4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Feardes 22.8.2007 22:29

Blábol

Ten článek je totální blábol. Podle jeho logiky by byla pro klienty bank nejvýhodnější sazba daně 100% protože pak by si z daní odečetli všechny zaplacené úroky. Tady někdo pláče že se míra podpory (čehož banky marketingově využívají) snižuje ....

pan Havran 22.8.2007 19:30

Co je to profit?

"Skupina s nejnižšími příjmy tak bude jako jediná profitovat ze skutečnosti, že má hypoteční úvěr." To jako že na svém dluhu zatíženém nehoráznými úroky dokonce vydělají? Pane, vy mě chcete rozplakat smíchy! Ti lidé pořád zaplatí bance víc, než si od ní půjčili.Tomu se porfit, nezlobte se na mě, neříká.

pan Havran 22.8.2007 16:35

Co je to profit?

"Skupina s nejnižšími příjmy tak bude jako jediná profitovat ze skutečnosti, že má hypoteční úvěr." To jako že na svém dluhu zatíženém nehoráznými úroky dokonce vydělají? Pane, vy mě chcete rozplakat smíchy! Ti lidé pořád zaplatí bance víc, než si od ní půjčili.Tomu se porfit, nezlobte se na mě, neříká.

janoryna 22.8.2007 12:58

nejsem si jist, zda většina pravicových voličů si pomůže.

Podle Lidových novin z 21.á. u daně z příjmů fyzických osob údajně všechny příjmové skupiny více či méně ušetří a zbude jim tak v peněženkách více. nevím, podle prvního sznámení bude jádro voličů ODS se středními příjmy rádi když budou na svých. o dalším navýšení placených daní vlivem vyšší sazby DPH nemluvě. na př. svobodný muž s 25000 Kč/měsíc věnuje na dobročinné účely 20000 Kč. a tak mu klesne čistý příjem o pouhých 89 Kč. o okoli by mu klesl kdyby na dobročinnost nic nedal. pracovník s 40000 hrubého zaplatí naúrocích za bydlení 70000 Kč. a za těchto podmínek mu stejně klesne měsíční příjem o 153 Kč. o kolik by to bylo, když by žádné úroky neplatil

PetrK 22.8.2007 10:11

Kecy!

Banky poškozují své klienty už celé roky - úrok z vkladu se počítá v desetinách procenta, úrok z půjčky od deseti procent výše, dále platby za služby atd. - tomu už říkám zlodějna!!

Milan 3.11.2007 13:06

Máš pravdu

/roky bank jsou zlodějské, Kampelička je v minulé republice držela  na 1% nad inflací. , půjčky  byly  byly do tří % nad úroky vkladatelů. To co dnes banky provádí , je prachsprostá lichva!!! a nikdo se o tom v Parlamentu ani nezmíní

vládík 22.8.2007 10:04

To snad není pravda!!!

Když někdo píše do ekonomické rubriky, tak by měl srovnávat srovnatelné. Před reformou se daň počítá z hrubé mzdy po odečtení sociálního a zdravotního pojištění. Tedy z 87,5 % hrubé mzdy.  A těch relevantních 23,1 % je vztaženo k hrubé mzdě očištěné o veškeré pojištění. Jinak: pojištění (sociální i zdravotní) bylo dosud považováno za náklad, nutný k udržení výdělku; po reformě už nikoliv.

Kdo doplatí nejvíc: Pracující důchodce. Ten totiž nemá nárok na odpočet daně. Takže jemu není surové zvýšení daně kompenzováno nijak.

Ale 22.8.2007 7:37

Klienti bank jsou "poškozeni"

Protože část daňové úlevy, kterou dostávali ke spoření nebo úvěru nemají přímo vázanou na spoření nebo úlevu, ale dostanou ji v rámci obecné úlevy snížením daně. Poškozeni nejsou klienti, ale banky, které ztratí část výhod při poskytování prouktu a zhorší se jim konkurenční prostředí.

Pokud toto zhoršení bude podstatným, klesne zájem o jejich produkty a banky budou donuceny snížit svůj podíl na státní podpoře, kterou klientovi odčerpávají prostřednictvím nejrůznějších poplatků.¨

Sečteno: klientovi zbude celkově více (vydělá víc) a bance o něco méně (vydělá míň)

zajíček8 22.8.2007 5:52

Podpora bank

Proč by měl stát věnovat extra úlevy klientům bank? Co takhle státní extra péče o klienty opraven bot nebo čistíren peří?

Reforma veřejných financí je o tom, že se seškrtají výdaje. Jedním z nich je snížení daňového základu o zaplacené úroky z hypotečního úvěru a příspěvek ke stavebnímu spoření. Obě tyto státní podpory měly nastartovat zájem lidí o pořízení si vlastního bydlení. Opravdu jenom ekonomický analfabet mohl předpokládat, že odpočet úroků bude platit po celou dobu splácení hypotéky - cca 20 let.  Dnes zájem lidí o vlastní bydlení je tak veliký, že už přišel čas tyhle podpory zrušit.

Jinak řečeno, proč by někdo, kdo vydělává 8000 Kč čistého a na hypotéku nikdy nedosáhne, měl svými daněmi přispívat na splácení hypotéky člověku s příjmem přes 100 000, který si pořídil druhý byt na kšeft?

Co se týče stavebního spoření, pokud stát  zruší příspěvek úplně, budou muset bankovní domy přijít s nějakým produktem, který nabídne lidem takové podmínky, aby se jim vyplatilo spořit. Tím skončí "zlaté časy" bankovního bezrizikového výdělku, kdy za uložené peníze platí maximálně 2% úrok a půjčují minimálně za 8%.

Jahus 22.8.2007 7:05

Re: Podpora bank

R^ Přesně tak.

Neustálé porovnávání co komu "reforma" přinese nebo odnese je k ničemu. Státu v kase chybí prachy. Jsou dvě možnosti: Buď je vybere, nebo je ušetří.

Halama 22.8.2007 7:18

Re: Re: Podpora bank

Takže se rozhodl že je vybere .....;-D

vládík 22.8.2007 10:08

Re: Podpora bank

No, jen právní analfabet mohl předpokládat, že se stát bude chtít ze svého závazku vyvléct. Ale chce. Proboha: opravdu máte představu, že závazek státu má platit jen několik let, je-li původně přislíben na 20 (spíše 30) let.

Papouch 22.8.2007 12:10

Re: Re: Podpora bank

stat se k nicemu nezavazal - kdyby ano, dalo by se to vymahat soudne

a nejake sliby? znate to, sliby se slibujou...

zm 22.8.2007 22:28

Re: Podpora bank

tak zaprvé ten chudší nikomu nepřispívá, anobrž tomu druhému pouze seberou o něco míň. A za druhé v tom bytě je ložnice a (nejen) v tý se dělaj děti a ty děti budou dělat na váš důchod.

Takže stát úlevami na daních může regulovat sociální strukturu. Tento stát se rozhodl pro model: ani dítě do pracující rodiny.Snížením odpočtu hypo, zrušením společnýho zdanění + zavedením vyššího DPH, totiž rodiny dětmi přijdou o desetitisíce, takže takových rodin moc nebude. Rodin kde se dělaj děti za účelem kasírování podpory, bude ale furt dost, takže pane Zajíčku, pokud někdo náhodou nedostane rozum, za 30let tu budete mít kombinaci Chánova s pařížským předměstím akorát se mezitím bude ploužit pár gerontů, který druhýmu záviděli odpočet na dani.