25.4.2024 | Svátek má Marek


FINANCE: Reforma může klienty bank poškodit

22.8.2007

Co přinese projednávaná vládní reforma veřejných financí klientům bank? Polepší si, nebo naopak pohorší? Je právě pro vás reforma v této formě výhodná?

Reforma veřejných financí byla prezentována jako reforma, která každému přidá a nikomu neubere. Na první pohled se toto tvrzní zdá pravdivé. Právě pro klienty bank, jak současné, tak budoucí však reforma rozhodně být tak výhodná nemusí.

Zatímco u daně z příjmů fyzických osob skutečně všechny příjmové skupiny více či méně ušetří a zbude jim tak v peněženkách více, u DPH a dalších opatření tomu tak již není.

Místo 32 % ušetříte jen 15 %

Právě klienti bank, kteří mají hypoteční úvěr na reformě nevydělají, nebo nevydělají tolik kolik by mohli. Daňová sazba se sice sjednotí na 15 % ze superhrubé mzdy, reálná sazba ve srovnání oproti současnosti je však ve výši 23 % (kdyby se daň počítala z hrubé mzdy). Z nákladů za uhrazené úroky tak klient ušetří pouze 15 %, nikoliv jako dnes až 32 %. V případě např. 70 000,- Kč zaplacených úroků dnes můžete ušetřit až 22 400,- Kč na daních, tedy až 32 %. Po přijetí reformy veřejných financí však z uvedené částky ušetří pouze 10 500,- Kč, což je 15 %. Úspora tak klesne o více než polovinu! S nižším příjmem se nevýhodnost úměrně snižuje.

Při příjmu 40 000,- Kč nemusíte ušetřit nic

Náš modelový klient s příjmem 40 000,- Kč hrubého a hypotékou cca 1 200 000,- Kč se standardním úrokem 4 %, zaplatí dnes na dani z příjmů reálně 4 660,- Kč měsíčně na daních. Po přijetí reformy by zaplatil 4300,- Kč. I s takto vysokým příjmem by ušetřil pouhé 300,- Kč za měsíc. Přesně tato částka pak představuje náklady na zvýšené DPH z 5 na 9 %. Při vyšší hypotéce nad 1800 000,- Kč už klient přímo prodělává a na daňových změnách neušetří vůbec nic.

Kdyby však klient hypotéku neměl, pak by ušetřil celých 1 200,-Kč za měsíc. Hypotéka tak jednoznačně působí negativně a snižuje výrazně úsporu klienta (daňového poplatníka) Pokud připočteme, že v důsledku vyšší inflace a zrušení daňového osvobození hypotečních zástavních listů, zřejmě zvýší úroky z hypotečních úvěrů, pak může reforma na klienta působit přímo negativně.

Příjem 20 000,- Kč: Ušetříte jen málo

Klient má příjmy 20 000,- Kč hrubého a hypoteční úvěru odpovídající jeho příjmům ve výši 1 200 000,- Kč. Pokud by klient neměl zmíněný hypoteční úvěr ušetřil by při uvedeném příjmu částku 408,- Kč měsíčně proti současnosti.

V případě započítání vlivu hypotéky však ušetří pouze 310,- Kč. Zvýšení DPH mu pak tuto úsporu téměř celou vymaže. Negativně budou působit i další vlivy uvedené výše.

Nejnižší příjmy, nejvyšší úspora

Pokud vezmeme za příklad klienta s velmi nízkými příjmy, pak ten může naopak na reformě vydělat. Místo 12 % v současnosti totiž ušetří 15 % ze zaplacených úroků po přijetí reformy. Skupina s nejnižšími příjmy tak bude jako jediná profitovat ze skutečnosti, že má hypoteční úvěr.

Z parametrů reformy lze vypozorovat, že daňová reforma skutečně nemusí být výhodná ani pro vysoké příjmové skupiny, pokud mají vysoký hypoteční úvěr. Proti současnosti si tak nemusí vůbec polepšit, ba naopak. Znevýhodnění daňových odpočtů u hypoték v kombinaci z odbouráním daňového osvobození u hypotečních zástavních listů a zvyšováním sazeb ČNB může skutečně velmi výrazně znevýhodnit hypoteční úvěry.

www.bankovnipoplatky.com

Miroslav Roch