je tedy jedno, když se kouzlí s čísly a něco z toho výdělku se nedá do tzv. hrubé mzdy a jaksi skrytě odvede státu - vždycky to nějak odvede zaměstnanec z peněz, které vydělal svou prací. Zaměstnanec, který na sebe nevydělá, je nesmysl. V tzv. supehrubé mzdě je to jasnější.

Wlasta 4.5.2007 13:48

Re: Re: Pojištění

ještě bych dodal, že si ten zaměstnanec neprakticky nemůže optimalizovat daňový základ.

karelcv 4.5.2007 16:44

Re: Pojištění

Není pravda, že podnikatelé platí poloviční pojistné, než zaměstnanci. Přesně je to tak, že podnikatelé MOHOU platit ploviční pojistné na sociální zabezpečení, když chtějí. Potom se ale jejich penze bude vypočítávat z polovičního příjmu!

jkotek 9.5.2007 18:12

Re: Re: Pojištění

Vzhledem k tomu, ze od urcite vyse se ze zaplaceneho socialniho "pojisteni" pouzije k urceni duchodu jen 10% (zbytek je solidarne ukraden), je mnohem chytrejsi platit socialni pojisteni co nejnizsi a zbytek reinvestovat do firmy nebo zdanit dani z prijmu a investovat/ulozit jako fyzicka osoba.

Vlali 4.5.2007 0:30

jo a to je akademik

Čtu poprvé, čtu podruhé a pořád nejsem schopen nalézt podle čeho pan akademik dí, že daně středně příjmových domácností jsou pod 10%. Možná mu to vychází jako průměr na rodinu jinak asi matika co se učil byla nějaká neůplná. A tvrzení, že ještě daně klesnou, když se bude nově započítávat 35% odvod a zdravotní a sociální pojištění je vyslovená lež. Ostatek vycházející z těchto chybných premis už nestojí za řeč. A to je to členem akademie věd. Fuj! Hanba!

školastyk 7.5.2007 0:16

Re: jo a to je akademik

Rok2006:Já s manželkou dohromady cca450 000-při uplatnění spol.zdanění daň 15%.

Kolik budem platit podle nového návrhu(superhrubá mzda)?-Tady je asi podstata perpetua mobile pana akademika.